In memoriam Tőkés László (1949-2019)

Életének 71. évében elhunyt Tőkés László, a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. egykori ügyvezető igazgatója. A Fűtőerőmű ágazati vezetőjeként, majd a rendszerváltást követően ügyvezető igazgatóként munkatársaival mindig Székesfehérvár fejlődéséért dolgozott.
2019.11.06. 11:15 |

Tőkés László 1949-ben született Cegléden. Műszaki tanulmányait élvonalbeli intézményekben végezte: a Kandó Kálmán Műszeripari Technikum után a Budapesti Műszaki Egyetem Hőerőgépész szakán. Az 1973-ban végzett mérnök számos erőműves tapasztalatot gyűjtött, mielőtt Székesfehérváron végleg letelepedett: az Inotai Erőműben, a Péti Nitrogénművekben, majd az Erőmű Beruházó Vállalatnál (ERBE) erőmű tervezésben vett részt.

1983-tól kezdett Székesfehérváron az erőmű ágazati vezetőjeként, majd a rendszerváltást követően a Fűtőerőmű Kft. ügyvezető igazgatójaként folytatta, 2008-as nyugalmazásáig. Munkájában precíz, strukturált és hosszú távú gondolkodó volt. Elkötelezett volt a környezetbarát, modern fehérvári erőmű kialakításában. A kilencvenes években átvezette az erőművet a szovjetről a skandináv technológiájú működésre. Törekvéseivel mindig Székesfehérvárt és az itt élők érdekeit szolgálta – ha kellett, a döntéshozók ellenében is. A humánus és családbarát munkahelyben látta a megoldást, és eltökélt volt abban is, hogy az erőmű a városé legyen. Számos előremutató koncepciója volt egy még jobb Székesfehérvárért – egy részük megvalósult, mások még várnak a megvalósulásra.

Tudására az aktív pályafutását követően is számítottak. Nyugdíjas éveiben tanácsadóként, igazságügyi szakértőként számos esetben kérték tanácsát.

Szakmai hivatása mellett a város közössége érdekében szabadidejében is sokat tevékenykedett. Részt vállalt a helyi katolikus egyházi életben: világi kisegítőként segítette a Vizivárosi Jézus Szíve templomot Kiss János kanonok, nagyprépost szolgálatában, valamint liturgiákat vezetett Seregélyes és környékén. Élete utolsó aktív szakaszában lelki közösségeket vezetett az öreghegyi egyházközségben, Tornyai Gábor atyával közreműködve. Az ökumené gondolatisága is közel állt hozzá. Jó barátság kötötte Bencze András evangélikus lelkészhez is.

Családjával töltött idejében szívesen utazott, kirándult. Két házasságából öt gyermeke és öt unokája született. Korán megözvegyült, 2001. óta pedig visszafordíthatatlan betegséggel folytatott küzdelmet. Tőkés László 70 éves korában hunyt el, november másodikán.

A végső búcsúztatásra 2019. november 13-án 14 órakor kerül sor a Béla úti köztemetőben. Előtte fél 1-kor gyászmisét mutat be Dózsa István atya a Jézus Szíve templomban.

Közélet

 1. Hősök Napja - püspöki szentmisével emlékeztek a Don-kanyar Kápolnánál

  A hagyományoknak megfelelően püspöki szentmisével emlékeztek meg Hősök Napja alkalmából a háborúkban elesett katonákról Pákozdon, a mészeg-hegyi Don-kanyar Kápolnánál. Az ünnepi liturgiát katonai tiszteletadás kísérte. A szentmise után koszorúkat helyeztek el az ismeretlen katona sírjánál, tisztelegve az idegen földön elesett magyar katonák és minden magyar katonahős áldozatvállalása előtt.

  2020.05.31.
 2. Néma főhajtás a hősök emléke előtt a Hősök terén

  Május utolsó vasárnapja a Hősök Napja. Székesfehérváron pénteken kezdődött és vasárnap, a Belvárosban, a Hősök terén zárult a megemlékezés-sorozat, amelynek keretében a háborúkban elesett katonákra emlékeztek. Vasárnap délben Székesfehérvár Önkormányzata közös koszorúzást tartott a Fejér Megyei Önkormányzat, a Magyar Honvédség Parancsnoksága és a honvéd hagyományokat őrző civil szervezetek képviselőinek részvételével.

  2020.05.31.
 3. Pünkösd vasárnapján Spányi Antal püspök celebrált misét a Szent Imre templomban

  Pünkösd az egyik legrégibb ünnep, melyet a húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn ülnek. Ókeresztény szokás szerint pünkösd a húsvéti időszak megkoronázása, a Szentlélek eljövetele. Pünkösd napján három fontos esemény történt: a Szentlélek eljövetele mint Krisztus megváltó tettének gyümölcse és beteljesítője; az Egyház alapítása és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdete.

  2020.05.31.
 4. A hősökre emlékeztek a II. világháborús keresztnél

  Szombaton délután Öreghegyen folytatódott a Hősök Napjához kapcsolódó megemlékezések sora. A Zobori út és a Donát utca kereszteződésében álló, a II. világháború hőseinek emléket állító keresztnél helyeztek el koszorút.

  2020.05.30.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V