Karate - fehérvári Európa-bajnoki arany Berlinből

A kétévente megrendezésre kerülő KWU (Kyokushin World Union) utánpótlás Európa-bajnokságnak ezúttal Berlin adott otthont az elmúlt hétvégén. Az Eb-n ott voltak a Fehérvár Karate Akadémia növendékei is, és ezúttal is szép eredményekkel tértek haza, többek között egy aranyéremmel!

2019.05.24. 16:24 |

A KWU-ról, mint szervezetről tudni kell, hogy három nagy stílusszervezet (Kyokushin-kan, KWF, IFK) összefogásával jött létre, melyhez partnerként a Shinkyokushin világszervezet is csatlakozott. Ezzel az összefogással sikerült a legnagyobb tömegbázisra és a legerősebb versenyzőgárdára szert tenni. Ez már magában is óriási lépés a full kontakt karate olimpiai programba kerülése felé vezető úton. Nem meglepő tehát, hogy a berlini EB-n 27 ország, 411 versenyzője mérte össze erejét a serdülő, ifjúsági és junior korosztályok küzdelmeiben. A fiatal koruk ellenére remekül felkészült versenyzőknek felnőtt szabályok szerint (a fej is teljes erejű rúgással támadható) általában 16-os, de nemritkán 32-es tábláról kellett a verseny két napja alatt a döntőig verekedniük magukat. Tették ezt felnőtteket megszégyenítő elszántsággal és komoly technikai repertoár felvonultatásával. Remek felkészültségüknek köszönhetően a két nap alatt semmilyen komoly sérülés nem fordult elő, persze néhány kék foltot leszámítva.

A Fehérvár Karate Akadémia négy versenyzővel és két versenybíróval képviseltette magát a viadalon. Mátó Katalin és Bőke Béla mesterek bíróként egyaránt remek teljesítményt nyújtottak és a versenyt követő értékelésen Gabbasov mesternek, a KWU főbírójának elismerő szavai mellé még egy-egy 5-ös osztályzatot is begyűjtöttek.

A versenyzők közül először a nemzetközi porondon újoncnak számító Kántor Viktória lépett tatamira az ifi lányok -55 kg-os mezőnyében. Az ifjú hölgy egy cseppet sem illetődött meg sem a szokatlan környezettől, sem nagyon kemény orosz ellenfelétől. Bátran kezdeményezett, de sajnos a bírókat nem sikerült meggyőznie fölényéről, így bírói döntéssel alul maradt és a 32-ben végzett.

Az őt követő, szintén újonc Puszta Péternek sem volt több szerencséje sem a sorsolással, sem pedig a bírók szimpátiájának elnyerésével. Kifogta első ellenfélnek a serdülő -50 kg későbbi orosz bajnokát. A mérkőzés első felében még egyenrangú partnere volt kőkemény ellenfelének, de végül a papírforma érvényesült és egyhangú bírói döntéssel Peti a 16-ban fejezte be első nemzetközi szereplését.

Ez után Fekete Pannán volt a sor, hogy megcsillogtassa tudását. Ő már két csapattársánál rutinosabban mozog a nemzetközi mezőnyben, bár igaz, hogy ezt a rutint nem küzdelem, hanem formagyakorlat versenyszámban szerezte. Most viszont küzdött, méghozzá nem is akárhogyan. Az ifi -55 kg-ban indulva első, ukrán ellenfelének egy pillanat nyugtot nem hagyva, kemény ütésekkel és még keményebb rúgásokkal teljesen felőrölte az ellenállását, majd az alapidő letelte előtt egy bődületes erejű félköríves fejrúgással be is fejezte a mérkőzést. Második ellenfélnek aztán ő is megkapta a menetrend szerű oroszát, akikből minden súlycsoportban akadt kettő-három. Itt már sajnos nem sikerült akaratát ráerőltetni ellenfelére és a bravúros szaltó-rúgása is hiába talált be, az orosz fej keményebbnek bizonyult az ukránnál. A bírók többségének döntése alapján az orosz versenyző jutott tovább, így Pannának meg kellett elégednie az 5-8. hellyel.

