Innováció a régészetben - a legújabb technológiák alkalmazásáról tanácskoznak

"Innovatív térinformatikai fejlesztések és lehetőségek a régészetben" címmel kezdődött el kétnapos konferencia csütörtökön a Gorsium Régészeti Parkban. A Szent István Király Múzeum szervezésében zajló eseményen többek között a várak 3D felmérésének lehetőségeiről és a geoinformatikai technológiák régészeti alkalmazásairól is szó volt.
2019.09.19. 11:55 |

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum intézményvezetője elmondta, hogy első alkalommal 2016-ban, a Kecskeméti Katona József Múzeum szervezett konferenciát "Innovatív térinformatikai fejlesztések és lehetőségek a régészetben" címmel, amelyet hagyományteremtő szándékkal hívtak életre.

Ennek folytatását vállalta magára a Szent István Király Múzeum kétnapos rendezvénye. "Elsődleges cél a tapasztalatcsere, az ország minden pontjáról érkeznek előadók. Többek között geofizikai kutatásokról, 3d felmérésekről és minden olyan technológiáról szó lesz a két nap során, ami a régészethez kapcsolható." - emelte ki Pokrovenszki Krisztián, aki hozzátette, hogy ezeket a technológiákat már évek óta alkalmazza a Szent István Király Múzeum a feltárások során.
"Ez az esemény is bizonyítja, hogy a Gorsium nemcsak országos hírű látványosság, hanem a megújult régészeti park infrastruktúrája alkalmas arra is, hogy országos tudományos konferenciáknak biztosítson helyet. A konferencia egyben kötődik az Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetéhez is és olyan XXI. századi témát érint, mint a legmodernebb térinformatikai eszközök alkalmazása a régészetben. Ezek segítségével sokkal részletesebben megismerhetjük fehérvár múltját és a város alapítását is, gondoljunk például a Jókai utcai feltárásra." - mondta el a konferencia kapcsán Cser-Palkovics András polgármester.  

A konferencián elsőként a Szent István Király Múzeum azon feltárásait mutatták be, ahol nagy segítséget nyújtottak a legmodernebb térinformatikai eszközök, ilyen volt többek között a Jókai utcában és a Fő utca 6. szám alatt folytatott ásatások is.

A délelőtt folyamán érdekes előadást hallhattak a résztvevők arról is, hogyan zajlott a Diósgyőri vár régészeti feltárása során a térinformatikai munka. A Budapesti Történeti Múzeum részéről Szolnoki Tamás eltérő adottságú budapesti régészeti munkák példáin keresztül mutatta be a 3D fotogrammetria használatának sajátosságait, majd Dr. Stibrányi Mátétól hallhattak a konferencia résztvevői arról, hogyan zajlik az elpusztult középkori templomok régészeti geofizikai kutatása. A tanácskozás pénteken is folytatódik.

Kultúra

 1. Szabadtéri kiállítás nyílik Glócz Vendel portréiból a Trianon 100 eseménysorozat keretében

  Glócz Vendel Trianon című kiállításának részét képező portrékból nyílik szabadtéri kiállítás június 4-én Székesfehérváron. A fiatal művész alkotásait 8 és 19 óra között tekinthetjük meg a Vörösmarty Színház bejárata előtt.

  2020.06.03.
 2. 400 éve született Zrínyi Miklós - kvízjátékkal emlékezik a Vörösmarty Mihály Könyvtár

  Idén 400 esztendeje annak, hogy korának nagy magyar költője, horvát bán, Zala és Somogy vármegyék örökös főispánja, nagybirtokos főnemese, hadvezére és tudósa, Zrínyi Miklós megszületett. A „Magyar Mars” tiszteletére, akinek fő célja a török Magyarországról való kiűzése volt, az Országgyűlés a 2020. évet Zrínyi Miklós-emlékévnek nyilvánította. A XVII. század nagy alakjáról megemlékezve a Vörösmarty Mihály Könyvtár egy kvízt állított össze.

  2020.06.03.
 3. Trianon különkiadás a Vörösmarty Színházban Trianon 100. évfordulóján

  A Trianon című előadással emlékezik meg a székesfehérvári Vörösmarty Színház a 100 éve aláírt békediktátumra. 2020. június 4-én, 16.31-kor a Vörösmarty Színház Facebook oldalán online elérhető lesz az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójából készült rendhagyó összeállítás.

  2020.06.03.
 4. #Mosteztolvasom - új pályázatot hirdet a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár

  Továbbra is otthoni olvasásra buzdítja új felhívásában a fehérváriakat a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár. A #vigyázzunkegymásra #Mosteztolvasom online kihívásban Facebook-oldalukra várják a most olvasott könyvvel készült kreatív fotókat és a hozzá tartozó kedvenc idézeteket.

  2020.06.02.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V

Székesfehérvár Topotéka