Hiteles információk a HPV-ről szülőknek, tanároknak és védőnőknek

Székesfehérváron már a fiúgyermekek esetében is lehetőség van a HPV elleni védőoltás térítésmentes igénylésére, a vírus okozta megbetegedések megelőzésének céljából. Csütörtökön tanároknak és szülőknek szerveztek előadást a témában Dr. Fábián Károly onkológus-urológus főorvos közreműködésével a Hotel Magyar Királyban. Az előadáson hiteles információkat kaphattak a résztvevők a HPV okozta betegségekről és a védőoltásról.
2018.03.08. 16:21 |

Székesfehérvár Önkormányzata hosszú évek óta elkötelezett a HPV okozta megbetegedések megelőzésében.

Amíg nem volt ingyenes, addig városi forrásból  12 éves lánygyermekek oltását biztosították évről-évre. Amióta ezt az állam biztosítja, azóta a 12 éves fehérvári fiúgyermekek kapják meg térítésmentesen az oltássorozatot. A fiús családok szülei márciusban fogják kézhez kapni az Önkormányzat tájékoztatását, amely alapján az igényléseket benyújthatják.

Csütörtökön két előadást is szervezett Székesfehérvár Önkormányzata és a Humán Szolgáltató Intézet.

Először az érintett korosztályt oktató tanárok, majd az érdeklődő szülők kaphattak részletes tájékoztatást a HPV elleni védőoltásról és a méhnyakrák megelőzéséről Dr. Fábián Károly onkológus-urológus főorvostól a Hotel Magyar Királyban.

Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok az előadásokat megelőzően elmondta, azért is fontos a HPV oltás megelőző hatásáról beszélni, mert nagyon sok téves információ, rémhír kering ezzel kapcsolatban az interneten, ami megtévesztheti a szülőket, akik döntenek arról, hogy beadatják-e a gyereküknek ezt az oltást, vagy sem. „Azért szerveztük a mai előadást, hogy hiteles információkat nyújtsunk. Amikor születik egy Nobel-díjas találmány, ami bizonyítottan hasznos és az állam és az önkormányzat segítségével a 12 éves korosztály ingyenesen hozzájut, nagy kár lenne, ha nem használnák ezt ki a gyerekek egészsége érdekében.” - fogalmazott Östör Annamária.

Előadásában Dr. Fábián Károly kiemelte, minden alapot nélkülöző információk keringenek a védőoltásokról.

Felidézte, hogy történt egy nagy magyarországi vizsgálat pár évvel ezelőtt, ami arra az eredményre jutott, hogy a védőoltásoknál a mellékhatások 90%-a a tű látványa okozta rosszullét volt..

Elmondta, hogy a fiúkat azért fontos beoltani, mert ők is kaphatnak a HPV-től gyulladásokat, elváltozásokat, és rákot, hiszen ezek a vírusok péniszrákot, végbélrákot, hangszalag tumorokat okozhatnak, ezen kívül átadószerepet játszanak. A vírusról elmondta, nagyon elterjedt, a világ lakosságának 80%-a életében legalább egyszer átesett HPV fertőzésen. A fertőzések nagyja egy-két év után spontán gyógyul, ami nem, azzal van a probléma, ezek okozhatják a fent említett megbetegedéseket.

Közélet

 1. Opolei és fehérvári fiatalok produkcióival ünnepelték a magyar-lengyel barátságot

  Városszerte színes programmal ünnepelték a március 23-i Magyar-Lengyel Barátság Napját. Székesfehérvár Önkormányzata és testvérvárosa Opole, valamint a Fejér Megyei Önkormányzat és Opole vajdaság külön is megemlékezett a barátságról. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban fellépett Krzysztof Riewoldt zsonglőr, valamint Julia és Jędrzej Skiba a 6."Lengyelország Hangja" tehetségkutató résztvevői is.

  2018.03.23.
 2. Néma koszorúzással tisztelegtek Kaszap István emléktáblájánál

  A 2016-ban, Kaszap István, szent életű jezsuita novícius születésének centenáriumán a Székesfehérvári Egyházmegye és Székesfehérvár Önkormányzata által közösen, egykori iskolája, a mai Vörösmarty Mihály Könyvtár falán állított emléktáblánál tisztelegtek a Szent Imre Általános Iskola és a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai Ugrits Tamás, irodaigazgató, pasztorális püspöki helynök vezetésével pénteken.

  2018.03.23.
 3. Pénteken délután bárki felszállhat az új Ikarus buszokra a Városház téren

  Pénteken 15 órakor kezdődik egy rövid ünnepség a Városház téren, majd utána egészen 17:30-ig bárki felszállhat a Magyar Honvédség számára készült 15 Ikarus busz valamelyikére. Az új, Székesfehérváron készült Ikarus busz pénteken délelőtt már megérkezett a Belvárosba.

  2018.03.23.
 4. Püspöki misével emlékeznek Kaszap Istvánra szombaton a Prohászka templomban

  Március 24-én, szombaton 17 órai kezdettel a Prohászka templomban mutat be szentmisét Spányi Antal megyés püspök Kaszap István születésének 102. évfordulóján, melyet Virágvasárnap miatt tartanak ezen a napon.

  2018.03.23.

Eseménynaptár

2018. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek