Idén is elkészült a Helyi Demokrácia Audit Fehérváron

Idén már 16. alkalommal készítette el a Magyar Városkutató Intézet a Helyi Demokrácia Auditot. A városi közhangulat fontos fokmérője az általános elégedettség, az, hogy mennyire elégedettek a lakosok azzal, ahogy Székesfehérváron „mennek a dolgok”. Az Intézet kérdezőbiztosai 500 véletlenszerűen kiválasztott székesfehérvári, 18 év feletti lakossal készítettek személyes interjút.
2017.11.13. 12:47 |

Az Echo Szociológiai Kutatóintézet a korábbi években rendszeres társadalomtudományi kutatással vizsgálta a székesfehérvári helyi demokrácia helyzetét, amely feladatot ezentúl a Magyar Városkutató Intézet látja el. Hat dimenzióban vizsgálták a lakossági véleményeket, ezek a lakossági elégedettség, a döntéshozói problémaismeret, az igénymegfelelés, az átláthatóság, a beleszólás, a részvétel, és a helyi sajtó függetlensége.

A mostani kutatás 2017. szeptember 25 és október 15. között volt. Az intézet kérdezőbiztosai 500 véletlenszerűen kiválasztott székesfehérvári, 18 év feletti lakossal készítettek személyes interjút.

Ruff Tamás elmondta, hogy az 500 fős kutatás során személyesen keresték fel a válaszadókat a kutatók. Az adatfelvétel szeptember végén és október elején zajlott. A vizsgálat szerint az idei évben visszaesett a nagyon elégedettek és az elégedettek aránya azzal kapcsolatban, hogy „mennyire elégedettek a fehérváriak azzal, hogy hogyan mennek a dolgok a városban.” Visszaesett idén azoknak az aránya is, akik úgy gondolják, hogy teljesen figyelembe veszik a döntéshozók az emberek igényeit.

A vizsgálatban összehasonlítják a különböző önkormányzati ciklusokat is, mely egy összegző index és a ciklusok átlaga alapján mutatja azokat a folyamatokat, amik Fehérvárra jellemzőek. A korábbi ciklusokhoz képest egyfajta javulás tapasztalható az idei eredményektől függetlenül is. Domokos Tamás szociológus fontosnak nevezte, hogy 2017 negatív szempontból igaz kiugró év volt, de a korábbi ciklusokhoz képest, alapvetően több területen javulás volt, azonban figyelmeztető jeleket tartalmaznak az idei adatok.

"Egy jól fejlődő dinamikus városban élünk, ami jól látszik az adatsorokból is és az elmúlt 20 év legsikeresebb ciklusa az, ahol most tartunk. Jól látszik azonban az is, hogy a választások előtti évek mindig rosszabbak, ami a polarizált vélemények világát jelenti és vannak nagyon pozitív és nagyon negatív vélemények is. Az országos közélet rányomja a bélyegét a helyi közéletre is és alapvetően egy választás előtti hangulatot mértünk és a polarizálódott vélemények megjelentek Fehérváron is.”

Az igazán aggasztó folyamat, hogy soha nem tapasztalt mértékben volt közömbösség az egész kérdéskörrel kapcsolatban – mondta Domokos Tamás. A megkérdezettek harmada nyilatkozott úgy, hogy „nem érdekli az egész.” 

Közélet

 1. Kiállítással ünnepelte alapítását a város legrégebbi világi középiskolája

  Iskolatörténeti Kiállítás nyílt szombaton a 150 éves fennállását ünneplő Hunyadi Mátyás Szakgimnáziumban. Székesfehérváron 1868. szeptember 1-jén a Kereskedelmi Társulat indított iskolát 32 fővel a Zichy-palotában. Mára közel 600 fő tanul az intézményben, amely szorosan összefonódott a történelmi Belvárossal. A iskola gazdag múltját bemutató kiállítást László István rendezte.

  2018.02.17.
 2. 241 éve, 1777. február 17-én alapították a Székesfehérvári Egyházmegyét

  A Dunántúl észak-keleti részét magában foglaló Székesfehérvári Egyházmegye nem tartozik Magyarország legősibb egyházmegyéi közé. A püspökséget 1777-ben, VI. Pius pápa és Mária Terézia alapították. Az első püspöke Séllyei Nagy Ignác lett, Spányi Antal, az egyházmegye huszadik főpásztora.

  2018.02.17.
 3. Elindult Fehérvárról az MH EUFOR Kontingens 22. váltása

  147 magyar, többségében fehérvári katona indul útra a Balkánra a napokban. Ők váltják majd a Bosznia Hercegovinában jelen lévő békefenntartó erőket. Székesfehérváron az Összhaderőnemi Parancsnokságon búcsúztatták el őket és fél éven keresztül látnak majd el békefenntartói feladatokat.

  2018.02.16.
 4. Kiállítás, beszélgetés és filmvetítés a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján

  Február 21-én, szerdán a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából 17 órakor beszélgetés lesz Sinka Jenővel, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének Fejér megyei elnökével a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A rendezvény alatt megtekinthető Sinka Jenő által összeállított emlékkiállítás. 17.30 órakor a Janus című tévéfilmet vetítik. A filmet felvezeti Virágh Ildikó, újságíró.

  2018.02.16.

Eseménynaptár

2018. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek