Új járda és gyalogos átkelőhelyek is épülnek idén a Farkasvermi úton

Hétfőn kora este tartottak lakossági fórumot a Feketehegy-Szárazréten, ahol arról is szó volt, hogy a Farkasvermi úton idén megépítik az új járdát és a Bodrogi, illetve a Kertész utcánál épül új gyalogos átkelőhely, továbbá minden lakóingatlannak lesz járdakapcsolata. A fórumon bemutatták annak a kalandparknak a látványterveit is, ami az Új-Csóri út melletti kiserdőnél lenne.
2019.02.11. 20:48 |

Székesfehérvár az elmúlt időszakban olyan fejlődésen ment keresztül, mint még soha – mondta Szigli István a Feketehegy-Szárazrét önkormányzati képviselője. „Büszke vagyok a Feketehegy-Szárazrétre is, mert, amikor elkezdtem a képviselői munkát jóformán csak gumicsizmában lehetett közlekedni a városrészben és a nehézségek ellenére is egy élhető városrész, amit hosszútávon szeretnénk megőrizni. Mindannyiunk közös érdeke, hogy továbbra is élhető körülmények között építhessük a közösségünket. Ne csukjuk be egymás előtt az utcaajtót, próbáljuk egymást megérteni.”

A Bébic utca és a Farkasvermi út kereszteződésénél tervezett munkásszálló ügyével kapcsolatban elhangzott, hogy egy magáningatlanon történik egy magánberuházás, amire nincs hatásköre az önkormányzatnak. Mindössze bejelentésköteles a beruházás és ha a szabályokat betartja a vállalkozó akkor üzemeltetheti is a szállást. „A város egy dolgot azonban fel tud vállalni, hogy közvetítő szerepet vállal a környék ingatlantulajdonosai és a vállalkozó között.” - mondta Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András. A tulajdonost sikerült elérnie a Polgármesteri Hivatalnak és minden valószínűség szerint hamarosan sor kerül a találkozóra. A fórumon szó volt a Kőrösi utcáról is, melynek rendezésével kapcsolatban elhangzott, hogy az ügyben feltett képviselői kérdésre a szakmai választ a pénteki közgyűlésen adja meg a város polgármestere. Cser-Palkovics András polgármester kérte, hogy bátran mindenki tegye fel a várost érintő kérdését akár e-mailben vagy Facebook oldalán keresztül.

Az elmúlt időszak fejlesztéseivel kapcsolatban Szigli István kiemelte, hogy a közösségi központban gyakran vannak családi rendezvények, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy egy év alatt 62 rendezvény volt az új épületben. „Nagyon örülök ennek a fejlesztésnek, mert itt megfelelő hely van a közösségépítésre. Fontos volt továbbá a Gaja híd és a Csóri úti felújítás is, illetve minden olyan aprónak tűnő fejlesztés, mint az orvosi rendelő felújítása.”

A Saára Gyula Program keretében idén a Farkasvermi úton elkezdődik a járdaépítés.

Nagy Zsolt a Közlekedési Iroda vezetője elmondta, hogy az iskola kapujától kezdődik majd az új járda, ahol az autóbusz megállóknak öblöt építenek. A Bodrogi utcánál és a Kertész utcánál lesz gyalogos átkelőhely és minden lakóingatlan kap járdakapcsolatot. Másfél méter széles térkő burkolatú járda épül és minden ingatlan előtt lesz megállási lehetőség is.

1990-ben még 2400-an éltek a Fektehegy-Szárazréten, ma 6000 ember él a városrészben.

Egy tervezett kalandparkkal kapcsolatban bemutattak egy látványtervet is. Tíz hektáros területen magánberuházásban épülne meg a park, melynek része egy három hektáros falusi udvar megannyi kötélpálya és játszóeszköz is.

Kovács Zsolt alezredes városi rendőrkapitány elmondta, hogy a tavalyi év statisztikai adataiból kiderül, hogy 2018-ban 52 bűncselekmény volt a városrészben, amik közül 10 és 20 között volt a vagyon elleni bűncselekmények száma.

Török Szabolcs tankerületi igazgató a fórumon kiemelte, hogy a Vörösmarty Mihály Általános Iskola tagintézményeként 65 tanulóval egy stabil tagintézmény működik a városrészben. A négy osztályterem száz fő befogadására képes és a feltételek adottak ahhoz, hogy a környékről bárki bátran írathatja a gyerekeket ide.

Ludmanné Szecsődi Katalin tagintézményvezető arról beszélt, hogy minden támogatást megkapnak a tagintézmény működéséhez. A 21. század oktatási körülményeinek pedig megfelelő kompetenciafejlesztő termet alakítottak ki, ahol a gyerekeket a játékokon keresztül fejlesztik. A fórum után bárki megnézhette az új tantermet.

A Sajó utcai felújítás garanciális javítása tavasszal megtörténik – hívta fel a figyelmet Bozai István városgondnok a fórumon. Ugyancsak idén elkészül az új járda a Farkasvermi úton, ami az akadálymentes gyalogos közlekedést biztosítja majd, így babakocsival is könnyebb lesz közlekedni a környéken. Már csak egy MÁV hozzájárulás szükséges az építési engedélyek beadásához. Elhangzott, hogy a Városgondnokság idén több mint másfél milliárd forintot költ útfelújításra Székesfehérváron. A városgondnok beszélt arról is, hogy az Új Csóri úti járda felújítására mindenképpen szükség van.
Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András a Csóri úti körforgalommal kapcsolatban elmondta, hogy az Auchan körforgalomnál elindult már a tervezés az állam részéről és a kivitelezés kezdetekor várhatóan elkezdődik a Csóri úti körforgalom bővítésének tervezése is. Mindkét kereszteződés állami fenntartású, de mindkettő esetében az önkormányzat kész hozzájárulni a fejlesztéshez.

Az iszkai úti zártkertek útjainak rendbetételéről kérdezett egy lakó. Mint a válaszban elhangzott nyolc önkormányzati és nyolc magántulajdonú út van a területen. A Kócsag utca és az Iszkasztgyörgyi út belterületbe vonásához azonban korábban lehetőséget adott az önkormányzat, de a lakók azóta nem tettek semmit ez ügyben – mondta Szigli István. Szakmai állásfoglalás a kérdésben ugyancsak a pénteki közgyűlésen lesz majd az ügyben.

Közélet

 1. Nagypénteki igeliturgia és szertartás - szombaton 9 órától látogatható a szentsír

  Nagypénteken nincs szentmise, a Szent Imre templomban az esti szertartást Spányi Antal megyés püspök vezette, aki a csöndes bevonulás után arcra borult az oltár előtt. Az igeliturgia és minden szertartás ünnepélyesség nélkül, a legnagyobb egyszerűségben zajlott, olvasmányok fölolvasása, majd a passió eléneklése. Nagyszombaton délelőtt 9 órától várják szentsír látogatásra a híveket.

  2019.04.19.
 2. Közös keresztút-járással emlékeztek Fehérváron Jézus kereszthalálára

  Hagyományosan közösen emlékeztek Székesfehérvár polgárai és papjai Krisztus kereszthalálára, Nagypénteken délután, a Palotavárosi Kálváriánál, Spányi Antal, megyés püspök vezetésével, ahová idén sok százan jöttek el, hogy imádsággal és énekkel kísérjék Jézus útját a tizennégy stáción keresztül, Pilátus ítéletétől a sírbatételig.

  2019.04.19.
 3. Triduum - Spányi Antal megyés püspök lelkigyakorlatos beszédei a nagyheti lelki úton

  „Együtt imádkozva és egymásért! - mottóval idén közös húsvéti lelki készületre hívták a családokat Székesfehérvár papjai, Virágvasárnaptól kezdve Húsvétvasárnapig. A Nagyhét első három napján Spányi Antal megyés püspök nagyböjti lelkigyakorlatos szentbeszédeire várták a város híveit a székesfehérvári Szent Imre templomba. 

  2019.04.19.
 4. A túlélés dalai - Zeneiskolás megemlékezés Fahidi Éva holokauszt túlélővel

  A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan szervez megemlékezést április 24-én a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium. Az esemény vendége lesz Fahidi Éva írónő, holokauszt túlélő.

  2019.04.19.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek