Irodalmi délutánnal erősítették Fehérváron a lengyel-magyar barátságot

Változtasd jobbá a világot, jó szövetségben” mottóval lengyel irodalmi délutánra várták a közönséget kedden, a Városháza dísztermébe. A résztvevők előadásokat hallhattak a közelgő lengyel-magyar barátság napja, (március 23.) és Székesfehérvár-Opole testvérvárosi kapcsolata jegyében is. Az eseményen köszöntőt mondott Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a rendezvény házigazdája Bobory Zoltán, Jósika Miklós-díjas költő, a Vörösmarty Társaság elnöke volt. 
2018.03.13. 18:36 |

Nagy öröm, hogy a két város, ezáltal a két nemzet közötti virtuális híd az utóbbi években két erős pillért kapott; Fehérváron, a Jávor Ottó téren a Katyñ Emlékkeresztet, Opoléban az 1956-os Emlékoszlopot. Mindkét hely zarándokhellyé vált. E kapcsolat részint az irodalmon keresztül született, így természetes, hogy amikor csak tudjuk ápoljuk a barátságot, népszerűsítjük egymás irodalmát." - fogalmazott a rendezvény házigazdája, Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke.

Vargha Tamás ünnepi köszöntőjében visszaemlékezett középiskolás éveire, amikor ízelítőt kapott a lengyel-magyar barátságból; a krakkói juvenáliára utaztak. „Lengyelország és Magyarország a történelem során soha nem viselt hadat egymás ellen, barátságunk sok évszázados és a jelenben is tart.” - hangsúlyozta a honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

Konrad Sutarski, lengyel-magyar költő, író, műfordító „A költő feladatai és szerepe ma” címmel tartott előadást. „A XIX. századi költészet, a romantika különleges időszak volt. Ekkor történt a „küldetés”, mint költői, írói alapállás megfogalmazása, azaz ebben az időszakban az írók-költők voltak azok, akik a közösségi cselekvés irányait megszabták” - emelte ki.

Dr. Lukácsy József, a Vörösmarty Társaság alelnöke egy lengyelországi irodalmi kirándulás alkalmával lejegyzett írását olvasta fel, Cséby Géza műfordító, polonista „Vár a határon: Nedec” címmel tartott izgalmas előadást. Andrzej Straszewski, a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke Székesfehérvár és Opole testvérvárosi kapcsolatáról, a helyi lengyelségről és szervezeteik működéséről szólt. Az eseményen közreműködött a Vox Mirabilis Kamarakórus és P. Maklári Éva.

Kultúra

 1. Külföldi kórusokat köszöntöttek a XV. Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál nyitányán

  Idén 15. alkalommal kezdődött el a Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál Székesfehérváron, a házigazda Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium szervezésében. A nyitóműsorra a Szent István Művelődési Házban került sor, a külföldi vendégkórusok és a vendéglátó kórusok részvételével.

  2018.05.24.
 2. Egyedülálló CD gyűjteményt kaptak az Operaháztól a város kulturális intézményei

  Az 50+3 lemezt tartalmazó Magyar Opera200 című kiadványt hozta el ajándékba Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója Fehérvárra. A lemezeket a Vörösmarty Mihály Könyvtár és tagkönyvtáraiba és a város zenei intézményeibe juttatja el az Opera. Az Operaház művészei fellépnek majd Fehérváron is, november 23-án hallhatja a közönség Puccini Turandot című operáját a Vörösmarty Színházban. 

  2018.05.24.
 3. Gyermekkórus-fesztivál és néptánctalálkozó lesz Székesfehérváron

  Hétvégén kórusok és táncosok mutatkoznak be Fehérváron: most rendezik a XV. Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivált és a „Szállj elő zöld ág” Néptánc Találkozót. Az ünnepélyes megnyitó pénteken lesz 16.15 órakor a Városház téren, majd a gyermekkarok utcai szerenádokkal kedveskednek a járókelőknek több helyszínen is. 

  2018.05.24.
 4. Bemutatták Szabó Zoltán építészettörténész könyvét a királyi bazilikáról

  A székesfehérvári királyi bazilika építéstörténetéről, az Ecclesia Beatae Mariae Virginis Albaeregalis sorozat keretében megjelent új kötetet mutatták be szerdán a Városháza Dísztermében. Szabó Zoltán építészettörténész műve több téves nézetet módosít, és új, kissé megdöbbentő megvilágításba helyezi a bazilika történetét.

  2018.05.23.

Hetedhét Játékfesztivál

Eseménynaptár

2018. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka