Idén is elkészült a Helyi Demokrácia Audit Fehérváron

Idén már 16. alkalommal készítette el a Magyar Városkutató Intézet a Helyi Demokrácia Auditot. A városi közhangulat fontos fokmérője az általános elégedettség, az, hogy mennyire elégedettek a lakosok azzal, ahogy Székesfehérváron „mennek a dolgok”. Az Intézet kérdezőbiztosai 500 véletlenszerűen kiválasztott székesfehérvári, 18 év feletti lakossal készítettek személyes interjút.
2017.11.13. 12:47 |

Az Echo Szociológiai Kutatóintézet a korábbi években rendszeres társadalomtudományi kutatással vizsgálta a székesfehérvári helyi demokrácia helyzetét, amely feladatot ezentúl a Magyar Városkutató Intézet látja el. Hat dimenzióban vizsgálták a lakossági véleményeket, ezek a lakossági elégedettség, a döntéshozói problémaismeret, az igénymegfelelés, az átláthatóság, a beleszólás, a részvétel, és a helyi sajtó függetlensége.

A mostani kutatás 2017. szeptember 25 és október 15. között volt. Az intézet kérdezőbiztosai 500 véletlenszerűen kiválasztott székesfehérvári, 18 év feletti lakossal készítettek személyes interjút.

Ruff Tamás elmondta, hogy az 500 fős kutatás során személyesen keresték fel a válaszadókat a kutatók. Az adatfelvétel szeptember végén és október elején zajlott. A vizsgálat szerint az idei évben visszaesett a nagyon elégedettek és az elégedettek aránya azzal kapcsolatban, hogy „mennyire elégedettek a fehérváriak azzal, hogy hogyan mennek a dolgok a városban.” Visszaesett idén azoknak az aránya is, akik úgy gondolják, hogy teljesen figyelembe veszik a döntéshozók az emberek igényeit.

A vizsgálatban összehasonlítják a különböző önkormányzati ciklusokat is, mely egy összegző index és a ciklusok átlaga alapján mutatja azokat a folyamatokat, amik Fehérvárra jellemzőek. A korábbi ciklusokhoz képest egyfajta javulás tapasztalható az idei eredményektől függetlenül is. Domokos Tamás szociológus fontosnak nevezte, hogy 2017 negatív szempontból igaz kiugró év volt, de a korábbi ciklusokhoz képest, alapvetően több területen javulás volt, azonban figyelmeztető jeleket tartalmaznak az idei adatok.

"Egy jól fejlődő dinamikus városban élünk, ami jól látszik az adatsorokból is és az elmúlt 20 év legsikeresebb ciklusa az, ahol most tartunk. Jól látszik azonban az is, hogy a választások előtti évek mindig rosszabbak, ami a polarizált vélemények világát jelenti és vannak nagyon pozitív és nagyon negatív vélemények is. Az országos közélet rányomja a bélyegét a helyi közéletre is és alapvetően egy választás előtti hangulatot mértünk és a polarizálódott vélemények megjelentek Fehérváron is.”

Az igazán aggasztó folyamat, hogy soha nem tapasztalt mértékben volt közömbösség az egész kérdéskörrel kapcsolatban – mondta Domokos Tamás. A megkérdezettek harmada nyilatkozott úgy, hogy „nem érdekli az egész.” 

Közélet

 1. Kaszap István halálának 83. évfordulójára emlékeznek

  December 17-én, 17 órakor a Prohászka-emléktemplomban Spányi Antal megyés püspök koncelebrált szentmise keretében emlékezik meg Kaszap István halálának 83. évfordulójáról. A szentmise után a papság és a hívek Kaszap István sírjához vonulnak, és imádkoznak mielőbbi boldoggá avatásáért.

  2018.12.17.
 2. A rózsaszín, az örömöt szimbolizáló gyertya lángja is fellobbant az Adventi Udvaron

  Szombaton a Székesfehérvári Püspökség Adventi Udvara rendezvényekkel, jótékonysági és kézműves vásárral várta a Püspöki Palota kertjébe betérőket. Délután gyújtották meg az adventi koszorú harmadik gyertyáját a martonvásári Szent László Katolikus Óvoda műsorával és Spányi Antal, püspök örömvasárnap-előesti gondolataival.

  2018.12.15.
 3. Állítsuk meg a székesfehérvári közösség szétverését

  Újabb álhírek jelentek meg szombaton Fehérvárral kapcsolatban a Facebookon, amit névtelenségbe burkolózva, hirdetésként terjesztenek. Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András szombaton határozottan kérte az ellenzéket, hogy határolódjon el egyértelműen az álhírek gyártásától, ami a város egész közösségét is lejáratja.

  2018.12.15.
 4. Megújult I. világháborús emlékművek a Szentlélek Katonatemetőben

  Pénteken ünnepélyes keretek között áldották meg a megújult I. világháborús Szentlélek Katonatemető sírjait és koszorúzással tisztelegtek a hősök emléke előtt. A Szentlélek katonaletemetőben helyreállították a hősi emlékművet, a feszületet és a 10-es huszárok emlékművét, 643 hadisírt, a parcellák melletti információs táblákat, és megújulhatott a temető környezete is.

  2018.12.14.

Eseménynaptár

2018. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek