Ízes, színes élmények és saját készítésű szütyők az Egészségpiacon

Kétezer ember fordult meg szombaton délelőtt a Jancsárkertben, ahol immár nyolcadik alkalommal rendeztek Egészségpiacot. A szervezők tapasztalata szerint egyre többen nyitottak az ökotudatos életvitelre, az egészséges táplálkozásra.
2019.10.12. 14:19 |

A termelői és biopiacra kilátogatók ingyenesen juthattak többször használatos bevásárlószütyőhöz, végeztethettek szűréseket, illetve a helyi és környékbeli termelőktől szerezhették be a család hétvégi étkezéseihez szükséges alapanyagokat is.

 

 A VIII. Egészségpiacra megérkezve elsőként a Táncsics Mihály Általános Iskola diákjaival találkoztunk. Dobozaikkal és bögréikkel indultak bevásárolni, hogy aztán tanáraikkal közösen egészséges tízórait készíthessenek maguknak, mintát adva másoknak is. Szombaton délelőtt összesen kétezren fordultak meg a Jancsárkertben, ahol a hagyományos termelői és biopiac mellett számos programmal készültek a szervezők – a Humán Szolgáltató Intézet, az Egészségfejlesztési Iroda, valamint a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület. A szemléletformálás, az egészséges, ökotudatos és helyi termékeket előtérbe helyező életforma népszerűsítésére hívták életre a szervezők a programot, amelynek immár hagyománya van Székesfehérváron. A tapasztalatok azt mutatják: egyre többen figyelnek arra, hogy milyen étel kerül a család elé, az alapanyagok mellett pedig jó tanácsokért is sokan visszajárnak az árusokhoz.

„Van élet az egyszer használatos műanyag zacskók nélkül? Csomagolásmentes vásárlás. „No waste” a háztartásban.” vagy „Hogyan maradjunk egészségesek? A szűrővizsgálatok jelentősége, figyelmeztető vizsgálati értékek.” – csak két figyelemfelkeltő cím a délelőtti pódiumbeszélgetések témaköreiből. A szervezők odafigyeltek arra, hogy akit a vásárlás mellett a szemléletváltás is érdekel, az szakemberektől kaphasson hasznos információkat.  

Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok az együttműködő partnereknek szóló köszönet mellett arra hívta fel köszöntőjében a figyelmet, hogy milyen fontos a kitartás, az odafigyelés az egészségünk megőrzéséért és a Földünk megóvásáért tett lépéseknél. „Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy folytassuk az Egészségpiac kezdeményezést, és egyre inkább kiterjesszük az egészség fogalmát mindarra, ami eddig talán még nem is jutott eszünkbe. A helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a szűrővizsgálatok mellett a többször használatos vászontáskák, a környezetünket kevésbé terhelő életmód is hozzátartozik az egészség fogalmához.” Mindehhez segítséget is szeretnének adni a fehérváriaknak: az önkormányzat és szakmai szervezetei rendszeresen szerveznek szűrőnapokat, illetve a civil szervezetekkel közösen is számos programot valósítanak meg. Emellett – mint elhangzott – Székesfehérvár alapító tagja az Egészséges Városok Szövetségének, aktívan dolgozik a magyarországi és európai hálózatban is.    

A pódiumbeszélgetések sorát meridiántorna színesítette, és Ludvánné Csóri Manyi varrógépe is fáradhatatlanul dolgozott egész délelőtt. Aki vállalta, hogy a színes összehúzó szalagot maga belefűzi, az többször használatos bevásárlózacskót vihetett magával. Az ősz ajándékai közül pedig a cékla került a középpontba, az színezte „jókedvűre” az Egészségfejlesztési Iroda által kínált egészséges salátát, amit szintén sokan megkóstoltak.                                      

Fehérvári színes

 1. A Damniczki Cukrászda a Régió Kiváló Fagylaltja címet hozhatta el

  A tizenhárom döntőbe került fagyi közül végül a Füredi Fagyizó Passió-karamellje lett az Év fagylaltja 2020-ban. A július 7-én Budapesten tartott megmérettetésen Damniczki Balázs Tonka-mogyoró Affogato fantázia nevű jeges édességét a zsűri a „Régió Kiváló Fagylaltja” díjjal jutalmazta.

  2020.07.08.
 2. Orbáncfű, menta és apróbojtorján Gántról

  A természet ajándékait kutató Herbarius túrák vasárnap Gántra invitálják a gyógynövények iránt érdeklődőket. A programon Lencsés Rita szakértő vezetésével gyűjthetünk értékes kincseket a nyári, virágzó természetben, miközben a felhasználás, a tartósítás praktikáiról is szerezhetünk ismereteket.

  2020.07.08.
 3. Mindigmás városnéző séták - nyáresti programokra invitál a Tourinform

  Könnyed városnézésekre hívja az érdeklődőket a Tourinform: a Mindigmás séták élményszerű, mesélős programok, hétről hétre újabb témákat körüljárva ismerhetjük meg a Belvárost.

  2020.07.08.
 4. Ötféle alkotóhetet szervez felnőtteknek a Fehérvári Kézművesek Egyesülete

  Különféle témájú alkotóheteket szervez az ifjú és a felnőtt korosztálynak a Fehérvári Kézművesek Egyesülete júliusban és augusztusban. A Rác utcai bázison lesz szövés, fonás, nemezelés, fafaragás, foltvarrás, gyöngyfűzés és üvegékszer-készítés egyaránt. A táborok egyhetesek, de napi jegyet is lehet vásárolni. 

  2020.07.08.
 1. Felújítás után újra nyitva a Bregyóban a BMX és gördeszka park

  Kisebb felújítás után holnaptól újra várja az extrém sportok kedvelőit a Bregyó Sportcentrum BMX és gördeszka pályája. A Városgondnokság szakemberei az elemek borítását cserélték ki, ahol szükséges volt. Az extrém park a nyári szünetben minden nap reggel kilenc és este kilenc között tart nyitva!

  2020.07.07.
 2. Július 15-ig lehet visszaváltani 2020-as FEZEN jegyeket a vásárlás helyén

  Július 15-ig lehet visszaváltani a 2020-as FEZEN jegyeket a vásárlás helyén. Annak, aki 2021-ben szeretné felhasználni, semmi teendője nincs, a bérlet jövőre is bérletként működik, a napijegyek pedig bármelyik 2021-es napon felhasználhatók lesznek. A korábban megváltott FEZEN jegyek érvényesek a FEZEN Klasszik szeptemberi minifesztiválra is.

  2020.07.07.
 3. Lehet még jelentkezni a Napraforgó Napközis Táborba

  A helyes kézmosás, a higiénés szabályok betartása, az egészség megőrzése témakörökben tartottak foglalkozást hétfőn a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának egészségfejlesztő munkatársai a Napraforgó Városi Napközis Táborban. A tábor következő heti turnusaira van még hely, jelentkezni ITT lehet!

  2020.07.06.
 4. A nádasok világa - új időpontban lesznek a sóstói ökotúrák

  A megszokott szombat délelőtti sóstói kirándulások helyett ezentúl szerdán kora esténként tartják az Ökotúrákat. A természetközeli családi program keretében július 8-án, szerdán 18 órától a nádasok világát fedezhetik fel a résztvevők.

  2020.07.06.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2