Innováció a régészetben - a legújabb technológiák alkalmazásáról tanácskoznak

"Innovatív térinformatikai fejlesztések és lehetőségek a régészetben" címmel kezdődött el kétnapos konferencia csütörtökön a Gorsium Régészeti Parkban. A Szent István Király Múzeum szervezésében zajló eseményen többek között a várak 3D felmérésének lehetőségeiről és a geoinformatikai technológiák régészeti alkalmazásairól is szó volt.
2019.09.19. 11:55 |

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum intézményvezetője elmondta, hogy első alkalommal 2016-ban, a Kecskeméti Katona József Múzeum szervezett konferenciát "Innovatív térinformatikai fejlesztések és lehetőségek a régészetben" címmel, amelyet hagyományteremtő szándékkal hívtak életre.

Ennek folytatását vállalta magára a Szent István Király Múzeum kétnapos rendezvénye. "Elsődleges cél a tapasztalatcsere, az ország minden pontjáról érkeznek előadók. Többek között geofizikai kutatásokról, 3d felmérésekről és minden olyan technológiáról szó lesz a két nap során, ami a régészethez kapcsolható." - emelte ki Pokrovenszki Krisztián, aki hozzátette, hogy ezeket a technológiákat már évek óta alkalmazza a Szent István Király Múzeum a feltárások során.
"Ez az esemény is bizonyítja, hogy a Gorsium nemcsak országos hírű látványosság, hanem a megújult régészeti park infrastruktúrája alkalmas arra is, hogy országos tudományos konferenciáknak biztosítson helyet. A konferencia egyben kötődik az Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetéhez is és olyan XXI. századi témát érint, mint a legmodernebb térinformatikai eszközök alkalmazása a régészetben. Ezek segítségével sokkal részletesebben megismerhetjük fehérvár múltját és a város alapítását is, gondoljunk például a Jókai utcai feltárásra." - mondta el a konferencia kapcsán Cser-Palkovics András polgármester.  

A konferencián elsőként a Szent István Király Múzeum azon feltárásait mutatták be, ahol nagy segítséget nyújtottak a legmodernebb térinformatikai eszközök, ilyen volt többek között a Jókai utcában és a Fő utca 6. szám alatt folytatott ásatások is.

A délelőtt folyamán érdekes előadást hallhattak a résztvevők arról is, hogyan zajlott a Diósgyőri vár régészeti feltárása során a térinformatikai munka. A Budapesti Történeti Múzeum részéről Szolnoki Tamás eltérő adottságú budapesti régészeti munkák példáin keresztül mutatta be a 3D fotogrammetria használatának sajátosságait, majd Dr. Stibrányi Mátétól hallhattak a konferencia résztvevői arról, hogyan zajlik az elpusztult középkori templomok régészeti geofizikai kutatása. A tanácskozás pénteken is folytatódik.

Kultúra

 1. Az állandó és változó babakultúráról tanácskoztak a Játékmúzeumban

  Állandó és változó babakultúra címmel kezdődött tudományos konferencia szombaton a Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény szervezésében. Az esemény témái a baba, a babával való játék, illetve annak aktuális társadalmi szerepe és változásai voltak.

  2019.10.19.
 2. Mesék a pénzről - Csóka Judit könyvének bemutatója a Széna téri Tagkönyvtárban

  Október 18-án, pénteken 17.30 órakor mutatják be Csóka Judit Mesék a pénzről című új könyvét a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában. Az íróval Király Levente, a Corvina Kiadó főszerkesztője beszélget.

  2019.10.18.
 3. Országos rajzpályázatot hirdettek a Ziffer-kiállításhoz kapcsolódóan

  Országos rajzpályázatot hirdetett 12-20 éves diákok részére a Szent István Király Múzeum – Deák Gyűjtemény a Ziffer Sándor kiállításhoz kapcsolódóan. Az eredeti művek másolatait, parafrázisait, átiratait várják a fiatal alkotóktól november 5-ig.

  2019.10.18.
 4. Balett premier - november 9-én és 10-én is látható lesz a Homokrajzok

  Szerdán este mutatta be Homokrajzok című táncszínházi estjét a Székesfehérvári Balett Színház, melyen egy három egyfelvonásos kortárs balettet láthatott a közönség a Vörösmarty Színházban. A Homokrajzok című előadásban három kortárs balettet láthatott a közönség. A Homokrajzok és a Félhomály Egerházi Attila koreográfiája alapján, a harmadik, az Eltűnőben rész pedig Kristian Ole Tangen norvég vendég koreográfus rendezésében került színpadra.

  2019.10.17.

Eseménynaptár

2019. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka