Ipari füstgázszűrővel a tisztább levegőért - kétmilliárdos beruházás az Arconic Köfémnél

Az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. Verseci úti telephelyén hivatalosan is üzembe helyezték az új füstgázszűrő berendezés harmadik, egyben utolsó egységét. Az átadással egy hároméves, kétmilliárd forint értékű beruházás zárult le, amelynek célja az Arconic székesfehérvári üzemének olvasztó- és homogenizáló kemencéiben keletkező füstgáz korszerű tisztítása.
2022.03.17. 14:55 |

Csütörtök délelőtt üzembe helyezték annak az új füstgázszűrő berendezésnek utolsó egységét, mely a következő évtizedek során jelentősen csökkenti az ipari munka alatt keletkező károsanyagok kibocsátását. A szigorú környezetvédelmi sztenderdeknek megfelelő egység olyan mértékben tisztítja a kibocsátott füstgázt, hogy a mérések során olykor tisztább levegő távozott a szűrőkből, mint az átlagos városi levegő. Az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. ezzel a kétmilliárd forintos beruházással az kívánja biztosítani, hogy az öntöde a következő években, évtizedekben várható összes szigorúbb európai kibocsátási határértéknek is megfeleljen.

Gábor Balázs, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. ügyvezető, gyárvezető köszöntőjében arról beszélt, hogy felelős vállalatvezetőként fontos számára a cég környezetvédelmi szerepvállalása: „Ezek a berendezések nagymértékben hozzá fognak járulni ahhoz, hogy a város és a közvetlen környezetünk levegője tisztább és élhetőbb legyen. Fontos küldetése az Arconicnak, hogy képes legyen egy olyan fenntartható világba átkísérni ezt a 80 éves üzemet, ami a következő évtizedekben is biztos munkahelyet jelent.”

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a beruházás nagysága mellett kiemelte, hogy a cég az elmúlt két év, kihívásokkal teli időszakában hozta létre ezt a környezetvédelmi fejlesztést: „A nehéziparban különösen fontos, hogy ezek a beruházások megtörténjenek. Az Arconic erre áldozott, és saját erőből tette meg ezt a fejlesztést. Érdemes hangsúlyozni, hogy a Covid-járvány időszaka alatt végezték el ezt a munkát.” – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, a klímavédelem nagyon is lokális kérdésekről szól.

A gyár környékének légszennyezettsége jelentősen csökken ezzel a beruházással, ami megkönnyíti a lakosok mindennapi életét, és hozzájárul egy élhetőbb környezet fenntartásához. Külön köszönetét fejezte ki azoknak a dolgozóknak, akik az elmúlt három év során részt vettek az új ipari füstgázszűrő projektjében.

A fejlesztéssel az is eldőlt, hogy a három darab, 60 méter magas, vörös téglás kéményt nem használja tovább a vállalkozás. A városi látképhez évtizedek óta hozzátartozó kémények lebontása azonban nincsen tervben, miután fontos tájékozódási pontként szolgálnak a városban és annak környékén.

Gazdaság

 1. A Városi Alap is segített a Continest 2,4 milliárd forintos tőkebevonásában

  A Székesfehérvár Városi Alap és az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures egyaránt 1-1 milliárd forintos tőkeinjekció révén kisebbségi tulajdonosként jelent meg az összecsukható konténertechnológiát fejlesztő és gyártó társaságban, míg a Continest jelenlegi kockázati tőkebefektetője, a Takarék Kockázati Tőkealap további 400 millió forintos befektetést eszközölt a társaságban.

  2022.05.20.
 2. Újabb gyárat épít a Continest

  Három hazai kockázati tőkealap-kezelő összesen 2,4 milliárd forint összegű befektetéssel támogatja a Continest Technologies Zrt-t növekedési terveinek megvalósításában - írja a Világgazdaság. A mostani tőkebevonással lehetővé válik a Continest Factory második székesfehérvári gyáregységének létrejötte.

  2022.05.18.
 3. A vegán fele nyitnak

  A Cerbona Élelmiszergyártó Kft. megjelent a vegán élelmiszerek piacán, amelytől a következő években érdemi, évi mintegy 100 millió forint többletbevételt remél.

  2022.05.13.
 4. Megyei együttműködés

  A Fejér Megyei Önkormányzat, a Fejér Megyei Kormányhivatal, Székesfehérvár Önkormányzata és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Fejér Megyei Szervezete között olyan stratégiai együttműködés veszi kezdetét, amelynek célja a vállalkozások szolgáltatás-alapú segítése, továbbá a térségi munkaerő-kereslet és -kínálat megyei szintű összehangolásának erősítése.

  2022.05.05.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár