Jubileumi hangversennyel ünnepelt a Zenei Nevelésért Alapítvány

Nagyszabású jubileumi koncerttel ünnepelték a „Zenei nevelésért” díj alapításának tizedik évfordulóját. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban rendezett hangversenyen az elmúlt tíz év díjazottjainak vezetésével, felkészítésével léptek színpadra a tehetséges fiatalok.
2019.05.20. 22:27 |

A Mihályi Gyuláné Eszti néni emlékére létrehozott Zenei Nevelésért Alapítvány hétfőn este ünnepi hangverseny keretében emlékezett meg a „Zenei nevelésért” díj alapításának tizedik évfordulójáról.

Hartyányi Judit, az alapítvány kuratóriumának elnöke felolvasta Szőnyi Erzsébet, a „Zenei nevelésért” díj örökös szakmai fővédnökének köszöntő levelét, aki Kodálytól idézett: „Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi (...) azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken.” 

Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere köszöntőjében felidézte gyermekkori szép élményeit, amelyek tanárához, Mihályi Gyuláné Eszti nénihez kötődnek. „Akkor működik valami, ha vannak olyan emberek, akik szívvel-lélekkel tesznek egy ügyért, őszintén hisznek benne. Szerencsére Eszti néni tanítványai ma is itt élnek és dolgoznak, ebben a városban. Újabb és újabb generációkat nevelnek az óvodákban, iskolákban, akik értik és érzik, szeretik a zenét.” - zárta gondolatait az alpolgármester.

Az esten a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola kórusának műsorát hallhatták a résztvevők Polgár Zoltánnél, valamint a Teleki Blanka Gimnázium Fiú Kara és a Teleki Blanka Gimnázium Vegyes Karát Auth Ágnes karnagy vezényletével. A díjazottak tiszteletére műsort adtak a Hosszúsétatéri Óvoda gyermekei is.

A díszvendégek közül Csekéné Bányai Erzsébet gordonkatanár, évtizedeken át volt aktív közreműködője, alakítója a város zenei életének. A tanítás mellett, amelyet szenvedélyesen szeretett, éveken át a zeneiskola igazgatóhelyetteseként dolgozott. Főszervezője volt az Alba Regia Országos Kamarazenei Versenynek. Csellistaként több mint 30 éven át szolgált az Alba Regia Szimfonikus Zenekarban.

Az est másik díszvendége, Szabó Balázsné hegedűtanár pedagóguspályája egyetlen intézményhez, a székesfehérvári - hajdani állami - ma Hermann László Zeneiskolához kötődik. 38 éven át tanított hegedűt nagy szorgalommal és a tanulók iránti empátiával. Nevéhez kötődik, hogy Móron elindította a hegedűoktatást. Pedagógiai tevékenységét végigkísérte az aktív zenélés. 1968-tól 45 éven át az Alba Regia Szimfonikus Zenekarban muzsikált, ahol évtizedeken keresztül a második hegedűs szólam szólamvezetőjeként játszott. 

Kultúra

 1. Nyitott Városháza - épületséták a KÖN keretében

  Idén is változatos programkínálattal vár mindenkit hétvégén a Kulturális Örökség Napjai. Sok épület és intézmény nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A Városházán is indulnak séták, amelyek keretében – kivételesen – nem lesznek láthatóak a Szent Korona és a koronázási ékszerek hiteles másolatai, mert azok ezen a hétvégén Balatonfüreden, a Vaszary-villában vannak kiállítva. 

  2019.09.20.
 2. Egy éves születésnapját ünnepli a Székesfehérvári NépmesePont

  Szeptember 28-án 10 órától a Gárdonyi Géza Művelődési Házban mesés foglalkozások, játékok, vetítések varázsolják el a Mesebirodalomba érkező apróságokat és óriásokat abból az alkalomból, hogy egyéves születésnapját ünnepli a Székesfehérvári NépmesePont.

  2019.09.20.
 3. Kiállítással tisztelegtek Hada Tibor munkássága előtt a fehérvári bélyeggyűjtők

  Harmincöt keretoldalon tizenegy témakört mutat be a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör Hada Tibor több évtizedes gyűjtői munkássága előtt tisztelgő, csütörtökön a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban nyílt tárlata; vasút, cserkészet, Szent István király, Székesfehérvár, természetvédelem, a Föld Napja, 1956 emléke, festmények lovak, bor és szőlő.

  2019.09.19.
 4. Innováció a régészetben - a legújabb technológiák alkalmazásáról tanácskoznak

  "Innovatív térinformatikai fejlesztések és lehetőségek a régészetben" címmel kezdődött el kétnapos konferencia csütörtökön a Gorsium Régészeti Parkban. A Szent István Király Múzeum szervezésében zajló eseményen többek között a várak 3D felmérésének lehetőségeiről és a geoinformatikai technológiák régészeti alkalmazásairól is szó volt.

  2019.09.19.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka