Ismét Fehérvárra látogatott a Belarusz Köztársaság magyarországi nagykövete

A tavalyi év márciusa után ma újra Székesfehérvárra látogatott Aleksandr Ponomarev, a Belarusz Köztársaság magyarországi nagykövete, akit székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András fogadott a Városházán. A kötetlen találkozó során több jövőbeni gazdasági és kulturális együttműködés lehetősége is felmerült.
2021.05.06. 17:15 |

Aleksandr Ponomarev 2019 januárja óta tölti be a belarusz nagyköveti pozíciót a Horvát Köztársaság, Bosznia és Hercegovina, valamint hazánk tekintetében.

A nagykövet hivatali ideje során immár másodjára látogatott el Székesfehérvárra. Először tavaly márciusban járt városunkban, amikor dr. Cser-Palkovics András polgármester és Lehrner Zsolt alpolgár mester mellett a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági vezetőjével tárgyalt.

A nagykövetet csütörtökön dr. Cser-Palkovics András fogadta, akivel a 2020-as tavaszi látogatás óta eltelt idő fontos gazdaságpolitikai fejleményeit vitatták meg a felek, valamint szó volt a már korábban feltárt lehetséges gazdasági és kulturális együttműködésekről is. Aleksandr Ponomarev beszámolt arról, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a magyar külüggyel arról, hogy a két ország kölcsönösen fogadja el egymás védettségi igazolványait, valamint elmondta, hogy a nyári hónapoktól fogva a Budapest – Minszk közötti közvetlen járatok száma heti kettőről háromra emelkedik majd, ezzel is elősegítve az utazást és az együttműködést. A nagykövet úgy fogalmazott: Székesfehérvár erős gazdasági húzóerőt képvisel, valamint a fővároshoz közeli lokációja miatt mindenképpen erős partnere lehetne a belarusz gazdasági szereplőknek is.

Székesfehérvár polgármestere ezt megerősítve elmondta, hogy a Börgöndi Repülőtér fejlesztésére a Kormány már a város rendelkezésére bocsátotta a fejlesztés tervezéséhez és engedélyeztetéséhez szükséges összeget, és amint ez a másfél éves folyamat lezárul majd, az új sport- és gazdasági célú beruházás további másfél éven belül elkészülhet. Mint mondta, ezen felül pedig a város vasúthálózata is erősödik, ugyanis Székesfehérvár az egyik csomópontja lesz a Budapest – Varsó és a Budapest – Bécs nemzetközi cargo- és személyszállításra is alkalmas vasútvonalnak.

A kötetlen hangvételű találkozón a felek kulturális együttműködésről is tárgyaltak: a hagyományos augusztusi Nemzetközi Néptáncfesztiválnak korábban voltak belarusz fellépői, és a város továbbra is szívesen fogadja a belarusz tánccsoportokat erre a népszerű rendezvényre. A tanácskozás végén a felek a gazdasági együttműködés jegyében a következő és mihamarabbi látogatás ígéretével búcsúztak egymástól.

Aleksandr Ponomarev a tavalyi évhez hasonlóan ma is látogatást tett a Béke téri orosz katonatemetőben, és delegációjával együtt koszorút helyezett el a sírkert központi emlékművénél. A nagykövet úgy fogalmazott: „A most elhelyezett koszorúval nemcsak a szovjet katonahősök és kiemelten a honfitársaim emléke előtt tisztelgek majd, hanem a háborúban életüket vesztett magyar katonák előtt is.”

Közélet

 1. Pénteken kezdődik a kilencedik Emlékparki Nyár a KEMPP-ben

  Kilencedik alkalommal rendezik meg az Emlékparki Nyarat a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen. A két hónapon át tartó kulturális programsorozatban többek között koncerteken, kiállításokon vehet részt a közönség. A belépés díjtalan, a beltéri programok látogatásához kérik a védettségi igazolványt.

  2021.06.14.
 2. Június 20-ig lehet pályázni a jövő évi Deák Dénes Ösztöndíjra

  A székesfehérvári Deák Dénes Alapítvány kuratóriuma pályázatot hirdet művészettörténész, várostörténész, illetve e tudományterületek doktori iskoláinak hallgatói részére kutatási tevékenységük támogatására. Pályázni részletes kutatási terv benyújtásával lehet június 20-ig.

  2021.06.14.
 3. Életének 81. esztendejében elhunyt Dr. Horváth Miklós volt országgyűlési képviselő

  Életének 81. esztendejében elhunyt Dr. Horváth Miklós állatorvos, volt országgyűlési képviselő. 1985-ben és 1990-ben is országgyűlési képviselőnek választották Fejér megyében. A környezetvédelmi bizottság tagja is volt a rendszerváltás utáni első országgyűlésben, majd az MDF városi elnökeként és önkormányzati képviselőként vett részt a helyi közéletben.

  2021.06.13.
 4. A 77 évvel ezelőtti borzalomra emlékeztek Székesfehérváron

  Vasárnap délelőtt a Mártírok Emléknapján, a Fejér megyei és székesfehérvári zsidóság deportálásának 77. évfordulóján tartottak megemlékezést a Mártírok Emlékcsarnokában és az Óvoda utcai Izraelita temetőnél. Az elhurcolt több ezer fehérvári zsidó ember közül mindössze 131-en vergődtek vissza a koncentrációs táborokból, 119-en pedig a munkaszolgálatból.

  2021.06.13.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4