A csapatot irányító Kajdi István mester ezután már csak a fiatal kora ellenére is rutinos versenyzőnek számító Bőke Eszterben bízhatott, hogy javít valamit a brigád nem kimondottan huszáros mérlegén. A tavalyi VB bronzérem megszerzése abba a kellemes helyzetbe hozta Esztert, hogy kiemeltként a legjobb 8-ból indulhatott a serdülő +50 kg-ban. Elsőnek egy erős ukrán lányt sodort elé a szerencse, akin hosszabbítást és némi bírói bizonytalankodást követően határozott fölénnyel sikerült túljutnia. Őt másnap a bolgárok reménysége követte, de ez a reménység kérészéletűnek bizonyult, miután Eszter egy jól irányzott combrúgással közömbösítette ellenfelét. Ezután már „csak” a döntő volt hátra, ám itt rá is egy igazi orosz medve, az IFK-s Nazarova várt. A két lánynak igencsak meggyűlt a baja egymással. Hiába vonultatták fel egész fegyverarzenáljukat, nem bírták döntésre vinni a dolgot sem az alapidőben, sem az azt követő hosszabbításban. A szabályok szerint itt a mérlegelés következett, de ebben az esetben ez sem segített, mivel nem volt meg egyik oldalon sem a győzelemhez szükséges súlykülönbség. Így végül még egy hosszabbításra került sor, melynek során a fehérvári versenyzőnek sikerült jobban mozgósítani tartalékait és egyhangú bírói döntéssel nyerte a heroikus küzdelmet és ezzel együtt az Európa-bajnoki címet is. Ez egyébként a csapat második EB győzelme, az elsőt Kreitl Kitti szerezte 2014-ben, Samakovban.

A magyar csapat összesítésben 2 aranyérmet szerzett, ezzel az oroszok mögött az éremtáblázat második helyét foglalta el, megelőzve a bolgárokat és az örményeket.

A Fehérvár Karate Akadémia versenyzői legközelebb Kiskunmajsán, a Tadashii Kupán lépnek tatamira, az U21-esek pedig folytatják a felkészülést a júliusban, Kamchián megrendezésre kerülő KWU világkupára.

Sport

 1. Kiválóan szerepeltek a Varkocs György Box Club versenyzői a kercseligeti Liget Kupán

  Hét versenyzővel szerepelt a Varkocs György Box Club hétvégén a szlovák és magyar bunyósokat felvonultató kercseligeti Liget Kupán. A hét versenyző közül hatan - Tóth Adrián (serdülő, 62 kg, első menetes TKO), Nagy Evelin (junior, 57 kg), Lakatos Viktor (junior, 63 kg), Jónás Dominik (ifi, 91 kg), Lénárt Péter (felnőtt +91 kg), Tórizs László (junior 52 kg) - győztek, míg Németh Zsolt (serdülő 52 kg) sajnos kikapott.

  2019.06.27.
 2. Új játékosok a fehérvári csapatokban, igazolt a Vidi és az Alba is

  Nem telik eseménytelenül az "uborkaszezon", alakulnak a keretek a fehérvári élvonalbeli csapatoknál. A MOL Vidi román utánpótlás-válogatott tehetséggel erősített, az Alba Fehérvár kosarasai szerb magasembert igazoltak, a női kézilabda csapat pedig egy kapussal erősödött.

  2019.06.26.
 3. Bronzérmes lett a Fehérvár Rugby Club felnőtt férfi csapata az olimpiai hetes bajnokságban

  Az olimpiai hetes rögbi felnőtt férfi bajnokság harmadik helyezését szerezte meg a Fehérvár Rugby Club csapata hétvégén, Sopron-Ágfalván. A csoportmérkőzésen az Esztergom felülkerekedett a fehérvári fiúkon, de a Cegléd elleni győzelem továbbjutást ért. Az elődöntőt ezután könnyedén nyerte a Budapest Exiles, a helyosztón a Debrecen viszont nem tudott ellenállni a fehérvári rohamoknak.

  2019.06.26.
 4. Szabó Dániel a II. Európa Játékokon középdöntőbe jutott Magyarország atléta válogatottjával

  A 100 méteres síkfutásban a negyeddöntőben állt rajthoz országos bajnokunk. 10.63-as idővel Szabó 6 ponttal járult hozzá, a csoportban a második helyen a középdöntőbe kvalifikált magyar csapat teljesítményéhez.

  2019.06.26.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak