Szombaton lesz a XVII. Tűzzel-Vassal Fesztivált a Rác utcában

Kizárólag szabadtéren, június 26-án, szombaton rendezi meg a Tűzzel-Vassal Fesztivált a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. A Rác utca teljes hosszában és a szerb ortodox templom udvarán lesznek késesek, kovácsok, kézműves bemutatók, illetve színpadi hagyományőrző és gyermekprogramok.
2021.06.25. 07:00 |
A koronavírus-járvány miatt tavaly elmaradt a Tűzzel-Vassal Fesztivál, az enyhítések azonban lehetővé teszik, hogy idén már megtartsák a közkedvelt rendezvényt. Június 26-án rendezik a fesztivált, melynek keretében ezúttal kizárólag szabadtéri programok lesznek.

Rengeteg késes jelentkezett és ötvennél meghúztuk a határt, hogy több késest nem tudunk fogadni az utcában, de a mesterek találékonyak és egymással egyeztetve felezik a standokat, így minden valószínűség szerint többen jönnek majd Fehérvárra - mondta Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke. 

Viza Attila palotavárosi önkormányzati kiemelte, hogy mindig nagy szívvel és örömmel látjuk a késeseket Székesfehérváron és arra kérünk mindenkit, hogy fokozottan figyeljen mindenki a higéniára! 

18 évvel ezelőtt 4-5 késessel indult a fesztivál a Zichy ligetben annak a jegyében, hogy mentsünk meg egy kihalófélben lévő szakmát. Mostanra viszont oda jutottunk, hogy az akkori mentoráltak hozzák már el magukkal a mostani tanítványokat - hangzott el a program hétfői beharangozó sajtótájékoztatóján. 

A Magyarországról érkező késesek, kovácsok és fegyverkovácsok teljes hosszában elfoglalják a Rác utcát, árusítanak és bemutatókat is tartanak. A szerb templom udvarán színpadi zenés programokkal, gyermekeknek szóló előadásokkal, bábszínházzal, gyerekjátszóval, hagyományőrző bemutatókkal és kézműves mesterek kirakodóvásásával várják az érdeklődőket június 26-án, szombaton 10 és 18 óra között. Mivel szabadtéri lesz a rendezvény, így védettségi igazolványt sem a résztvevőktől, sem a látogatókról nem kér a szervező Fehérvári Kézművesek Egyesülete.

Fehérvári színes

 1. Kóruskoncert és kardforgató hagyományőrzők is lesznek a szombati Művészkorzón

  Szombaton ismét Művészkorzó a belvárosban – a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ augusztus 7-ig tartó sorozatában ezúttal a Vörösmarty Színház művészeinek énekes-zenés műsorát láthatja a közönség a Városház téren 17 órától. Fél hattól a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje tart hagyományőrző bemutatót, majd hat órától a Zenepavilonban az Alba Regia Vegyeskar koncertje zárja a programot. 

  2021.07.31.
 2. Természetes házipatika Lencsés Rita gyógynövényszakértővel

  A nyár derekán szépen gyűlnek a kúrákhoz vagy alkalmi kezeléshez való szárítványok különféle teáknak, a kikevert krémek, a bőrápolásra használható tinktúrák és olajos kivonatok. Két hétházpusztai egy-egy hétvégés gyógynövénytábor már lezajlott Lencsés Rita szakértő vezetésével, aki a begyűjtés, a tárolás és a felhasználás praktikáiba is beavatta a résztvevőket.

  2021.07.30.
 3. Olimpia a Bregyóban a Napraforgó tábor résztvevőivel

  Olimpiát rendeztek a Napraforgó Tábor résztvevőinek bójákkal, pingponglabdákkal, vizespalackokkal és vízzel lebonyolított versenyszámokkal, hogy a gyerekek összemérjék, ki a leggyorsabb, legügyesebb. A bregyóbeli sportnap díszvendége Kovács István hosszútávfutó, olimpiai fáklyavivő volt.

  2021.07.30.
 4. Boglárka nap a természetben! - sétát szerveznek vasárnap

  Ünnepeljük együtt a Boglárkákat a természetben, egy könnyű sétával. A Duna-Ipoly Nemzeti Park és a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány szervezésében augusztus 1-én, vasárnap a résztvevők a Székesfehérvár környéki hangyaboglárkák nyomába eredhetnek.

  2021.07.30.
 1. Vadvirágok után kutatva folytatódik vasárnap a Herbarius túra

  Augusztus 1-jén szombaton Bodajkra látogathatunk a Herbarius túra keretében, ahol vadvirágok után kutatva tehetünk sétát. Apróbojtorjánt, zsályát, kakukkfüvet, csalánt, aranyvesszőt, cickafarkat, útifüvet gyűjthetnek a résztvevők.

  2021.07.30.
 2. Pénteken Halott Pénz, WellHello, Dzsúdló, szombaton Road, Lord a Ligetben

  Az Újváralja sor végén található fesztivál területen kialakított LIGET-ben júliusban fellépett a hazai zenei élet színe-java. Minden hétvégén élőzenés koncertek és party váltották egymást. Július 30-án pénteken Halott Pénz, WellHello és Dzsúdló koncert lesz este, július 31-én szombaton pedig Road, Lord, Down For Whatever és az I'm Dorothy zárja majd a Ligetet.

  2021.07.30.
 3. KAMU, ami nem kamu - podcast a székesfehérvári fiatalok összművészeti csoportjáról

  Az a kijelentés, hogy a fiatalok nem akarnak, és nem is csinálnak semmit, az kamu. Ezt is képviseli a KAMU, a fiatalokból álló székesfehérvári összművészeti csoport, akik joggal büszkék rá, hogy a rendezvényeik teltházasak, mint legutóbb a Museum Caféban szervezett tanévzáró buli is.

  2021.07.29.
 4. Őskori szövőszék, amelyen „lenből szőtt köd” készült

  Nemezből készült bábok és virágok, gyöngyből fűzött- varrott ékszerek, szőtt faliképek és használati tárgyak, valamint egy őskori szövőszék is készült a Fehérvári Kézművesek Egyesülete által szervezett táborban. A Kézműves Alkotó Hetek programsorozat második turnusában új technikákat is megismerhettek a résztvevők.

  2021.07.29.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22