Imádságos gyertyagyújtás és felvonulás volt vasárnap Székelyföld autonómiájáért

Október utolsó vasárnapja a Székely Autonómia Napja. A Székely Nemzeti Tanács felhívásának eleget téve Székesfehérvár városa is csatlakozott a székelyek önrendelkezését támogató összefogáshoz. Október 25-én, vasárnap késő délután gyertyagyújtás volt a Maroshegyen, a Balatoni úti székelykapunál, majd a résztvevők fáklyákkal a kezükben átvonultak a koronás körforgalomig. 
2020.10.25. 17:48 |

Mécsesek és fáklyák gyúltak Székesfehérváron vasárnap délután a maroshegyi székelykapunál, ahol kivilágították Székelyföld határait és közösen imádkoztak, majd fáklyákkal vonultak a Szilvamagnál található, a koronás körforgalomhoz.

A hagyományos székesfehérvári összefogás jegyében Maroshegy azon részén volt a rendezvény, ahol az utcák erdélyi városok neveit viselik. A Csíkszereda által 2012-ben Fehérvárnak adományozott nagy székelykapunál kezdődött a megemlékezés, ahol gyertyákkal megformálták Székelyföld határait, majd közös ima után fáklyás felvonulás indult a koronás körforgalomig, ahol közös énekkel és imádsággal zárult a program.

A Székely Nemzeti Tanács határozatának értelmében október utolsó vasárnapja a Székely Autonómia Napja, ezen alkalomból Székelyföld-szerte őrtüzeket gyújtanak a hegytetőkön, a dombtetőkön, vagy éppen a városok, falvak központjában. Ősi szokás szerint a határvédő székelyek is így jeleztek, ha támadás fenyegette a történelmi Magyarországot.

Közélet

 1. Polgármesteri tájékoztatás a következő két hónap önkormányzati rendezvényeiről

  Létszámkorlátozás és védettségi igazolvány nélkül lehet majd részt venni az István, a király koncertelőadásán, a Best of Geszti koncerten, valamint az Alba Regia Néptáncegyüttes augusztus 22-i fesztiválzáró műsorán és bővített tartalommal jelentkezik majd az Öreghegyi Mulatságok, viszont az idei Lecsófesztivál elmarad - többek között erről is tájékoztatott közösségi oldalán Székesfehérvár polgármestere.

  2021.08.04.
 2. Szent István ünnepe - nem lesznek korlátozások az önkormányzati rendezvényeken

  A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében augusztus 18-a és augusztus 22-e között az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékünnepein a védelmi intézkedések nem lesznek érvényesek az állami és önkormányzati rendezvényeken.

  2021.08.04.
 3. Négy díjra várják a székesfehérváriak javaslatait augusztus 27-ig

  Négy városi díjra várják a székesfehérváriak javaslatait. A tisztelet és a megbecsülés kifejezésére a zenei munkásságával, a Nemzeti Emlékhely megőrzésével, karitatív vagy gazdasági téren végzett tevékenységével kitűnő személyekre, illetve közösségekre lehet javaslatot tenni augusztus 27-ig.

  2021.08.04.
 4. Hajléktalan-helyzet - rendszeresen ellenőrzik a Skála környéki utcákat és tereket

  A Skála környékén uralkodó állapotok miatt hívott ösze bejárást Szabó-Bakos Györgyné önkormányzati képviselő a közterület-felügyelet és a Kríziskezelő Központ szakembereivel, valamint a rendőrséggel közösen. A városrészből sokan jelezték, hogy egy visszatérő, több főből álló problémás hajléktalan-csoport kábult állapotban randalírozik, előfordult az is, hogy járókelőket zaklattak.

  2021.08.03.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22