Irodalmi délutánnal erősítették Fehérváron a lengyel-magyar barátságot

Változtasd jobbá a világot, jó szövetségben” mottóval lengyel irodalmi délutánra várták a közönséget kedden, a Városháza dísztermébe. A résztvevők előadásokat hallhattak a közelgő lengyel-magyar barátság napja, (március 23.) és Székesfehérvár-Opole testvérvárosi kapcsolata jegyében is. Az eseményen köszöntőt mondott Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a rendezvény házigazdája Bobory Zoltán, Jósika Miklós-díjas költő, a Vörösmarty Társaság elnöke volt. 
2018.03.13. 18:36 |

Nagy öröm, hogy a két város, ezáltal a két nemzet közötti virtuális híd az utóbbi években két erős pillért kapott; Fehérváron, a Jávor Ottó téren a Katyñ Emlékkeresztet, Opoléban az 1956-os Emlékoszlopot. Mindkét hely zarándokhellyé vált. E kapcsolat részint az irodalmon keresztül született, így természetes, hogy amikor csak tudjuk ápoljuk a barátságot, népszerűsítjük egymás irodalmát." - fogalmazott a rendezvény házigazdája, Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke.

Vargha Tamás ünnepi köszöntőjében visszaemlékezett középiskolás éveire, amikor ízelítőt kapott a lengyel-magyar barátságból; a krakkói juvenáliára utaztak. „Lengyelország és Magyarország a történelem során soha nem viselt hadat egymás ellen, barátságunk sok évszázados és a jelenben is tart.” - hangsúlyozta a honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

Konrad Sutarski, lengyel-magyar költő, író, műfordító „A költő feladatai és szerepe ma” címmel tartott előadást. „A XIX. századi költészet, a romantika különleges időszak volt. Ekkor történt a „küldetés”, mint költői, írói alapállás megfogalmazása, azaz ebben az időszakban az írók-költők voltak azok, akik a közösségi cselekvés irányait megszabták” - emelte ki.

Dr. Lukácsy József, a Vörösmarty Társaság alelnöke egy lengyelországi irodalmi kirándulás alkalmával lejegyzett írását olvasta fel, Cséby Géza műfordító, polonista „Vár a határon: Nedec” címmel tartott izgalmas előadást. Andrzej Straszewski, a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke Székesfehérvár és Opole testvérvárosi kapcsolatáról, a helyi lengyelségről és szervezeteik működéséről szólt. Az eseményen közreműködött a Vox Mirabilis Kamarakórus és P. Maklári Éva.

Kultúra

 1. Internet Fiesta a könyvtárakban - virtuális játékok, kiállítások csütörtöktől

  Internet Fiestára vár minden érdeklődőt csütörtöktől a Vörösmarty Mihály Könyvtár. Nemcsak a Z generációnak kínálnak izgalmas időtöltést az online totók, játékok, a virtuális kiállítás, előadások és interaktív programok, amelyek központi témája idén az egészség.

  2018.03.19.
 2. Shakespeare: A vihar - szombaton lesz a Prospero Színkör új bemutatója

  Március 24-én, szombaton lesz a Prospero Színkör legújabb bemutatója; Shakespeare, A vihar című darabját láthatja a közönség A Szabadművelődés Házában. Az előadást Micskó Zoltrán rendezte, a szerepeket Alföldi Áron, Bognár Beatrix, Czeller Péter, Csille Ildikó, Nagy Szabolcs és Piber Patrícia játsszák. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a prosperoszk@gmail.com e-mail címen lehet jelentkezni. 

  2018.03.19.
 3. II. András király keresztes hadjárata - Dr. Hóvári János előadása hétfőn

  Március 19-én, hétfőn 17.30 órakor Dr. Hóvári János történész, turkológus, diplomata, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) főigazgatójának „II. András király keresztes hadjárata" című előadására várják az érdeklődőket a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házba. A belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várnak.

  2018.03.18.
 4. "Blablabla" - csütörtökön lesz a Székesfehérvári Balett Színház a bemutatkozó estje

  Március 22-én, csütörtökön 19 órakor a Vörösmarty Színházban lesz a Székesfehérvári Balett Színház a bemutatkozó estje. A nemzetközi hírű profi táncosokból álló kortárs balett csoport „Blablabla” című műsorában négy eredeti történetet mesél el a tánc nyelvén, az est vendége az Alba Regia Vonósnégyes és az Alba Regia Táncegyüttes lesz.

  2018.03.17.

Eseménynaptár

2018. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka