Innováció a házépítésben - Fehérváron is megkezdődött az Európai Szakképzési Hét

A Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskola idén is csatlakozott az Európai Szakképzési Hét programjaihoz, melynek ünnepélyes megnyitójára is az intézményben került sor, hétfőn Az iskola az Innováció a házépítésben című hétfői szakmai konferenciájára meghívta a Noah-ház ötletgazdáját Blaskovich Ákost, aki találmányát, a rezsimentes, önfenntartó és környezetbarát lakóházat mutatta be és a Wilo Magyarország Kft szakembereit is, akik egy világújdonságról, az okos szivattyúról beszéltek az érdeklődő fiataloknak.
2018.11.05. 13:08 |

Székesfehérvár ipari város, az ország egyik gazdasági erőcentruma, ahol a szakképzés is nagyon erős. A képzés is folyamatosan fejlődik, a Székesfehérvári Szakképzési Centrumnak köszönhetően egyre jobbak és tartalmasabbak a képzések.

Nagyon fontos, hogy minden lehetőséget megragadjunk arra, hogy a fiatalok figyelmét felhívjuk arra, hogy érték, ha valaki szakmát választ és tanul, bízom benne, hogy az idén nyolcadik osztályosok közül is sokan döntenek úgy, hogy a szakképzési centrum egy-egy intézményét választják, hiszen jelentős a munkaerőhiány, szinte valamennyi szakmában. Ezért különösen nagy öröm, hogy a Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskola idén is számos programmal csatlakozik az Európai Szakképzési Héthez.” - hangsúlyozta Mészáros Attila, alpolgármester.

Az Európai Szakképzési Héthez kapcsolódva több színes programunk is lesz, amelyek közül kiemelném a mai eseményünket, amely egy innovatív házakról szóló, nagyon érdekes előadás, valamint a keddi asztalosversenyt, amely Győrben lesz megrendezve és amelyen iskolánk is képviselteti magát, illetőleg egy építőipari szakmai kiállításon veszünk részt.” - emelte ki Szépné Holczer Piroska, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója, aki hozzátette:

„ma minden szakma hiányszakma, az építőiparban is több hiányterületről is tudunk beszélni, intézményünkben zömmel ilyen szakmákat tanítunk. Ilyenkor megismertetjük a gyerekekkel azokat az újdonságokat, innovációkat, amelyeket néhány év múlva ők is alkalmazni fognak.”

Az előadás az Noah-ház projekt ismertetésével folytatódott; Blaskovich Ákos, ötletgazda, innovátor és Tóth Péter, marketingmenedzsere beszéltek az innovatív házról, annak megálmodásától a megvalósításáig. Blaskovich Ákos, a Noah-ház ötletgazdája elmondta, innovációja nem csak egy ház, hanem egy koncepció, egy életfilozófia, a fenntartható életmód biztosítása érdekében. A Noah-ház valójában aktív ház, amely újrahasznosítható anyagokat felhasználó, előregyártott elemekből készül, különleges szigeteléssel és technológiával. A talajcsavaroknak köszönhetően a ház bármilyen talajtípusra telepíthető, könnyű és gyors építkezést tesz lehetővé.

Igény esetén máshol újra felépíthető, miközben semmilyen ökológiai lábnyomot nem hagy. A ház déli tájolással, a tetőre szerelt napelemek segítségével képes több áramot előállítani, mint amennyit felhasznál. Az esővizet gyűjt, kezel és tisztít, biztosítja egy 5 tagú család ivóvíz és háztartási víz szükségletét.

Az előadást követően a résztvevők a Wilo Magyarország Kft szakembereinek bemutatóját hallgathatták meg a világújdonságnak számító „okos” szivattyújukról.

Gazdaság

 1. Ipar 4.0 zárókonferencia lesz a Hotel Magyar Királyban

  Az „Alba Innovár Digitális Felzárkóztatási Program I.” projekt eredményeiről, tapasztalatairól szól az „Ipar 4.0” projekt zárókonferenciája. Az eseményre március 26-án, kedden a Hotel Magyar Királyban 9 órától kerül sor.

  2019.03.14.
 2. Két díjat is kapott a fehérvári székhelyű PatikaPlus Gyógyszertárak cégcsoport

  A több mint 1.500 üzletet és ügyfélkiszolgálási pontot tesztelő és 6.500 ügyfél véleményét felmérő ClientFirst Consulting kihirdette az idei „Kiválóság az ügyfélkiszolgálásban” díjak győzteseit. Több kategóriában is vizsgálták a magyarországi cégek teljesítményét, a székesfehérvári székhelyű PatikaPlus Gyógyszertárak csoportja kimagasló eredménnyel végzett.

  2019.03.11.
 3. Versenyképesség és innováció Magyarországon - szimpózium a Corvinuson

  Versenyképesség és innováció Magyarországon címmel szervezett konferenciát csütörtökön a Corvinus Alba Karrier Klub. A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán Palotai Dániel, az MNB ügyvezetője tartott előadást, majd Rab Árpád, a Budapesti Corvinus Egyetem docense az okosvárosfejlesztési trendekről, nehézségekről szólt. 

  2019.03.07.
 4. A büntetés-végrehajtás is Fehérváron gyártott Ikarusokat vásárol

  A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága 19 (továbbá opcionálisan hét) darab autóbuszt rendelt a közbeszerzésen nyertes székesfehérvári Ikarus Járműtechnika Kft.-től, továbbá a HM CURRUS Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt.-től nettó 1 milliárd 723 millió forintért.

  2019.03.04.
 1. Hiányszakmák Fejér megyében - ösztöndíjat kap aki ezeket tanulja

  Az 2019/2020-as tanévben Fejér megyében húsz ösztöndíjas hiányképzést jelöltek meg, amelyek választása esetén a tanuló havi ösztöndíjban részesülhet. Ezek között van a villanyszerelő, férfiszabó, burkoló és asztalos is.

  2019.02.27.
 2. Székesfehérváron is duális tanműhelyt adott át a Grundfos

  A szivattyúkat gyártó dán Grundfos tatabányai és székesfehérvári gyárában a duális képzésben használható tanműhelyt, oktatólabort és virtuális valóságot alkalmazó szobát adott át szerdán, 170 millió forintos beruházással.

  2019.02.20.
 3. Székesfehérvári startup sikere a Design Terminálon

  A fehérvári Konnektor Iroda alapítója, Szabó Dávid tavaly indított egy startup vállalkozást a szintén fehérvári Bíró Zsolttal közösen és máris sikerült bekerülniük a Design Terminal mentoring programjába. A 4 hónapos program alatt sokat tanultak és dolgoztak, a Demo Dayen átvehették "A legtöbbet fejlődött csapat" díját is.

  2019.02.07.
 4. Székesfehérváron ismertették az OECD friss országtanulmányát

  Székesfehérváron ismertette az OECD legfrissebb országtanulmányát Álvaro Pereira, a szervezet országtanulmányi részlegének igazgatója. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet friss elemzése kiegyensúlyozottnak és erőteljesnek nevezi a gazdasági növekedést, köszönhetően a bérnövekedés által hajtott erős belföldi keresletnek, illetve a kiemelkedő beruházási aktivitásnak.

  2019.01.31.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek