Horváth Lénárd grafikusművész tárlatával avatták a József Attila Kollégium Galériáját

Horváth Lénárd grafikusművész kiállításával nyitották újra a Székesfehérvári József Attila Kollégium Galériáját csütörtökön. A „Lopott idő” című tárlat a téli szünet kezdetéig, december 20-ig tekinthető meg hétköznaponként 9-18 óra között.
2019.11.07. 18:36 |

Új galériával gazdagodott a fehérvári kulturális paletta; a József Attila Kollégium földszintjén kialakított kiállítótér elsősorban a város diákjainak nyújt bemutatkozási lehetőséget.

Noha a József Attila Kollégiumban korábban évtizedeken keresztül működött képzőművészeti galéria, - ahogyan a vendégkönyv is tanúskodik róla - 2011-ben megszűnt.

Az újraavatott galériában elsőként a kollégium nevelőtanára, Horváth Lénárd, grafikusművész mutatkozott be; egyedi alkotói módszerrel készült csőtollgrafikái az ortodox keresztény ikonok gondolatvilágából indulnak ki.

„A galéria újranyitása nagyon jó kezdeményezés, amely elsősorban a fiatalokról, a fiataloknak szól. Azt szeretnénk elérni, hogy minél több diák megforduljon itt, és találkozzon a kulturális értékekkel." - emelte ki köszöntőjében Dr. Cser-Palkovics András, polgármester, aki köszönetet mondott a kollégium vezetőségének, hogy újra elindították a galériát.

„Nagyon érdekes Horváth Lénárd kiállításának esztétikája. Az én szememben a „szép” nem kategória, ellenben az érdekes, az izgalmas, a frappáns és az előremutató igen. Legyen egy mű olyan, ami megfogja az emberek figyelmét, emellett a szépség szinte elhanyagolható.” - hangsúlyozta a tárlatot megnyitó köszöntőjében Kocsis Balázs, szobrászművész, aki hozzátette:

„a Horváth Lénárd által alkalmazott technika nagyon különleges, érdemes megnézni az alkotásokat egészen közelről is, hogy felismerjük az alkotó „sziszifuszi”, aprólékos munkáját.”

„Természetesen nevelő célzata is van a galéria újranyitásának, hiszen az egy középiskolai kollégiumban található. Azon túl, hogy diákjaink bármikor betérhetnek a galériába, szeretnénk, ha természetes lenne számukra, hogy kiállításokra járnak, értőn fordulnak a művészet felé.” - emelte ki az alkotó.

A megnyitón Nagy András, a kollégium diákja citeramuzsikával működött közre. A Lopott idő című tárlat a téli szünet kezdetéig, december 20-ig tekinthető meg hétköznapokon 9-18 óra között.

Kultúra

 1. Márton-napi táncos hagyományok szombaton a Táncházban

  Backstage címmel indít új programsorozatot a Motívum Kulturális Egyesület megbízásából a Fehérvári Programszervező. Az ingyenes sorozat első rendezvénye november 16-án, szombaton lesz a Táncházban, melynek középpontjában a Márton-napi táncos hagyományok állnak.

  2019.11.12.
 2. A különutazás terei - Újházi Péter kiállítása nyílik meg a Csók Képtárban

  November 22-én 18 órakor nyílik meg a Csók Képtárban Újházi Péter képzőművész kiállítása. A Különutazás terei című tárlat Ujházi tereit, inspirációinak helyszíneit, alkotásainak színtereit mutatja be. Egy utazáson vehet részt a látogató, az út Székesfehérvártól Lisszabonig, Nadaptól Móron át Rómáig vezet.

  2019.11.12.
 3. December 6-ig várják a mesés alkotásokat a Tollpihe Mesesíró Pályázatra

  Ismét meghirdették a másfél évtizede töretlen népszerűségnek örvendő Tollpihe Meseíró Pályázatot. A Fejér megyei általános iskolások december 6-ig küldhetik be alkotásaikat, az eredményhirdetés a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan 2020. január 24-én lesz.

  2019.11.12.
 4. Szétbombázva - különleges előadás lesz a Pelikánban november 13-án

  Derzsi János rendezésében tavasz óta játsszák Sarah Kane 1994-es Szétbombázva című drámáját a Pelikán Fészekben. A november 13-i előadás különlegesnek ígérkezik, hiszen az előadást követően közönségtalálkozóra hívják az érdeklődőket, ahol lehetőség lesz az alkotókkal a produkcióról beszélgetni.

  2019.11.11.

Balett

Eseménynaptár

2019. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Székesfehérvár Topotéka