Kosárlabdázó home office-ban - beszélgetés Markovics Lukaval

Furcsa és talán még sosem tapasztalt helyzeteket okoz világszerte az élet minden területén a koronavírus-járvány. Nincs ez másképp a nemzetközi és magyar sportéletben sem: felfüggesztették vagy éppen befejezték a bajnokságokat is tavasszal, a szezon közepén. Nem kivétel ez alól a NB1-es férfi kosárlabda-bajnokság sem, az Alba Fehérvár légiósainak zöme hazatért, a szerződéssel rendelkező játékosok pedig a Gáz utca helyett most otthon vannak.
2020.04.08. 07:51 |

Markovics Luka csapatkapitány székesfehérvári otthonában várja a veszélyhelyzet végét.

2020. március 17-e, azt gondolom, hogy emlékezetes dátum marad a magyar kosárlabdaélet szempontjából is! Hogyan élted meg az elmúlt három hetet?

Ebben biztos vagyok! Nagy rossz volt az elején, hiszen most kezdődött volna a rájátszás, ami a szezon legjobb és legizgalmasabb része a bajnokságban. Mindannyian nagyon vártuk, mint ahogy a Magyar Kupát is. Szomorú vagyok, hogy így alakult ez a szezon, bár a szövetség jó döntést hozott, mégis azt hiszem, erre senki sem számított. Hiányzik a csapat, hiányzik a labda és a palánk, hiányzik a csarnok és a szurkolóink is!Hogy változott meg a napirended, amióta vége a bajnokságnak? Milyen egy kosárlabdázónál a home office?

Még mindig furcsa számomra ez a helyzet, nincs edzés, nincsenek meccsek, nem mehetünk a csarnokba vagy éppen a konditerembe. Mindemellett próbálom karbantartani a testem, már kialakult a napi rutin: a kutyasétáltatás mellett reggelente futok, és a jó időben rákaptam a biciklizésre is. Most már simán megy az 50 kilométer: elindulok itthonról, megcsinálom a kört a Velencei-tó körül, és irány haza. Persze mindezt úgy, hogy ügyeljek a kellő távolságtartásra. Ez feltölt, kikapcsol és remek kardioedzés is. Erősítésnek pedig leginkább hátgyakorlatokat végzek, ebben nagy segítségemre van Adrian Ariza, vele szoktam egyeztetni a programom. Természetesen a csapattársakkal is szoktunk beszélni, hogy ki hogy van. A magam részéről próbálok minden óvintézkedést betartani! Csak egészségügyi séta, és sport vagy bevásárlás szempontjából megyünk az utcára. Ezt mindössze egy alkalommal szegtem meg: én és még három csapattársam is jelentkezett az Önkormányzat felhívására, és mentünk a stadionba a lakosság számára maszkot csomagolni. Meg kell mondjam, nagyon jó érzés volt, hogy segíthettem.

A sporton kívül mire figyelsz a mindennapokban?

Most, hogy ennyit vagyok otthon, még fokozottabban figyelek az étkezésemre, a különböző halételeket, sovány húsokat rengeteg zöldséggel és gyümölccsel egészítem ki, hogy minél egészségesebben és kiegyensúlyozottabban egyek. Emellett figyelek a vitamin-utánpótlásra is, magas dózisban szedek például C-vitamint, ami talán segíti a vírus elleni védekezést. A főzés mindig kikapcsol, a barátaim szerint pedig kifejezetten jól is megy, most pedig, hogy van rá időm, elindítottam a főzős vlogomat!

Szakmát váltasz?

Nem, nem, ilyenről szó sincs, de remek szórakozás! Ha már eleve főzök, miért ne rögzíteném a kedvenc receptjeimet. Menyasszonyom, Anita vágja és feliratozza a videóinkat, és a kiskutyánk, Bonnie is mindig segítségünkre van. A Luka’s kitchen-ben – ami annyit tesz, hogy Luka konyhája – már megmutattam, hogyan készítem én a gombalevest, a kedvenc szűzérmémet rákkal, vagy éppen az igazi szerb töltöttkáposztát, a sarma-t. Legutóbb kértem a követőimet, hogy küldjenek nekem tippeket, hogy milyen ételt készítsek. Rengeteg ötletet kaptam, így a jövőben ezeknek a kihívásoknak teszek majd eleget, de talán egy jó kis čevap-ot is készítek.

Ha már Szerbiánál tartunk, mikor voltál otthon?

Még pár héttel ezelőtt, a nagyobb szigorításokat megelőzően haza tudtunk volna menni, de fennállt a veszélye annak, hogy ha kimegyünk a határon, nem tudunk esetleg hazajönni, így nem kockáztattuk meg. Talán június elején, ha eddig elül a vírus meg, tudjuk majd látogatni a szüleimet. Nagyon hiányoznak, de nap mint nap videotelefonálunk, amikor mindannyian végeztünk a napi teendőinkkel. Édesanyám orvosként reggeltől estig a kórházban dolgozik, édesapám pedig védett korúként otthon van, kertészkedik, és szerencsére megértette, hogy most ne menjen sehova. Kint egyébként is több a fertőzöttek száma, ezért szigorúbbak is a szabályok már: hétfőtől péntekig délután három órától hajnal ötig, illetve hétvégén kijárási tilalom van, rendőrök vannak az utcán. Nehéz a helyzet otthon is és itthon is, de azt gondolom, hogy ha felelősen betartjuk a szabályokat és otthon maradunk, együtt túl leszünk ezen a helyzeten is. Szeptemberre talán minden visszatérhet a normális kerékvágásba, és elkezdődhet menetrend szerint a 2020/21-es bajnokság is.

Interjú

 1. Újra edzésben a Family Tree Triatlon csapata - beszélgetés Janota Zoltánnal

  Ahogy a kormány lazít a koronavírus-járvány miatt hozott védekezési intézkedéseken, úgy telik meg újra, lépésről-lépésre Székesfehérvár is élettel. Az éttermek, kávézók megnyitása mellett, a biztonságos távolság és egészségügyi szabályok betartásával újra lehet sportolni. Az egyéni edzések után elindultak a sportegyesületek csoportos edzései is.

  2020.05.27.
 2. Bemutatjuk Ákiboyt, a Wartburg-lázban égő fehérvári fodrászmestert

  Kiss Ákos vagy ahogyan a fehérváriak ismerik Ákiboy fodrászmester Palotavárosban és húsz esztendeje boldog tulajdonosa egy 1980-ban, a jobb létre szenderült Német Demokratikus Köztársaság Eisenach nevű városában született - illetőleg a futószalagról ott legördült - fehér kétütemű járgánynak, amely, mint mondja a mester, már családtagnak számít.

  2020.05.21.
 3. Beszélgetés a karanténhelyzet tanulságairól Brückner Ákos Előd ciszterci atyával

  Két hónappal ezelőtt, nagyböjti időben, a karanténhelyzet első napjaiban beszélgettünk Brückner Ákos Előd ciszterci atyával; „A Jóisten sosem tesz valamit úgy, hogy ne lenne benne a feltámadás élménye, akármilyen kálváriákat járunk meg előtte.” - mondta akkor. Ezúttal a karanténhelyzet tanulságairól és következményeiről kérdeztük Előd atyát.

  2020.05.18.
 4. Reprezentatív szűrővizsgálat Fehérváron - Szabó Attila rektorhelyettest kérdeztük

  Május 7-én, csütörtökön kilenc órakor kezdődött el az ARÉV Sportcsarnokban annak a 233 fehérvárinak az új típusú koronavírusra való tesztelése, akik részt vesznek a Semmelweis Egyetem kutatásában. A tesztelésről az egyetem klinikai rektorhelyettesét, Szabó Attilát kérdeztük.

  2020.05.07.
 1. Beszélgetés Vidermann Csabával, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje kapitányával

  A Magyar Királyi Kardforgatók Rendje-Honvéd Szondi György SE 2006-ban alakult Székesfehérváron. Kezdetben barantás hagyományok mentén haladtak, de a csapat gyorsan saját arculatot öltött; teljes mellszélességgel Székesfehérvár, mint ősi koronázóváros és történelmi főváros képviseletét, dicsőséges korszakainak hadászati hagyományőrző megjelenítését tűzték zászlajukra. Vidermann Csaba Fejér Megyei Prima-fődíjas rendkapitánnyal beszélgettünk a járvány enyhülő szorításában.

  2020.05.07.
 2. Interjú Spányi Antal megyés püspökkel a Hivatások Világnapja alkalmából

  A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, amely egyben a papi hivatások világnapja is. Ferenc pápa a hivatások 57. világnapjára írt üzenetének középpontjába négy kulcsszót választott: fájdalom, hála, bátorság és dicsőítés. A Szentatya idei buzdítása alapján Spányi Antal megyés püspököt Berta Kata kérdezte az egyházi hivatásról a Székesfehérvári Egyházmegye honlapján.

  2020.05.03.
 3. Ahol a kereslet és a kínálat találkozik - gazdasági konzultáció a veszélyhelyzetben

  Egy hete indult el a város veszélyhelyzeti gazdasági konzultációja, melynek keretében a gazdasági, de akár a civilélet szereplői is észrevételekkel élhetnek és javaslatokat tehetnek, illetve tájékoztatást kaphatnak a koronavírus gazdasági hatásairól. A cél, hogy minél kevesebb kárt elszenvedve és minél hatékonyabban induljanak újra azok az ágazatok, amelyek a mostani veszélyhelyzet legnagyobb vesztesei.

  2020.04.29.
 4. Ászanák székkel, sámlival, díszpárnával - beszélgetés Bódis Veronika jógaoktatóval

  Otthon is lehet jógázni! És most csak otthon lehet. Jelenleg online foglalkozásokat tart Bódis Veronika jógaoktató, gerinctréner. ’Veró’ 16 éve jógázik aktívan, a hatha jóga után az iyengar jógát ismerte és szerette meg. Eleinte a maga örömére csinálta, a kis faluban, ahol él, járt fel a hegyre és ott gyakorolt.

  2020.04.29.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V