Hiteles információk a HPV-ről szülőknek, tanároknak és védőnőknek

Székesfehérváron már a fiúgyermekek esetében is lehetőség van a HPV elleni védőoltás térítésmentes igénylésére, a vírus okozta megbetegedések megelőzésének céljából. Csütörtökön tanároknak és szülőknek szerveztek előadást a témában Dr. Fábián Károly onkológus-urológus főorvos közreműködésével a Hotel Magyar Királyban. Az előadáson hiteles információkat kaphattak a résztvevők a HPV okozta betegségekről és a védőoltásról.
2018.03.08. 16:21 |

Székesfehérvár Önkormányzata hosszú évek óta elkötelezett a HPV okozta megbetegedések megelőzésében.

Amíg nem volt ingyenes, addig városi forrásból  12 éves lánygyermekek oltását biztosították évről-évre. Amióta ezt az állam biztosítja, azóta a 12 éves fehérvári fiúgyermekek kapják meg térítésmentesen az oltássorozatot. A fiús családok szülei márciusban fogják kézhez kapni az Önkormányzat tájékoztatását, amely alapján az igényléseket benyújthatják.

Csütörtökön két előadást is szervezett Székesfehérvár Önkormányzata és a Humán Szolgáltató Intézet.

Először az érintett korosztályt oktató tanárok, majd az érdeklődő szülők kaphattak részletes tájékoztatást a HPV elleni védőoltásról és a méhnyakrák megelőzéséről Dr. Fábián Károly onkológus-urológus főorvostól a Hotel Magyar Királyban.

Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok az előadásokat megelőzően elmondta, azért is fontos a HPV oltás megelőző hatásáról beszélni, mert nagyon sok téves információ, rémhír kering ezzel kapcsolatban az interneten, ami megtévesztheti a szülőket, akik döntenek arról, hogy beadatják-e a gyereküknek ezt az oltást, vagy sem. „Azért szerveztük a mai előadást, hogy hiteles információkat nyújtsunk. Amikor születik egy Nobel-díjas találmány, ami bizonyítottan hasznos és az állam és az önkormányzat segítségével a 12 éves korosztály ingyenesen hozzájut, nagy kár lenne, ha nem használnák ezt ki a gyerekek egészsége érdekében.” - fogalmazott Östör Annamária.

Előadásában Dr. Fábián Károly kiemelte, minden alapot nélkülöző információk keringenek a védőoltásokról.

Felidézte, hogy történt egy nagy magyarországi vizsgálat pár évvel ezelőtt, ami arra az eredményre jutott, hogy a védőoltásoknál a mellékhatások 90%-a a tű látványa okozta rosszullét volt..

Elmondta, hogy a fiúkat azért fontos beoltani, mert ők is kaphatnak a HPV-től gyulladásokat, elváltozásokat, és rákot, hiszen ezek a vírusok péniszrákot, végbélrákot, hangszalag tumorokat okozhatnak, ezen kívül átadószerepet játszanak. A vírusról elmondta, nagyon elterjedt, a világ lakosságának 80%-a életében legalább egyszer átesett HPV fertőzésen. A fertőzések nagyja egy-két év után spontán gyógyul, ami nem, azzal van a probléma, ezek okozhatják a fent említett megbetegedéseket.

Közélet

 1. Megújult I. világháborús emlékművek a Szentlélek Katonatemetőben

  Pénteken ünnepélyes keretek között áldották meg a megújult I. világháborús Szentlélek Katonatemető sírjait és koszorúzással tisztelegtek a hősök emléke előtt. A Szentlélek katonaletemetőben helyreállították a hősi emlékművet, a feszületet és a 10-es huszárok emlékművét, 643 hadisírt, a parcellák melletti információs táblákat, és megújulhatott a temető környezete is.

  2018.12.14.
 2. A székesfehérvári vasútállomáson adták át Fejér megye tizennegyedik kormányablakát

  Ünnepélyes keretek között adták át pénteken Fejér megye tizennegyedik kormányablakát a székesfehérvári vasútállomáson, ahol százötvenkét négyzetméteren hat ügyfélpult és egy fotófülke várja az ügyfeleket akadálymentes megközelítési lehetőséggel. Megnyitásával enyhülni fog a belvárosi kormányablakok leterheltsége, ezáltal ott is gyorsulnak az ügyintézési folyamatok.

  2018.12.14.
 3. Közgyűlés - jövő év elején kezdődik a Vadmadárkórház építése

  Érvényes és eredményes lett a Vadmadár kórház kivitelezésére a közbeszerzési eljárás, így jövő év elején elindulhat a munka a Sóstó mellett. Egy másik fontos fejlesztés is kezdődhet hamarosan: a szennyvíztelepen keletkező biogáz hasznosításával a telep villamosenergia felhasználásának több mint háromnegyedét fedezik majd.

  2018.12.14.
 4. Tartósélelmiszer gyűjtés lesz a Nyolcas műhelyben advent 3. hétvégéjén

  Közeledvén az ünnepekhez a Nyolcas Műhely Underground Klub ismét szeretne hozzájárulni a nehézségekkel küzdő családok megsegítéshez. A gyűjtésre december 14-én és 15-én kerül sor, a kedvezményezett a Család és Gyermekjóléti Központ.

  2018.12.13.

Eseménynaptár

2018. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek