Új járda és gyalogos átkelőhelyek is épülnek idén a Farkasvermi úton

Hétfőn kora este tartottak lakossági fórumot a Feketehegy-Szárazréten, ahol arról is szó volt, hogy a Farkasvermi úton idén megépítik az új járdát és a Bodrogi, illetve a Kertész utcánál épül új gyalogos átkelőhely, továbbá minden lakóingatlannak lesz járdakapcsolata. A fórumon bemutatták annak a kalandparknak a látványterveit is, ami az Új-Csóri út melletti kiserdőnél lenne.
2019.02.11. 20:48 |

Székesfehérvár az elmúlt időszakban olyan fejlődésen ment keresztül, mint még soha – mondta Szigli István a Feketehegy-Szárazrét önkormányzati képviselője. „Büszke vagyok a Feketehegy-Szárazrétre is, mert, amikor elkezdtem a képviselői munkát jóformán csak gumicsizmában lehetett közlekedni a városrészben és a nehézségek ellenére is egy élhető városrész, amit hosszútávon szeretnénk megőrizni. Mindannyiunk közös érdeke, hogy továbbra is élhető körülmények között építhessük a közösségünket. Ne csukjuk be egymás előtt az utcaajtót, próbáljuk egymást megérteni.”

A Bébic utca és a Farkasvermi út kereszteződésénél tervezett munkásszálló ügyével kapcsolatban elhangzott, hogy egy magáningatlanon történik egy magánberuházás, amire nincs hatásköre az önkormányzatnak. Mindössze bejelentésköteles a beruházás és ha a szabályokat betartja a vállalkozó akkor üzemeltetheti is a szállást. „A város egy dolgot azonban fel tud vállalni, hogy közvetítő szerepet vállal a környék ingatlantulajdonosai és a vállalkozó között.” - mondta Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András. A tulajdonost sikerült elérnie a Polgármesteri Hivatalnak és minden valószínűség szerint hamarosan sor kerül a találkozóra. A fórumon szó volt a Kőrösi utcáról is, melynek rendezésével kapcsolatban elhangzott, hogy az ügyben feltett képviselői kérdésre a szakmai választ a pénteki közgyűlésen adja meg a város polgármestere. Cser-Palkovics András polgármester kérte, hogy bátran mindenki tegye fel a várost érintő kérdését akár e-mailben vagy Facebook oldalán keresztül.

Az elmúlt időszak fejlesztéseivel kapcsolatban Szigli István kiemelte, hogy a közösségi központban gyakran vannak családi rendezvények, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy egy év alatt 62 rendezvény volt az új épületben. „Nagyon örülök ennek a fejlesztésnek, mert itt megfelelő hely van a közösségépítésre. Fontos volt továbbá a Gaja híd és a Csóri úti felújítás is, illetve minden olyan aprónak tűnő fejlesztés, mint az orvosi rendelő felújítása.”

A Saára Gyula Program keretében idén a Farkasvermi úton elkezdődik a járdaépítés.

Nagy Zsolt a Közlekedési Iroda vezetője elmondta, hogy az iskola kapujától kezdődik majd az új járda, ahol az autóbusz megállóknak öblöt építenek. A Bodrogi utcánál és a Kertész utcánál lesz gyalogos átkelőhely és minden lakóingatlan kap járdakapcsolatot. Másfél méter széles térkő burkolatú járda épül és minden ingatlan előtt lesz megállási lehetőség is.

1990-ben még 2400-an éltek a Fektehegy-Szárazréten, ma 6000 ember él a városrészben.

Egy tervezett kalandparkkal kapcsolatban bemutattak egy látványtervet is. Tíz hektáros területen magánberuházásban épülne meg a park, melynek része egy három hektáros falusi udvar megannyi kötélpálya és játszóeszköz is.

Kovács Zsolt alezredes városi rendőrkapitány elmondta, hogy a tavalyi év statisztikai adataiból kiderül, hogy 2018-ban 52 bűncselekmény volt a városrészben, amik közül 10 és 20 között volt a vagyon elleni bűncselekmények száma.

Török Szabolcs tankerületi igazgató a fórumon kiemelte, hogy a Vörösmarty Mihály Általános Iskola tagintézményeként 65 tanulóval egy stabil tagintézmény működik a városrészben. A négy osztályterem száz fő befogadására képes és a feltételek adottak ahhoz, hogy a környékről bárki bátran írathatja a gyerekeket ide.

Ludmanné Szecsődi Katalin tagintézményvezető arról beszélt, hogy minden támogatást megkapnak a tagintézmény működéséhez. A 21. század oktatási körülményeinek pedig megfelelő kompetenciafejlesztő termet alakítottak ki, ahol a gyerekeket a játékokon keresztül fejlesztik. A fórum után bárki megnézhette az új tantermet.

A Sajó utcai felújítás garanciális javítása tavasszal megtörténik – hívta fel a figyelmet Bozai István városgondnok a fórumon. Ugyancsak idén elkészül az új járda a Farkasvermi úton, ami az akadálymentes gyalogos közlekedést biztosítja majd, így babakocsival is könnyebb lesz közlekedni a környéken. Már csak egy MÁV hozzájárulás szükséges az építési engedélyek beadásához. Elhangzott, hogy a Városgondnokság idén több mint másfél milliárd forintot költ útfelújításra Székesfehérváron. A városgondnok beszélt arról is, hogy az Új Csóri úti járda felújítására mindenképpen szükség van.
Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András a Csóri úti körforgalommal kapcsolatban elmondta, hogy az Auchan körforgalomnál elindult már a tervezés az állam részéről és a kivitelezés kezdetekor várhatóan elkezdődik a Csóri úti körforgalom bővítésének tervezése is. Mindkét kereszteződés állami fenntartású, de mindkettő esetében az önkormányzat kész hozzájárulni a fejlesztéshez.

Az iszkai úti zártkertek útjainak rendbetételéről kérdezett egy lakó. Mint a válaszban elhangzott nyolc önkormányzati és nyolc magántulajdonú út van a területen. A Kócsag utca és az Iszkasztgyörgyi út belterületbe vonásához azonban korábban lehetőséget adott az önkormányzat, de a lakók azóta nem tettek semmit ez ügyben – mondta Szigli István. Szakmai állásfoglalás a kérdésben ugyancsak a pénteki közgyűlésen lesz majd az ügyben.

Közélet

 1. A Királyi Napok legszebb pillanatai 2019-ben

  Látványos fényekkel kezdődtek a Székesfehérvári Királyi Napok, majd másnap együtt énekeltünk a fúvósokkal, néztük a fényjátékot a Bíróság épületén. Kiállítás nyílt IV. Béla életéről a múzeumban, róla, illetve koráról szólt a Koronázási Ünnepi Játékok és a szertartásjáték; Rúzsa Magdi koncertjén egy gombostűt sem lehetett leejteni; kimulattuk magunkat az Öreghegyen és táncosok hozták el a világot Fehérvárra.

  2019.08.22.
 2. Köszönet a Székesfehérvári Királyi Napokon dolgozóknak és résztvevőknek

  Székesfehérvár polgármestere – a közösségi oldalain már közzétettek szerint – a város Önkormányzata és minden szervező nevében ezúton is köszöni a 2019-es Székesfehérvári Királyi Napokon dolgozóknak a programsorozaton tanúsított helytállásukat, amellyel hozzájárultak ahhoz, hogy idén is felejthetetlen élményekkel zárult a látogatók számára az ünnepi időszak.

  2019.08.21.
 3. Véradást szerveznek a Videoton Orvosi Rendelőjében augusztus 22-én

  Augusztus 22-én csütörtökön mindenkit szeretettel várnak 9 és 16 óra között a VIDEOTON Orvosi Rendelőjében, ahol minden véradót értékes meglepetés vár.

  2019.08.21.
 4. Itt a gyermek nevetni mer, OTTHON a szó, mit keresel - Díszközgyűlés a Szent István téren

  Szent István napját a hagyományoknak megfelelően díszközgyűléssel ünnepelte Székesfehérvár Önkormányzata a Szent István téren. Az ünnepségen Cser-Palkovics András polgármester különleges városnak nevezte otthonunkat, Székesfehérvárt, ahol a közösség erejével segítettük át magunkat az akadályokon, mindig szem előtt tartva a minket egyesítő célokat. Az ünnepi közgyűlésen átadták az idei Székesfehérvár Díszpolgára és a Pro Civitate díjakat, valamint a Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára címet is.

  2019.08.20.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek