Hogyan készüljünk fel egy online misére? - Tóth Tamás atya gondolatai öt pontban

Ebben a nehéz időszakban, amit a koronavírus-járvány jelent, - figyelembe véve, hogy a kiadott rendelkezések miatt a liturgiák közös ünneplése a templomokban ellehetetlenült, - hatalmas segítséget jelent a modern kommunikációs eszközök segítségével történő élő közvetítés. Tóth Tamástól, Topi atyától, a Prohászka Templom esperes-plébánosától kértünk tanácsokat, hogy ne csak nézők, résztvevők is lehessünk.
2020.03.26. 17:05 |

Alapvetően távol áll tőlem az online misézés, ám ez a mostani kialakult helyzet biztat bennünket, hogy ebben a térben is megjelenjünk; szeretném kihasználni a technika és az internet adta lehetőségeket, hogy az Istennel és egymással is közösségben tudjunk lenni. 

1. Egy kis asztalra tegyetek terítőt, gyújtsatok meg egy gyertyát és ha lehet egy feszületet vagy akár egy szentképet helyezzetek ki, mintegy oltárt alkotva ezzel.

2. Legyetek kedvesek felöltözni olyan ruhába, amilyenben templomba jönnétek. A testi készület nagyban segíti a lélek készületét is. Ne melegítőben üljünk le vasárnapi szentmisét imádkozni.

3. Legyetek szívesek minden zavaró eszközt kikapcsolni a szentmise időtartamára.

4. Akár egyedül vagy otthon, akár a családdal, mondd hangosan a válaszokat, imákat.

5. Néha akkor fedezünk fel értékeket, amikor azok nincsenek, akkor jövünk rá valaminek a fontosságára, amikor hiányzik vagy nem lehet. Becsüljük meg, ami értékes! - például a találkozás pillanatait Istennel és egymással.

Hadd mondjam el megnyugtatólag, hogy az Úristen hatalmasabb mindenféle koronavírusnál és mindenféle gátnál, akadálynál.

Amikor ott ültök a fotelban vagy a kanapén, higgyétek el, hogy az Úristen azokat az ajándékokat és azokat a kegyelmeket, amelyeket nektek szán az életetekben, egészen biztos, hogy megadja, csak rajtunk múlik, hogy mennyire nyitott szívvel tudunk elé állni.

A Prohászka Templommal kapcsolatos hírekről,  közvetítésekről azonnal értesülhet, ha feliratkozik a Prohászka Média youtube-csatornájára. (A feliratkozók üdvözlő videót kapnak).

Ugyanezen a csatornán kedden és csütörtökön este 8 órától beszélgetés-sorozat látható és hallható Tóth Tamás plébános atyával a belső imáról.

Fehérvári színes

 1. Most derül ki a közösségünk ereje! – a túrázók a rendkívüli időszakban is összetartanak

  A koronavírus okozta rendkívüli időszak próbára teszi a székesfehérvári természetjárókat, a túrázókat is. A Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület és a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség törölte minden rendezvényét és túráját. A közösség azonban összetart, a rendszeres kommunikáció, a segítő szándék és egymás biztatása sokat segít a mentális karbantartásban.

  2020.03.31.
 2. Mentálisan is egészségesnek maradni! - telefonon nyújtanak segítséget

  A szociális ellátórendszer összetett segítségnyújtásában fontos szerepet kap a mentális támogatás. Pszichológusok, szociális munkások, óvónők és önkéntesek tartják a kapcsolatot telefonon azokkal, akiknek az egyedüllét vagy a bezártság miatt van szükségük lelki támaszra.

  2020.03.31.
 3. Online lesz elérhető a csillagászat végnapjai című előadás kedden

  Március 31-én, kedden 18 órkor kezdődik a A csillagászat végnapjai című előadás a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló, a TIT Fejér Megyei Egyesületének Csillagászati és Űrkutatási Szakosztálya, valamint az ELFT Fejér megyei csoportja szervezésében. A koronavírus okozta járvány miatt az előadás kizárólag a http://www.galileowebcast.hu oldalon lesz követhető. Előadó: Dr. Hudoba György, fizikus

  2020.03.30.
 4. Vedd ölbe, ringasd, énekelj! - online Ringató-dalok Horváth Irmával

  A kisgyermekes családok körében népszerű Ringató, Horváth Irma oldott, bensőséges hangulatú foglalkozásai most nem valósulhatnak meg személyesen, de rendszeresen jelennek meg mondókák, dalok és játékok az Irma Ringató foglalkozásai oldalon.

  2020.03.30.
 1. Segítség a gyurgyalagoknak és a parti fecskéknek a Sóstón

  Elkészült a fokozottan védett gyurgyalagok (Merops apiaster) és védett parti fecskék (Riparia Riparia) fészkelőtelepeinek otthont adó élőhelyek rekonstrukciós munkája a Sóstó Természetvédelmi Területen. 

  2020.03.30.
 2. Megosztott helyezések a #maradjotthonFehérvár kihívás első hetében

  Lezárult a #maradjotthonFehérvár online kihívás első pályázata: „A baloldali hölgy a nővérem, még két sógorom is a Fejér Megyei Szent György Kórházban dolgoznak. Én miattuk maradok itthon!” – a győztes kép és a hozzá tartozó szöveg a kihívás mottójának is fantasztikus.

  2020.03.29.
 3. 3D nyomtatóval készíti a maszkokat egy volt óbudais hallgató Fehérváron

  A maszkokat a Titkok Háza 3D-s projektjeinek tanárának Szabó Lászlónak a vezetésével készítik, aki az Óbudai Egyetem gépészmérnök hallgatója volt, jelenleg a 3DP Stúdió Kft. ügyvezetője. A Rehab Centrummal együtt készítik a maszkokat és amint megérkeznek hozzájuk az egészségügyi szűrők azonnal hozzá is lehet jutni a fertőtlenítés után, többször használatos felszereléshez.

  2020.03.29.
 4. Megvan a #maradjotthonFehérvár zsűrije!

  Elfogadta dr. Cser-Palkovics András polgármester felkérését a Fehérvári Szenátus három tagja, akik ezentúl a múlt héten vasárnap elindított #maradjotthonFehérvár online kihívás zsűrije is lesznek. Sohonyai Edit írónő, dr. Busics György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetének igazgatója, valamint Tóth Dániel György, azaz DJ Pixa döntenek a nyertesekről.

  2020.03.28.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin