Innováció a házépítésben - Fehérváron is megkezdődött az Európai Szakképzési Hét

A Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskola idén is csatlakozott az Európai Szakképzési Hét programjaihoz, melynek ünnepélyes megnyitójára is az intézményben került sor, hétfőn Az iskola az Innováció a házépítésben című hétfői szakmai konferenciájára meghívta a Noah-ház ötletgazdáját Blaskovich Ákost, aki találmányát, a rezsimentes, önfenntartó és környezetbarát lakóházat mutatta be és a Wilo Magyarország Kft szakembereit is, akik egy világújdonságról, az okos szivattyúról beszéltek az érdeklődő fiataloknak.
2018.11.05. 13:08 |

Székesfehérvár ipari város, az ország egyik gazdasági erőcentruma, ahol a szakképzés is nagyon erős. A képzés is folyamatosan fejlődik, a Székesfehérvári Szakképzési Centrumnak köszönhetően egyre jobbak és tartalmasabbak a képzések.

Nagyon fontos, hogy minden lehetőséget megragadjunk arra, hogy a fiatalok figyelmét felhívjuk arra, hogy érték, ha valaki szakmát választ és tanul, bízom benne, hogy az idén nyolcadik osztályosok közül is sokan döntenek úgy, hogy a szakképzési centrum egy-egy intézményét választják, hiszen jelentős a munkaerőhiány, szinte valamennyi szakmában. Ezért különösen nagy öröm, hogy a Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskola idén is számos programmal csatlakozik az Európai Szakképzési Héthez.” - hangsúlyozta Mészáros Attila, alpolgármester.

Az Európai Szakképzési Héthez kapcsolódva több színes programunk is lesz, amelyek közül kiemelném a mai eseményünket, amely egy innovatív házakról szóló, nagyon érdekes előadás, valamint a keddi asztalosversenyt, amely Győrben lesz megrendezve és amelyen iskolánk is képviselteti magát, illetőleg egy építőipari szakmai kiállításon veszünk részt.” - emelte ki Szépné Holczer Piroska, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója, aki hozzátette:

„ma minden szakma hiányszakma, az építőiparban is több hiányterületről is tudunk beszélni, intézményünkben zömmel ilyen szakmákat tanítunk. Ilyenkor megismertetjük a gyerekekkel azokat az újdonságokat, innovációkat, amelyeket néhány év múlva ők is alkalmazni fognak.”

Az előadás az Noah-ház projekt ismertetésével folytatódott; Blaskovich Ákos, ötletgazda, innovátor és Tóth Péter, marketingmenedzsere beszéltek az innovatív házról, annak megálmodásától a megvalósításáig. Blaskovich Ákos, a Noah-ház ötletgazdája elmondta, innovációja nem csak egy ház, hanem egy koncepció, egy életfilozófia, a fenntartható életmód biztosítása érdekében. A Noah-ház valójában aktív ház, amely újrahasznosítható anyagokat felhasználó, előregyártott elemekből készül, különleges szigeteléssel és technológiával. A talajcsavaroknak köszönhetően a ház bármilyen talajtípusra telepíthető, könnyű és gyors építkezést tesz lehetővé.

Igény esetén máshol újra felépíthető, miközben semmilyen ökológiai lábnyomot nem hagy. A ház déli tájolással, a tetőre szerelt napelemek segítségével képes több áramot előállítani, mint amennyit felhasznál. Az esővizet gyűjt, kezel és tisztít, biztosítja egy 5 tagú család ivóvíz és háztartási víz szükségletét.

Az előadást követően a résztvevők a Wilo Magyarország Kft szakembereinek bemutatóját hallgathatták meg a világújdonságnak számító „okos” szivattyújukról.

Gazdaság

 1. Fiatalok jelentkezését várják a WorldSkills-re - 60 országból érkeznek

  A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakközépiskolásoknak, végzős szakiskolai tanulóknak, technikusoknak, főiskolai és egyetemi hallgatóknak a jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék tudásukat szakmájukban a fiatal szakemberek bajnokságán, a WorldSkills Kazan 2019 versenyen.

  2019.01.16.
 2. Újabb támogatás a Vasvárinak - több mint 5 millió forint a műszaki pályaorientációra

  Idén is 5 millió 600 ezer forinttal támogatja az Arconic Alapítvány a Vasvári Pál Gimnáziumot a STEM program keretében, amelynek célja, hogy a természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé irányítsa a diákok érdeklődését. A tanulók betekintést kaphatnak az adott terület tevékenységeibe, hétköznapjaiba is.

  2019.01.15.
 3. Felnőttképzési tanfolyam is indult az Alba Innovár Digitális Élményközpontban

  Az intelligens gyártási technológiák kezelését, menedzselését tanuló húsz résztvevő az Arconic Európai Keréktermék Kft. dolgozója és egy 320 órás tanfolyamon vesznek részt az egyedülálló digitális műhelyben. A 320 órás digitálisszakember-képzési program elvégzésével a résztvevők intelligens gyártási technológiák kezelésére, menedzselésére lesznek képesek.

  2019.01.15.
 4. Gyakorlati bemutatóval színesített szakmai nap lesz a Vörösmarty Szakközépben

  A Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskolában január 11-én 9 órától kerül sor a hagyományos „Vörösmartys Szakmai Napra”. A rendezvényen a legújabb technikai, technológiai újdonságokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

  2019.01.10.
 1. Új csúcs a MÁV-nál - 8,7 millió jegyet vettek a Fehérvár-Budapest vonalon

  Már biztos, hogy 2018-ban rekordot dönt a Budapest–Székesfehérvár vasútvonal. Az első tizenegy hónap adatai szerint összesen 8,7 millió alkalommal vásároltak menetjegyet az utasok, ami 18 százalékos bővülést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest.

  2018.12.29.
 2. CityPioneer - 200-260km a hatótávolsága az Ikarus és a CRRC elektromos buszának

  Székesfehérváron a Városház téren mutatta be az IKARUS és a CRRC magyarországi bejegyzésű vegyesvállalata az Electrobus Europe Zrt. az első, kínai-magyar kooperációban készült tisztán elektromos meghajtású buszát. Az IC 1211 U típusú, CityPioneer fantázia névre hallgató 12 méteres elektromos busz bemutatása előtt együttműködési megállapodást írtak alá Székesfehérvár zöld közlekedési stratégiájának megalkotásáról és a busz tesztüzembe állításáról.

  2018.12.18.
 3. Fehérvári startup sikere - jótékony célra használnák fel a figyelmet

  A székesfehérvári Konnektor Iroda alapítója, Szabó Dávid fél éve indított egy startup vállalkozást a szintén fehérvári Bíró Zsolttal közösen és máris sikerült bekerülnünk a Design Terminal mentoring programjába: 215 jelentkezőből jutottak a legjobb 6 közé.

  2018.12.18.
 4. Gazdasági Körkép 2018. - közel 15%-al nőttek az éves átlagbérek egy év alatt

  A legfontosabb társadalmi partnerek és vállalkozók jelenlétében mutatták be szerdán a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara megyei gazdasági értéktárát, a Gazdasági Körkép 2018 kiadványát. A Gazdasági Évzáró rendezvényen átadták az Etikus Vállalat Díjat és az Etikus Vállalkozó Díjat is. 

  2018.12.12.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek