In memoriam Macher János - elhunyt a Macher Zrt. alapító-tulajdonosa

Pótolhatatlan veszteség érte Székesfehérvár gazdaságát. 93 éves korában, rövid betegséget követően múlt hét pénteken elhunyt Macher János, a Macher Zrt. alapító-tulajdonosa, Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára.
2022.07.18. 13:37 |
In memoriam Macher János - elhunyt a Macher Zrt. alapító-tulajdonosa

Macher János a Magyarországról történő kitelepítés után előbb Kelet-Németországban telepedett le, majd innen Nyugat-Németországba emigrált. Egy München közeli városban, Geretsriedben talált otthonra és barátokra, ahol a helyi társadalmi és gazdasági élet központi alakjává vált. Több évnyi, alkalmazotti, egyetemi kutatói, vegyészi tevékenység után alapította meg az első cégét, mely azóta is meghatározó szereplője az ipari konyhai gépek piacának.

Már a rendszerváltás előtt, tettvágytól és honvágytól vezérelve kihasználta azokat a lehetőségeket, amelyekkel Magyarországot, a magyar embereket segíteni tudta. A vasfüggöny leomlása után a rég elveszettnek hitt unokatestvérek, Endre és János újra kapcsolatba kerültek, majd János, Márta és Endre együtt alapították 1991-ben a Macher Kft-t, melyet élete egyik nagy művének tartott.

Sokáig aktív szerepet játszott a cég életében, a vállalat fejlődését a német piac ismeretével mozdította előre. Élete végéig a Macher Zrt. Igazgatóságának tagja maradt, ahol jótanácsaival, hosszú életének bölcsességeivel látta el a fiatalabb generációt.

Életének utolsó szakaszában a jól megérdemelt pihenésre koncentrált, soha nem múló alkotási vágya mellett. Szülőfaluja, Pusztavám közelében, a város zajától távol talált nyugalomra és befogadó közösségre, ahol lehetősége nyílt a szeretett erdőben sétálni, olvasni, aktívan részt venni a falu közösségi életében, valamint az egyházi életen túl a hagyományőrzésből is kivette a részét. Nála mindig megértésre talált a segítségkérés, legyen szó akár családról, barátokról, ismeretlenekről vagy a cégről. A Macher Zrt. munkavállalóit már-már családtagként szerette, és mindenkihez volt néhány jó szava, bíztató gondolata. Az általa képviselt emberi jóság, önzetlenség, humánum, tettvágy, építeni akarás hiányozni fog, emlékét ezen értékek továbbvitelével örökre őrizni fogja a családja és a Macher Zrt.

Gazdaság

 1. VOSZ jubileum Fehérváron

  A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetség vállalkozói fórumokat tart országszerte, pénteken Székesfehérváron került erre sor. Az eseményen elhangzott: a jelenlegi helyzetben kulcsfontosságú a közös munka és az információmegosztás a vállalkozások boldogulása szempontjából, amelyre az idén 35 éves VOSZ a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt fektet.

  2023.03.13.
 2. Mobil töltőkonténer Székesfehérváron

  Akár három elektromos autó és két elektromos roller vagy kerékpár töltésére is alkalmas mobil töltőkonténert adtak át hétfőn délelőtt, a Continest székesfehérvári csarnokában. A ContE-go elnevezésű konténert a jövőben többek között fesztiválokon, építkezéseken is viszontláthatjuk.

  2023.02.27.
 3. Geotermiával a fenntarthatóságért

  Székesfehérvárra érkezett az az országos fórumsorozat, melynek keretében a geotermikus energia alkalmazását népszerűsíti a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága. A kedvező természeti adottságainak köszönhetően Magyarországon kiemelt jelentősége van a geotermiának, amely hosszú távra jelenthet kiszámítható energiaforrást.

  2023.02.13.
 4. Mérséklődés az ingatlanpiacon

  Csaknem két év után először mérséklődtek a lakbérek 2022 decemberében: országosan 0,7 százalékkal lettek alacsonyabbak az előző hónaphoz képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal és az ingatlan.com lakbérindexéből. Az Otthon Centrum pedig arról adott ki tájékoztatást, hogy vidéken a panellakások ára átlagosan 2 százalékkal, a téglalakások átlagosan 8, a kertes házak négyzetméterára pedig átlag 10 százalékkal mérséklődött 2022 negyedik negyedévére.

  2023.01.26.