Jubileumi hangversennyel ünnepelt a Zenei Nevelésért Alapítvány

Nagyszabású jubileumi koncerttel ünnepelték a „Zenei nevelésért” díj alapításának tizedik évfordulóját. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban rendezett hangversenyen az elmúlt tíz év díjazottjainak vezetésével, felkészítésével léptek színpadra a tehetséges fiatalok.
2019.05.20. 22:27 |

A Mihályi Gyuláné Eszti néni emlékére létrehozott Zenei Nevelésért Alapítvány hétfőn este ünnepi hangverseny keretében emlékezett meg a „Zenei nevelésért” díj alapításának tizedik évfordulójáról.

Hartyányi Judit, az alapítvány kuratóriumának elnöke felolvasta Szőnyi Erzsébet, a „Zenei nevelésért” díj örökös szakmai fővédnökének köszöntő levelét, aki Kodálytól idézett: „Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi (...) azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken.” 

Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere köszöntőjében felidézte gyermekkori szép élményeit, amelyek tanárához, Mihályi Gyuláné Eszti nénihez kötődnek. „Akkor működik valami, ha vannak olyan emberek, akik szívvel-lélekkel tesznek egy ügyért, őszintén hisznek benne. Szerencsére Eszti néni tanítványai ma is itt élnek és dolgoznak, ebben a városban. Újabb és újabb generációkat nevelnek az óvodákban, iskolákban, akik értik és érzik, szeretik a zenét.” - zárta gondolatait az alpolgármester.

Az esten a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola kórusának műsorát hallhatták a résztvevők Polgár Zoltánnél, valamint a Teleki Blanka Gimnázium Fiú Kara és a Teleki Blanka Gimnázium Vegyes Karát Auth Ágnes karnagy vezényletével. A díjazottak tiszteletére műsort adtak a Hosszúsétatéri Óvoda gyermekei is.

A díszvendégek közül Csekéné Bányai Erzsébet gordonkatanár, évtizedeken át volt aktív közreműködője, alakítója a város zenei életének. A tanítás mellett, amelyet szenvedélyesen szeretett, éveken át a zeneiskola igazgatóhelyetteseként dolgozott. Főszervezője volt az Alba Regia Országos Kamarazenei Versenynek. Csellistaként több mint 30 éven át szolgált az Alba Regia Szimfonikus Zenekarban.

Az est másik díszvendége, Szabó Balázsné hegedűtanár pedagóguspályája egyetlen intézményhez, a székesfehérvári - hajdani állami - ma Hermann László Zeneiskolához kötődik. 38 éven át tanított hegedűt nagy szorgalommal és a tanulók iránti empátiával. Nevéhez kötődik, hogy Móron elindította a hegedűoktatást. Pedagógiai tevékenységét végigkísérte az aktív zenélés. 1968-tól 45 éven át az Alba Regia Szimfonikus Zenekarban muzsikált, ahol évtizedeken keresztül a második hegedűs szólam szólamvezetőjeként játszott. 

Kultúra

 1. Pannonhalmán és Zircen koncertezik a fehérvári Primavera Kórus

  A Primavera Kórus szép utazásra és feladatokra készül június végén: fellépnek a Zirci Ciszterci Apátsági Bazilikában és a Pannonhalmi Bencés Főapátsági Bazilikában is. A zirci koncerten az apátsági bazilikában új műsorral, 300 esztendő szakrális kórusműveivel lépnek fel.

  2019.06.26.
 2. Gyóni Géza halálának 102. évfordulójára emlékeztek

  Gyóni Géza születésének 135. és halálának 102. évforduján emlékeztek a Szent István Művelődési Házban kedden. Toldi Éva pedagógus, szerkesztő, újságíró előadását is hallhatták a résztvevők.

  2019.06.26.
 3. Szuronnyal, ecsettel - hadifogoly művészet az Emlékparkban

  Június 28-án, pénteken 18 órakor “Szuronnyal, ecsettel” címmel nyílik kiállítás a hadifogoly-művészetről az Emlékparkban, majd 19 órától a Kaposvár Helyőrségi Zenekar térzenéjével folytatódnak a programok. A rendezvény ingyenes!

  2019.06.25.
 4. Megkerültek és hazatértek a fehérvári püspöki könyvtár elveszett ősnyomtatványai

  A Püspöki Palotában mutatták be azt a négy ősnyomtatványt, amelyeknek az 1980-as évek elején, egy kisebb renoválás után a püspöki könyvtárból nyomuk veszett. 2019 tavaszán egy bécsi antikvárius jóindulatából először egy, majd kettő, végül mind a négy elveszett kötet - majd 40 év után, - ingyen visszatérhetett Fehérvárra. A könyvritkaságok visszatérésének történetét Mózessy Gergely, püspöki gyűjteményigazgató ismertette kedden, Spányi Antal, püspök jelenlétében.

  2019.06.25.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka