-
Együttműködés és
Együttműködési megállapodást kötött az Óbudai Alba Regia Karának Geoinformatikai Intézete és a 3D Geosolutions Hungary Kft., amelynek köszönhetően a hallgatók modern eszközök segítségével fejleszthetik tudásukat, majd a Kulturális és Innovációs Minisztérium valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által megvalósított vállalkozásismereti roadshow következett.
2025.12.04. -
Fejlesztések a Continestnél
Kedden délelőtt hivatalosan is átadták a Continest közel 50 millió forint saját forrásból megvalósult beruházását, az új festőüzemet, amely a lemezüzem, a lakatosüzem és az összeszerelő-üzem mellett a vállalat negyedik gyártási egysége, ahol hamarosan elindul a konténeralkatrészek professzionális, nagy kapacitású festése.
2025.12.02. -
30 éves a Mondelēz székesfehérvári gyára
Idén ünnepli harmincadik évfordulóját a Mondelēz székesfehérvári gyára. Az üzemben három évtizede készítenek olyan Magyarország- és Európa-szerte kedvelt csokoládékat és kekszeket, mint a Milka, a Pilóta keksz, a TUC, a Vaníliás Karika és az OREO.
2025.12.02. -
A Hydro az Év Gondoskodó munkahelye
A székesfehérvári Hydro Extrusion Hungary Kft. győzelmével ért véget az Év Gondoskodó Munkahelye 2025 díjért folytatott verseny. A Hydro Extrusion Hungary Kft. a nagyvállalat Plusz kategória befutója lett, és példát mutat arra, hogy lehet ipari környezetben is emberközpontú gondoskodási rendszert kialakítani.
2025.12.01.
Hungarikum a fehérvári kenyér
Fejér megye négy hungarikummal is büszkélkedhet, és ezek között a fehérvári kukoricás kenyér is szerepel - derül ki a Népszabadság összeállításából.
Fejér megye négy hungarikummal is büszkélkedhet, és ezek között a fehérvári kukoricás kenyér is szerepel - derül ki a Népszabadság összeállításából.
Fejér megye négy agrárterméke is szerepel a hungarikumok nyilvántartásában: a cecei fehérpaprika, a fehérvári kukoricás kenyér, az alsószentiváni dió és a mezőföldi napraforgóvirág-méz. Máté Valéria, a Magyar Közösségi Agrármarketing Centrum (AMC) munkatársa a Népszabadság kérdésére elmondta: ezek a termékek a legszigorúbb uniós minőségi előírásoknak is megfelelnek, ám csak kis mennyiségben állítják elő őket, így uniós csatlakozásunk után is valószínűleg csak a hazai piacokon lesznek kaphatók. A cecei paprikát napjainkban már csak 10-15 hektáron termelik: annak idején Szent-Györgyi Albert is ebből a fajtából vonta ki a C-vitamint.
A fehérvári kukoricás kenyér egyedi jellemzői az extrudált kukoricapehelyből készült liszt és margarin, valamint a kovászos tésztakészítési eljárás. Ezek révén a kenyér lassabban öregszik és kevésbé morzsálódik, mint a búzakenyerek. Évente 400-500 tonnát állítanak elő belőle a megyében, bár receptje az ország más részeiben is ismert. Szívesen fogyasztják nemcsak a hagyományos ízek kedvelői, hanem a reformtáplálkozás hívei is.
Az alsószentiváni dió piaca már most biztosítva van az egyesült Európában: évente 200-250 tonnányit visznek belőle földrészünk nyugati felére. A gazdag dunántúli diópopulációból csak két alsószentiváni fajta kapott állami elismerést.
Kapcsolódó anyagok:
