Hogy kerüljük el az őszi megfázást?

 A hűvös és borongós őszi napok könnyen elronthatják a hangulatunkat, ebben az időszakban gyakoriak a köhögéssel és náthával járó fertőzések. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, hogy egészségesek és fittek maradjunk.
2013.10.28. 13:26 |
 A hűvös és borongós őszi napok könnyen elronthatják a hangulatunkat, ebben az időszakban gyakoriak a köhögéssel és náthával járó fertőzések. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, hogy egészségesek és fittek maradjunk.
 
 A sport segít az immunrendszer egészségének megőrzésében. A séta, a biciklizés vagy a kirándulás gondoskodik az immunrendszer „karbantartásáról”. Azt azonban csak kevesebben tudják, hogy ezeknek a mozgásformáknak abban is szerepük van, hogy a légzőszervek hozzászokjanak a hidegebb levegőhöz.

 Székesfehérváron a Nyitott tornatermek program is gondoskodik arról, hogy az ősz beköszöntével mindenki megtalálja a számára megfelelő mozgásformát, amikor már a szabadban nincs lehetőség erre a rossz idő miatt. Annak ellenére, hogy hidegebbre fordul az idő, nem szabad elfelejtkezni az elegendő folyadékfogyasztásról sem.

 A fűtés miatt a levegő szárazabb lesz, ezért is fontos, hogy a száj- és garatüreg nyálkahártyáját nedvesen tartsuk, így a kórokozók nem tudnak megtelepedni rajta. Fokozottan figyeljünk a higiéniára, tartsuk be az alapvető szabályokat! Mossunk gyakran kezet, ugyanis ebben az időszakban hemzsegnek a kórokozók az ajtókilincseken, a közlekedési eszközök kapaszkodóin, a lépcsőkorlátokon. Egy kis meleg húsleves vagy zöldségleves pedig nagyszerű hatással van az egészségre és közérzetünkre is. Ha átfáztunk, semmiképp se hagyjuk ki, s fogyasszunk el egy gőzölgő csészével!
 
Jöhetnek a vitaminok
 
 Õsszel különösen fontos odafigyelni a kiegyensúlyozott vitamin- és ásványi anyag bevitelre. Amikor csak lehet, kerüljön az asztalra tipikus őszi zöldség. A tök például tele van fontos vitaminokkal, és egyes kutatások eredménye szerint még a dohányzásról és az alkoholról való leszokásban is segíthet. A káposzta pedig rendkívül gazdag C-vitaminban.