Ikarus busz képviselte hazánkat a legnagyobb presztízsű szakkiállításon

Az Ikarus személyében két évtized után ismét képviselte hazánkat egy magyar autóbuszgyártó az egyik legnagyobb presztízsű haszongépjárműves szakkiállításon, az IAA Transportionön. A székesfehérvári gyártó két elektromos autóbuszt és egy töltőoszlopot is bemutatott a Hannover Messén. - számolt be az autopro.hu
2022.09.25. 12:29 |
Ikarus busz képviselte hazánkat a legnagyobb presztízsű szakkiállításon

fotók: Pörge Béla

A mai Ikarus elődje, a „nagy” Ikarus természetesen több alkalommal is képviseltette magát különböző rangos kiállításokon, így korábban a még egységesen a személyautók és a haszongépjárművek részvételével zajló frankfurti IAA-n is, majd később Hannoverben is, amikor már a mai formában, a buszokra és a teherautókra szakosodott rendezvény különvált a személyautós testvérétől.

Az autopro.hu a helyszínen is felkereste az Ikarus standját – a magyar gyártó a szabad ég alatt kapott helyet. Két Ikarus 120e és egy saját töltőoszlop jelentette a stand érdemi részét, emellett természetesen a gyártó képviselőivel és vezetőivel is lehetett találkozni, valamint egy német partner is jelen volt. Az egyik autóbusz egy orvosi célokra kialakított jármű, míg a másik egy, a Volánbusznál Székesfehérváron közlekedő példány volt.

A német piacon előnyt jelent még, hogy olyan beszállítókkal dolgozik együtt az Ikarus, mint a ZF vagy a Knorr-Bremse

A német vonal fontos az Ikarus számára – részben a korábbi hírnévre építve, de elsősorban a rövid szállítási idővel és az elektromos hajtással, valamint a német megrendelők igényére szabott utastérrel és kialakítással vetné meg a lábát a piacon a gyártó. Az Ikarus kéthónapos szállítási időt ígér – ezt a buszok is hirdették –, ami a jelenlegi helyzetben óriási előny lehet. Két busz egyébként már sikeresen közlekedik egy német üzemeltetőnél, valamint a helyi forgalmazó egy harmadik példánnyal járja az országot.

Az Ikarus szakemberei szerint a gyors tenderek és a kis üzemeltetők miatt ideális célpont Németország. A német piacon ugyanis rengeteg kisebb üzemeltető van jelen, aki nem hatalmas flottákat, hanem az Ikarus számára teljesíthető mennyiségű buszt vásárolna. A tenderek is gyorsan lefutnak egy ilyen vásárlónál, és az Ikarus szállítási idejével kis túlzással már ott is a busz a német partnernél, mire a Volánbusz egy nagyobb tenderén egyáltalán győztest hirdetnek – ettől még persze a hazai piacon is aktív a cég.

Magyar termék, 16 év garancia

Az Ikarus ugyan nem tagadja meg kínai gyökereit, és tény, hogy az akkumulátor és a hajtás is Kínából származik a buszokban, ugyanakkor abszolút magyar fejlesztésről van szó. Elég egymás mellé állítani a legelső, még valóban elsősorban kínai alapokon nyugvó buszt és egy mostani 120e-t: a különbség feltűnő, és bizony mind magyar fejlesztés, ami eltér. A busz karosszériájára (ami teljesen magyar gyártású) 16 év garanciát vállal a gyártó – ez éppen a kétszerese az akkumulátorokra vállalat 8 évnek, azaz a váz két ciklust is képes kiszolgálni.

Gazdaság

 1. Segített a SZÉPHŐ

  Egy műszaki hiba miatt került nehéz helyzetbe a távfűtés biztosítása a szombathelyi otthonok egy részében, ekkor fordult segítségért az ottani szolgáltató a székesfehérvári távhőszolgáltatóhoz. Példaértékű együttműködés valósul meg Székesfehérvár és Szombathely városa, a távhőszolgáltatást ellátó cégek és a szakminisztérium között.

  2022.12.01.
 2. Arconic-támogatás az Óbudai Egyetemnek

  A gyakorlati műszaki képzés további fejlesztését szolgálja az a 25.000 dolláros támogatás, melyet az Arconic Alapítvány biztosított az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara számára. A összeget olyan eszközökre költik, melyekkel valós ipari folyamatokat tudnak modellezni az egyetem robotikai laborjában. A támogatás jelképes átadására szerdán délután került sor az egyetemen.

  2022.11.30.
 3. Howmet támogatás a felsőoktatásnak

  Újabb „voucher” átadóra került sor hétfőn az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Ezúttal a Howmet Alapítvány 2022. évi támogatását jelentették be, amelynek köszönhetően közel 8 millió forintból fejlesztheti az egyetem a robottechnikai központját, valamint a VR és a pneumatikai laborját.

  2022.11.21.
 4. Vezess, elemezz, dönts!

  Vezess, elemezz, dönts! mottóval rendezett menedzserversenyt középiskolások számára az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar és a Mondelez Hungária Kft. A résztvevők munkahelyi szituációkat imitálva, játékos gyakorlatok során mérték fel, hogy a munkahelyi légkörhöz rendkívül hasonlító, életszerű helyzetekben hogyan tudják érvényesíteni a különféle készségeiket, képességeit és főként önmagukat.

  2022.11.10.