Városi tanévnyitó a Felsővárosi Iskolában - 965 elsős kezdi meg a tanévet Fehérváron

Közös városi tanévnyitó ünnepséggel kezdődött el a 2018-2019-es tanév Székesfehérváron. A tanévnyitó házigazdája a fennállásának 90. évfordulóját ünneplő Felsővárosi Általános Iskola volt, amely a hagyománytisztelő városrész legfontosabb közösségi tere.
2018.08.31. 18:31 |

A teljes Székesfehérvári Tankerületben 24.134 diák kezdi meg hétfőtől a 2018/2019-es tanévet, a városban 965 első osztályos általános iskolás lesz.

A városi tanévnyitó ünnepségen a Himnusz hangjai után a Felsővárosi Iskola 3. és 8. osztályos tanulói német körtáncokkal és versekkel mutatták be tudásukat, majd Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a diákokat, szülőket és az új tanévet. "Amikor azt mondjuk, hogy ez a város iskolaváros, akkor a jövőnk szempontjából a legfontosabb ismérvét mondtuk el a Székesfehérvárnak. Ezért is szép hagyományunk, hogy minden évben egy központi városi tanévnyitón indítjuk el a tanévet és kívánunk eredményes, szép, nyugodt, békés tanévet." - emelte ki köszöntőjében Cser-Palkovics András.

A polgármester arról is szólt, hogy a Felsővárosi Általános Iskola méltó helyszíne a városi tanévnyitónak nem csak a 90. születésnap miatt, hanem azért is, mert városunkban ez az a városrész, ami leginkább hagyománytisztelő: "Az iskola a hagyománytiszteletnek is központi helye, amiért köszönet illeti az iskola vezetését és tanárait." "Az iskolában töltött évek legfontosabb kérdése, hogy milyenek lesztek felnőttként és mit fogtok tenni felnőttként. Azt kívánom, kapjátok meg azt a tudást, nevelést a szülőktól, családtól, iskolától pedagógusoktól, amivel fel tudtok készülni arra, hogy az életben azt csinálhassátok majd, amit igazán szeretnétek,mert akkor boldog felnőttek lesztek." - fogalmazott Székesfehérvár polgármestere, aki azt kérte a tanároktól, hogy a műsorban szereplő diákok jeles osztályzattal kezdjék az évet.

Köszöntőjében Földi Zoltán, a Felsővárosi Általános Iskola igazgatója kiemelte, hogy iskola 90 éve szolgálja Székesfehérvár oktatásának, nevelésének ügyét.

"Az emlékezés maga az élet, ez hozza létre az egyén esetében az önazonosság tudatát, az öntudatot, a vállalt emberi sorsot. Egy közösségben pedig ez jelenti a valahova tartozást." - tette hozzá az iskola igazgatója, aki gróf. Széchenyi István, a legnagyobb magyar gondolatait is idézte a tanévnyitón: "Az ember élete két részből áll. Az elsőben reménylünk egy boldog jövőt, a másodikban bánkódunk elkövetett hibáink felett. E két időszak között alig marad egy percünk a csendes, boldog élvezetre." Földi Zoltán hozzátette, hogy ezért is kell komolyan venni a tanulást az első naptól kezdve. A városi tanévnyitót Fésűs Irén röplabda edző tanítványainak produkciója zárta.

Szeptemberben a teljes tankerületben várhatóan 24.134 tanulóval indul el a 2018/2019-es tanév, 2.194 elsős kisdiák kezdi meg tanulmányait  összesen 103 osztályban. Székesfehérváron összesen 20 iskolában indul el szeptember 3-án a mindennapos nevelő-oktató munka, a városban 965 iskolakezdő elsős lesz összesen 41 osztályban

Közélet

 1. Betegbiztonságot növelő fejlesztések valósultak meg a Szent György Kórházban

  Sikeresen lezárult a Szent György Kórházban az a mintegy 200 millió forint összköltségű pályázat, mely a betegbiztonság növelését célozta meg. A projektet az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában finanszírozták.

  2018.12.19.
 2. Nagyhatalmak nagykövetei jártak kedden Székesfehérváron

  Az Amerikai Egyesült Államok és a Kínai Népköztársaság nagykövete is Székesfehérváron járt ma, és tárgyalást folytatott a városvezetéssel. Dr. Cser-Palkovics András polgármester munkaebéden találkozott David B. Cornstein-nel, az USA magyarországi nagykövetével, aki az Arconic-Köfém Kft-ben is látogatást tett. Délután pedig Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete érkezett a városba. 

  2018.12.18.
 3. Jótékonysági esttel búcsúztatta az évet a Székesfehérvári Diáktanács

  Idén is ünnepi műsorral, adományok átadásával és az óvodások és kisiskolások számára meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetésével zárta az idei évet a Székesfehérvári Diáktanács. A jótékonykodás keretében összegyűlt játékokat a Székesfehérvári Gyermekotthon lakói és más rászoruló gyerekek számára adták át.

  2018.12.18.
 4. Robotika, programozás és 3D nyomtatás - digitális fejlesztések fehérvári iskolákban

  Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program kiírásán győztes, a „Digitális környezet fejlesztése a Székesfehérvári Tankerületi Központ intézményeiben” című pályázat értelmében 110 millió forintot biztosítanak a fehérvári tankerület négy iskolája számára, amelyet korszerű eszközökre és továbbképzésekre fordíthatnak. A program nyitó- és sajtótájékoztató rendezvénye kedden, Székesfehérváron, a Munkácsy Mihály Általános Iskolában volt.

  2018.12.18.

Eseménynaptár

2018. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek