In memoriam Tőkés László (1949-2019)

Életének 71. évében elhunyt Tőkés László, a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. egykori ügyvezető igazgatója. A Fűtőerőmű ágazati vezetőjeként, majd a rendszerváltást követően ügyvezető igazgatóként munkatársaival mindig Székesfehérvár fejlődéséért dolgozott.
2019.11.06. 11:15 |

Tőkés László 1949-ben született Cegléden. Műszaki tanulmányait élvonalbeli intézményekben végezte: a Kandó Kálmán Műszeripari Technikum után a Budapesti Műszaki Egyetem Hőerőgépész szakán. Az 1973-ban végzett mérnök számos erőműves tapasztalatot gyűjtött, mielőtt Székesfehérváron végleg letelepedett: az Inotai Erőműben, a Péti Nitrogénművekben, majd az Erőmű Beruházó Vállalatnál (ERBE) erőmű tervezésben vett részt.

1983-tól kezdett Székesfehérváron az erőmű ágazati vezetőjeként, majd a rendszerváltást követően a Fűtőerőmű Kft. ügyvezető igazgatójaként folytatta, 2008-as nyugalmazásáig. Munkájában precíz, strukturált és hosszú távú gondolkodó volt. Elkötelezett volt a környezetbarát, modern fehérvári erőmű kialakításában. A kilencvenes években átvezette az erőművet a szovjetről a skandináv technológiájú működésre. Törekvéseivel mindig Székesfehérvárt és az itt élők érdekeit szolgálta – ha kellett, a döntéshozók ellenében is. A humánus és családbarát munkahelyben látta a megoldást, és eltökélt volt abban is, hogy az erőmű a városé legyen. Számos előremutató koncepciója volt egy még jobb Székesfehérvárért – egy részük megvalósult, mások még várnak a megvalósulásra.

Tudására az aktív pályafutását követően is számítottak. Nyugdíjas éveiben tanácsadóként, igazságügyi szakértőként számos esetben kérték tanácsát.

Szakmai hivatása mellett a város közössége érdekében szabadidejében is sokat tevékenykedett. Részt vállalt a helyi katolikus egyházi életben: világi kisegítőként segítette a Vizivárosi Jézus Szíve templomot Kiss János kanonok, nagyprépost szolgálatában, valamint liturgiákat vezetett Seregélyes és környékén. Élete utolsó aktív szakaszában lelki közösségeket vezetett az öreghegyi egyházközségben, Tornyai Gábor atyával közreműködve. Az ökumené gondolatisága is közel állt hozzá. Jó barátság kötötte Bencze András evangélikus lelkészhez is.

Családjával töltött idejében szívesen utazott, kirándult. Két házasságából öt gyermeke és öt unokája született. Korán megözvegyült, 2001. óta pedig visszafordíthatatlan betegséggel folytatott küzdelmet. Tőkés László 70 éves korában hunyt el, november másodikán.

A végső búcsúztatásra 2019. november 13-án 14 órakor kerül sor a Béla úti köztemetőben. Előtte fél 1-kor gyászmisét mutat be Dózsa István atya a Jézus Szíve templomban.

Közélet

 1. Különleges eseményre hív a Vörösmarty Színház: megújul az Újszövetség Maraton

  December 1-jén, advent első vasárnapján 14 órakor veszi kezdetét az Újszövetség Maraton, a Vörösmarty Színházban, ám idén megújult formában. Az önkéntes felolvasók ezúttal nem a teljes Újszövetséget, hanem a négy evangélista könyveiből összeállított - Jézus születését, tanításait, halálát és feltámadását bemutató - történetet olvasnak fel, zenei betétekkel kiegészítve.

  2019.11.15.
 2. Jövő héten kezdődik a légvezetékek alatti gallyazás Fehérváron

  Régen gallyazták már a fákat a légvezetékek alatt Székesfehérváron, ám mostanra a szolgáltató is jelezte a Városgondnokságnak, hogy nagyon megszaporodhatnak a közeljövőben az üzemzavarok, így mindenki biztonságának érdekében elkerülhetetlen a gallyazás.

  2019.11.15.
 3. A koraszülöttekre hívta fel a figyelmet a Szent György Kórház

  Idén is programokkal kedveskedett a Szent György Kórház a koraszülöttek világnapja alkalmából a Koraszülött Intenzív részlegen ápolt gyermekeknek és szüleiknek. Évente átlagban mintegy 2700 baba születik a Szent György Kórházban, 8-10%-uk a 32. hét előtt jön a világra.

  2019.11.15.
 4. Koncelebrált püspöki szentmise a Magyar Szent Család tiszteletére szombaton

  November 16-án, délelőtt 10 órai kezdettel közös imaóra, majd koncelebrált püspöki szentmise lesz a Magyar Szent Család tiszteletére rendezett egyházmegyei ünnepségen a Szent Imre templomban, amelyre szeretettel várják a családokat. Spányi Antal megyés püspök az egyházközségekből érkező családok jelenlétében - Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre ereklyéi előtt – a Magyar Szent Család oltalmába ajánlja a családokat.

  2019.11.15.

Balett

Eseménynaptár

2019. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek