Irodalmi délutánnal erősítették Fehérváron a lengyel-magyar barátságot

Változtasd jobbá a világot, jó szövetségben” mottóval lengyel irodalmi délutánra várták a közönséget kedden, a Városháza dísztermébe. A résztvevők előadásokat hallhattak a közelgő lengyel-magyar barátság napja, (március 23.) és Székesfehérvár-Opole testvérvárosi kapcsolata jegyében is. Az eseményen köszöntőt mondott Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a rendezvény házigazdája Bobory Zoltán, Jósika Miklós-díjas költő, a Vörösmarty Társaság elnöke volt. 
2018.03.13. 18:36 |

Nagy öröm, hogy a két város, ezáltal a két nemzet közötti virtuális híd az utóbbi években két erős pillért kapott; Fehérváron, a Jávor Ottó téren a Katyñ Emlékkeresztet, Opoléban az 1956-os Emlékoszlopot. Mindkét hely zarándokhellyé vált. E kapcsolat részint az irodalmon keresztül született, így természetes, hogy amikor csak tudjuk ápoljuk a barátságot, népszerűsítjük egymás irodalmát." - fogalmazott a rendezvény házigazdája, Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke.

Vargha Tamás ünnepi köszöntőjében visszaemlékezett középiskolás éveire, amikor ízelítőt kapott a lengyel-magyar barátságból; a krakkói juvenáliára utaztak. „Lengyelország és Magyarország a történelem során soha nem viselt hadat egymás ellen, barátságunk sok évszázados és a jelenben is tart.” - hangsúlyozta a honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

Konrad Sutarski, lengyel-magyar költő, író, műfordító „A költő feladatai és szerepe ma” címmel tartott előadást. „A XIX. századi költészet, a romantika különleges időszak volt. Ekkor történt a „küldetés”, mint költői, írói alapállás megfogalmazása, azaz ebben az időszakban az írók-költők voltak azok, akik a közösségi cselekvés irányait megszabták” - emelte ki.

Dr. Lukácsy József, a Vörösmarty Társaság alelnöke egy lengyelországi irodalmi kirándulás alkalmával lejegyzett írását olvasta fel, Cséby Géza műfordító, polonista „Vár a határon: Nedec” címmel tartott izgalmas előadást. Andrzej Straszewski, a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke Székesfehérvár és Opole testvérvárosi kapcsolatáról, a helyi lengyelségről és szervezeteik működéséről szólt. Az eseményen közreműködött a Vox Mirabilis Kamarakórus és P. Maklári Éva.

Kultúra

 1. Nagyon szerethető előadás lett a Chicago - beszélgetés Váradi Eszter Sárával

  A Vörösmarty Színház művésznője, Váradi Eszter Sára sok izgalmas feladatot kapott a 2018/2019-es évad első felében. A Chicago sikerprodukcióval indította a munkát ősszel, ezután következett női főszereplőként a Jövőre veled ugyanitt 2, majd Az ember tragédiája előadásban remekelt a teljes társulattal közösen, jelenleg pedig a Black Comedy című bohózatban látható.

  2019.01.22.
 2. Dr. Rónai László, idegsebész főorvos lesz a vendég a Királykút Emlékházban

  Január 28-án, hétfőn újra beszélgetős est lesz a Királykút Emlékházban. A 18 órakor kezdődő rendezvényen Dr. Rónai László, idegsebész, nyugalmazott osztályvezető főorvos lesz a vendég. Az est házigazdája Bakonyi István lesz, a belépés díjtalan, szeretettel várnak minden érdeklődőt.

  2019.01.22.
 3. Zongorista növendékek versenye lesz a Hermann Szakgimnáziumban

  A Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI és az iskolát támogató Tálos Edit Alapítvány közösen szervezi meg az V. Alapfokú Szanyi Irma Zongoraversenyt, Fejér, Somogy, Tolna és Veszprém megyei zeneiskolákban tanuló zongorista növendékek számára január 25-én, pénteken 10 órától.

  2019.01.22.
 4. Kiállítással és koncerttel ünnepelték a Magyar Kultúra Napját Öreghegyen

  A Magyar Kultúra Napja alkalmából Tolcsvay László és barátai „Az első villamos már elindult felém” című koncertjével és Acsa Szücs Imre kiállításával ünnepeltek az Öreghegyi Közösségi Házban. Tolcsvay Lászlót sokan várták Fehérváron, a közösségi ház színházterme megtelt. Szintén különleges alkalom volt Acsa Szücs Imre, grafikusművész tárlatának megnyitása.

  2019.01.21.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka