In memoriam Macher János - elhunyt a Macher Zrt. alapító-tulajdonosa

Pótolhatatlan veszteség érte Székesfehérvár gazdaságát. 93 éves korában, rövid betegséget követően múlt hét pénteken elhunyt Macher János, a Macher Zrt. alapító-tulajdonosa, Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára.
2022.07.18. 13:37 |
In memoriam Macher János - elhunyt a Macher Zrt. alapító-tulajdonosa

Macher János a Magyarországról történő kitelepítés után előbb Kelet-Németországban telepedett le, majd innen Nyugat-Németországba emigrált. Egy München közeli városban, Geretsriedben talált otthonra és barátokra, ahol a helyi társadalmi és gazdasági élet központi alakjává vált. Több évnyi, alkalmazotti, egyetemi kutatói, vegyészi tevékenység után alapította meg az első cégét, mely azóta is meghatározó szereplője az ipari konyhai gépek piacának.

Már a rendszerváltás előtt, tettvágytól és honvágytól vezérelve kihasználta azokat a lehetőségeket, amelyekkel Magyarországot, a magyar embereket segíteni tudta. A vasfüggöny leomlása után a rég elveszettnek hitt unokatestvérek, Endre és János újra kapcsolatba kerültek, majd János, Márta és Endre együtt alapították 1991-ben a Macher Kft-t, melyet élete egyik nagy művének tartott.

Sokáig aktív szerepet játszott a cég életében, a vállalat fejlődését a német piac ismeretével mozdította előre. Élete végéig a Macher Zrt. Igazgatóságának tagja maradt, ahol jótanácsaival, hosszú életének bölcsességeivel látta el a fiatalabb generációt.

Életének utolsó szakaszában a jól megérdemelt pihenésre koncentrált, soha nem múló alkotási vágya mellett. Szülőfaluja, Pusztavám közelében, a város zajától távol talált nyugalomra és befogadó közösségre, ahol lehetősége nyílt a szeretett erdőben sétálni, olvasni, aktívan részt venni a falu közösségi életében, valamint az egyházi életen túl a hagyományőrzésből is kivette a részét. Nála mindig megértésre talált a segítségkérés, legyen szó akár családról, barátokról, ismeretlenekről vagy a cégről. A Macher Zrt. munkavállalóit már-már családtagként szerette, és mindenkihez volt néhány jó szava, bíztató gondolata. Az általa képviselt emberi jóság, önzetlenség, humánum, tettvágy, építeni akarás hiányozni fog, emlékét ezen értékek továbbvitelével örökre őrizni fogja a családja és a Macher Zrt.

Gazdaság

 1. A siker titka

  A siker titka - TDK Orientációs Délután címmel rendeztek programot hétfőn az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Itt került sor a Bejczy Antal Robotverseny díjátadó ünnepségére és az elkészített munkák bemutatására is. A díjátadót a TDK versenyzők és WordSkills helyezettek rövid élménybeszámolói követték.

  2024.06.10.
 2. Oktatással segít a Kyndryl

  A Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház dolgozóinak számítógépes ismereteit fejlesztik a Kyndryl Informatikai Szolgáltatóközpontjának székesfehérvári munkatársai. Az ingyenes programban a Kyndryl szakemberei önkéntes munkában Excel képzést nyújtanak a kórház HR és gazdasági területein dolgozóknak.

  2024.06.06.
 3. Testvérvárosi együttműködéssel nyert közvetlen uniós forrást Székesfehérvár

  Sikeres volt Székesfehérvár első közvetlen EU-s forrásra benyújtott pályázata. A testvérvárosok bevonásával megvalósuló pályázat a generációk közötti együttélést állítja a középpontba. A 2024 őszétől 2025 nyárig tartó időszakban 5 város (Gyulafehérvár, Kranj, Opole, Zadar és Székesfehérvár) valósít meg közös programokat a 38 055 eurós vissza nem térítendő támogatásból.

  2024.06.04.
 4. Szavazzon a fehérvári hotelre!

  A székesfehérvári Best Western Plus Lakeside Hotelt jelölték a szakma egyik legnagyobb elismerésére, a Business Excellence díjra a „legjobb vidéki business hotel” kategóriában. A hotelre a fehérváriak is szavazhatnak a https://business-excellence.hu/kozonsegszavazas/ oldalon.

  2024.05.29.