Így változtak eddig Fehérvár ingatlanpiaci árai a koronavírus alatt

A járvány az ingatlanpiacot is befolyásolja, ami alól hazánk egyetlen települése sem képez kivételt. Mivel még a koronavírus hatásai most jelennek meg az ingatlanpiacon, ezért egyelőre nagy változások nem mentek végbe. Székesfehérváron viszont az már most látszik, hogy az áremelkedés kezd mérséklődni, illetve a panellakásoknál már némi áresés is felfedezhető - irja az ingatlannet.hu legfrissebb jelentése.
2020.05.21. 14:33 |

A fehérvári ingatlanpiac árváltozása a járvány megjelenése alatt

Székesfehérváron bármelyik ingatlantípust is nézzük – az ingatlannet.hu adatai szerint – az átlagárak már tavaly óta nyugalmi fázisban vannak. Ha kifejezetten csak az idei évet nézzük, akkor pedig tényleg nem nagy a változás, mondhati stagnáltak az árak.

Éves szinten is keveset mozgolódtak Székesfehérvár ingatlanpiaci átlagárai. A családi házak esetében 2019 áprilisa és 2020 áprilisa között átlagosan csupán 7 százalékos drágulás mérhető, így idén áprilisban a fehérvári házak átlag négyzetméter ára 370 ezer forint volt. Fejér megye székhelyén a lakások átlagára még kevesebbet változott az elmúlt egy évben. A téglalakások egy négyzetmétere átlagosan 2 százalékkal, míg a panelek 3 szászalékkal került többe most, mint egy évvel ezelőtt. Ennek eredményeként a téglalakások 2020 áprilisi átlag négyzetméter ára 510 ezer forint, míg a paneleké 430 ezer forint volt.

Hova pozícionálható Fehérvár a hazai ingatlanpiacon?

Székesfehérvár előzőekben bemutatott ingatlanpiaci árai első ránézésre magasnak tűnhetnek és magasak is, de nem mindenhez képest.

Budapest viszonylatában Fehérvár kifejezetten olcsónak számít, a fővárosban ugyanis a családi házak és a panellakások átlagára is fél millió Ft/m² felett volt, a téglalakásoké pedig meghaladta a 800 ezer Ft/m²-t is idén áprilisban. Ebben az időszakban Székesfehérvár környező megyeszékhelyei között maga Fehérvár volt a második legdrágább Budapest után. Mondhatni a második helyen holtversenyben volt Veszprém is.

Az áprilisi adatokat összehasonlítva Kecskemét sem volt sokkal lemaradva Fehérvártól. Bács-Kiskun megye székhelyén a családi házak átlagára majdhogynem megegyezett a Székesfehérváron látottakéval. Kecskemét eladó lakásai viszont a fehérváriaknál valamivel alacsonyabb áron voltak elérhetőek. A szomszédos megye székhelyének árversenyében az utolsó három helyen Szekszárd, Tatabánya és Kaposvár álltak. Ezen nagyvárosokban a családi házak átlagára 200-270 ezer Ft/m², a téglalakásoké 320-400 ezer Ft/m², a panellakásoké 280-330 ezer Ft/m² között mozgott áprilisban.

Az árak helyett most a támogatott lakáshitelezések száma emelkedik

2019 első negyedévéhez képest, az idei év első három hónapjában 88 százalékkal többet vettek fel a magyarok támogatott lakáshitelekből. A negyedéves adatok szerint az összes többi lakáshitelnél ez az emelkedés csak 9 százalékos volt. Ahogy az ingatlanárak sem, úgy a hitelfelvételi adatoknál sem látszik egyelőre a járványhatás, viszont a személyi kölcsönök piacán már megjelent. Márciusban ugyanis ezeknek az összege több mint 25 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Gazdaság

 1. Hétfőig lehet jelentkezni a Családbarát munkahely pályázatra

  Sikeres pályázattal akár ötmillió forint támogatást is kaphatnak a cégek családbarát intézkedések megvalósítására.

  2020.07.30.
 2. Az új TB törvény alkalmazásáról lesz szó a kamara webináriumán

  2020. július 1-jén új társadalombiztosítási törvény lépett hatályba, mely a sok részletszabály mellett számos alapelvi változást is tartalmaz. A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara soron következő interaktív online előadásában górcső alá veszik a foglalkoztatókat érintő legfontosabb változásokat július 29-én, szerdán, 10 órától.

  2020.07.27.
 3. Beruházásokról és gazdaságélénkítő támogatásokról tárgyaltak a polgármesterek Fehérváron

  Pénteken reggel folytatódott a Megyei Jogú Városok Szövetségének Székesfehérvári közgyűlése. Csütörtökön Varga Mihály gazdasági miniszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is Fehérvárra érkezett. Pénteken délelőtt pedig a külgazdasági és külügyminisztérium államtitkára Magyar Levente tartott előadást a beruházások támogatásáról.

  2020.07.17.
 4. Vállalkozói közösségvállalás a Fejér megyei turizmusért és vendéglátásért

  A kialakult járványhelyzet miatt az éttermi és szállodai szolgáltatók komoly gazdasági hátrányba kerültek. Megsegítésükre az FMKIK „Közösségvállalási fizetési ígérvény” felhívást tett közzé.

  2020.07.09.
 1. Székesfehérváron is bővíti 5G szolgáltatásait a Vodafone

  A budapesti belváros és Zalaegerszeg után a vidéki nagyvárosokban, így Székesfehérváron is és a Balaton körül folytatja az 5G lefedettségének bővítését a Vodafone Magyarország. A fejlesztéssel 35-ről közel 300-ra nő 5G állomásaik száma az országban.

  2020.06.30.
 2. Fenntarthatósági akció és játék indul a Jancsárkertben

  A tisztább, hulladékmentes piacozásért hirdetett akciót a KDRIÜ és a Ki? Ti & Mi civil szervezet: a kampányban nemcsak információkat szerezhetünk a fenntartható életmódról, hanem pontokért is játszhatunk, ha vászontáskába vagy kosárba vásárolunk a műanyag zacskók helyett.

  2020.06.25.
 3. A kkv-k támogatására létrejött Városi Tőkealapról tájékoztatták az érdeklődőket

  A kis- és középvállalkozások finanszírozásának támogatására létrejött Székesfehérvár Városi Tőkealapról tartottak tájékoztató workshopot szerdán, a Városháza Dísztermében. A résztvevők választ kaphattak arra is, hogy mit érdemes tudni a tőkebefektetésről?

  2020.06.24.
 4. 15 milliárdnyi beruházás a fehérvári cégeknél - támogatást kapott a Fehér Ablak Kft. is

  Székesfehérváron 29 cég 15 milliárd forintnyi beruházást hajt végre a következő hónapokban. Ehhez a kormány 7 milliárd forint támogatást ad, ezzel 3500 fehérvári munkahelyet védenek meg - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Székesfehérváron, a Fehér Ablak Kft.-nél, ahol támogatói okiratot adott át a cégnek a Kormány versenyképesség növelő támogatási programja keretében.

  2020.06.22.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30