Innováció a házépítésben - Fehérváron is megkezdődött az Európai Szakképzési Hét

A Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskola idén is csatlakozott az Európai Szakképzési Hét programjaihoz, melynek ünnepélyes megnyitójára is az intézményben került sor, hétfőn Az iskola az Innováció a házépítésben című hétfői szakmai konferenciájára meghívta a Noah-ház ötletgazdáját Blaskovich Ákost, aki találmányát, a rezsimentes, önfenntartó és környezetbarát lakóházat mutatta be és a Wilo Magyarország Kft szakembereit is, akik egy világújdonságról, az okos szivattyúról beszéltek az érdeklődő fiataloknak.
2018.11.05. 13:08 |

Székesfehérvár ipari város, az ország egyik gazdasági erőcentruma, ahol a szakképzés is nagyon erős. A képzés is folyamatosan fejlődik, a Székesfehérvári Szakképzési Centrumnak köszönhetően egyre jobbak és tartalmasabbak a képzések.

Nagyon fontos, hogy minden lehetőséget megragadjunk arra, hogy a fiatalok figyelmét felhívjuk arra, hogy érték, ha valaki szakmát választ és tanul, bízom benne, hogy az idén nyolcadik osztályosok közül is sokan döntenek úgy, hogy a szakképzési centrum egy-egy intézményét választják, hiszen jelentős a munkaerőhiány, szinte valamennyi szakmában. Ezért különösen nagy öröm, hogy a Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskola idén is számos programmal csatlakozik az Európai Szakképzési Héthez.” - hangsúlyozta Mészáros Attila, alpolgármester.

Az Európai Szakképzési Héthez kapcsolódva több színes programunk is lesz, amelyek közül kiemelném a mai eseményünket, amely egy innovatív házakról szóló, nagyon érdekes előadás, valamint a keddi asztalosversenyt, amely Győrben lesz megrendezve és amelyen iskolánk is képviselteti magát, illetőleg egy építőipari szakmai kiállításon veszünk részt.” - emelte ki Szépné Holczer Piroska, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója, aki hozzátette:

„ma minden szakma hiányszakma, az építőiparban is több hiányterületről is tudunk beszélni, intézményünkben zömmel ilyen szakmákat tanítunk. Ilyenkor megismertetjük a gyerekekkel azokat az újdonságokat, innovációkat, amelyeket néhány év múlva ők is alkalmazni fognak.”

Az előadás az Noah-ház projekt ismertetésével folytatódott; Blaskovich Ákos, ötletgazda, innovátor és Tóth Péter, marketingmenedzsere beszéltek az innovatív házról, annak megálmodásától a megvalósításáig. Blaskovich Ákos, a Noah-ház ötletgazdája elmondta, innovációja nem csak egy ház, hanem egy koncepció, egy életfilozófia, a fenntartható életmód biztosítása érdekében. A Noah-ház valójában aktív ház, amely újrahasznosítható anyagokat felhasználó, előregyártott elemekből készül, különleges szigeteléssel és technológiával. A talajcsavaroknak köszönhetően a ház bármilyen talajtípusra telepíthető, könnyű és gyors építkezést tesz lehetővé.

Igény esetén máshol újra felépíthető, miközben semmilyen ökológiai lábnyomot nem hagy. A ház déli tájolással, a tetőre szerelt napelemek segítségével képes több áramot előállítani, mint amennyit felhasznál. Az esővizet gyűjt, kezel és tisztít, biztosítja egy 5 tagú család ivóvíz és háztartási víz szükségletét.

Az előadást követően a résztvevők a Wilo Magyarország Kft szakembereinek bemutatóját hallgathatták meg a világújdonságnak számító „okos” szivattyújukról.

Gazdaság

 1. A legmenőbb diákmunkákról is szó volt a II. Országos Diákmunka Konferencián

  Az idén Székesfehérvár adott helyet a II. Országos Diákmunka Konferenciának, ahol a diákmunka helyzetéről, lehetőségeiről tájékoztatták a fiatalokat. A diákmunka a pénzszerzés mellett olyan új élmények és tapasztalatok forrását is jelenti, amelyeket a padban ülve sosem élhetnének át a diákok.

  2018.11.20.
 2. Erre figyeljünk használt autó vásárláskor, ha nem akarunk csalódni

  A használtautó vásárlás lehetséges buktatóira hívta fel a figyelmet a Das WeltAuto. A cégnél az ügyfelek kizárólag gondos állapotfelmérésen átesett, megbízható, kifogástalanul szervizelt autók közül választhatnak. Fejér megyében a tavalyi évhez képest is jelentősen növekedett a használt autók vásárlása.

  2018.11.17.
 3. Vízhűtéses ablakot fejlesztettek a székesfehérvári Jüllich Glas szakemberei

  Új gyártástechnológiát fejlesztett ki a székesfehérvári Jüllich Glas Holding. A vízzel feltöltött üvegpanelek hőszigetelt üvegszerkezetbe integrálásával, hűtésre alkalmas, energetikailag racionalizált, környezetbarát üvegszerkezeteket hoztak létre.

  2018.11.07.
 4. Rózsás Mónika lett az Alföldi Tej Kft. ügyvezetője

  Az Alföldi Tej Kft. taggyűlése Rózsás Mónikát választotta meg a cég ügyvezető igazgatójának. Rózsás Mónika 2008-tól dolgozik az Alföldi Tej Kft.-nél, 2013-ig gazdasági igazgatóként, majd 2013-tól ügyvezető igazgatóhelyettesként.

  2018.10.27.
 1. Édesanya workshopot szerveznek az Öreghegyi Közösségi Házban

  Országos „Édesanya workshopot” szervez szombaton 33 helyszínen a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. Székesfehérváron az Öreghegyi Közösségi Házba várják az érdeklődőket, akik praktikus ötleteket kapnak azzal kapcsolatban, hogy édesanyaként hogyan állják meg helyüket a munka világában.

  2018.10.25.
 2. IV. Alba Regia Felsőoktatási Expo - korszerű tudást kínálnak a fehérvári egyetemek

  Negyedik alkalommal várták a középiskolás diákokat és szüleiket Székesfehérváron, az Alba Regia Sportcsarnokban az Alba Regia Felsőoktatási Expora, melyen a látogatók a Székesfehérváron elérhető egyetemi képzésekről, azon belül is hangsúlyosan a duális képzés nyújtotta lehetőségekről kaphattak tájékoztatást. Az Alba Regia Sportcsarnokban nem csak az egyetemek képviselői, hanem a duális képzésben résztvevő cégek is ott voltak. 

  2018.10.16.
 3. Több mint ezer álláslehetőséggel várta látogatóit a IV. FMH állásbörze

  Negyedik alkalommal várta állásbörzére a munkaadókat és a munkavállalókat a Fejér Megyei Hírlap és az Önkormányzat hétfőn, Székesfehérváron. Az Alba Regia Sportcsarnokban a magyar tulajdonú kis-, és középvállalatok, valamint a multinacionális nagyvállalatok képviselői mellett megtalálhatók voltak, a fegyveres testületek és a Katasztrófavédelem szervei is, akik toborzóval és életpályamodellel csábították az érdeklődőket.

  2018.10.15.
 4. Arconic(OK)osan - a pályaválasztásban is segít a szakmai verseny

  A Hotel Magyar Királyban rendezték meg hétfőn az Arconic(OK)osan szakmai versenyt, amelynek célja, hogy segítsen a régióban tanuló középiskolásoknak és egyetemistáknak a pályaválasztásban. Az idén a székesfehérvári középiskolák diákjai mellett veszprémből is érkeztek fiatalok.

  2018.10.15.

Eseménynaptár

2018. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek