Városi tanévnyitó a Felsővárosi Iskolában - 965 elsős kezdi meg a tanévet Fehérváron

Közös városi tanévnyitó ünnepséggel kezdődött el a 2018-2019-es tanév Székesfehérváron. A tanévnyitó házigazdája a fennállásának 90. évfordulóját ünneplő Felsővárosi Általános Iskola volt, amely a hagyománytisztelő városrész legfontosabb közösségi tere.
2018.08.31. 18:31 |

A teljes Székesfehérvári Tankerületben 24.134 diák kezdi meg hétfőtől a 2018/2019-es tanévet, a városban 965 első osztályos általános iskolás lesz.

A városi tanévnyitó ünnepségen a Himnusz hangjai után a Felsővárosi Iskola 3. és 8. osztályos tanulói német körtáncokkal és versekkel mutatták be tudásukat, majd Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a diákokat, szülőket és az új tanévet. "Amikor azt mondjuk, hogy ez a város iskolaváros, akkor a jövőnk szempontjából a legfontosabb ismérvét mondtuk el a Székesfehérvárnak. Ezért is szép hagyományunk, hogy minden évben egy központi városi tanévnyitón indítjuk el a tanévet és kívánunk eredményes, szép, nyugodt, békés tanévet." - emelte ki köszöntőjében Cser-Palkovics András.

A polgármester arról is szólt, hogy a Felsővárosi Általános Iskola méltó helyszíne a városi tanévnyitónak nem csak a 90. születésnap miatt, hanem azért is, mert városunkban ez az a városrész, ami leginkább hagyománytisztelő: "Az iskola a hagyománytiszteletnek is központi helye, amiért köszönet illeti az iskola vezetését és tanárait." "Az iskolában töltött évek legfontosabb kérdése, hogy milyenek lesztek felnőttként és mit fogtok tenni felnőttként. Azt kívánom, kapjátok meg azt a tudást, nevelést a szülőktól, családtól, iskolától pedagógusoktól, amivel fel tudtok készülni arra, hogy az életben azt csinálhassátok majd, amit igazán szeretnétek,mert akkor boldog felnőttek lesztek." - fogalmazott Székesfehérvár polgármestere, aki azt kérte a tanároktól, hogy a műsorban szereplő diákok jeles osztályzattal kezdjék az évet.

Köszöntőjében Földi Zoltán, a Felsővárosi Általános Iskola igazgatója kiemelte, hogy iskola 90 éve szolgálja Székesfehérvár oktatásának, nevelésének ügyét.

"Az emlékezés maga az élet, ez hozza létre az egyén esetében az önazonosság tudatát, az öntudatot, a vállalt emberi sorsot. Egy közösségben pedig ez jelenti a valahova tartozást." - tette hozzá az iskola igazgatója, aki gróf. Széchenyi István, a legnagyobb magyar gondolatait is idézte a tanévnyitón: "Az ember élete két részből áll. Az elsőben reménylünk egy boldog jövőt, a másodikban bánkódunk elkövetett hibáink felett. E két időszak között alig marad egy percünk a csendes, boldog élvezetre." Földi Zoltán hozzátette, hogy ezért is kell komolyan venni a tanulást az első naptól kezdve. A városi tanévnyitót Fésűs Irén röplabda edző tanítványainak produkciója zárta.

Szeptemberben a teljes tankerületben várhatóan 24.134 tanulóval indul el a 2018/2019-es tanév, 2.194 elsős kisdiák kezdi meg tanulmányait  összesen 103 osztályban. Székesfehérváron összesen 20 iskolában indul el szeptember 3-án a mindennapos nevelő-oktató munka, a városban 965 iskolakezdő elsős lesz összesen 41 osztályban

Közélet

 1. Felavatták Bokros János emléktábláját a Ciszterci Gimnáziumban

  Pénteken délután a Ciszterci Szent István Gimnáziumban avatták fel a harminc éve elhunyt Bokros János költő, tanár emléktábláját. Bokros János nevét nagyon sok fehérvári ismeri, hiszen az egykori József Attila Gimnázium tanára volt, az emlékét őrzik a tanítványok és a helyi irodalmi élet iránt érdeklődők, a pályatársak is.

  2019.02.22.
 2. Állományba veszik a Vörösmarty Mihály Könyvtár közfoglalkoztatott dolgozóit

  Rendkívüli ülést tartott pénteken reggel Székesfehérvár képviselő testülete, melyen határoztak arról is, hogy a Vörösmarty Mihály Könyvtár 12 közfoglalkoztatott munkavállalóját állományba veszi az intézmény, melyhez biztosítja a forrást az önkormányzat. Döntést hoztak arról is, hogy készpénzben biztosítja a város a 65 év fölöttiek ötezer forintos támogatását és a Székesfehérvári Születési támogatást is.

  2019.02.22.
 3. Kihirdették a „Randevú egy életen át” és a „Fehérvár Bölcsője” pályázatok nyerteseit

  A SZÉNA Egyesület a Családokért a „Házasság Hete" országos programsorozatához csatlakozva hirdette meg házaspároknak szóló játékát, valamint - a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány székesfehérvári képviseleteként hetedik alkalommal írták ki a „Fehérvár Bölcsője” pályázatot. A „Randevú egy életen át” fődíját a Bodor-család, Natália és Ákos, a különdíjat a Dóczi-házaspár kapta. „Fehérvár Bölcsője” -amíg ki nem növik - Pápainé Sinka Veronikáéké lesz.

  2019.02.21.
 4. Túrával tisztelgett a Fejér menetszázad a doni hősök emléke előtt

  A Magyar Tartalékosok Szövetsége 2019-ben XIX. alkalommal szervezte meg a Doni Hősök Emléktúrát, amelynek résztvevői valós teljesítménnyel tisztelegnek a Don kanyarban harcolt, elesett, eltűnt vagy hadifogságba esett honvédek előtt. A MATASZ Fejér megyei szervezete idén is útnak indította a "Fejér menetszázadot" a Doni hősök és áldozatok emlékére, a század Fehérvár Belvárosából, a Hősök teréről indult.

  2019.02.21.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek