Iskolaőrök első országos versenyét rendezte meg a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Iskolaőrök számára, első alkalommal rendezett kétnapos, országos versenyt a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban július 1-jén és 2-án lezajlott megmérettetéssel néhai kollégájuk, Horváth Sándor előtt tisztelegtek a szervezők.
2024.07.02. 19:08 |
Iskolaőrök első országos versenyét rendezte meg a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A verseny a Borsod–Abaúj–Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság csapatának győzelmével zárult, és számos egyéb elismerést, különdíjat is átadtak a keddi díjkiosztón.

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság egykori kollégája, a néhai iskolaőr, a közösséget nagyra tartó és szerető sportember, Horváth Sándor tragikusan hirtelen hunyt el. Ennek kapcsán vetődött fel a gondolat, hogy egy versennyel tisztelegjenek az emléke előtt, a kezdeményezést az Országos Rendőrfőkapitányság is felkarolta, és számos támogató – köztük Székesfehérvár Önkormányzata – is mellé állt.

Az iskolaőrök és a koordinátorok számára szervezett első országos megmérettetésre minden vármegyéből érkeztek résztvevők, összesen 60-an jöttek el. Az elsődleges cél az volt, hogy a szakemberek összemérjék a tudásukat, emellett fontos volt a személyes találkozás, a tapasztalatcsere és egymás munkájának megismerése.

A résztvevők háromfős csapatokban mérettették meg magukat. Az első napon, a megnyitót követően iskolaőri szakmai tesztet kellett megoldani.

A második napon három helyszínen zajlott a verseny: a fizikai alkalmasságin három gyakorlatot (felülés, fekvőtámasz, kerékpározás) kellett adott időre teljesíteni, majd a Vöröskereszt állomásán elsősegélynyújtó feladatok voltak, míg a harmadik helyen szituációs gyakorlatot hajtottak végree, iskolában esetlegesen előforduló rendkívüli esetet kellett megoldaniuk, megakadályozniuk vagy éppen felszámolniuk.

A keddi eredményhirdetés alapján a csapatverseny eredménye az alábbiak szerint alakult:

1. helyezett: Borsod – Abaúj – Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság csapata
2. helyezett: Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság csapata
3. helyezett: Komárom – Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság csapat
4. helyezett: Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság csapata
5. helyezett: Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság csapata
6. helyezett: Hajdú – Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság csapata

A néhai Horváth Sándor családtagjainak és a versenyt támogató intézmények, szervezetek jóvoltából különdíjakat adtak át. Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András elismerését dr. Kovács Zsoltné, a generációk közötti együttműködés tanácsnoka nyújtotta át a szituációszakmai gyakorlatot legjobban megoldó szakembereknek, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság csapatának.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen és díjátadón Szabó Vendel rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, Fejér vármegye rendőr-főkapitánya arról beszélt, hogy a hagyományteremtő céllal megrendezett verseny elérte a célját. Reményét fejezte ki, hogy a résztvevő kollégák jól érezték magukat Székesfehérváron, és jó hírét viszik Fejér vármegyének szerte az országban.

A tervek szerint az országos iskolaőr verseny a jövő évtől minden esztendőben más-más vármegyében kerül megrendezésre.