Ízes, színes élmények és saját készítésű szütyők az Egészségpiacon

Kétezer ember fordult meg szombaton délelőtt a Jancsárkertben, ahol immár nyolcadik alkalommal rendeztek Egészségpiacot. A szervezők tapasztalata szerint egyre többen nyitottak az ökotudatos életvitelre, az egészséges táplálkozásra.
2019.10.12. 14:19 |

A termelői és biopiacra kilátogatók ingyenesen juthattak többször használatos bevásárlószütyőhöz, végeztethettek szűréseket, illetve a helyi és környékbeli termelőktől szerezhették be a család hétvégi étkezéseihez szükséges alapanyagokat is.

 

 A VIII. Egészségpiacra megérkezve elsőként a Táncsics Mihály Általános Iskola diákjaival találkoztunk. Dobozaikkal és bögréikkel indultak bevásárolni, hogy aztán tanáraikkal közösen egészséges tízórait készíthessenek maguknak, mintát adva másoknak is. Szombaton délelőtt összesen kétezren fordultak meg a Jancsárkertben, ahol a hagyományos termelői és biopiac mellett számos programmal készültek a szervezők – a Humán Szolgáltató Intézet, az Egészségfejlesztési Iroda, valamint a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület. A szemléletformálás, az egészséges, ökotudatos és helyi termékeket előtérbe helyező életforma népszerűsítésére hívták életre a szervezők a programot, amelynek immár hagyománya van Székesfehérváron. A tapasztalatok azt mutatják: egyre többen figyelnek arra, hogy milyen étel kerül a család elé, az alapanyagok mellett pedig jó tanácsokért is sokan visszajárnak az árusokhoz.

„Van élet az egyszer használatos műanyag zacskók nélkül? Csomagolásmentes vásárlás. „No waste” a háztartásban.” vagy „Hogyan maradjunk egészségesek? A szűrővizsgálatok jelentősége, figyelmeztető vizsgálati értékek.” – csak két figyelemfelkeltő cím a délelőtti pódiumbeszélgetések témaköreiből. A szervezők odafigyeltek arra, hogy akit a vásárlás mellett a szemléletváltás is érdekel, az szakemberektől kaphasson hasznos információkat.  

Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok az együttműködő partnereknek szóló köszönet mellett arra hívta fel köszöntőjében a figyelmet, hogy milyen fontos a kitartás, az odafigyelés az egészségünk megőrzéséért és a Földünk megóvásáért tett lépéseknél. „Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy folytassuk az Egészségpiac kezdeményezést, és egyre inkább kiterjesszük az egészség fogalmát mindarra, ami eddig talán még nem is jutott eszünkbe. A helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a szűrővizsgálatok mellett a többször használatos vászontáskák, a környezetünket kevésbé terhelő életmód is hozzátartozik az egészség fogalmához.” Mindehhez segítséget is szeretnének adni a fehérváriaknak: az önkormányzat és szakmai szervezetei rendszeresen szerveznek szűrőnapokat, illetve a civil szervezetekkel közösen is számos programot valósítanak meg. Emellett – mint elhangzott – Székesfehérvár alapító tagja az Egészséges Városok Szövetségének, aktívan dolgozik a magyarországi és európai hálózatban is.    

A pódiumbeszélgetések sorát meridiántorna színesítette, és Ludvánné Csóri Manyi varrógépe is fáradhatatlanul dolgozott egész délelőtt. Aki vállalta, hogy a színes összehúzó szalagot maga belefűzi, az többször használatos bevásárlózacskót vihetett magával. Az ősz ajándékai közül pedig a cékla került a középpontba, az színezte „jókedvűre” az Egészségfejlesztési Iroda által kínált egészséges salátát, amit szintén sokan megkóstoltak.                                      

Fehérvári színes

 1. Négy szombaton át tart az ünnepváró kézművesség Csalán

  Négy részből álló adventi kézműves foglalkozás-sorozat indul a Csalai Közösségi Térben. Az adventi időszakban szombat délelőttönként, 9 és 11 óra között várják a kreatív kikapcsolódásra vágyó gyerekeket és szüleiket, a nyitó program november 23-án lesz.

  2019.11.21.
 2. Gyermektelen 20-40 éves fiatalokat keresnek szakdolgozati kutatáshoz

  Kívés Blanka a Károli Gáspár Egyetemen pszichológia mesterszakos hallgatója szakdolgozatának  kutatásához keres olyan 20-40 év közötti, még gyermektelen férfiakat és nőket, akik szívesen válaszolnának azzal kapcsolatos kérdésekre, hogy miért vagy miért nem szeretnének gyereket vállalni. A kérdőívet 10-15 perc alatt lehet kitölteni.

  2019.11.21.
 3. Amerikaland - Nervetti Károly és Kőszegi Adrienn fotótárlata az Öreghegyi Közösségi Házban

  November 22-én, pénteken 18 órakor nyílik meg Nervetti Károly és Kőszegi Adrienn Amerikaland című kiállítása az Öreghegyi Közösségi Házban. A tárlatot megnyitja: Nervetti Károly, a Főnix fotóművészeti kör tagja, köszöntőt mond: Östör Annamária önkormányzati képviselő. A kiállítás január 31-ig az intézmény nyitvatartási idejében tekinthető meg.

  2019.11.21.
 4. A tartós párkapcsolat titkairól lesz szó a decemberi Csajos esten

  Mitől működik jól hosszú távon egy párkapcsolat? Mire kell figyelni, ha igazán jó kapcsolatra vágyunk? Hogyan kell szeretni a társunkat, hogy boldog legyen mellettünk, és mi is azok lehessünk mellette? – többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők a december 4-i Csajos esten Koller Krisztián kineziológus és felesége, Koller Zsuzsanna párkapcsolati coach előadásából. A beszélgetés után a Tudsz titkot tartani? című amerikai romantikus vígjátékot vetíti a Barátság mozi.

  2019.11.20.

Balett

Eseménynaptár

2019. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek