Jegyzők és helyetteseik vettek részt az országgyűlési választással kapcsolatos képzésen

Kötelező választás-szakmai képzésen vettek részt a Városházán a Fejér megye 2. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület településeinek jegyzői és helyettesei a 2018. évi országgyűlési képviselő-választással kapcsolatban. A résztvevők első körben a szavazatszámláló bizottságok megválasztásával, tevékenységével és a jogorvoslati rendszerrel kapcsolatban kaptak tájékoztatást.
2018.02.09. 10:04 |

Laczi Zoltán, a Helyi Választási Iroda vezető-helyettese elmondta, a választási eljárási törvény változása után, 2014-től változott a választókerületekben lévő települések jegyzőinek, szakembereinek felkészítése. A pénteki képzés a felkészítéssorozat végállomása volt, ahol a Fejér megye 2. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület településeinek jegyzői és választási szakemberei hallhattak tájékoztatást választás-szakmai kérdésekről.

Első körben a szavazatszámláló bizottságok megválasztásával, tevékenységével, a jogorvoslati rendszerrel kapcsolatosan tájékozódhattak, majd a második részben a választás napjához kötődő feladatokkal, névjegyzék vezetéssel, informatikai feladatokkal, pénzügyi feladatokkal kapcsolatosan szerezhettek hasznos információkat.

A szavazatszámláló bizottságok megválasztását március 9-ig minden helyi választási bizottságnak el kell végezni, a jelenlegi bizottsági tagokat megkeresik, hogy vállalják-e újra a feladatot, ha nem, akkor új tagokat keresnek. Laczi Zoltán kiemelte, hogy a törvényességért, a választás rendjéért és eredményének megállapításáért dolgoznak a szavazatszámláló bizottságok, így rendkívül fontos, hogy tagjai megfelelő létszámban és megfelelő szakmai felkészítés után vegyenek részt abban a munkában, ami a választás napján történik.

Munkájukhoz kapcsolódik a jogorvoslati rendszer is, hiszen a választási eljárás bármely részével kapcsolatosan a választópolgárok, a jelölő szervezetek és jelöltek kifogást nyújthatnak be. Ennek a kifogásrendszernek az elbírálásáról, az ezzel kapcsolatos tevékenységről és a számunkra kötelező szakmai feladatokról is tájékoztattak.

Közélet

 1. Kerékpárral érkeztek Cento-ból Fehérvárra - húsz éves a testvérvárosi kapcsolat

  Vasárnap délután az Országalmához érkezett az olaszországi testvérvárosunkból, Cento-ból indult kilenc „bicilklibarát", akik Antonio Gallerani, a Bicicultura nevű egyesület elnökének vezetésével érkeztek, hogy megünnepeljék Székesfehérvár és Cento 20 éves testvérvárosi kapcsolatát. A túrázókkal együtt testvérvárosi zenészek is érkeztek.

  2018.08.19.
 2. Vasárnapi programok a Királyi Napokon

  Az Öreghegyi Mulatsággal, Szabó Balázs és Bandája koncertjével és a Koronázási Szertartásjátékkal folytatódik a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozata augusztus 19-én, vasárnap.

  2018.08.19.
 3. A börgöndi horgászparadicsomban fogadták a testvérvárosok delegációit

  Székesfehérvár hat testvérvárosából érkezett delegáció az idei Királyi Napokra. Szombaton a börgöndi Sándor horgászparadicsomban a város polgármestere Cser-Palkovics András, Róth Péter alpolgármester és Dr. Dienesné Fluck Györgyi  önkormányzati képviselő fogadta a testvérvárosainkból érkezett vendégeket.

  2018.08.18.
 4. Korszakalkotó polgármesterre emlékeztek - felavatták Csitáry G. Emil domborművét

  Székesfehérvár legnagyobbat alkotó polgármestere volt Csitáry G. Emil, aki a két világháború közötti időszakban nemcsak utakat, iskolákat épített, hanem visszaadta város büszkeségét is történelmi múltjára, hagyományaira. Emléktábláját - Pintér Balázs alkotását - szombaton avatták fel egykori otthona, a Fő utca 2. számú ház falán.

  2018.08.18.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek