Jákys sikerek a Mérd meg, mutasd meg versenyen

Sikerrel vettek részt a Jáky József Technikum diákjai a "Mérd meg, mutasd meg” névre keresztelt középiskolásoknak szóló versenyen. A középiskola Somogyvári templomrom felmérésével foglalkozó csapata I. helyezést ért el.
2020.11.27. 13:42 |

A térinformatika világnapja alkalmából az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának Geoinformatikai Intézete megrendezte a GIS day nevű rendezvényt, amely a rendkívüli helyzetre való tekintettel idén online formában történt.

Ezen rendezvényen a térinformatikával kapcsolatos előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők, illetve ilyenkor kerül lebonyolításra a "Mérd meg, mutasd meg" névre keresztelt középiskolásoknak szóló verseny. A versenyre minden évben nagyon szép munkák érkeznek be, rendkívül széles témakörben, hiszen a rendezvény jelmondata: "Ami mérhető mérd meg, ami nem mérhető, tedd mérhetővé!" (Galileo Galilei)
Idén hat csapat indult ezen a versenyen, volt olyan csapat, amely egy közterületen lévő rendkívül érdekes alakú szobrot modellezett, majd 3D nyomtató segítségével készítette el, de akadt olyan csapat is, akik egy épület falára terveztek napórát, régészettel kapcsolatos leletek rekonstrukcióját hajtották végre.

A Jáky József Technikumot két csapat képviselte: Az egyik társaság Székesfehérvár belvárosának éttermeit, kávézóit vizsgálta meg, térinformatikai rendszert készített ezekről, melynek segítségével több szempontot figyelembe véve mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. A második csapat Somogyvár településen egy egykori bencés apátságot modellezett és rekonstruált.

A Somogyvári templomrom felmérésével foglalkozó csapat I. helyezést ért el, (Brunner Viktória 13.C osztályos tanuló, illetve Kovács Márk László 12.C osztályos tanuló.)

Az Éttermek statisztikájának feltüntetése QGis segítségével csapat pedig III. helyezést ért el.( Frindt Fruzsina 12.C, Piller Nikolett 10.B és Bogdán Bálint István 12.B osztályos tanulók.)

Fehérvári színes

 1. A Loveinfo-t is fejlesztette a Széna Egyesület az Arconic támogatásával

  A 25 éves SZÉNA Egyesület - az Arconic Foundation támogatásának köszönhetően – sikeres mentális egészségprojektet valósított meg székesfehérvári általános- és középiskolákban. Céljuk volt a LoveInfo program fejlesztése, mely a fiataloknak szexuális nevelést, drogprevenciót egyaránt szolgáló, mobil applikáció, ami iOS-en és Androidon is elérhető app. A LoveInfo program webes felülete is elérhetővé vált a www.loveinfo.hu címen. 

  2021.01.27.
 2. Közterületi ültetésre is felajánlhatják a gyökeres fenyőket

  A Városgondnokság arra kéri azokat, akik gyökeres fenyőfát díszítettek fel karácsonykor és azt nem tudják vagy nem akarják elültetni saját kertjükben, hogy felajánlhatják azt közterületi kiültetésre. A felajánló lakók a parkfenntartási csoporttal tudnak egyeztetni a fenyőfáról. A tervek szerint az amúgy is örökzöldes beültetéssel rendelkező Budai - Lövölde háromszögbe ültetnék a fákat.

  2021.01.27.
 3. Mert játszani mindenki szeret - podcast a MintaKINCStár játékfejlesztőjével

  A kisgyermekek a játékon keresztül tanulnak, a játék segíti őket készségeik fejlesztésében. Míg ők azt gondolják, hogy „csak” játszanak, fejlődik a türelmük, kitartásuk, a gondolkodásuk, a kudarctűrő és együttműködési készségük is. A beszélgetést az ÖKK Fehérvár Podcast felületen lehet meghallgatni!

  2021.01.27.
 4. Kihirdették a Tollpihe Meseíró Pályázat eredményeit

  Rendhagyó módon, online formában hirdették ki idén a Tollpihe Meseíró Pályázat eredményeit. A versenyre 34 fantáziadús írásművet küldtek be a Fejér megyei általános iskolások. A zsűri tagjai a pályázatot meghirdető Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Facebook oldalán értékelték az alkotók munkáit.

  2021.01.25.
 1. Mi alapján válasszunk elektromos autót?

  Megszületett az elhatározás, hogy környezettudatosabb közlekedési módon autózzon, de hogyan tovább? Az elektromos autók már szinte minden igény kielégítésére alkalmasak, ezért először tisztában kell lenni a saját elvárásainkkal. Székesfehérváron már évek óta egyre több elektromos autót használ az önkormányzat és a városi cégek is.

  2021.01.23.
 2. Iskola-előkészítő foglalkozás lesz február 3-án a Szent Imre Általános Iskolában

  A Szent Imre Általános Iskola és Óvoda szeretettel hívja és várja az iskolába készülő nagycsoportos óvodások szüleit - a vírushelyzet miatt korlátozottabb lehetőségek között - február 3-án.

  2021.01.23.
 3. A Fehérvár Hero nyerte ’Az Év Applikációja különdíjat’

  A városi felkérésre az Absurd Reklámügynökség által fejlesztett Fehérvár Hero applikációja 'Az Év Applikációja különdíjat' nyerte el. Az Év honlapja pályázatán ’A Közösség’ kategóriában elnyert oklevelét az országos roadshow keretében adták át. A tavaly októberben elindított applikáció különböző, Székesfehérvárral kapcsolatos feladatok teljesítésére hívta a játékos kedvűeket, ezzel is erősítve a helyi közösséget.

  2021.01.22.
 4. A Noé-hegyi Szent István Borlovagrend főborásza vágott vincevesszőt

  A vincevessző ünnepén Csóbor Balázs a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend főborásza metszett szőlővesszőt, majd megvizsgálta a rügyek állapotát, hogy nem érte-e fagykár a szőlőt. Ugyancsak a rügyek alapján jósolt a várható termésről: megállapította, hogy a rügyek zöldek és átvészelték az elmúlt napok száraz fagyos időjárását. 

  2021.01.22.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár