Így kezdődött az év a székesfehérvári ingatlanpiacon

Bár úgy tűnik, hogy a hazai ingatlanpiacon hosszú éveken át elhúzúdó áremelkedési tendencia egyre inkább ellaposodni látszik, szemmel látható csökkenés még nemigen tapasztalható. Így van ez a fehérvári piacon is, ahol a megemelkedett árak 2020-ban továbbra is szinten tartják magukat - írja elemzésében az ingatlannet.hu.
2020.02.28. 13:14 |

Fejér megye székhelye erősen kezdte az évet az ingatlanpiacon. Székesfehérváron ugyanis magas áron, átlagosan 380 ezer Ft/m²-ért lehetett hozzájutni a családi házakhoz az év első hónapjában. A vizsgálat szerint a házak piacán a királyok városát egyetlen Fejér megyei településnek, Gárdonynak sikerült megelőznie. 2020-ban itt átlagosan 390 ezer forintért kínálták a házak négyzetméterét.

A Gárdonyhoz hasonló népességszámmal rendelkező Sárbogárdon és Bicskén jóval alacsonyabb, 140-220 ezer forint volt az átlag négyzetméterár idén januárban. Ebben az időben Dunaújvároson is elfogadható, 240 ezer Ft/m²-es átlagáron lehetett családi házhoz jutni. Móron pedig átlagosan alig 300 ezer Ft/m² fölé emelkedtek a házak hirdetési árai.

Ami a 2020-as januári Fejér megyei lakáspiacot illeti, a megyeszékhely ez esetben sem nyerte el a legdrágábbik település címet. Ahogyan a családi házaknál, úgy a téglalakásoknál is megelőzi őt Gárdony, méghozzá 660 ezer Ft/m²-es átlagárral. Ehhez képest Székesfehérvár eladó lakásai ekkor éppenhogy elérték a fél millió forintos átlag négyzetméter árat. A megyei téglalakások is hasonló, 480 ezer Ft/m²-es átlagárral voltak jellemezhetők, míg dunaújvárosiak mindössze 300 ezer Ft/m²-rel.

A szomszédos megyék árai differenciáltak

Fejér megye szomszédainak átlag négyzetméter árai elég szélsőségesek, találunk közöttük igencsak drágát és egészen olcsót is.

A borsosabb árú megyék közé tartozik Pest, Veszprém és maga Fejér megye is. Idén januárban Pest megyében a családi házak 340 ezer Ft/m², a Veszprém megyeieké 310 ezer Ft/m², a Fejér megyeieké pedig 290 ezer Ft/m² átlagáron keresték gazdájukat. Ez utóbbitól nem maradtak le sokkal Bács-Kiskun házai sem a maguk 290 ezer Ft/m²-es átlagárával. Komárom-Esztergom és Somogy családi házai alacsonyabb, 230-250 ezer Ft/m² átlagárakkal kezdték meg a 2020-as évet. Fejér megye szomszédai közül pedig a legolcsóbb - átlagosan 110 ezer Ft/m² - áron, a déli Tolna megyében kerültek eladásra a családi házak.

Le lehet alkudni a végső árat?

Igen, és egyes esetekben nem is kevés összeg faragható le. Sőt, értékesítési adatok alapján egyre nagyobb terük nyílik erre a vásárlóknak. Egy év alatt a fővárosban és a megyeszékhelyeken harmadával javultak az alkupozíciók a vásárlók oldaláról, de természetesen van olyan terület is, ahol az eladók helyzete erősödött.

Gazdaság

 1. Öt lábon álló gazdasági mentőprogramot jelentett be a miniszterelnök

  Öt lábon áll a kormányfő által hétfőn bejelentett intézkedéscsomag, amely azonnal hatályba is lép. Nyolc kiemelt ágazatot indítanak újra, a vállalatok pedig 2000 milliárd forintos csomagra számíthatnak. Visszatér a 13. havi nyugdíj is négy részletben.

  2020.04.06.
 2. Ügyfélfogadási szünet lesz április 6-14. között a Gazdaság Házában

  Április 6-a és április 14-e közötti időszakban a Gazdaság Háza zárva tart; a munkáltató által elrendelt szabadság miatt az ügyfélfogadás szünetel.

  2020.04.04.
 3. Hétfőtől újraindul a termelés a Denso Gyártó Magyarország Kft. fehérvári üzemében

  Hétfőtől - tíz munkanapos leállást követően - újraindul a termelés a Denso Gyártó Magyarország Kft. fehérvári üzemében - közölte a gépjárműalkatrész-gyártó kereskedelmi és pénzügyi igazgatója. Szincsák Attila kiemelte, hogy a hétfőtől munkába álló dolgozók szigorú előírások mellett végzik tevékenységüket: maszkban, kesztyűben, védőtávolságok betartásával dolgoznak, az ebédet pedig dobozolva kapják.

  2020.04.03.
 4. Továbbfejlesztette alumínium termékeinek gyártási technológiáját az Arconic-Köfém

  Több mint 1,6 milliárd forint összköltséggel, mintegy egymilliárd forintnyi európai uniós támogatással továbbfejlesztette az alumínium termékek gyártási technológiáját az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft., valamint a céggel együttműködésben a Miskolci Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem és a Széchenyi István Egyetem.

  2020.04.01.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin