Idén is elkészült a Helyi Demokrácia Audit Fehérváron

Idén már 16. alkalommal készítette el a Magyar Városkutató Intézet a Helyi Demokrácia Auditot. A városi közhangulat fontos fokmérője az általános elégedettség, az, hogy mennyire elégedettek a lakosok azzal, ahogy Székesfehérváron „mennek a dolgok”. Az Intézet kérdezőbiztosai 500 véletlenszerűen kiválasztott székesfehérvári, 18 év feletti lakossal készítettek személyes interjút.
2017.11.13. 12:47 |

Az Echo Szociológiai Kutatóintézet a korábbi években rendszeres társadalomtudományi kutatással vizsgálta a székesfehérvári helyi demokrácia helyzetét, amely feladatot ezentúl a Magyar Városkutató Intézet látja el. Hat dimenzióban vizsgálták a lakossági véleményeket, ezek a lakossági elégedettség, a döntéshozói problémaismeret, az igénymegfelelés, az átláthatóság, a beleszólás, a részvétel, és a helyi sajtó függetlensége.

A mostani kutatás 2017. szeptember 25 és október 15. között volt. Az intézet kérdezőbiztosai 500 véletlenszerűen kiválasztott székesfehérvári, 18 év feletti lakossal készítettek személyes interjút.

Ruff Tamás elmondta, hogy az 500 fős kutatás során személyesen keresték fel a válaszadókat a kutatók. Az adatfelvétel szeptember végén és október elején zajlott. A vizsgálat szerint az idei évben visszaesett a nagyon elégedettek és az elégedettek aránya azzal kapcsolatban, hogy „mennyire elégedettek a fehérváriak azzal, hogy hogyan mennek a dolgok a városban.” Visszaesett idén azoknak az aránya is, akik úgy gondolják, hogy teljesen figyelembe veszik a döntéshozók az emberek igényeit.

A vizsgálatban összehasonlítják a különböző önkormányzati ciklusokat is, mely egy összegző index és a ciklusok átlaga alapján mutatja azokat a folyamatokat, amik Fehérvárra jellemzőek. A korábbi ciklusokhoz képest egyfajta javulás tapasztalható az idei eredményektől függetlenül is. Domokos Tamás szociológus fontosnak nevezte, hogy 2017 negatív szempontból igaz kiugró év volt, de a korábbi ciklusokhoz képest, alapvetően több területen javulás volt, azonban figyelmeztető jeleket tartalmaznak az idei adatok.

"Egy jól fejlődő dinamikus városban élünk, ami jól látszik az adatsorokból is és az elmúlt 20 év legsikeresebb ciklusa az, ahol most tartunk. Jól látszik azonban az is, hogy a választások előtti évek mindig rosszabbak, ami a polarizált vélemények világát jelenti és vannak nagyon pozitív és nagyon negatív vélemények is. Az országos közélet rányomja a bélyegét a helyi közéletre is és alapvetően egy választás előtti hangulatot mértünk és a polarizálódott vélemények megjelentek Fehérváron is.”

Az igazán aggasztó folyamat, hogy soha nem tapasztalt mértékben volt közömbösség az egész kérdéskörrel kapcsolatban – mondta Domokos Tamás. A megkérdezettek harmada nyilatkozott úgy, hogy „nem érdekli az egész.” 

Közélet

 1. „Szinergiák egy sokszínű világban” - a munkába állást segítik

  A Civil Centrum Közhasznú Alapítvány hosszú évek óta végzi szervezetfejlesztő munkáját. „HelloWork” néven működteti munkaerőpiaci szolgáltatásait, munkáltatóknak és álláskeresőknek egyaránt. A szolgáltatások kiemelt célcsoportjai a megváltozott munkaképességű emberek, a pályakezdő fiatalok, a kisgyermeket nevelő anyák és az 50 év feletti álláskereső nők.

  2017.11.23.
 2. Emlékoszlopot állítottak a húsz esztendős gyermekvédelmi törvény tiszteletére

  Emlékoszlopot avattak a 20 éves Gyermekvédelmi törvény tiszteletére Székesfehérváron, a Gyermekvédelmi Központ udvarán. Máhr Ferenc szobrászművész alkotását három civil szervezet kezdeményezésére állították fel a héten zajló Gyermekvédelmi Napok programsorozat keretében.

  2017.11.22.
 3. Adományozás és tapasztalat - Szent Imrés diákok jártak a Kríziskezelő Központban

  A Szent Imre Általános Iskola a tanulók és családjaik körében hirdetett jótékonysági akciót Szent Erzsébet ünnepe alkalmából, a Székesfehérvári Kríziskezelő Központ javára. Az összegyűjtött adományokat, igazgatójuk vezetésével felső tagozatos fiúk vitték el szerdán az intézmény telephelyére, majd is látogatást tettek a Kríziskezelő Központ nappali szolgáltató centrumában.

  2017.11.22.
 4. Váci Movember - futás a Bory várhoz fel és vissza

  Több mint 300 diák vett részt azon a figyelemfelkeltő futáson, amelyet a Váci Mihály Ipari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium az egészségtudatos életmód megalapozása érdekében hirdetett meg, immár második alkalommal. A Váci Movembere akció keretében a Bory várhoz futottak el a fiatalok, felhívva a figyelmet a prosztatarák veszélyeire.

  2017.11.22.

Fehérvár Hangja

Eseménynaptár

2017. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek