Idén is elkészült a Helyi Demokrácia Audit Fehérváron

Idén már 16. alkalommal készítette el a Magyar Városkutató Intézet a Helyi Demokrácia Auditot. A városi közhangulat fontos fokmérője az általános elégedettség, az, hogy mennyire elégedettek a lakosok azzal, ahogy Székesfehérváron „mennek a dolgok”. Az Intézet kérdezőbiztosai 500 véletlenszerűen kiválasztott székesfehérvári, 18 év feletti lakossal készítettek személyes interjút.
2017.11.13. 12:47 |

Az Echo Szociológiai Kutatóintézet a korábbi években rendszeres társadalomtudományi kutatással vizsgálta a székesfehérvári helyi demokrácia helyzetét, amely feladatot ezentúl a Magyar Városkutató Intézet látja el. Hat dimenzióban vizsgálták a lakossági véleményeket, ezek a lakossági elégedettség, a döntéshozói problémaismeret, az igénymegfelelés, az átláthatóság, a beleszólás, a részvétel, és a helyi sajtó függetlensége.

A mostani kutatás 2017. szeptember 25 és október 15. között volt. Az intézet kérdezőbiztosai 500 véletlenszerűen kiválasztott székesfehérvári, 18 év feletti lakossal készítettek személyes interjút.

Ruff Tamás elmondta, hogy az 500 fős kutatás során személyesen keresték fel a válaszadókat a kutatók. Az adatfelvétel szeptember végén és október elején zajlott. A vizsgálat szerint az idei évben visszaesett a nagyon elégedettek és az elégedettek aránya azzal kapcsolatban, hogy „mennyire elégedettek a fehérváriak azzal, hogy hogyan mennek a dolgok a városban.” Visszaesett idén azoknak az aránya is, akik úgy gondolják, hogy teljesen figyelembe veszik a döntéshozók az emberek igényeit.

A vizsgálatban összehasonlítják a különböző önkormányzati ciklusokat is, mely egy összegző index és a ciklusok átlaga alapján mutatja azokat a folyamatokat, amik Fehérvárra jellemzőek. A korábbi ciklusokhoz képest egyfajta javulás tapasztalható az idei eredményektől függetlenül is. Domokos Tamás szociológus fontosnak nevezte, hogy 2017 negatív szempontból igaz kiugró év volt, de a korábbi ciklusokhoz képest, alapvetően több területen javulás volt, azonban figyelmeztető jeleket tartalmaznak az idei adatok.

"Egy jól fejlődő dinamikus városban élünk, ami jól látszik az adatsorokból is és az elmúlt 20 év legsikeresebb ciklusa az, ahol most tartunk. Jól látszik azonban az is, hogy a választások előtti évek mindig rosszabbak, ami a polarizált vélemények világát jelenti és vannak nagyon pozitív és nagyon negatív vélemények is. Az országos közélet rányomja a bélyegét a helyi közéletre is és alapvetően egy választás előtti hangulatot mértünk és a polarizálódott vélemények megjelentek Fehérváron is.”

Az igazán aggasztó folyamat, hogy soha nem tapasztalt mértékben volt közömbösség az egész kérdéskörrel kapcsolatban – mondta Domokos Tamás. A megkérdezettek harmada nyilatkozott úgy, hogy „nem érdekli az egész.” 

Közélet

 1. Kiállítás és megemlékezés Gyóni Géza születésének 134., halálának 101. évfordulóján

  Június 25-én, hétfőn, - Gyóni Géza születésének 134., halálának 101. évfordulóján - 16.30 órára a Krajczáros Alapítvány és a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház szeretettel vár minden érdeklődőt az „Ecsettel a békéért” című kiállítás megnyitójára és az azt követő Gyóni Géza megemlékezésre.

  2018.06.22.
 2. Újra akcióban az öreghegyi ministránsok - takarítottak, gazoltak, metszettek

  Áprilisban az Öreghegyi Magyarok Nagyasszonya-templom ministránscsoportjának önkéntes munkája nyomán szépült meg a Zobori úti kereszt környéke. Ahogy a nyári szünet kitört, az öreghegyi ministránsok újra akcióba lendültek; kedden a Fiskális úton és a Máriavölgyi szobornál gazoltak, metszettek a fiatalok, szerdán a Zsolnai úton tevékenykedtek, míg csütörtökön a Seregélyesi út - Szabadkai út találkozásánál található keresztet tisztították meg.

  2018.06.22.
 3. Százötven szakmai végzettséget szerzett tanuló kapott oklevelet a Bugátban

  Mintegy százötven szakmai végzettséget szerzett tanulótól búcsúztak csütörtökön a Székesfehérvári SZC Bugát Pál Szakgimnázium és Szakközépiskola tornatermében, akiket oklevélátadó ünnepségen köszöntöttek tanárok, diáktársak, családtagok és barátok.

  2018.06.21.
 4. Szombaton búcsúztatják Kozma Ágnest a Béla úti temetőben

  Kozma Ágnes Penna Regia díjas újságírót búcsúztatják június 23-án szombaton a Béla úti köztemető ravatalozójában. Temetéséről hozzátartozói későbbi időpontban, szülővárosában, Marosvásárhelyen gondoskodnak. Az emlékezőket arra kérik, hogy legfeljebb egy szál virággal adózzanak emléke előtt.

  2018.06.21.

Múzeumok éjszakája

Királyi Napok

Eseménynaptár

2018. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek