Fagyos finomságok versenye! – az Év Fagylaltja regionális döntőjét rendezték

A Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyei hűsítő csodákat ebben az évben ismét a Damniczki Cukrászdában pontozhatták az ítészek. Nem csak a zsűri, hanem a lelkes fehérvári közönség is több helyi versenyfagylaltot kóstolhatott.
2021.06.21. 14:45 |

Danmiczki Balász Mangó&Citromnád fagylaltja még versenyben van a döntőbe kerülésért

A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Édes tejföl cumberland mártással és a komáromi Jánoska Cukrászda Arany mangó fagyija még mindig versenyben vannak az Év Fagylaltja címért, az Egy a Természettel Természeti és Vadászati Világkiállítás tiszteletére létrehozott kategóriában pedig a Bagaméri Fagylaltozó Berényi gesztenye és a Dock Cukrászda Mezei kakukkfütty fagyijai versenyezhetnek tovább a  Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által hirdetett megmérettetésen. A székesfehérvári régiós döntőben a zsűrinek nagyon nehéz dolga volt: 18 mennyei, hűs édességből kellett kiválasztaniuk a legfinomabbakat, amelyek esélyesek lehetnek július 5-én a cím elnyerésére. Az ítészek ma több székesfehérvári finomságot is megkóstolhattak: Végh József, a Krém Cukrászda cukrásza a Szeptember és a Pirosribizlis mandula nevű fagylaltokkal, míg Damniczki Balázs a Cocco Mango, az Áfonyás vargánya és a Mangó&Citromnád elnevezésű kreációkkal kápráztatta el őket. A fehérvári édességek közül Damniczki Balázs Mangó&Citromnád fagyija a pontozásban harmadik helyen végzett, így még versenyben van a döntőbe kerülésért. 

Immár évtizedekre visszanyúló hagyomány, hogy a Magyar Cukrász Iparosok Országos Iparszövetsége meghirdeti az Év Fagylaltja versenyt, amelynek a koronavírus-járvány sem szabhatott gátat 2021-ben sem.

A rangos szakmai megmérettetésben idén az Egy a Természettel Természeti és Vadászati Világkiállítás tiszteletére egy új kategóriában is nevezhettek a versenyzők olyan fagylaltokkal, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek.

A Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyei hűsítő csodákat ebben az évben ismét a Damniczki Cukrászdában pontozhatták az ítészek, ahol ma már kora délelőtt nyüzsögtek a székesfehérváriak is, hogy megkóstolhassák a versenyfagylaltokat. A regionális döntőbe ezúttal két kategóriában 8 cukrászat összesen 18 jeges finomsága jutott, köztük a Szeptember, a Mangó & Citromnád, az Áfonyás vargánya, a Mandula-sárgabarack tökmaggal, a Karamelizált fehércsoki mogyoró, az Édes tejföl cumberland mártással, a  Berényi gesztenye, az Olívia, az Arany mangó, a Rubus Ideaus, a Pirosribizlis mandula, a Cocco Mango, a Kókusz zöldcitrommal, mentával, a Mezei kakukkfütty, a "Tagyon nyár", a Fekete Arónia, a Barackos citromtarte, az Akácmézes erdeigyümölcsös fagylalt és a Meggyes-mákos bejgli fagylalt.

Szűcs Árpád zsűrielnök, a table! Boulangerie-pâtisserie cukrászséfje elmondta, hogy a versenyzőktől többet várnak, mint tavaly

Elvárásunk volt, hogy a receptúrákban megnevezett alapanyagokhoz komplexebben nyúljanak. Például, ha egy desszert a Lila ibolya fantázia nevet kapta volna, akkor ne csak egy ibolyaaromás édességet kanalazzunk, hanem legyenek kreatívak a fagyik! Az ibolyás példánál maradva, használjanak kandírozott ibolyát, vagy tovább megyek, kandírozzák maguk a virágot! Ne csak ízben, hanem színben és dekorációban is vigyék tovább a tematikát, kombinálják a felhasznált nyersanyagokat és hozzák őket össze ízben és állagban is.”

Arról, hogy a zsűri még mit keresett a versenyfagyikban 2021-ben, Baracskay Angéla kreatív cukrászséf beszélt: „A versenyzők nagyon szépen tudtak a trendek után menni, lekövetni azokat. Az elváráshoz igazodva a természetesség kapott hangsúlyt, aminek én személy szerint is kifejezetten örültem. Nagyon szép gesztusnak tartom a kiegészítő kategóriát is, amelyben kiemelkedő alkotások érkeztek. Itt a versenyzőknek alkalmuk volt visszanyúlni a magyar gyökerekhez, gondoljunk csak az itt kóstolt ribizli, gesztenye, vargánya felhasználásával készült fagyikra.”

Valamivel 11 óra előtt Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője hirdetett eredményt, amelynek értelmében a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Édes tejföl cumberland mártással és a komáromi Jánoska Cukrászda Arany mangó fagyija vannak még versenyben az Év Fagylaltja címért, az Egy a Természettel Természeti és Vadászati Világkiállítás tiszteletére létrehozott kategóriában pedig a Bagaméri Fagylaltozó Berényi gesztenye és a Dock Cukrászda Mezei kakukkfütty fagyijai versenyezhetnek tovább a július 7-i döntőben.

Nem csak a zsűri, hanem a lelkes fehérvári közönség is több helyi versenyfagylaltot megkóstolhatott: Végh József, a Krém Cukrászda cukrászséfje a Szeptember és a Pirosribizlis mandula nevű fagylaltokkal, míg Damniczki Balázs a Cocco Mango, az Áfonyás vargánya és a Mangó&Citromnád elnevezésű kreációkkal neveztek az idei versenybe. Sőt, a fehérvári édességek közül Damniczki Balázs Mangó&Citromnád fagyija a pontozásban harmadik helyen végzett, így még versenyben van a döntőbe kerülésért!

Damniczki Balázs 2013-ban vörösbor-eszenciás málna fagyijával már elnyerte az Év Fagylaltja címet.

Tavaly a Tonka-mogyoró Affogato fagyija a Régió Fagylaltja lett, az idei versenyről pedig azt mondta: „Az éttermektől csentem idén egy ötletet: mangós fagyinkhoz sous vide technológiával kezeltem a gyümölcsöt, ami így lehűtve is friss textúrában marad, nem fagy meg, mellé pedig a távol-keleti gasztronómia egyik kedvenc fűszerét, a citromnádat párosítottam. Ezen kívül készült még egy nagyon kókuszos mangó szószos fagyink és a kettes kategóriában pedig a vargánya gomba ízét csempésztem a csokoládés áfonya fagyiba.” A fehérvári cukrász kiemelte, hogy ismét egy nagyon színvonalas versenyben mérhette össze kreativitását a szakma.

A versenyben a fehérvári régiós döntő után még három helyszínen – Balatonlellén, Tápiószecsőn és Egerben – tartanak elődöntőket, ahonnan két-három fagylalt – a négy helyszínről összesen 12 – juthat a július 5-én, hétfőn megrendezésre kerülő budapesti országos döntőbe. Az Év Fagylaltját az ipartestület székházában hirdetik majd ki.

Fehérvári színes

 1. Kóruskoncert és kardforgató hagyományőrzők is lesznek a szombati Művészkorzón

  Szombaton ismét Művészkorzó a belvárosban – a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ augusztus 7-ig tartó sorozatában ezúttal a Vörösmarty Színház művészeinek énekes-zenés műsorát láthatja a közönség a Városház téren 17 órától. Fél hattól a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje tart hagyományőrző bemutatót, majd hat órától a Zenepavilonban az Alba Regia Vegyeskar koncertje zárja a programot. 

  2021.07.31.
 2. Természetes házipatika Lencsés Rita gyógynövényszakértővel

  A nyár derekán szépen gyűlnek a kúrákhoz vagy alkalmi kezeléshez való szárítványok különféle teáknak, a kikevert krémek, a bőrápolásra használható tinktúrák és olajos kivonatok. Két hétházpusztai egy-egy hétvégés gyógynövénytábor már lezajlott Lencsés Rita szakértő vezetésével, aki a begyűjtés, a tárolás és a felhasználás praktikáiba is beavatta a résztvevőket.

  2021.07.30.
 3. Olimpia a Bregyóban a Napraforgó tábor résztvevőivel

  Olimpiát rendeztek a Napraforgó Tábor résztvevőinek bójákkal, pingponglabdákkal, vizespalackokkal és vízzel lebonyolított versenyszámokkal, hogy a gyerekek összemérjék, ki a leggyorsabb, legügyesebb. A bregyóbeli sportnap díszvendége Kovács István hosszútávfutó, olimpiai fáklyavivő volt.

  2021.07.30.
 4. Boglárka nap a természetben! - sétát szerveznek vasárnap

  Ünnepeljük együtt a Boglárkákat a természetben, egy könnyű sétával. A Duna-Ipoly Nemzeti Park és a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány szervezésében augusztus 1-én, vasárnap a résztvevők a Székesfehérvár környéki hangyaboglárkák nyomába eredhetnek.

  2021.07.30.
 1. Vadvirágok után kutatva folytatódik vasárnap a Herbarius túra

  Augusztus 1-jén szombaton Bodajkra látogathatunk a Herbarius túra keretében, ahol vadvirágok után kutatva tehetünk sétát. Apróbojtorjánt, zsályát, kakukkfüvet, csalánt, aranyvesszőt, cickafarkat, útifüvet gyűjthetnek a résztvevők.

  2021.07.30.
 2. Pénteken Halott Pénz, WellHello, Dzsúdló, szombaton Road, Lord a Ligetben

  Az Újváralja sor végén található fesztivál területen kialakított LIGET-ben júliusban fellépett a hazai zenei élet színe-java. Minden hétvégén élőzenés koncertek és party váltották egymást. Július 30-án pénteken Halott Pénz, WellHello és Dzsúdló koncert lesz este, július 31-én szombaton pedig Road, Lord, Down For Whatever és az I'm Dorothy zárja majd a Ligetet.

  2021.07.30.
 3. KAMU, ami nem kamu - podcast a székesfehérvári fiatalok összművészeti csoportjáról

  Az a kijelentés, hogy a fiatalok nem akarnak, és nem is csinálnak semmit, az kamu. Ezt is képviseli a KAMU, a fiatalokból álló székesfehérvári összművészeti csoport, akik joggal büszkék rá, hogy a rendezvényeik teltházasak, mint legutóbb a Museum Caféban szervezett tanévzáró buli is.

  2021.07.29.
 4. Őskori szövőszék, amelyen „lenből szőtt köd” készült

  Nemezből készült bábok és virágok, gyöngyből fűzött- varrott ékszerek, szőtt faliképek és használati tárgyak, valamint egy őskori szövőszék is készült a Fehérvári Kézművesek Egyesülete által szervezett táborban. A Kézműves Alkotó Hetek programsorozat második turnusában új technikákat is megismerhettek a résztvevők.

  2021.07.29.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22