Horváth Lénárd grafikusművész tárlatával avatták a József Attila Kollégium Galériáját

Horváth Lénárd grafikusművész kiállításával nyitották újra a Székesfehérvári József Attila Kollégium Galériáját csütörtökön. A „Lopott idő” című tárlat a téli szünet kezdetéig, december 20-ig tekinthető meg hétköznaponként 9-18 óra között.
2019.11.07. 18:36 |

Új galériával gazdagodott a fehérvári kulturális paletta; a József Attila Kollégium földszintjén kialakított kiállítótér elsősorban a város diákjainak nyújt bemutatkozási lehetőséget.

Noha a József Attila Kollégiumban korábban évtizedeken keresztül működött képzőművészeti galéria, - ahogyan a vendégkönyv is tanúskodik róla - 2011-ben megszűnt.

Az újraavatott galériában elsőként a kollégium nevelőtanára, Horváth Lénárd, grafikusművész mutatkozott be; egyedi alkotói módszerrel készült csőtollgrafikái az ortodox keresztény ikonok gondolatvilágából indulnak ki.

„A galéria újranyitása nagyon jó kezdeményezés, amely elsősorban a fiatalokról, a fiataloknak szól. Azt szeretnénk elérni, hogy minél több diák megforduljon itt, és találkozzon a kulturális értékekkel." - emelte ki köszöntőjében Dr. Cser-Palkovics András, polgármester, aki köszönetet mondott a kollégium vezetőségének, hogy újra elindították a galériát.

„Nagyon érdekes Horváth Lénárd kiállításának esztétikája. Az én szememben a „szép” nem kategória, ellenben az érdekes, az izgalmas, a frappáns és az előremutató igen. Legyen egy mű olyan, ami megfogja az emberek figyelmét, emellett a szépség szinte elhanyagolható.” - hangsúlyozta a tárlatot megnyitó köszöntőjében Kocsis Balázs, szobrászművész, aki hozzátette:

„a Horváth Lénárd által alkalmazott technika nagyon különleges, érdemes megnézni az alkotásokat egészen közelről is, hogy felismerjük az alkotó „sziszifuszi”, aprólékos munkáját.”

„Természetesen nevelő célzata is van a galéria újranyitásának, hiszen az egy középiskolai kollégiumban található. Azon túl, hogy diákjaink bármikor betérhetnek a galériába, szeretnénk, ha természetes lenne számukra, hogy kiállításokra járnak, értőn fordulnak a művészet felé.” - emelte ki az alkotó.

A megnyitón Nagy András, a kollégium diákja citeramuzsikával működött közre. A Lopott idő című tárlat a téli szünet kezdetéig, december 20-ig tekinthető meg hétköznapokon 9-18 óra között.

Kultúra

 1. Ránki Fülöp zongoraművész koncertje a Szent István Művelődési Házban

  Február 28-án, pénteken 18 órakor kezdődik Ránki Fülöp zongoraművész koncertje a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az utóbbi években feltűnt a magasan jegyzett művészek sorában egy olyan zongorista, aki műsoraival nem a csillogást, a hírnevet keresi, hanem szolgál: szolgálja a zenét, a művészetet, a közönséget. Belépő: 1800 forint, diákoknak: 1000 Ft.

  2020.02.28.
 2. Tóth Ildikó, Jászai Mari-díjas színművész lesz a vendég a Királykút Emlékházban

  Március 2-án, hétfőn 18 órától Tóth Ildikó, a Vörösmarty Színház Jászai Mari-díjas és Prima Primissima-díjas Érdemes Művésze lesz a vendég a Királykút Emlékházban (Mikszáth u. 25.). Az est házigazdája: Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész. A belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2020.02.28.
 3. Christian Rathgeber lesz a szimfonikusok pénteki Máté-passiójának új evangélistája

  Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar pénteki Máté-passiójának közreműködője, Megyesi Zoltán betegség miatt sajnos nem tudja vállalni a fellépést, így az est új evangélistája a német Christian Rathgeber lesz. Az Európa szerte elismert tenorista a régi zene specialistája, a barokk muzsika képviselője. Fesztiválok és koncertek kiemelkedő szólistája.

  2020.02.27.
 4. „Üzenet” - az Igazgyöngy Alapítvány tárlata nyílik az Öreghegyi Közösségi Házban

  Február 28-án, pénteken 18 órakor „Üzenet” címmel kiállítás nyílik az Igazgyöngy Alapítvány és AMI diákjainak és társadalmi vállalkozásának munkáiból az Öreghegyi Közösségi Házban. (Székesfehérvár, Fiskális út 93.) Köszöntőt mond: Östör Annamária önkormányzati képviselő, tárlatot megnyitják Kindl Márta és Barna Éva, pedagógusok. A kiállítás március 20-áig látogatható.

  2020.02.27.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Székesfehérvár Topotéka