Katonai Emlékpark Pákozd - jó év járt rájuk a pandémia ellenére is

A Katonai Emlékpark Pákozdon népszerű hely. Tavasztól őszig sokan járnak ide hétköznapokon, hétvégeken egyaránt. Sok látnivaló van itt a magyar honvédség történelmét, mindennapjait felelevenítő helyek, kiállítások stb. stb., amelyek tanulságosak is lehetnek az idelátogatóknak. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete kéz a kézben végzi tevékenységét. A Katonai Emlékpark Pákozd 2021-es esztendejét értékelte Görög István ügyvezető.
2021.11.15. 16:21 |

- Mik voltak a pandémiával sújtott év fő kitűzései?

- A 2010-ben alapított Katonai Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft. fő feladata – mint minden évben -, a Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely üzemeltetése, valamint annak a lehetőségeknek megfelelő fejlesztése volt. Igyekeztünk a magyar honvédség történetét, és annak 173 éve által közvetített üzenetét különböző korosztályok irányába eljuttatni. Minden elem egyaránt fontos, ráadásul azok kölcsönösen hatnak egymásra! Munkánk értékmérője a látogatottság és az, hogy milyen eredményesen tudunk tevékenykedni!

- Mit tudtak elvégezni 2021-ben?

- Társaságunk az év során közel 130 millió forint bevételre tett szert és 12 fős létszámmal eredményesen teljesítette az üzleti tervét. Végrehajtottunk egy közel 45 millió forintos beruházást, amiből felújításra került a régi épület teljes tetőszerkezete, amely egyúttal korszerű hőszigetelést kapott. Elkészült a terasz fedése is, melynek köszönhetően egy multifunkcionális tér alakult ki. Az épület új gázkazánt is kapott! De nem állunk meg, a beruházás folytatódik. Eredményesen fejlesztettük a bemutató elemeket, felújításra került a harcárok, kiépítettük a tűzszerészkertet, szépült a kezelésünkben lévő közel 3 hektáros park. Új gépek és berendezések segítik a hatékony munkavégzést.

- Miként alakult a park látogatottsága?

- A KEMPP május 21-én megtartott évadnyitójától a zárásig összesen 29 ezer fő látogatót fogadott. Sok felnőtt csoport kereste fel a parkot, de az elmúlt évekhez viszonyítva kevesebb volt az iskolai csoportok száma. Az oktatási intézmények a járványszabályok okán csak az őszi hónapokban látogattak el hozzánk, így az ebből adódó létszámcsökkenés komoly nehézséget okozott. A jelentős szabad kapacitásunk felhasználásával elértük, hogy megvalósulhatott a „Hazáért körút” elnevezésű programunk gyakorlati megvalósítása. Huszonhárom budapesti kerület iskoláinak bevonásával teszteltük a programot, mely nagy örömünkre sikeresen teljesült. Országos hatáskörben történő bevezetésére – reményeink szerint - a 2022-es évadban nyílik lehetőség. Emellett tervezett rendezvényeink mindegyike megtartásra került. Itt mondok köszönetet a hagyományőrzőknek, akik mindenkor segítségünkre voltak, partnerségüket köszönjük!

- A dolgozóik nagy munkát végeztek, ugye?

- Igen! Dolgozóinkat is nagy megpróbáltatás elé állította a járvány helyzet. A járvány szabályok betartásának köszönhetően munkatársaink vírusérintettsége nem volt. Örömünkre minden munkavállaló számára biztosítani tudtuk a folyamatos foglalkoztatást. Szorgalmuknak köszönhetően a cég bevételi terve is arányosan teljesült. A Társaság résztulajdonosa a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, amely nagy részt vállalt a Parkban bemutatott programok megvalósításában! A Miniszterelnöki Kabinetiroda és Székesfehérvár Megyei Jogú Város támogatásának köszönhetően színvonalas események valósultak meg. Az Emlékparki Nyár, a Honvédfesztivál rendezvényei nagy érdeklődés mellett komoly szakmai elismerést is kapott.

- Hogyan tovább?

- Az ejtőernyős felderítők napjával csak a 12. évad zárul és nem az évünk! Emlékparkunk a továbbiakban is nyitva tart minden héten péntek, szombat és vasárnap! A további napokban pedig fokozott erővel készülünk a 2022-es évadunkra, amikor a fő célunk a még megújításra váró hőszigetelés folytatása, a Doni kápolna felújítása és a park sokszínűségét jobban hangsúlyozó programok bemutatása lesz. Hagyományos rendezvényeink mellett megújuló applikációs rendszerrel és korszerű tájékoztató eszközökkel kívánjuk a látogatás élményét kiteljesíteni! És természetesen készülünk a 2022. március 5-én szombaton 10 órakor kezdődő 13. évadnyitónkra!

Interjú

 1. "Minden karmester zenész is" - beszélgetés Hamar Zsolt Liszt-díjas karnaggyal

  A Farkas Ferenc-bérlet következő estjén, január 17-én, hétfőn ritkán hallható zenetörténeti különlegességekkel várja az érdeklődőket az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar élén Hamar Zsolt Liszt-díjas, érdemes művész áll majd. A neves karmester a muzsikáról és a szimfonikusokkal való közös munkáról is beszélt.

  2022.01.16.
 2. Atlétika: Mohai Regina - futás és tanulás felsőfokon 2022-ben

  Mohai Regina atléta, az ARAK utánpótláskorú gátfutó kitűnősége, a (közel)jövő nagy ígérete. Vele beszélgettünk a mögötte hagyott esztendő eredményeiről, illetve előre néztünk kicsit: mit vár 2022-től, mit szeretne elérni idén?

  2022.01.06.
 3. Mivel tudjuk felkészíteni gyermekeink immunrendszerét a téli vírusos időszakra?

  Gyermekeink immunrendszerének kifejlődéséhez fontos a változatos, egészséges étrend, a kellő mennyiségű folyadékbevitel és az elegendő alvás. A gyermekkorban elkezdett rendszeres sport, a szabad levegőn való tartózkodás elengedhetetlen. Bizonyított a D-vitamin szerepe az immunrendszer jó működésében – a mi égövünkön ezt pótolni kell!

  2022.01.06.
 4. A zene, ami szavak nélkül is megszólít, a dallamok átölelnek, körbevesznek szépségükkel!

  Ruff Tamás, a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar karmestere, a Székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója. Volt már tanár, karmester, színházi ember. Az ő portréját rajzoltam fel, szavakkal.

  2022.01.04.
 1. Atlétika: Takács Boglárka korosztályos versenyzőként lett felnőtt magyar bajnok!

  Takács Boglárka. Ez a név volt az egyik válasz Tölgyesi Elődtől ama kérdésemre az ARAK évzáró ünnepségén, hogy ki az az atléta, akivel a 2021-es év eredményei alapján beszélgetni kellene? A szakosztályvezető az első helyen Takács Boglárkát említette.

  2022.01.02.
 2. A világhírű operaénekesnő, a zene és a sport - beszélgetés Miklósa Erikával

  Miklósa Erika Kiskunhalasról indult, és jutott el a világhírig. A Kossuth- és Liszt-díjas magyar koloratúrszoprán operaénekesnő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja gyerekkorában sportolónak készült, hiszen szülei is sportolók voltak. Egy baleset következtében le kellett mondania az atlétikáról, és érdeklődése a zene és éneklés felé irányult.

  2022.01.01.
 3. 2021 mérlegen, 2022 a horizonton - beszélgetés Cser-Palkovics András polgármesterrel

  Év vége a számvetés és a tervezés időszaka is - így van ez Székesfehérvár életében is. A város 2021-es évéről és az előttünk álló kihívásokról Cser-Palkovics András polgármesterrel beszélgettünk. Az interjúban szó volt a multicsarnok helyzetéről, közlekedési nehézségekről, a 2022-re várható költségvetésről és szinte minden olyan helyi témáról, ami a következő évünket meghatározza.

  2021.12.27.
 4. Karácsonyról, gyermekkorról, zenéről Dobri Dániel kortárs zeneszerzővel

  A zsúfolásig megtelt Ciszterci Templomban rendezték idén az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Karácsonyi Oratórium című koncertjét. A kezdés előtt Dobri Dániellel, a zenekar kortárs zeneszerzőjével, az egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk karácsonyról, zenéről.

  2021.12.26.

Aranybulla emlékév 2022.

Eseménynaptár

2022. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár