Jegyzők és helyetteseik vettek részt az országgyűlési választással kapcsolatos képzésen

Kötelező választás-szakmai képzésen vettek részt a Városházán a Fejér megye 2. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület településeinek jegyzői és helyettesei a 2018. évi országgyűlési képviselő-választással kapcsolatban. A résztvevők első körben a szavazatszámláló bizottságok megválasztásával, tevékenységével és a jogorvoslati rendszerrel kapcsolatban kaptak tájékoztatást.
2018.02.09. 10:04 |

Laczi Zoltán, a Helyi Választási Iroda vezető-helyettese elmondta, a választási eljárási törvény változása után, 2014-től változott a választókerületekben lévő települések jegyzőinek, szakembereinek felkészítése. A pénteki képzés a felkészítéssorozat végállomása volt, ahol a Fejér megye 2. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület településeinek jegyzői és választási szakemberei hallhattak tájékoztatást választás-szakmai kérdésekről.

Első körben a szavazatszámláló bizottságok megválasztásával, tevékenységével, a jogorvoslati rendszerrel kapcsolatosan tájékozódhattak, majd a második részben a választás napjához kötődő feladatokkal, névjegyzék vezetéssel, informatikai feladatokkal, pénzügyi feladatokkal kapcsolatosan szerezhettek hasznos információkat.

A szavazatszámláló bizottságok megválasztását március 9-ig minden helyi választási bizottságnak el kell végezni, a jelenlegi bizottsági tagokat megkeresik, hogy vállalják-e újra a feladatot, ha nem, akkor új tagokat keresnek. Laczi Zoltán kiemelte, hogy a törvényességért, a választás rendjéért és eredményének megállapításáért dolgoznak a szavazatszámláló bizottságok, így rendkívül fontos, hogy tagjai megfelelő létszámban és megfelelő szakmai felkészítés után vegyenek részt abban a munkában, ami a választás napján történik.

Munkájukhoz kapcsolódik a jogorvoslati rendszer is, hiszen a választási eljárás bármely részével kapcsolatosan a választópolgárok, a jelölő szervezetek és jelöltek kifogást nyújthatnak be. Ennek a kifogásrendszernek az elbírálásáról, az ezzel kapcsolatos tevékenységről és a számunkra kötelező szakmai feladatokról is tájékoztattak.

Közélet

 1. Az eltűnt gyermekekre hívták fel a figyelmet az Ezer Lámpás Éjszakáján

  Az eltűnt gyerekek világnapjához kapcsolódóan került sor vasárnap az Ezer Lámpás Éjszakájára. A jótékonysági koncert- és programsorozathoz Székesfehérvár ismét kapcsolódott, az Alba Plaza előtti térre várták az érdeklődőket koncertekkel, gyermekprogramokkal.

  2018.05.27.
 2. Hősök napja - a Fekvő katonánál emlékeztek a háborúban elesett katonákra

  Május utolsó vasárnapján a háborúkban elesett katonákra emlékezik az ország. A hősök hivatalos, törvény által szentesített napja ez, melyet 1925. május 1-jén a honvédelmi miniszter nemzeti ünneppé nyilvánított. Ilyenkor országszerte, így Fehérváron is koszorúkat helyeztek el a katonai emlékműveknél nemzeti hőseink előtt tisztelegvén. Vasárnap a Hősök terén tartottak néma koszorúzást, ahol a katonai, a városi, és a megyei elöljárók mellett a veteránok is tiszteletüket tették.

  2018.05.27.
 3. Világost a Geósnak! - selmeci hagyományok szerint köszöntek el a valétálók Fehérvártól

  Szombaton este a Geoinformatikai Intézet Pirosalma utcai épületéből indultak a végzős hallgatók fáklyákkal és lámpásokkal Székesfehérvár belvárosába a fáklyát tartó balekok, kohlenbrennerek sorfala között. A menet elején vitték Magyarország és az intézmény zászlaját, amit a szalamander és a májusfa követett. A végzősök után a volt hallgatók, veteranissimusok, a tanári kar és a vendégek csoportja vonult.

  2018.05.27.
 4. Az öreghegyi II. világháborús emlékműnél tisztelegtek Hősök Napja alkalmából

  A háborúkban elesett magyar katonák és életüket vesztett civilek előtt tisztelgünk a Hősök Napján. Az országos kezdeményezéshez hagyományosan csatlakozott Székesfehérvár városa is, pénteken a katonatemetőkben tartottak néma koszorúzásokat. Szombaton a Donát utca és a Zobori út kereszteződésében található II. világháborús emlékműnél folytatódott a tiszteletadás.

  2018.05.26.

Hetedhét Játékfesztivál

Eseménynaptár

2018. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek