Így változtak eddig Fehérvár ingatlanpiaci árai a koronavírus alatt

A járvány az ingatlanpiacot is befolyásolja, ami alól hazánk egyetlen települése sem képez kivételt. Mivel még a koronavírus hatásai most jelennek meg az ingatlanpiacon, ezért egyelőre nagy változások nem mentek végbe. Székesfehérváron viszont az már most látszik, hogy az áremelkedés kezd mérséklődni, illetve a panellakásoknál már némi áresés is felfedezhető - irja az ingatlannet.hu legfrissebb jelentése.
2020.05.21. 14:33 |

A fehérvári ingatlanpiac árváltozása a járvány megjelenése alatt

Székesfehérváron bármelyik ingatlantípust is nézzük – az ingatlannet.hu adatai szerint – az átlagárak már tavaly óta nyugalmi fázisban vannak. Ha kifejezetten csak az idei évet nézzük, akkor pedig tényleg nem nagy a változás, mondhati stagnáltak az árak.

Éves szinten is keveset mozgolódtak Székesfehérvár ingatlanpiaci átlagárai. A családi házak esetében 2019 áprilisa és 2020 áprilisa között átlagosan csupán 7 százalékos drágulás mérhető, így idén áprilisban a fehérvári házak átlag négyzetméter ára 370 ezer forint volt. Fejér megye székhelyén a lakások átlagára még kevesebbet változott az elmúlt egy évben. A téglalakások egy négyzetmétere átlagosan 2 százalékkal, míg a panelek 3 szászalékkal került többe most, mint egy évvel ezelőtt. Ennek eredményeként a téglalakások 2020 áprilisi átlag négyzetméter ára 510 ezer forint, míg a paneleké 430 ezer forint volt.

Hova pozícionálható Fehérvár a hazai ingatlanpiacon?

Székesfehérvár előzőekben bemutatott ingatlanpiaci árai első ránézésre magasnak tűnhetnek és magasak is, de nem mindenhez képest.

Budapest viszonylatában Fehérvár kifejezetten olcsónak számít, a fővárosban ugyanis a családi házak és a panellakások átlagára is fél millió Ft/m² felett volt, a téglalakásoké pedig meghaladta a 800 ezer Ft/m²-t is idén áprilisban. Ebben az időszakban Székesfehérvár környező megyeszékhelyei között maga Fehérvár volt a második legdrágább Budapest után. Mondhatni a második helyen holtversenyben volt Veszprém is.

Az áprilisi adatokat összehasonlítva Kecskemét sem volt sokkal lemaradva Fehérvártól. Bács-Kiskun megye székhelyén a családi házak átlagára majdhogynem megegyezett a Székesfehérváron látottakéval. Kecskemét eladó lakásai viszont a fehérváriaknál valamivel alacsonyabb áron voltak elérhetőek. A szomszédos megye székhelyének árversenyében az utolsó három helyen Szekszárd, Tatabánya és Kaposvár álltak. Ezen nagyvárosokban a családi házak átlagára 200-270 ezer Ft/m², a téglalakásoké 320-400 ezer Ft/m², a panellakásoké 280-330 ezer Ft/m² között mozgott áprilisban.

Az árak helyett most a támogatott lakáshitelezések száma emelkedik

2019 első negyedévéhez képest, az idei év első három hónapjában 88 százalékkal többet vettek fel a magyarok támogatott lakáshitelekből. A negyedéves adatok szerint az összes többi lakáshitelnél ez az emelkedés csak 9 százalékos volt. Ahogy az ingatlanárak sem, úgy a hitelfelvételi adatoknál sem látszik egyelőre a járványhatás, viszont a személyi kölcsönök piacán már megjelent. Márciusban ugyanis ezeknek az összege több mint 25 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Gazdaság

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V