Hitel passzív KHR esetén? Kölcsön BAR listásoknak

Nem könnyű feladat, de nem is lehetetlen! Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a passzív KHR-esek lehetőségeiről. Mit kell tudni a hiteligénylésről negatív BAR listásként és hogyan juthatunk mégis kölcsönhöz, ha a bankok nem adnak?
2020.02.26. 11:51 |

A KHR-nél (Központi Hitelinformációs Rendszer) talán közismertebb a BAR (Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer) lista elnevezés. Lényegében mindkét mozaikszó ugyanazt a felületet takarja, vagyis azt a rendszert, ahol a bankok nyilván tudják tartani az adósaikat. Adóssá akkor válhatunk, ha kilencven napnál több, illetve a minimálbér összegénél nagyobb tartozásunk gyűlik össze.

Mi a különbség pozitív és negatív, aktív és passzív BAR lista között?

A BAR listán szereplőknek két típusát különböztethetjük meg. A negatív névsorban szerepelnek az adósok, akik attól függően, rendezték-e tartozásukat, vagy sem szintén két részre oszthatók, passzívra és aktívra. A jelenlegi jogszabályok szerint, aki aktív adóslistás, az nem is számíthat kölcsönre, hiszen a bankok csak annak folyósítanak hitelt, akitől vissza is fogják azt kapni.
Passzív KHR listára akkor kerülhetünk, ha adóssá váltunk, de tartozásunkat már rendeztük. Innentől számítva, egy évig még szerepel rajta a nevünk egyfajta jelzésként a bankok számára. Passzív KHR-esként már lehetséges a hitelfelvétel, de várhatóan rosszabb feltételekkel.

Hogyan kaphatunk hitelt passzív BAR listásként?

A bankok ilyen esetben rendszerint ragaszkodnak a jelzáloghoz, tehát ingatlan-, vagy autófedezet ellenében biztosítanak csak kölcsönt. Ez lehetővé teszi a számukra, hogy fizetési elmaradás esetén lefoglalják azt és elárverezzék, az árából fedezve költségeiket. Ezen kívül kérhetik egy jó anyagi helyzetben lévő kezes bevonását is. Amennyiben elmaradunk a fizetéssel, úgy a hitel törlesztésének kötelezettsége a kezesünkre hárul. Erre a szerepre érdemes olyan személyt választani, és csak olyasvalakiért vállalni a kezességet, akiben teljes mértékig megbízunk.

Ha mégis aktív státuszban maradnánk…

Magyarországon csak néhány olyan bank létezik, amelyik folyósít személyi kölcsönt aktív BAR listások számára és jellemzően nagyon magas kamattal, igen kedvezőtlen feltételek mellett. Egymillió forintnál magasabb összeghez így például nem juthatunk, és a heti törlesztés a jellemző kritérium.

Adóstárs bevonását is kérheti a bank, akire adott esetben akkor is szükség lehet, ha a passzív listán vagyunk, vagy egyáltalán nem szerepelünk rajta. Ilyenkor kettőtök jövedelmét veszi számításba a hitelintézet, és ez alapján kalkulálja ki a felvehető összeget, a törlesztőrészleteket és a futamidőt. Fontos, hogy az adóstárs nem szerepelhet a negatív KHR listán, valamint rendszeres és elsődleges jövedelemmel kell rendelkeznie.

Aktív státuszban lévő adósok igényelhetnek továbbá Babaváró hitelt, de nem ez az egyetlen lehetőségük. Nagy népszerűségnek örvendenek a körükben az adósságrendező hitelek is, habár érdemes elgondolkodni rajta, hogy újabb tartozást szeretnénk-e a nyakunkba venni. A második kölcsönt jó eséllyel előnytelenebb feltételekkel fogjuk megkapni, így a visszafizetendő összeg és a futamidő is kitolódhat.

Ha mégis hitelre van szükségünk, vehetünk fel magánkölcsönt. Ezt magánszemélyek adják, de fokozott figyelmet igényel a részünkről a felvétele. Mielőtt bármilyen összeget elfogadnánk, írjunk közjegyző által hitelesített kölcsönszerződést! Ebben szerepelnie kell a felvett összegnek, a felvétel és a visszafizetés napjának és a felszámított kamatnak is. Mindenek előtt azonban csak olyan személytől fogadjunk el kölcsönt, akit ismerünk és akiben megbízunk!

A legkönnyebb és legjobb megoldás az lehet, ha közeli hozzátartozóhoz fordulunk. Ez lehet szülő, testvér vagy unokatestvér is. Ha ő maga nem is tud pénzzel kisegíteni minket, megkérhetjük, hogy a saját nevére vegyen fel nekünk hitelt. Csak akkor válasszátok azonban ezt a megoldást, ha feltétel nélkül megbíztok egymásban és biztosak vagytok benne, hogy késedelem nélkül vissza tudod majd fizetni neki a számlájáról levont hitelösszeget, minden hónapban.

Ha egyik fenti lehetőség sem áll a rendelkezésedre, vagy csak nem szimpatikus, fordulhatsz külföldi bankokhoz. Magyarországon az osztrák hitelek a legnépszerűbbek, hiszen közeli ország és nem kizárt, hogy magyar ügyintéző segítségével is intézhetjük őket. Mivel a külföldi bankok nem férnek hozzá a KHR listához, így nem tudják, hogy az igénylő rajta van-e vagy sem. Az intézésükhöz hitelközvetítő segítségét is kérheted. Mindenképp válassz azonban olyat, aki megbízható és minden információt hiánytalanul átad neked, hogy tisztában legyél a hitel legapróbb részleteivel!

Mi az a pozitív BAR lista?

A negatív mellett létezik egy pozitív KHR lista is. Minden hitelt felvevő magánszemély és vállalati ügyfél ugyanis bekerül a KHR zárt rendszerű nyilvántartásába, bármilyen hitelügylettel. A rendszer szétválasztja és külön kezeli azokat, akik rendben törlesztenek és azokat, akik problémásak (hitelmulasztások, csalás). A KHR listán tehát a hazai hitelintézetek minden élő szerződése megtalálható.

Gazdaság

 1. Kormánydöntés a börgöndi repülőtér fejlesztésének előkészítéséről

  Ismét tárgyalt a kormány a börgöndi repülőtér fejlesztésének kérdéséről: határozatban kerültek kijelölésre az előkészítésben közreműködő szakminisztériumok és az első határidő. - jelentette be közösségi oldalán Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

  2020.03.04.
 2. Mennyibe kerül a gyerekeinknek egy esküvő?

  Mindenki életében fontos esemény az esküvő, hiszen összekötjük az életünket azzal az emberrel, akivel együtt szeretnénk megöregedni. A házasságkötés azonban nem csak érzelmileg, de anyagilag is nagy lépést jelent, ugyanis nem kevés költséggel jár - attól függően, hogy a pár milyennek képzeli el a nagy napot. 

  2020.03.03.
 3. Mikor érdemes visszarakni a nyári gumit az autóra?

  A téli időszakhoz közeledve rendszerint a téli gumi kérdésével foglalkozott minden autós portál. A hideg hónapokat lassan magunk mögött tudhatjuk, és valljuk be, sokkal kevésbé sikerültek fogvacogtatóra, mint azt a legtöbben hittük. Ennek ellenére a hét fokos szabály a téli hónapokban is igaz, vagyis kizárólag téli gumival volt érdemes az utakra gurulni.

  2020.03.01.
 4. Ismét Székesfehérváron gyűltek össze Közép-Európa méhészei

  Harminckettedik alkalommal rendezték meg a nemzetközi méhészkiállítást és vásárt Székesfehérváron. Idén is több mint száz kiállító vett részt a rangos találkozón. A szakmai rendezvény kiváló lehetőség volt a termelőknek, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, és választ kapjanak az ágazat legfontosabb kérdéseire.

  2020.02.29.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin