Kati néni a legszebb korban - beszélgetés Kocsis Balázs szobrászművésszel

19 esztendeje annak, hogy ünnepélyes keretek között, Katalin-napon felavatták Kati néni szobrát a Liszt Ferenc utcában. Nagy esemény volt ez 2001-ben, hiszen számos bonyodalom, szakhatóságokkal folytatott „pörlekedés” előzte meg. Az alkotást már ugyanezen év január 12-én kihelyezték, és egy üzenetgyűjtő urnát tettek mellé, hogy megtudják, akarják-e a fehérváriak a fertályos asszony szobrát, vagy sem?
2020.11.25. 16:10 |

Kati néni akkor a Liszt Ferenc utcában, azóta pedig a városlakók, a turisták szívében is megtalálta a helyét. Ma, így 19 évesen a legszebb korba lépett – vallja Kocsis Balázs, a szobor megalkotója. Vele beszélgettünk a ma is ránk mosolygó, régmúlt időkről.

Honnan ered a szobor elkészítésének ötlete?

Kati néni szobrának megszületését tulajdonképpen a régi piac megszüntetése ihlette. A piac, amely a mai Alba Plaza helyén volt, nem volt nagy esztétikai élmény, de a miénk volt! Székesfehérvár mezőváros volt a 20-as, 30-as években, így a paraszti kultúra hozzátartozott a hangulatához. Alsóvárós, Rácváros, Felsőváros adta a lehetőséget, hogy az emberek behozzák és értékesítsék a termékeiket.

Nagyon élő piac volt, ennek az emlékére készítettem a szobrot. Kati néni hazafelé tart a Felsővárosba, szimbolizálva, hogy megszűnt a régi piac, a múltunknak egy része lezárult.

A Fejér Megyei Hírlap 1999. június 16-án leközölt egy fotót a szobor makettjéről, ezután kezdődött minden…

Igen, százával jöttek a megkeresések, hogy márpedig ezt a szobrot nagyban is csináljam meg! Nagyon sokan anyagilag is támogatták a törekvést, így a szobor végül közadakozásból készült el.

Miért volt mégis olyan bonyodalmas a szobor felállítása a Liszt Ferenc utcában?

Pontosan azért, mert senki nem rendelte meg, a bürokrácia kimaradt belőle. A szakma is ellene volt, nem megfelelőnek, borzalmasnak találták.

Miért lett mégis a város legkedveltebb alkotása és turisztikai látványossága? Mert kedves és emberi, amolyan mindenki nagymamája típus?

Valóban ilyesmi van benne! Egy dalszerző ugyanolyan lelkesedéssel írja több száz dalát, de abból egy vagy kettő lesz sláger. Kati nénivel is ugyanez a helyzet, olyasmit fogtunk meg vele, amit tudatosan nem lehet.

Minden alkotó így szeretne dolgozni, ha reggel felkel, ilyesmit szeretne csinálni, de ezt nagyon ritkán tudjuk eltalálni. Az alkotásokat nem mi, hanem az emberek ruházzák fel lélekkel, megérzik azt a hangulatot, amit a művész adni akart. Ez nem manuális készség vagy anyag kérdése. Belerakod a szeretetet az anyagba, és az visszajön.

Valami ilyesmi történt Kati nénivel: az emberek lelkét is megérinti, nem csak a vizualitását. Székesfehérvár egy tradicionális város, sokszor kell döntenie, hogy ragaszkodik-e a múltjához vagy sem. Van, amikor ez értelmetlen, de van, amikor az emberek kijózanodnak! Rájönnek arra, hogy mindent meg lehet ugyan venni az áruházakban, de ettől még nem kell eldobni az ezeréves kultúránkat.

Azt, hogy a szobor orrának megérintése szerencsét hoz, az utca embere találta ki?

Igen, ehhez a világon semmi közöm sincs, valaki egyszer kitalálta és úgy maradt. Ezt már nem én, hanem maga a szobor csinálta és az emberek, akik így viszonyulnak hozzá. Ez Kati néni „plusz élete”.

Isten éltesse a 19 esztendős Kati nénit, és mindenkit, aki az ő nevét viseli!

Interjú

 1. 2021-ben is fejleszti ellátásait az Egészségdokk - beszélgetés Gönczi Gábor központvezetővel

  Teljes intenzitással, változatlan formában végezte feladatait tavaly az Egészségdokk Addiktológiai Központ és Serdülő Krízis Centrum Székesfehérváron. A koronavírus-járvány érezhetően nagy nyomást gyakorolt a szenvedélybetegekre. Az Egészségdokk a meglévő ellátásai mellett új kihívásokat is bevállal 2021-ben – derül ki Gönczi Gábor, a központ vezetőjének évértékelőjéből.

  2021.01.14.
 2. Derzsi János, a szenvedély apostola - interjú az érdemes művésszel

  Derzsi János színművész, a Vörösmarty Színház tagja, aki szinte minden színházat bejárt - jószerivel egész Magyarországon - sok mindent látott,  de szerinte a fehérvári társulat az ország egyik legjobb társulata.

  2021.01.14.
 3. "Székesfehérvár helyőrségben szolgálni megtiszteltetés és felelősség "

  Vokla János ezredes pályafutása Hódmezővásárhelyen indult, majd 1999-ben került Székesfehérvárra, ahol a szárazföldi vezérkarban teljesített szolgálatot öt éven át. 2020. július 1-jétől nevezték ki a Magyar Honvédség 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnokának - róla  szól a legújabb ÖKK Podcast adása.

  2021.01.11.
 4. Vedd fel a nyúlcipőt 2021-ben! – jó tanácsok kezdő futónak Kaufer Tamástól

  Egészségesebb, sportosabb életmódra tesznek fogadalmat nagyon sokan az új esztendőben. A futás az egyik legkedveltebb mozgásforma, egyre többen űzik manapság – kortól függetlenül. Hogyan „fussunk neki” kezdőként, hogy a fizikai felfrissülés mellett valódi örömünket leljük benne? Mikor és hol érdemes futni? Befolyásol-e az időjárás? Milyen felszereléseket szükséges beszereznünk, és mi az, ami elsőre még felesleges?

  2021.01.06.
 1. Fogyókúráról, diétáról, egészségtudatos táplálkozásról - beszélgetés Mészárosné Jaskó Enikő dietetikussal

  A karácsony előtti böjti időszak, majd az ünnep terített asztalai és újévi fogadalmak - sokaknál egy fogyókúrával az élen. Reneszánszát éljük a fogyókúráknak, amik nemcsak ilyenkor jelentenek kihívást azoknak, akik szeretnének megszabadulni valamennyi súlyfölöslegtől. Ehhez ad tanácsoklat a kórház vezető dietetikusa.

  2020.12.26.
 2. Fehérváriként együtt, egymásért! - közösség ereje nehéz időkben is megmutatkozott

  „Van jelentősége, hogy az emberek békességet érezzenek és kapjanak az advent idején!” – fogalmazott Cser-Palkovics András. A polgármesterrel az idei évről beszélgettünk, kihívásokról, feladatokról és az adventi felkészülés időszakáról. A 2020-as esztendőt kétségtelenül a koronavírus-járvány határozta meg. Nem túlzás azt állítani, hogy átírta az életünket: új dolgok váltak már-már természetessé, és a régi szokásaink sokszor nagyon távolinak tűnnek. A járvány új kihívások elé állította a családokat, a cégeket, az önkormányzatot, az államot is.

  2020.12.23.
 3. Új név a fehérvári táncvilágbajnokok listáján - interjú Pauker Barbarával

  Fehérvári, nagyon fiatal, csinos, kedves, vasváris, rendkívül tehetséges, és nem mellesleg már most kétszeres világbajnoki ezüstérmes szólóban, ötszörös világbajnok duóban, és novemberben bezsebelte élete első egyéni világbajnoki címét is a Dance Star Szövetség nemzetközi bajnokságán. Az ÖKK interjúsorozatának következő részében Pauker Barbara hip-hop tánc világbajnok válaszolt a kérdésekre.

  2020.12.03.
 4. Topográfus, történész és néprajzkutató - beszélgetés Váczi Márkkal

  A fehérvári kulturális életben nem ismeretlen Váczi Márk neve. A fiatal topográfussal, történésszel és néprajzkutatóval számos platformon és még több témában olvashattak vagy hallhattak interjúkat, láthattak videókat az érdeklődők. A Magyar Városkutató Intézet munkatársával készített beszélgetésben hivatásáról és Duci bácsiról olvashatnak összefoglalót.

  2020.11.26.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár