In memoriam Macher János - elhunyt a Macher Zrt. alapító-tulajdonosa

Pótolhatatlan veszteség érte Székesfehérvár gazdaságát. 93 éves korában, rövid betegséget követően múlt hét pénteken elhunyt Macher János, a Macher Zrt. alapító-tulajdonosa, Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára.
2022.07.18. 13:37 |

Macher János a Magyarországról történő kitelepítés után előbb Kelet-Németországban telepedett le, majd innen Nyugat-Németországba emigrált. Egy München közeli városban, Geretsriedben talált otthonra és barátokra, ahol a helyi társadalmi és gazdasági élet központi alakjává vált. Több évnyi, alkalmazotti, egyetemi kutatói, vegyészi tevékenység után alapította meg az első cégét, mely azóta is meghatározó szereplője az ipari konyhai gépek piacának.

Már a rendszerváltás előtt, tettvágytól és honvágytól vezérelve kihasználta azokat a lehetőségeket, amelyekkel Magyarországot, a magyar embereket segíteni tudta. A vasfüggöny leomlása után a rég elveszettnek hitt unokatestvérek, Endre és János újra kapcsolatba kerültek, majd János, Márta és Endre együtt alapították 1991-ben a Macher Kft-t, melyet élete egyik nagy művének tartott.

Sokáig aktív szerepet játszott a cég életében, a vállalat fejlődését a német piac ismeretével mozdította előre. Élete végéig a Macher Zrt. Igazgatóságának tagja maradt, ahol jótanácsaival, hosszú életének bölcsességeivel látta el a fiatalabb generációt.

Életének utolsó szakaszában a jól megérdemelt pihenésre koncentrált, soha nem múló alkotási vágya mellett. Szülőfaluja, Pusztavám közelében, a város zajától távol talált nyugalomra és befogadó közösségre, ahol lehetősége nyílt a szeretett erdőben sétálni, olvasni, aktívan részt venni a falu közösségi életében, valamint az egyházi életen túl a hagyományőrzésből is kivette a részét. Nála mindig megértésre talált a segítségkérés, legyen szó akár családról, barátokról, ismeretlenekről vagy a cégről. A Macher Zrt. munkavállalóit már-már családtagként szerette, és mindenkihez volt néhány jó szava, bíztató gondolata. Az általa képviselt emberi jóság, önzetlenség, humánum, tettvágy, építeni akarás hiányozni fog, emlékét ezen értékek továbbvitelével örökre őrizni fogja a családja és a Macher Zrt.

Gazdaság

 1. Tájékoztatás a KATA változásról

  A KATA változás kapcsán két rendezvényt tart a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Augusztus 2-án a KATA változásokat foglalják össze, augusztus 25-én pedig a KATA utáni adózási lehetőségekről adnak tájékoztatást.

  2022.08.01.
 2. Tovább erősödik a duális képzés

  Martin Schroeter, a Kyndryl elnöke és vezérigazgatója magyarországi útja során meglátogatta a budapesti Ügyfél Innovációs Központot, ahol Zerényi Zoltán, a Kyndryl Szolgáltató Központok CEE&MEA igazgatója fogadta, ahol az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánjával is tanácskozott és méltatta a vállalat és az intézmény gyümölcsöző kapcsolatát. A Kyndryl ügyfél innovációs központjainak hazánkban összesen háromezer munkavállalója van, Fehérváron több olyan család is van, ahol két generáció dolgozik együtt.

  2022.07.22.
 3. Elhunyt Macher János

  Pótolhatatlan veszteség érte Székesfehérvár gazdaságát. 93 éves korában, rövid betegséget követően múlt hét pénteken elhunyt Macher János, a Macher Zrt. alapító-tulajdonosa, Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára.

  2022.07.18.
 4. Új modellprogram indul Fejér megye gazdaságának fejlesztéséért

  Aláírták azt az együttműködési megállapodást, melynek értelmében új modellprogram indul Fejér megyében a helyi vállalkozások szolgáltatás-alapú segítése és támogatása, továbbá a térségi munkaerő-kereslet és -kínálat összehangolása és eredményesebbé tétele érdekében.

  2022.06.24.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár