Húsvét utáni karanténbeszélgetés Bobory Zoltánnal, a Vörösmarty Társaság elnökével

Az egyén békéje akkor lehet teljes, ha szándéka és megvalósított akarata egy magasabb, magasztosabb célt is szolgál." Bobory Zoltán költő, író, előadóművész, népművelő. A legendás Látó-kör vezetője, majd a Szent István Művelődési Ház igazgatója volt. A Don-kanyar kápolna felépítésének kezdeményezője. A Vörösmarty Társaság elnökével hitről, Istenről, irodalomról, járványról is beszélgettünk.
2020.04.14. 18:35 |

„Gondolhatjuk azt, hogy a koronavírus spontán természeti jelenség, ám hívő lélekkel el kell gondolkodni arról, hogy a Jóisten ezt próbatételnek szánja-e? Erről írtam egy verset, amelynek az a címe, hogy Hajnali kérdés:Uram, mit szeretnél,mondd!/Azt hogy a világ ne olyan legyen, amilyennek én látom?/Miért hallgatsz, Uram? Ez nem az én dolgom, fiam/ - ebben benne van az ember hite. Az, hogy a Jóisten a sorsunkat a saját kezünkbe adta. De ezt a kezünkbe adott sorsot - az ő felügyelete alatt - nekünk kell alakítanunk.

A Szűzanya nem vette le rólunk a kezét.

Ebben a helyzetben, amiben most vagyunk, ilyen próbatétel idején ezt meg kell, hogy erősítsük magunkban.

És hány ilyen próbatétel volt a magyarság történetében és hányszor, de hányszor hallgatta meg a Jóisten a könyörgésünket! A járvány komoly próbatétel számunkra, de Szűz Mária oltalmával ez a nemzet meg fogja találni önmagát. Van kihez fordulnunk és van kihez tartoznunk. Az hiszem lelki és profán síkon is igaz az, hogy:

„Egyetlen magyar ember sincs egyedül.”

Aki hisz a Jóistenben, az hisz az emberekben és reménykedhet abban, hogy a magyarság túl lesz ezen a krízisen.

Többen mondják, hogy ez az időszak be fog kerülni a történelemkönyvekbe. Ha csak egy bekezdés erejéig, de bekerül. Mi a helyzet az irodalommal? Az irodalomban is lenyomatot hagynak majd ezek a hetek, hónapok?

Így, hogy még benne vagyunk ebben az időszakban, csak a saját gondolataimat, érzéseimet tudom megfogalmazni; ezek alapján azt mondom, hogy feltétlenül lesz és van hatása ezen időszaknak a magyar irodalomra. Nem csak az irodalmunkra, az egész nemzetünkre, jelenünkre és jövőnkre is kiható próbatétel ez, így bizonyosan megjelenik majd a magyar irodalomban.

Igaz, kortárs irodalmunkból hiányolom az Istenhez való viszonyunk megnyilvánulásait, ami néha kicsit el is bizonytalanít, annak ellenére hogy tudom a legfontosabb az Istenbe vetett hitünk. Ha ezt a kortárs magyar irodalom vonatkozásában végiggondoljuk, akkor azt láthatjuk, hogy kevés istenes vers jelenik meg és kevesen vannak a nagy elődöket követő költők, írók.

Mindazonáltal meggyőződéssel mondom és vallom: ez a helyzet megerősíti bennünk az összetartozás érzését és az egymás iránti felelősségvállalást.

Interjú

 1. Újra edzésben a Family Tree Triatlon csapata - beszélgetés Janota Zoltánnal

  Ahogy a kormány lazít a koronavírus-járvány miatt hozott védekezési intézkedéseken, úgy telik meg újra, lépésről-lépésre Székesfehérvár is élettel. Az éttermek, kávézók megnyitása mellett, a biztonságos távolság és egészségügyi szabályok betartásával újra lehet sportolni. Az egyéni edzések után elindultak a sportegyesületek csoportos edzései is.

  2020.05.27.
 2. Bemutatjuk Ákiboyt, a Wartburg-lázban égő fehérvári fodrászmestert

  Kiss Ákos vagy ahogyan a fehérváriak ismerik Ákiboy fodrászmester Palotavárosban és húsz esztendeje boldog tulajdonosa egy 1980-ban, a jobb létre szenderült Német Demokratikus Köztársaság Eisenach nevű városában született - illetőleg a futószalagról ott legördült - fehér kétütemű járgánynak, amely, mint mondja a mester, már családtagnak számít.

  2020.05.21.
 3. Beszélgetés a karanténhelyzet tanulságairól Brückner Ákos Előd ciszterci atyával

  Két hónappal ezelőtt, nagyböjti időben, a karanténhelyzet első napjaiban beszélgettünk Brückner Ákos Előd ciszterci atyával; „A Jóisten sosem tesz valamit úgy, hogy ne lenne benne a feltámadás élménye, akármilyen kálváriákat járunk meg előtte.” - mondta akkor. Ezúttal a karanténhelyzet tanulságairól és következményeiről kérdeztük Előd atyát.

  2020.05.18.
 4. Reprezentatív szűrővizsgálat Fehérváron - Szabó Attila rektorhelyettest kérdeztük

  Május 7-én, csütörtökön kilenc órakor kezdődött el az ARÉV Sportcsarnokban annak a 233 fehérvárinak az új típusú koronavírusra való tesztelése, akik részt vesznek a Semmelweis Egyetem kutatásában. A tesztelésről az egyetem klinikai rektorhelyettesét, Szabó Attilát kérdeztük.

  2020.05.07.
 1. Beszélgetés Vidermann Csabával, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje kapitányával

  A Magyar Királyi Kardforgatók Rendje-Honvéd Szondi György SE 2006-ban alakult Székesfehérváron. Kezdetben barantás hagyományok mentén haladtak, de a csapat gyorsan saját arculatot öltött; teljes mellszélességgel Székesfehérvár, mint ősi koronázóváros és történelmi főváros képviseletét, dicsőséges korszakainak hadászati hagyományőrző megjelenítését tűzték zászlajukra. Vidermann Csaba Fejér Megyei Prima-fődíjas rendkapitánnyal beszélgettünk a járvány enyhülő szorításában.

  2020.05.07.
 2. Interjú Spányi Antal megyés püspökkel a Hivatások Világnapja alkalmából

  A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, amely egyben a papi hivatások világnapja is. Ferenc pápa a hivatások 57. világnapjára írt üzenetének középpontjába négy kulcsszót választott: fájdalom, hála, bátorság és dicsőítés. A Szentatya idei buzdítása alapján Spányi Antal megyés püspököt Berta Kata kérdezte az egyházi hivatásról a Székesfehérvári Egyházmegye honlapján.

  2020.05.03.
 3. Ahol a kereslet és a kínálat találkozik - gazdasági konzultáció a veszélyhelyzetben

  Egy hete indult el a város veszélyhelyzeti gazdasági konzultációja, melynek keretében a gazdasági, de akár a civilélet szereplői is észrevételekkel élhetnek és javaslatokat tehetnek, illetve tájékoztatást kaphatnak a koronavírus gazdasági hatásairól. A cél, hogy minél kevesebb kárt elszenvedve és minél hatékonyabban induljanak újra azok az ágazatok, amelyek a mostani veszélyhelyzet legnagyobb vesztesei.

  2020.04.29.
 4. Ászanák székkel, sámlival, díszpárnával - beszélgetés Bódis Veronika jógaoktatóval

  Otthon is lehet jógázni! És most csak otthon lehet. Jelenleg online foglalkozásokat tart Bódis Veronika jógaoktató, gerinctréner. ’Veró’ 16 éve jógázik aktívan, a hatha jóga után az iyengar jógát ismerte és szerette meg. Eleinte a maga örömére csinálta, a kis faluban, ahol él, járt fel a hegyre és ott gyakorolt.

  2020.04.29.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V