Idén is emléktúrával tisztelegtek a Don-kanyarban elesett katonák előtt

Huszonegyedik alkalommal szervezte meg a Doni Hősök Emlékmenetet a Magyar Tartalékosok Szövetsége a Don-kanyarban elesett katonahősök tiszteletére. Az országos kezdeményezés nyitó eseményét Székesfehérváron tartották, a résztvevők a Fekvő katona emlékműtől indultak el 13 kilométeres emlékező túrájukra.
2021.01.12. 13:00 |

Az 1943-as doni katasztrófa, a január 12-i urivi áttörés emlékére a Magyar Tartalékosok Szövetsége minden évben megrendezi a Doni Hősök Emléktúrát.

A több helyszínen zajló országos kezdeményezés ismét Székesfehérváron vette kezdetét azzal, hogy a MATASZ Fejér Megyei Szervezete útjára indította a helyi emlékmenetet a Fekvő katona emlékművétől. A programhoz csatlakoztak az SzSzC Váci Mihály Ipari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, valamint a Hunyadi Mátyás Technikum tanulói és tanárai, továbbá a honvédség és a honvédelem ügyét pártoló hagyományőrző szervezetek képviselői.

A résztvevőket Nagy Lajos t. alezredes, a MATASZ megyei elnöke köszöntötte. Hangsúlyozta, fontos volt számukra, hogy a COVID-helyzet ellenére se szakadjon meg a több mint két évtizedes hagyományuk, így a járványügyi szabályok betartásával megrendezték az eseményt. „Emlékezni kötelességünk, ezt a gondolatot mindenki magáévá tudja tenni!” – mondta a megyei elnök. 

A rendezvényen részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki elismerést kapott a MATASZ tevékenységének támogatásáért.

A nyitó eseményen részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester is, aki a MATASZ képviselőivel együtt mécsest helyezett el a Fekvő katona-emlékműnél a katonahősök tiszteletére. Széles Ernő, a MATASZ országos elnöke arany emlékérmet és oklevelet adományozott a városvezetőnek szervezetük tevékenységének, törekvéseinek támogatásáért. A polgármester megtisztelőnek nevezte a díjat, és köszönetét fejezte ki azoknak, akik a rendkívüli helyzetben is folytatják a hagyományt.

„Reggel, amikor kiléptem otthonról, mínusz 7 fokot mutatott a hőmérő. Ezekből a hideg napokból nekem csak pár jut, és akkor is általában melegben tölthetem az időt. Ám azok, akikre ma emlékezünk, olykor hónapokon keresztül nem mínusz 7, hanem akár mínusz 37 fokban voltak kénytelenek elviselni a mindennapokat, de teljesítették kötelességüket, sokszor az életük árán is.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András.

A menetelők ezután a Városház térre folytatták útjukat, ahol a 10-es huszárok emlékművénél, majd a II. világháborús harang emlékműnél rótták le kegyeletüket. 13 kilométeres túrájuk során további katonai emlékhelyeket és katonatemetőket kerestek fel.

A MATASZ Fejér megyei elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy hagyományosan idén nem hívják össze a Fejér menetszázadot, ám egyénileg, családilag, kis csoportokban idén is lehetőség van a megemlékezésre hat helyszínen. Az érdeklődők február 13-ig teljesíthetik a túrákat. További részletek a szervezet Facebook oldalán olvashatóak.

Közélet

 1. Járványköltségvetés készült, de idén is garantált a város hitelfelvétel nélküli, stabil gazdálkodása

  Szerdán lépett hatályba Székesfehérvár 2021. évi költségvetése. Dr. Cser-Palkovics András polgármester „járványköltségvetést” írt alá a Városházán, 75 milliárd forint főösszeggel, amiből 21 milliárd forint az Önkormányzat saját bevétele, működésre 30 milliárd, fejlesztésekre pedig több mint 40 milliárd forintot számolva. 

  2021.01.20.
 2. Honvédelmi ismeretek és hazafias tradíciók átadását segítő megállapodást kötöttek

  Együttműködési megállapodást írt alá a Honvédelmi Sportszövetség, a Székesfehérvári Tankerületi Központ és a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola abból a célból, hogy elősegítse a hagyományőrző, hazafias tradíciók és a honvédelmi ismeretek átadását a fiatalok számára.

  2021.01.20.
 3. Szombaton írják országszerte a középiskolai központi írásbeli felvételi vizsgát

  Január 23-án, szombaton délelőtt írják országszerte, így Székesfehérváron is a középiskolai központi felvételi vizsgákat a diákok. A járványvédelmi szabályok értelmében egy teremben legfeljebb 10 vizsgázó lehet, minimum másfél méteres védőtávolsággal. Számukra nem teszik kötelezővé a védőmaszk használatát, a felügyelő tanároknak azonban igen – olvasható az Oktatási Hivatal honlapján közzétett egészségügyi ajánlásokban.

  2021.01.20.
 4. A Wannsee-i konferenciára emlékeznek Székesfehérváron

  A Wannsee-i konferenciáról emlékezik meg az idei év első Közéleti klubjában a Tarsoly Ifjúságért Egyesület és az MTA VEAB Politikatudományi Munkabizottsága. A rendkívüli helyzet miatt idén a hagyományos emlékező program elmarad, helyette egyéni emlékezésre kérik a fehérváriakat. 

  2021.01.19.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár