Jogásznap Székesfehérváron – országos szakmai konferenciát rendeztek

Jogásznapot szerveztek csütörtökön a székesfehérvári Városházán. Ez volt a Jogi hivatásrendek szakmai kihívásai a megújult jogi környezetben című konferencia második állomása, melyre mintegy 70 szakember érkezett az ország több megyéjéből. A tanácskozáson részt vett Prof. Dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke, akinek ez volt az idei második látogatása a megyeszékhelyen.
2022.11.24. 15:47 |
Jogásznap Székesfehérváron – országos szakmai konferenciát rendeztek

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban és 2021-ben is elmaradtak a Magyar Jogász Egylet Fejér Megyei Szervezetének programjai.

Éppen ezért jelentős, hogy a májusban rendezett első szakmai nap után idén már másodszor találkozhattak a jogi hivatásrendek képviselői – ügyvédek, bírók, ügyészek, jogtanácsosok – Székesfehérváron. A szerdai konferencia célja és feladata, hogy a szakemberek lépést tartsanak a jogszabályok változásaival, és kitekintsenek a különböző jogágak legújabb jogalkotási és jogalkalmazási metódusaira.

Az esemény házigazdájaként dr. Bóka Viktor címzetes főjegyző, a Magyar Jogász Egylet Fejér Megyei Szervezetének elnöke köszöntötte a résztvevőket a Városháza Dísztermében. Többek között hangsúlyozta, hogy több mint hetvenen regisztráltak a találkozóra, ami azt mutatja, hogy nagy az igény a szakmai fórumokra. A konferenciasorozatot a jövőben is folytatni kívánják.

A jogásznapot Dr. Turcsánné dr. Molnár Katalin, a Székesfehérvári Törvényszék elnöke nyitotta meg. Elmondta, hogy kilenc megyéből – többek között Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém és Pest megyéből, valamint Budapestről – érkeztek résztvevők. Az előadások programját úgy állították össze, hogy minél szélesebb szakmai kör érdeklődését célozzák meg. Voltak többek között polgári és büntetőjogi, munkaügyi és okirati témák, de kitekintettek a bíróság által elrendelt kiutasításra és annak végrehajtására is.

A konferencia nyitó előadását Prof. Dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke tartotta „Stabilitás és változás az igazságszolgáltatásban – Székesfővárosi szimfónia három tételben” címmel. Többek között kitért arra, hogy a világgal együtt a jog is folyamatosan változik, ugyanakkor nagy az igény arra, hogy szervezetét és eljárását tekintve is stabil legyen. Legfőképpen az emberek számára kell világosan megmutatni, hogy mit szabad és mit nem. Az elnök beszélt a jogról, mint európai kulturális értékről, arról, hogy honnan származik a ma ismert jogfelfogásunk, illetve mi a jelene és jövője a folyamatosan változó jognak.

A továbbiakban Dr. Zsitva Ágnes, a Székesfehérvári Törvényszék Polgári, Gazdasági és Munkaügyi Kollégiumának kollégiumvezetője „Az érvénytelenség jogintézménye: anyagi és eljárásjogi dogmatikai áttekintés” címmel, majd Dr. Németh Gabriella, a Budapesti Metropolitan Egyetem főiskolai docense, a Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának óraadója, az OFFI Zrt. vezérigazgatója „Aggályosnak tűnő okiratok fordításhitelesítési kihívásai a büntető-, közigazgatási és polgári eljárásokban” címmel tartott előadást. A délelőtti szekciót Dr. Gulyás Géza Gábor, a Székesfehérvári Törvényszék törvényszéki tanácselnöke zárta „A büntetőpolitika szigorodása a Btk. legutóbbi módosításai tükrében” című előadásával.

A délutáni szekcióülésen Deutschné dr. Kupusz Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék törvényszéki tanácselnöke „A munkaügyi perek speciális elemei Magyarországon törvényszéki tanácselnöke” címmel, Dr. Vadász Gabriella, a Székesfehérvári Törvényszék csoportvezetője „A bíróság által elrendelt kiutasítás és annak végrehajtása” címmel tartott szakmai beszámolót.

Közélet

 1. Köszönet a segítőknek

  Ünnepélyes keretek között adták át a Csengőszó-díjat a Titkok Házában. A Szegényeket Támogató Alapítvány elismerését idén Sztrida Noémi, a Hydro Extrusion Hungary Kft. munkatársa vehette át, aki az elmúlt két évben tevékenyen részt vett négy nagyszabású esemény megszervezésében, a közös együttműködésen felül adománygyűjtést szervezett a cég családi napján, valamint részt vett a csomagok osztásában, szervezte a kollegák részvételét az eseményekre.

  2022.12.03.
 2. Ökumenikus jótékonyság

  Színvonalas ünnepi műsorral várták a résztvevőket idén is az Ökumenikus Adventi Jótékonysági Esten, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A nagyszabású esemény bevételét – közel 800 ezer forintot - két anyaországon túli magyar közösség, a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon (Kárpátalja) és a Gyulafehérvári Református Egyházközség (Erdély) javára ajánlották fel.

  2022.12.02.
 3. Kora tavasszal átadják a déli összekötőt

  Végéhez közeledik a Seregélyesi és Sárkeresztúri utakat összekötő út kivitelezése. Elérték a 95%-os készültséget, a tervek szerint a lakosság a műszaki átadás után, kora tavasszal veheti használatba a modern közvilágítással és kerékpárúttal szegélyezett, közel 5 kilométeres szakaszt.

  2022.12.02.
 4. Már kaphatók a jövő évi matricák

  Már kaphatók a 2023-ra érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. megújult honlapján, ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél.

  2022.12.02.