Karácsonykor a harcsa, a ponty, a fogas és a lazac fogy leginkább

 Decemberben fogyasztjuk hazákban a legtöbb halat, körülbelül ugyanannyit, mint az év első 11 hónapja alatt. A friss halak között leginkább az afrikai harcsa, fogas, lazac, pisztráng, és a busa népszerű. A friss halkínálat 60-70%-a hazai, édesvízi hal, 30-40%-a tengeri hal. Friss halak esetében a tengeri halak, így a lazac, a hering és a tonhal világpiaci ára idén jelentősen nőtt és ez a hatás érződik a fagyasztott és konzerv termékek terén és a friss hal kínálatban is.
2012.12.18. 10:39 |
 Decemberben fogyasztjuk hazákban a legtöbb halat, körülbelül ugyanannyit, mint az év első 11 hónapja alatt. A friss halak között leginkább az afrikai harcsa, fogas, lazac, pisztráng, és a busa népszerű. A friss halkínálat 60-70%-a hazai, édesvízi hal, 30-40%-a tengeri hal.

Az élő ponty mellett az egyik legnépszerűbb, sokféleképpen elkészíthető hal az afrikai harcsa. Tengeri halak és tenger gyümölcsei közül pedig a legnagyobb igény lazac, főtt garnélák, halfilék, kagylók, tintahal iránt mutatkozik, de ezek mellett egyéb különlegességeket is lehet frissen, jégágyon vásárolni az áruházakban. Idén a minőségi édesvízi és tengeri hal és különlegességek iránti kereslet enyhén emelkedett.
 
„Friss halak esetében a tengeri halak, így a lazac, a hering és a tonhal világpiaci ára idén jelentősen nőtt, ez a hatás érződik a jellemzően tengeri halakból álló fagyasztott és konzerv termékek terén és a friss hal kínálatban is. Az édesvízi halakat viszont igyekszünk a tavalyi árakon kínálni, ezek ára néhány esetben, és csak minimális mértékben emelkedett. A halak továbbra is nálunk a megszokott, diszkont árakon kaphatóak áruházainkban, így reméljük, minden asztalra jut az egészséges halételekből Karácsonykor” – mondta Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország kommunikációs igazgatója.

Magyarország