Idén először rendezik meg a Tallér Zsófia Nemzetközi Zeneszerzőversenyt

Tallér Zsófia elismert zeneszerző, tanár 2021-ben hunyt el, nagy űrt hagyva maga után a magyar kulturális életben. Leánder és Lenszirom című operáját három évadon át játszották a Magyar Állami Operaházban mintegy 20 ezer néző előtt, míg Bogármese című balettzenéjét 250-nél is több alkalommal adták elő az elmúlt 16 évben.
2023.03.19. 10:31 |
Idén először rendezik meg a Tallér Zsófia Nemzetközi Zeneszerzőversenyt

Tallér Zsófia emlékére idén tavasszal először szervezik meg hagyományteremtő céllal a Sofianetta Fesztivált, amelyen a kortárs magyar zene mellett az irodalom is helyet kap.

A fesztivál célja, hogy bemutassa a fiatal zeneszerzőket és a társművészetek kimagasló egyéniségeit. Tallér Zsófiának elkötelezett tanárként mindig kimagaslóan fontos volt, hogy az új generáció lehetőségekhez jusson, ezért a fesztivál keretein belül egy nemzetközi zeneszerzőverseny is helyet kap, a nyertes mű pedig megszólal a zárókoncerttel egybekötött díjátadón. A fesztivál szervezői Mátyássy Szabolcs és Dobri Dániel zeneszerzők, Jókai Ági színművész, valamint Faltay Csaba producer, akik az összművészeti megközelítéssel biztosítják, hogy az esemény más és több legyen, mint egy hagyományos zenei rendezvény. Együttműködő partnerek: Alba Regia Szimfonikus Zenekar, Zeneakadémia, Papageno, Twelvetones, KultúRecept.

Az idén először megrendezett Tallér Zsófia Nemzetközi Zeneszerzőversenyre 40 jelentkező küldött pályaművet, több mint 15 országból, így egy igazán izgalmas verseny várható. Színvonalas, nagyon változó szerzői attitűddel írott művek érkeztek, a kortárs zene számos stílusából a posztmoderntől, az ismét nagyon népszerű melodikus irányzatokon keresztül a filmzene ihletésű kompozíciókig.

A versenykiírás vonóskarra írott művekre szólt, így a nyertes művet az Alba Regia Szimfonikus Zenekar tagjaiból álló vonószenekar fogja bemutatni április 15-én, a Zeneakadémián megrendezendő Sofianetta Fesztivál keretén belül. Ha valaki már előzetesen meg szeretné hallgatni a műveket, akkor az április 14-én Székesfehérvárott tartandó Kérdezd a zeneszerzőt! című koncerten megteheti.

A zsűri tagjai:

Fekete Gyula, zeneszerző, a Zeneakadémia rektorhelyettese, a zsűri elnöke, Dobszay-Meskó Ilona Meskó, zeneszerző, karmester, Mátyássy Szabolcs, zeneszerző, egyetemi adjunktus, Dobri Dániel, zeneszerző, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kortárs művészeti vezetője.

A Tallér Zsófia Nemzetközi Zeneszerzőverseny minden évben lehetőséget kíván nyújtani arra, hogy a fiatal tehetségek bemutathassák a kreativitásukat és zenei tudásukat. Gratulálunk mindenkinek, aki részt vesz ezen a versenyen, és kíváncsian várjuk a zsűri döntését!