Innováció a házépítésben - Fehérváron is megkezdődött az Európai Szakképzési Hét

A Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskola idén is csatlakozott az Európai Szakképzési Hét programjaihoz, melynek ünnepélyes megnyitójára is az intézményben került sor, hétfőn Az iskola az Innováció a házépítésben című hétfői szakmai konferenciájára meghívta a Noah-ház ötletgazdáját Blaskovich Ákost, aki találmányát, a rezsimentes, önfenntartó és környezetbarát lakóházat mutatta be és a Wilo Magyarország Kft szakembereit is, akik egy világújdonságról, az okos szivattyúról beszéltek az érdeklődő fiataloknak.
2018.11.05. 13:08 |

Székesfehérvár ipari város, az ország egyik gazdasági erőcentruma, ahol a szakképzés is nagyon erős. A képzés is folyamatosan fejlődik, a Székesfehérvári Szakképzési Centrumnak köszönhetően egyre jobbak és tartalmasabbak a képzések.

Nagyon fontos, hogy minden lehetőséget megragadjunk arra, hogy a fiatalok figyelmét felhívjuk arra, hogy érték, ha valaki szakmát választ és tanul, bízom benne, hogy az idén nyolcadik osztályosok közül is sokan döntenek úgy, hogy a szakképzési centrum egy-egy intézményét választják, hiszen jelentős a munkaerőhiány, szinte valamennyi szakmában. Ezért különösen nagy öröm, hogy a Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskola idén is számos programmal csatlakozik az Európai Szakképzési Héthez.” - hangsúlyozta Mészáros Attila, alpolgármester.

Az Európai Szakképzési Héthez kapcsolódva több színes programunk is lesz, amelyek közül kiemelném a mai eseményünket, amely egy innovatív házakról szóló, nagyon érdekes előadás, valamint a keddi asztalosversenyt, amely Győrben lesz megrendezve és amelyen iskolánk is képviselteti magát, illetőleg egy építőipari szakmai kiállításon veszünk részt.” - emelte ki Szépné Holczer Piroska, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója, aki hozzátette:

„ma minden szakma hiányszakma, az építőiparban is több hiányterületről is tudunk beszélni, intézményünkben zömmel ilyen szakmákat tanítunk. Ilyenkor megismertetjük a gyerekekkel azokat az újdonságokat, innovációkat, amelyeket néhány év múlva ők is alkalmazni fognak.”

Az előadás az Noah-ház projekt ismertetésével folytatódott; Blaskovich Ákos, ötletgazda, innovátor és Tóth Péter, marketingmenedzsere beszéltek az innovatív házról, annak megálmodásától a megvalósításáig. Blaskovich Ákos, a Noah-ház ötletgazdája elmondta, innovációja nem csak egy ház, hanem egy koncepció, egy életfilozófia, a fenntartható életmód biztosítása érdekében. A Noah-ház valójában aktív ház, amely újrahasznosítható anyagokat felhasználó, előregyártott elemekből készül, különleges szigeteléssel és technológiával. A talajcsavaroknak köszönhetően a ház bármilyen talajtípusra telepíthető, könnyű és gyors építkezést tesz lehetővé.

Igény esetén máshol újra felépíthető, miközben semmilyen ökológiai lábnyomot nem hagy. A ház déli tájolással, a tetőre szerelt napelemek segítségével képes több áramot előállítani, mint amennyit felhasznál. Az esővizet gyűjt, kezel és tisztít, biztosítja egy 5 tagú család ivóvíz és háztartási víz szükségletét.

Az előadást követően a résztvevők a Wilo Magyarország Kft szakembereinek bemutatóját hallgathatták meg a világújdonságnak számító „okos” szivattyújukról.

Gazdaság

 1. Busszal az Ikarusban - üzemlátogatáson mutatták be a gyártást

  Üzemlátogatást szervezett a Szent István Király Múzeum és az IKARUS Járműtechnikai Kft. AZ IKARUS - A Busz tárlathoz kapcsolódóan a jelenlegi gyártófolyamatokat mutatták be az üzem területén, ahol éppen rendőri és katonai feladatokat ellátó buszokat készítettek a dolgozók.

  2019.07.19.
 2. IKARUS, a busz - gyárlátogatásra hívják az érdeklődőket

  A Szent István Király Múzeum az IKARUS – A busz című kiállításához kapcsolódóan, az Ikarus Járműtechnikai Kft-vel együttműködve július 17-én, szerdán 11 órától gyárlátogatást szervez az érdeklődők számára.

  2019.07.10.
 3. A Váci és az Arconic pályaorientációs táborában szerezhettek tapasztalatokat a diákok

  Projektzáró eseményen összegezték a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Váci Mihály Ipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, valamint az Arconic-Köfém Kft együttműködésében létrejött pályaorientációs tábor tapasztalatait pénteken.

  2019.06.28.
 4. Harmincegy csapat versenyzett a LEGO robotépítési és programozási versenyen

  Az Edutus Egyetem hatodik alkalommal rendezi meg a World Robot Olympiad™ (WRO™) LEGO robotépítési és -programozási tanulmányi versenyt, a regionális elődöntőre Székesfehérváron, a Kertész Csárdában került sor kedden. A verseny célja, hogy a gyermekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására.

  2019.06.11.
 1. Innováció napja az Óbudai Egyetemen - középpontban a robotizáció

  Ebben az évben a robotizációt és az ehhez kapcsolódó székesfehérvári felsőoktatási képzési paletta bemutatását választották központi témának az innováció napja alkalmából. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karára ellátogattak a duális képzésben résztvevő partnervállalatok is.

  2019.06.05.
 2. Nyolc díjat adományoztak a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlésén

  A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) 47. küldöttgyűlésének adott otthont a Gazdaság Háza csütörtökön. A Küldöttgyűlés tárgysorozatai között szerepelt a 1018. évi számadás és a 2019. évi üzleti terv elfogadása. Az esemény első részében ünnepélyes keretek között adták át a kamara díjait.

  2019.05.23.
 3. Megerősítette a 81-es négysávosítását az innovációs és technológiai miniszter

  Hat év alatt hatezer buszt cserélnek modern járművekre a közösségi közlekedésben - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter pénteken, az Ikarus székesfehérvári gyárában. A miniszter megerősítette, hogy megvalósíthatósági tanulmány készül az M1 autópályáról leágazó 13-as és 81-es négysávúsítására.

  2019.05.17.
 4. Világmárkákkal bővülhet a Plaza kínálata, új parkolóhelyek létesülnek a belvárosban

  Az Alba Plaza és környezetének tervezett rekonstrukciójáról és fejlesztéséről egyeztettek a székesfehérvári Városházán az Önkormányzat és az Indotek Group vezetői. Az ingatlanfejlesztő társaság tájékoztatása szerint az Alba Plaza megvásárlását követően szakembereik azonnal megkezdték a bevásárlóközpont felújítására, valamint környezetének fejlesztésére vonatkozó tervek kidolgozását. Ezeket a nyár végén mutatják be a város számára. 

  2019.05.10.

Eseménynaptár

2019. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek