Hiteles információk a HPV-ről szülőknek, tanároknak és védőnőknek

Székesfehérváron már a fiúgyermekek esetében is lehetőség van a HPV elleni védőoltás térítésmentes igénylésére, a vírus okozta megbetegedések megelőzésének céljából. Csütörtökön tanároknak és szülőknek szerveztek előadást a témában Dr. Fábián Károly onkológus-urológus főorvos közreműködésével a Hotel Magyar Királyban. Az előadáson hiteles információkat kaphattak a résztvevők a HPV okozta betegségekről és a védőoltásról.
2018.03.08. 16:21 |

Székesfehérvár Önkormányzata hosszú évek óta elkötelezett a HPV okozta megbetegedések megelőzésében.

Amíg nem volt ingyenes, addig városi forrásból  12 éves lánygyermekek oltását biztosították évről-évre. Amióta ezt az állam biztosítja, azóta a 12 éves fehérvári fiúgyermekek kapják meg térítésmentesen az oltássorozatot. A fiús családok szülei márciusban fogják kézhez kapni az Önkormányzat tájékoztatását, amely alapján az igényléseket benyújthatják.

Csütörtökön két előadást is szervezett Székesfehérvár Önkormányzata és a Humán Szolgáltató Intézet.

Először az érintett korosztályt oktató tanárok, majd az érdeklődő szülők kaphattak részletes tájékoztatást a HPV elleni védőoltásról és a méhnyakrák megelőzéséről Dr. Fábián Károly onkológus-urológus főorvostól a Hotel Magyar Királyban.

Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok az előadásokat megelőzően elmondta, azért is fontos a HPV oltás megelőző hatásáról beszélni, mert nagyon sok téves információ, rémhír kering ezzel kapcsolatban az interneten, ami megtévesztheti a szülőket, akik döntenek arról, hogy beadatják-e a gyereküknek ezt az oltást, vagy sem. „Azért szerveztük a mai előadást, hogy hiteles információkat nyújtsunk. Amikor születik egy Nobel-díjas találmány, ami bizonyítottan hasznos és az állam és az önkormányzat segítségével a 12 éves korosztály ingyenesen hozzájut, nagy kár lenne, ha nem használnák ezt ki a gyerekek egészsége érdekében.” - fogalmazott Östör Annamária.

Előadásában Dr. Fábián Károly kiemelte, minden alapot nélkülöző információk keringenek a védőoltásokról.

Felidézte, hogy történt egy nagy magyarországi vizsgálat pár évvel ezelőtt, ami arra az eredményre jutott, hogy a védőoltásoknál a mellékhatások 90%-a a tű látványa okozta rosszullét volt..

Elmondta, hogy a fiúkat azért fontos beoltani, mert ők is kaphatnak a HPV-től gyulladásokat, elváltozásokat, és rákot, hiszen ezek a vírusok péniszrákot, végbélrákot, hangszalag tumorokat okozhatnak, ezen kívül átadószerepet játszanak. A vírusról elmondta, nagyon elterjedt, a világ lakosságának 80%-a életében legalább egyszer átesett HPV fertőzésen. A fertőzések nagyja egy-két év után spontán gyógyul, ami nem, azzal van a probléma, ezek okozhatják a fent említett megbetegedéseket.

Közélet

 1. Öreghegy közösségi kemencéje körül zárták a félévet a városrész nyugdíjasai

  Az Öreghegyi Közösségi Ház kemencéjénél közös sütés-főzéssel zárultak az első félév programjai szerdán, az Öreghegyi Nyugdíjasklubnál, ahol sokan ülték körül a sült csirkecombbal, tarjával, savanyúsággal, friss kenyérrel és jóféle Noé-hegyi borral gazdagon terített asztalokat.

  2018.06.20.
 2. Kisbuszt kapott az élelmiszermentéshez a Smart Grant Alapítvány

  Mintegy 3,5 millió forint értékű Opel Vivaro kisbuszt vehetett át a Smart Grant Alapítvány szerdán a Fehérvár Travel Köszhasznú Alapítvány a Rászorulókért támogatásának köszönhetően. A jármű segítségével hatékonyabban működtetheti majd élelmiszermentési programját a Smart Grant.

  2018.06.20.
 3. Idén is várják a fehérváriak jelöléseit közszolgáltatásban dolgozók elismerésére

  Tavaly elindított kezdeményezése nyomán az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért 2018-ban is elismerő oklevelet adományoz három közszolgáltatásban dolgozó személynek. Javaslatot bárki tehet az alapítvány honlapján, a www.aszfv.hu oldalon, augusztus 15-ig. Az okleveleket szeptemberben, a Székesfehérvári Civil Napon adják át a jutalmazottaknak.

  2018.06.20.
 4. Pap,- és diakónusszentelés lesz szombaton, a Prohászka templomban

  A Székesfehérvári Egyházmegye hagyományának megfelelően Keresztelő Szent János születésének ünnepén, június 23-án, szombaton pap- és diakónusszentelés lesz Székesfehérváron, a Prohászka-templomban. Spányi Antal, megyés püspök pappá szenteli Rohrbacher János, diakónust, és diakónussá szenteli Mészáros Barnabás, Mitrovics Zsolt és Sisa István Lénárd, akolitusokat.

  2018.06.20.

Múzeumok éjszakája

Eseménynaptár

2018. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek