"Hozd a formád" a Kossuth Lajos Általános Iskolában

 Idén is megrendezik a „Hozd a formád!” elnevezésű programsorozatot Székesfehérváron. Az idei első rendezvényt a Kossuth Lajos Általános Iskolában tartották. A „Hozd a formád!” elnevezésű nemzetközi programsorozatban 17 város általános-és középiskolái vesznek részt országosan, köztük a Kossuth Lajos Általános Iskola. Napjainkban Magyarországon is az egyik legfontosabb népegészségügyi probléma a túlsúly és az elhízás, ez leginkább a gyermekek körére jellemző.
A cikkben VIDEÓT is talál a programról!
2011.02.07. 17:46 |
Idén is megrendezik a „Hozd a formád!” elnevezésű programsorozatot Székesfehérváron. Az idei első rendezvényt a Kossuth Lajos Általános Iskolában tartották. A „Hozd a formád!” elnevezésű nemzetközi programsorozatban 17 város általános-és középiskolái vesznek részt országosan, köztük a Kossuth Lajos Általános Iskola. Napjainkban Magyarországon is az egyik legfontosabb népegészségügyi probléma a túlsúly és az elhízás, ez leginkább a gyermekek körére jellemző.
 
 Az egészségnevelő programot a WHO és az Egészséges Városok Szövetsége hirdette meg. Célja, hogy népszerűsítsék a mozgás és az egészséges életmód fontosságát. A fehérvári Kossuth Lajos Általános Iskola tavaly csatlakozott a programhoz. Az érdekes, színes programoknak köszönhetően az intézményben megnégyszereződött a sportkörök létszáma.
 
 A program a megelőzés elsődleges fontosságát hangsúlyozza, a gyermekek közvetítésén keresztül a szülőkhöz is szeretnénk eljuttatni mondanivalójukat. A program szerint nélkülözhetetlen a gyerekek-felnőttek, az iskolai közösség-család közötti együttműködés is - mondta Östör Annamária sportért és egészségügyért felelős tanácsnok, aki arról is beszélt a rendezvényen, hogy az idei év legnagyobb feladata már az, hogy a programokba a szülőket is betudják vonni.
 
 
 A túlsúly és az elhízás világszerte a 21. század egyik legnagyobb népegészségügyi kihívásaként jelenik meg. A túlsúlyosak és elhízottak száma az elmúlt harminc évben drasztikusan emelkedett az Európai Unióban, különösen a gyermekek körében. Becslések szerint az Európai Unióban az iskolás korú gyermekek 25-28%-a elhízott.
 
 A „Hozd a Formád Magyarország!” program célja, hogy az iskola és a város közösségi viszonyait és fizikai körülményeit olyan irányba változtassa, hogy azok elősegítsék a gyermekkori elhízás kockázatainak csökkentését. Ennek érdekében a „Hozd a Formád Magyarország!” program a kompetencia alapú oktatás lehetőségeit kihasználva a cselekvési kompetencia kialakítására épít, amely révén a résztvevő diákok olyan kezdeményezések kitalálására és megvalósítására válhatnak képessé, amelyek segítségével az egészségre ható pozitív változásokat érhetnek el.
 
 Alapvető módszerként az IVAC modell (Investigation=Felmérés, Vision=Tervezés, Action=Akció, Change=Változás) kerül alkalmazásra, amely előtérbe helyezi a választás és a kritikai elemzés képességeinek kialakítását. A program nem kizárólag az elhízásra koncentrál, hanem az ételek, a táplálkozás valamint a testmozgás pozitív és kritikai megközelítésére fókuszál.
 
A program első lépései
 
 Első lépésként az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége szakértői tréningeken és egyéb szakmai programokon ismertetik meg a résztvevőket a „Hozd a Formád Magyarország!” program céljaival, módszereivel.
 
 Ezt követően az intézmények a megismert módszerek alkalmazásával felmérik az osztályok, tanulók egészségi állapotát és az azt befolyásoló tényezőket – az általános egészségi állapot, az életstílus, a társadalmi és környezeti meghatározók vizsgálatával.
 
 A feltárt eredmények és kirajzolódott problémák alapján az intézmények összeállítják éves cselekvési tervüket, és meghatározzák azokat a prioritásokat, amelyekre hangsúlyos figyelmet fordítanak az egyes, egészséges életmódot támogató tevékenységeikkel.
 
A program keretében helyi támogató csoportot alakítanak az iskolák olyan szakértőkből (dietetikus, egészségfejlesztő, sportszakember, szociális szakemberek) és döntéshozókból (önkormányzati apparátus tagjai) akik tevékenyen hozzá tudnak járulni a környezeti tényezők megváltoztatásához.
 
 A helyi aktivitások elindulását követően a szövetség szakértői folyamatos szakmai támogatást biztosítanak a hálózatos együttműködésben résztvevő intézmények számára, valamint megteremtik a lehetőséget az egymás közötti közvetlen kapcsolatfelvételre és együttműködések kialakítására.
 
 Az együttműködésben résztvevő intézmények vállalják, hogy a projekt időtartama alatt minden tanév végén megszerveznek egy „Hozd a Formád Magyarország!” tematikus hetet. Erre a rendezvénysorozatra meghívják a városukból azokat az iskolákat, amelyekkel kapcsolatban állnak, azzal a céllal, hogy megismertessék a program által vállalt küldetést és a kitűzött célokat, valamint bemutassák az év során elért eredményeiket. Ezek a rendezvények egyben lehetőséget teremtenek a programhoz való csatlakozásra is.
 
 
 

Közélet

 1. Élelmiszercsomaggal, kesztyűvel, maszkkal segítettek az utcán élőknek

  A veszélyhelyzetben az utcán élő hajléktalanoknak is segítséget nyújtott a város. Az elmúlt öt hétben a teajárat útvonalán járva 85-88 embert értek el hetente, és az élelmiszercsomag mellett védőkesztyűt és eldobható szájmaszkot adtak át a Kríziskezelő Központ utcai szolgálatának munkatársai. 

  2020.05.27.
 2. Elstartoltak hétfőn a komplex szakmai írásbeli vizsgák

  Egy tanteremben maximum tíz fő tartózkodásával, megkezdődtek hétfőn az idei iskolai rendszerű szakképzés szakmai írásbeli vizsgái is. Idén május 25-e és 29-e között szervezik meg a kizárólag írásbeli (és később gyakorlati) vizsgákat a szakgimnáziumokban, szakközépiskolákban és szakiskolákban.

  2020.05.27.
 3. Több mint kétszáz fehérvári iskolás csatlakozott a Közlekedési Kultúra Napjához

  Kilenc székesfehérvári általános iskola 220 diákja csatlakozott idén a Közlekedési Kultúra Napja alkalmából szervezett online kvízhez. Az összesítésből kiderült, hogy a gyerekek 80-90 százalékos eredménnyel ismerték fel a közlekedési táblákat, de egyéb, számukra kevésbé egyszerű feladatokat is szép eredménnyel oldottak meg. A legnagyobb létszámmal résztvevő iskolák tanulói ajándékot kapnak.

  2020.05.26.
 4. Fényképes hibabejelenő is van a Székesfehérvár applikációban

  A legfrissebb hírek és tájékoztatók mellett egy térképes hibabejelentő is a fehérváriak rendelkezésére áll a Székesfehérvár alkalmazásban. Itt egyszerűen, néhány kattintással elküldhetőek a városi szolgáltatásokkal, közterületekkel kapcsolatos jelzések és fényképek, melyek nagy segítséget jelentenek a városüzemeltetésben.

  2020.05.26.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V