Játékmúzeum - foglalkozások, kiállítások, tudományos tevékenység

Székesfehérváron a Hiemer-ház a város egyik jellegzetes épülete a maga hagyományaival. Ebben található a Hetedhét Játékmúzeum is. Ahol a kiállítások és a programok jó elfoglaltságot jelenthetnek gyereknek, felnőttnek egyaránt. 
2022.03.07. 14:55 |
Játékmúzeum - foglalkozások, kiállítások, tudományos tevékenység

A múzeum osztályvezetőjével, Nagy Veronikával beszélgettünk.

A Játékmúzeum már tíz éve működik. Milyenek a tapasztalataik?

Nagyon pozitívek. Amikor új múzeumot hoznak létre, az mindig nagyon örvendetes, így a mi első 10 évünk is sok örömöt jelentett. Kivéve a pandémiás időszakot, mivel az elmúlt két évben kevesebb foglalkozásunk, kevesebb látogatónk volt, de szerencsére vannak olyan jól bejáratott állandó programjaink, amelyekre folyamatosan jönnek az emberek. Az időszakos kínálataink újdonságot jelentenek az újonnan idejövők számára.

Melyek az állandó programok?

Minden évben alkalmazkodunk az országos múzeumi rendezvényekhez, ilyen a Múzeumok Éjszakája, a Múzeumok Őszi Fesztiválja, a Kulturális Örökség Napok, amelyek állandóak. De állandónak mondhatom most már a nemrég megrendezett Táblás játékok foglalkozást és bemutatót, hiszen Sütheö László és a Tudor játékok már évek óta rendszeresen hívják és várják az érdeklődőket minden év februárjában egy családi foglalkozásra. Ők állandó partnereink, és a Játékfesztiválon is rendre itt vannak. Apropó, a Játékfesztivál is állandó programunk, bár az utóbbi két évben elmaradt, de bízom benne, hogy az idén végre ismét megrendezhetjük.

Tízéves tapasztalata mit mutat: a gyermekek vagy a felnőttek fogékonyabbak e játékra?

Ez teljesen változó, de összességében azt mondhatom, hogy mindketten. A fiatal felnőttek és a középkorosztályhoz tartozók ritkább vendégek. De persze nem lehet különválasztani olyan nagyon a korosztályokat, mivel a gyerekek a szüleikkel, vagy nagyszüleikkel jönnek, és ebben az esetben inkább a családok jelenlétéről beszélhetünk. Nem lehet csak a gyereket megjelölni „partnerünknek”, mert a szülőket, nagyszülőket is megérintik tapasztalatunk szerint az itt látható állandó kiállítások, foglalkozások. És ne felejtsük, a játék végig kíséri az egész életünket! Ha pedig egyszerre több generáció érkezik hozzánk, akkor a játék összekötő kapocs lehet az unoka és nagyszülő között. Mert a gyerek éppen abban a korban él, amikor játékok veszik körül, míg a szülők, nagyszülők eme alkalmakkor visszagondolhatnak a saját gyermekkorukra…

Nemcsak játszatnak, de kutatnak, tudományos tevékenységet is folytatnak, ugye?

Igen, a múzeumnak a legfontosabb célja a látogatók kiszolgálása mellett a Moskovszky-gyűjtemény tudományos feldolgozása. Ez Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Erzsébet egyedülálló játékgyűjteménye, amely a 18-19. századi polgári játékkultúra rendkívül míves tárgyi világát mutatja be. Minden apró kis babaszoba, minden egyes apró kis tárgyát meg kell határoznunk, be kell azonosítanunk és tudományosan fel kell dolgoznunk. Minden lehetséges információt igyekszünk felderíteni ezekről a tárgyakról. Az elmúlt 10 év alatt nem értünk a végére, olyan nagy és összetett a gyűjtemény, olyan sok kultúrtörténeti információt tartalmaz, hogy emiatt lassú a munka. De vannak már kiváló eredményeink, és nagyon jó tapasztalataink a Játék Szalon előadássorozatnak köszönhetően. Ezekre kiváló szakembereket hívtunk, hívunk, hogy tartsanak előadásokat egy-egy témáról, játékokról, amelyek a mi gyűjteményünkhöz is kapcsolódnak, és így szakszerűen tudunk meghatározni olyan tárgyakat, mint pl. az órák, az ónedények és a többi, és a többi.

Mikor jön el az a pillanat, amikor ki kell rúgni a ház oldalát, mert kicsi ez a ház…

Tény, hogy szépen gyarapodunk. De minden olyan tárgyat elkülönítünk a Moskovszky-gyűjteménytől, ami nem odavaló. A megnyitás óta a Hetedhét Játékmúzeum rengeteg tárgyat gyűjtött, emiatt a hely hiányával, mint minden múzeum, mi is küzdünk. Erősen kell szelektálnunk, és alaposan végig kell gondolnunk, hogy mikor, milyen tárgyakat tudunk befogadni, ugyanis ezek raktározásáról, tudományos feldolgozásáról gondoskodnunk kell. A raktárunk nem alkalmas új tárgyak elhelyezésére, de reméljük, ez a közeljövőben megoldódik. Számunkra a Moskovszky-gyűjtemény gondozása az elsődleges feladatunk.

Melyek 2022 tervei?

A tavasz a Játékfesztivál szervezéséről szól elsősorban. A múzeumpedagógiai foglalkozásokra folyamatosan várjuk a gyermekeket a korábbi esztendők különböző témáira. Májusban szokásunkhoz híven várjuk a várost a gyermeknap nagy rendezvényére, de tervezünk tudományos konferenciát ősszel, Moskovszky Éva születésnapján. Lesznek családi programjaink, és társasjáték tesztek. Az elmúlt évben nagy sikere volt a Biedermeier zenés irodalmi estünknek, szeretnénk ezt idén is folytatni, más tematikával.

Interjú