Iván-napi búcsú koljivo szenteléssel a Rác utcai szerb ortodox templomban

Szent Iván-napi búcsúra várták a híveket és a vendégeket szombaton, Székesfehérváron, a Rác utcai szerb ortodox templomba és a templom kertjébe. Az ünnep délelőtt püspöki szent liturgiával kezdődött, amelyet  a hagyományos kalács és koljivoszentelés követett a templom kertjében.
2024.07.06. 12:37 |
Iván-napi búcsú koljivo szenteléssel a Rác utcai szerb ortodox templomban

A nyári napforduló egyik kiemelkedő ünnepe a szerb ortodox vallásban Szent Iván napja, vagy szerb nevén Ivanjdan.

Ilyenkor az asszonyok koszorút fonnak az úgynevezett Iván napi virágból a tejoltó galajból, amit a ház főbejárata fölé helyeznek, hogy megóvja a házat a villámcsapástól, rontó erőktől, szellemektől és más bajoktól. Koszorút tesznek még a templom bejárata fölé és az út menti keresztekre is.

Keresztelő Szent János a székesfehérvári szerb templom patrónusa, - a szláv nyelvekben Szent Iván, - akit a régi ortodox naptár 13 napos eltérése miatt ünnepelnek ezen a napon. A helyi egyházközség egyik legnagyobb ünnepe minden esztendőben a templombúcsú, vagyis a crkvena slava Iván-napján.

A szerbek egyik legnagyobb ünnepén a Rác utcai szerb ortodox templom udvarán szent liturgia keretében szentelték fel koljivót, az újjászületést jelképező ételt, ami a keleti rítusú keresztények szakrális eledele.

Sándorovits László, a székesfehérvári szerb ortodox egyházközség elnöke elmondta, hogy a rituális étel főzött búzából készül, amelyben mogyoró, dió, mandula és mazsola egyaránt van és amit szegfűszeggel, fahéjjal és rummal ízesítenek.

A liturgián őexcellenciája, Lukiján budai püspök betegsége miatt nem tudott részt venni, távollétében Varnava püspöki titkár vezette a szertartást.