Hiteles információk a HPV-ről szülőknek, tanároknak és védőnőknek

Székesfehérváron már a fiúgyermekek esetében is lehetőség van a HPV elleni védőoltás térítésmentes igénylésére, a vírus okozta megbetegedések megelőzésének céljából. Csütörtökön tanároknak és szülőknek szerveztek előadást a témában Dr. Fábián Károly onkológus-urológus főorvos közreműködésével a Hotel Magyar Királyban. Az előadáson hiteles információkat kaphattak a résztvevők a HPV okozta betegségekről és a védőoltásról.
2018.03.08. 16:21 |

Székesfehérvár Önkormányzata hosszú évek óta elkötelezett a HPV okozta megbetegedések megelőzésében.

Amíg nem volt ingyenes, addig városi forrásból  12 éves lánygyermekek oltását biztosították évről-évre. Amióta ezt az állam biztosítja, azóta a 12 éves fehérvári fiúgyermekek kapják meg térítésmentesen az oltássorozatot. A fiús családok szülei márciusban fogják kézhez kapni az Önkormányzat tájékoztatását, amely alapján az igényléseket benyújthatják.

Csütörtökön két előadást is szervezett Székesfehérvár Önkormányzata és a Humán Szolgáltató Intézet.

Először az érintett korosztályt oktató tanárok, majd az érdeklődő szülők kaphattak részletes tájékoztatást a HPV elleni védőoltásról és a méhnyakrák megelőzéséről Dr. Fábián Károly onkológus-urológus főorvostól a Hotel Magyar Királyban.

Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok az előadásokat megelőzően elmondta, azért is fontos a HPV oltás megelőző hatásáról beszélni, mert nagyon sok téves információ, rémhír kering ezzel kapcsolatban az interneten, ami megtévesztheti a szülőket, akik döntenek arról, hogy beadatják-e a gyereküknek ezt az oltást, vagy sem. „Azért szerveztük a mai előadást, hogy hiteles információkat nyújtsunk. Amikor születik egy Nobel-díjas találmány, ami bizonyítottan hasznos és az állam és az önkormányzat segítségével a 12 éves korosztály ingyenesen hozzájut, nagy kár lenne, ha nem használnák ezt ki a gyerekek egészsége érdekében.” - fogalmazott Östör Annamária.

Előadásában Dr. Fábián Károly kiemelte, minden alapot nélkülöző információk keringenek a védőoltásokról.

Felidézte, hogy történt egy nagy magyarországi vizsgálat pár évvel ezelőtt, ami arra az eredményre jutott, hogy a védőoltásoknál a mellékhatások 90%-a a tű látványa okozta rosszullét volt..

Elmondta, hogy a fiúkat azért fontos beoltani, mert ők is kaphatnak a HPV-től gyulladásokat, elváltozásokat, és rákot, hiszen ezek a vírusok péniszrákot, végbélrákot, hangszalag tumorokat okozhatnak, ezen kívül átadószerepet játszanak. A vírusról elmondta, nagyon elterjedt, a világ lakosságának 80%-a életében legalább egyszer átesett HPV fertőzésen. A fertőzések nagyja egy-két év után spontán gyógyul, ami nem, azzal van a probléma, ezek okozhatják a fent említett megbetegedéseket.

Közélet

 1. Ilyen volt a szeptemberi szúnyogirtás a levegőből

  A szúnyogirtást csípésszám vizsgálat előzi meg. Ez az elmúlt napokban igen magas, percenkénti 75-110 csípésszámot mért Fehérváron. A csütörtöki irtást az Önkormányzat megrendelésére a Városgondnokság végeztette. Az indulás előtt a térképes egyeztetés mellett az irtószer mennyiségét is ellenőrizték, továbbá minden gépen van GPS követő ami rögzítette a pontos repülési útvonalat is.

  2018.09.20.
 2. Fogyatékkal élők juthatnak kommunikációs eszközökhöz - még jelentkezhet a programra

  Fogyatékkal élő emberek juthatnak korszerű info-kommunikációs eszközökhöz a „Korlátok nélkül – mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése” elnevezésű országos program keretében. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége 600 fő mozgáskorlátozott embert támogat olyan eszközökkel, amelyek a mindennapi ügyintézést, a képzéseket és a munkavállalást segítik. Ilyen eszközök az egérkiváltó eszközök, a speciális billentyűzetek, kapcsolók vagy tekintetkövető eszközök. 

  2018.09.20.
 3. A hagyomány folytatódik - gólyabál lesz október 10-én a Magyar Királyban

  Ebben az évben már a harmadik Székesfehérvári Felsőoktatási Gólyabál várja a városban tanuló elsőéves egyetemi hallgatókat október 10-én. A Hotel Magyar Király kapui 20.30 órakor tárulnak ki, a buli hajnalig négyig tart majd bálkirálynő- és bálkirályválasztással, tombolával és persze kiváló zenékkel.

  2018.09.20.
 4. Mise és közös imádság vasárnap a Szőlő utcai keresztnél

  Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szerveznek szabadtéri misét a Szőlő utcai keresztnél, a Szent kereszt felmagasztalásának ünnepéhez kapcsolódva. A vasárnap 15 órakor kezdődő misét Tóth Tamás esperes, plébános celebrálja.

  2018.09.20.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek