Irodalmi délutánnal erősítették Fehérváron a lengyel-magyar barátságot

Változtasd jobbá a világot, jó szövetségben” mottóval lengyel irodalmi délutánra várták a közönséget kedden, a Városháza dísztermébe. A résztvevők előadásokat hallhattak a közelgő lengyel-magyar barátság napja, (március 23.) és Székesfehérvár-Opole testvérvárosi kapcsolata jegyében is. Az eseményen köszöntőt mondott Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a rendezvény házigazdája Bobory Zoltán, Jósika Miklós-díjas költő, a Vörösmarty Társaság elnöke volt. 
2018.03.13. 18:36 |

Nagy öröm, hogy a két város, ezáltal a két nemzet közötti virtuális híd az utóbbi években két erős pillért kapott; Fehérváron, a Jávor Ottó téren a Katyñ Emlékkeresztet, Opoléban az 1956-os Emlékoszlopot. Mindkét hely zarándokhellyé vált. E kapcsolat részint az irodalmon keresztül született, így természetes, hogy amikor csak tudjuk ápoljuk a barátságot, népszerűsítjük egymás irodalmát." - fogalmazott a rendezvény házigazdája, Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke.

Vargha Tamás ünnepi köszöntőjében visszaemlékezett középiskolás éveire, amikor ízelítőt kapott a lengyel-magyar barátságból; a krakkói juvenáliára utaztak. „Lengyelország és Magyarország a történelem során soha nem viselt hadat egymás ellen, barátságunk sok évszázados és a jelenben is tart.” - hangsúlyozta a honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

Konrad Sutarski, lengyel-magyar költő, író, műfordító „A költő feladatai és szerepe ma” címmel tartott előadást. „A XIX. századi költészet, a romantika különleges időszak volt. Ekkor történt a „küldetés”, mint költői, írói alapállás megfogalmazása, azaz ebben az időszakban az írók-költők voltak azok, akik a közösségi cselekvés irányait megszabták” - emelte ki.

Dr. Lukácsy József, a Vörösmarty Társaság alelnöke egy lengyelországi irodalmi kirándulás alkalmával lejegyzett írását olvasta fel, Cséby Géza műfordító, polonista „Vár a határon: Nedec” címmel tartott izgalmas előadást. Andrzej Straszewski, a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke Székesfehérvár és Opole testvérvárosi kapcsolatáról, a helyi lengyelségről és szervezeteik működéséről szólt. Az eseményen közreműködött a Vox Mirabilis Kamarakórus és P. Maklári Éva.

Kultúra

 1. Eredeti fotók eredeti méretben, személyes sorsokkal és történetekkel

  1956-os, részben még ismeretlen fotókból nyílt kiállítás a Fejér Megyei Levéltárban. A hat gyűjteményből összeállított válogatásban Székesfehérváron és Martonvásárhelyen készült fotók is szerepelnek. A november 9-ig látogatható időszaki kiállításon többek között először láthatja a közönség az osztrák Franz Fink hivatásos fotóriporter 23 darabból álló képsorozatát. 

  2018.10.19.
 2. Diótörő - családi balett decemberben két felvonásban Székesfehérváron

  Mitől ünnep az ünnep? Mi hoz színeket, meleget a szürke és hideg hétköznapokba? Erre a kérdésre keresi és találja meg a választ a Székesfehérvári Balett Színház új produkciója, a Diótörő című családi balett, amelyet Csajkovszkij muzsikájával, de a balett klasszikus verziójától eltérő módon állít színpadra Egerházi Attila Harangozó-díjas koreográfus, az intézmény igazgatója. 

  2018.10.19.
 3. A Chicago-ra nem kell várni - egyedi kreatív az autóbuszpályaudvar mellett

  Egyedi köztéri kreatív reklámot talált ki a Vörösmarty Színház a Chicago című produkcióhoz Fehérvár legforgalmasabb pontján. Az autóbuszpályaudvar melletti megállóban láthatják a járókelők a Chicago című darab reklámját "A Chicago-ra nem kell várni" felirattal, középne a két főszereplő: Kiss Diána és Varga Gabriella.

  2018.10.18.
 4. Tamaskovics György, faintarzia-művész kiállítása nyílik Kisfaludon

  Október 19-én, pénteken 17 órakor nyílik meg Tamaskovics György, faintarzia-művész kiállítása a Kisfaludi Közösségi Házban. A tárlatot T. Vajda Márta nyitja meg, szeretettel várják az érdeklődőket. A kiállítás november 18-ig lesz látogatható.

  2018.10.18.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka