Káposztás ételek főzőversenyét rendezik meg Fehérvárcsurgón

Rutya-, azaz káposztafesztiválra készülnek Fehérvárcsurgón. A szeptember 17-i programsorozat keretében megrendezik a káposztás ételek főzőversenyét, és egyek között a káposztagyalulás, taposás fortélyait is meglesheti a közönség. Az idei fesztiválra eddig csaknem ötven sütő-főzőcsapat nevezett be a környékről, és az ország távolabbi vidékeiről.
2011.09.06. 13:30 |
Rutya-, azaz káposztafesztiválra készülnek Fehérvárcsurgón. A szeptember 17-i programsorozat keretében megrendezik a káposztás ételek főzőversenyét, és egyek között a káposztagyalulás, taposás fortélyait is meglesheti a közönség. Az idei fesztiválra eddig csaknem ötven sütő-főzőcsapat nevezett be a környékről, és az ország távolabbi vidékeiről.
 Kádár Andrásné főrendező elmondta, a Székesfehérvárhoz közeli faluban még néhány évtizeddel ezelőtt is a káposztatermelés volt az ott élők egyik fő jövedelemforrása. Azon a helyen, ahol most a tározótó van, a Gaja két oldalán óriás káposztaföldek terültek el. A fehérvárcsurgói "rutyások" - ahogy a zöldség termesztésével foglalkozókat nevezték - káposztája pedig olyan jó minőségű volt, hogy messze földről érkeztek megvásárlására a kereskedők, sőt egy időben káposztában fizették a termelők az adót a község földbirtokosainak, a Károlyi grófoknak. Az első rutyafesztivált négy éve rendezték meg, és a program azóta évről-évre terebélyesebb és színesebb lett.
 
Az idei fesztiválra eddig csaknem ötven sütő-főzőcsapat nevezett be a környékről, és az ország távolabbi vidékeiről. A hírek szerint az iszkaszentgyörgyi és a bodajki főzőtársaság tagjai népviseletbe öltözve, harmonikaszóra forgatják majd a fakanalat. A legkiválóbb étel készítőjének a díjakon kívül más jutalma is lesz: rutyalovaggá ütik, és kupával ismerik el a teljesítményét. A finomságok kóstolgatása mellett számos más program is vár a fesztiválozókra. Lesz káposztafaragó verseny, a színpadon egymást váltják majd a zenészek, néptáncosok, a borkedvelők pedig lovaskocsival mehetnek a környékbeli pincék borainak kóstolására.

Magyarország