-
Nemzeti Gyásznap
November 4-én, a nemzeti gyásznapon, az 1956-os forradalom és szabadságharc elfojtásának, a szovjet csapatok egykori bevonulásának 69. évfordulóján országszerte megemlékeznek a forradalom áldozatairól. Kedden 18 órakor misével, majd utána 19 órakor mécsesgyújtással emlékeznek Fehérváron az Országalmánál, az 56-os forradalom és szabadságharc mártírjaira.
2025.11.04. -
A gyrosokat ellenőrzik
Az élelmiszer-higiéniai és élelmiszer-biztonsági előírások betartása, a nyomonkövethetőség biztosítása és a megfelelő konyhatechnológia alkalmazása érdekében a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) országos ellenőrzést rendelt el a gyrost árusító éttermekben és büfékben - közölte a hatóság hétfőn az MTI-vel.
2025.11.03. -
Óraátállítás vasárnap hajnalban
2025-ben a téli időszámítás október 26-ára virradó éjjel kezdődik. Ez azt jelenti, hogy vasárnap hajnali 3 órakor egy órával vissza kell állítani az órákat 2 órára, így ezen az éjszakán egy órával többet alhatunk.
2025.10.24. -
Éjszakai forgalomkorlátozás lesz szombaton és vasárnap az M7-esen
Éjszakai forgalomkorlátozás mellett folytatódik hétvégén az új velencei gyalogos híd építése. 2025. október 18-án, szombaton 22 órától lezárják az M7-es autópálya Balaton felé vezető oldalát a 44-es és a 46-os km-ek között, várhatóan vasárnap 12 óráig.
2025.10.17.
Káposztás ételek főzőversenyét rendezik meg Fehérvárcsurgón
Rutya-, azaz káposztafesztiválra készülnek Fehérvárcsurgón. A szeptember 17-i programsorozat keretében megrendezik a káposztás ételek főzőversenyét, és egyek között a káposztagyalulás, taposás fortélyait is meglesheti a közönség. Az idei fesztiválra eddig csaknem ötven sütő-főzőcsapat nevezett be a környékről, és az ország távolabbi vidékeiről.
2011.09.06. 13:30 |
Rutya-, azaz káposztafesztiválra készülnek Fehérvárcsurgón. A szeptember 17-i programsorozat keretében megrendezik a káposztás ételek főzőversenyét, és egyek között a káposztagyalulás, taposás fortélyait is meglesheti a közönség. Az idei fesztiválra eddig csaknem ötven sütő-főzőcsapat nevezett be a környékről, és az ország távolabbi vidékeiről.
Kádár Andrásné főrendező elmondta, a Székesfehérvárhoz közeli faluban még néhány évtizeddel ezelőtt is a káposztatermelés volt az ott élők egyik fő jövedelemforrása. Azon a helyen, ahol most a tározótó van, a Gaja két oldalán óriás káposztaföldek terültek el. A fehérvárcsurgói "rutyások" - ahogy a zöldség termesztésével foglalkozókat nevezték - káposztája pedig olyan jó minőségű volt, hogy messze földről érkeztek megvásárlására a kereskedők, sőt egy időben káposztában fizették a termelők az adót a község földbirtokosainak, a Károlyi grófoknak. Az első rutyafesztivált négy éve rendezték meg, és a program azóta évről-évre terebélyesebb és színesebb lett.Az idei fesztiválra eddig csaknem ötven sütő-főzőcsapat nevezett be a környékről, és az ország távolabbi vidékeiről. A hírek szerint az iszkaszentgyörgyi és a bodajki főzőtársaság tagjai népviseletbe öltözve, harmonikaszóra forgatják majd a fakanalat. A legkiválóbb étel készítőjének a díjakon kívül más jutalma is lesz: rutyalovaggá ütik, és kupával ismerik el a teljesítményét. A finomságok kóstolgatása mellett számos más program is vár a fesztiválozókra. Lesz káposztafaragó verseny, a színpadon egymást váltják majd a zenészek, néptáncosok, a borkedvelők pedig lovaskocsival mehetnek a környékbeli pincék borainak kóstolására.