Híresek és Képek - világhírű fotográfusok alkotásai a Csók Képtárban

Híresek és Képek címmel nyílt kiállítás csütörtökön délután a Csók István Képtárban: a magyar fotográfia modern irányzatainak 150 alkotásából, köztük a világhírű André Kertész, Moholy-Nagy László és Robert Capa fotóival.
2019.05.23. 19:28 |

Közel 20 fotográfus művét - közülük öt, világhírűvé vált alkotó munkáit - csodálhatjuk meg a Csók István Képtárban.

Közel húsz magyar fotográfus 150 izgalmas alkotása érkezett Székesfehérvárra, köztük a világhírű André Kertész, Moholy-Nagy László, Robert Capa, Brassaï, Martin Munkacsi fotóival. Az átfogó válogatás az első világháborút közvetlenül megelőző évektől a második világháború végéig terjedő korszakot öleli át: képet ad a társadalmi és művészeti közegről, a divat világáról, a háborúk pusztításairól és a hétköznapokról.

Az átfogó válogatás az 1910-40-es évek társadalmi és művészeti közegének, divatjának világába ad betekintést, valamint képet ad a háborúk pusztításairól.

A kiállításon a világban kevésbé ismert kortársak munkáiból is láthatunk fotókat: Balogh Rudolf, Escher Károly, Haár Ferenc, Kálmán Kata, Kerny István, Kinszki Imre és Pécsi József kreatív, kísérletező alkotásai egyrészt az elvárt, megszokott képstílusok, másrészt a másképp gondolkodás képviselői. A másfélszáz kép így a magyar modern és avantgárd alkotók és a később világhírűvé vált alkotók művészeti látásmódja közötti párhuzamokra is rámutat.

A szeptember 8-ig látogatható tárlat kísérőprogramjai között szervezett vezetés, komolyabb és könnyedebb előadások, színházi és zenei est is szerepel.

"Zseniális a tárlat, bármelyik európai múzeumban megállná a helyét, változtatás nélkül." - fogalmazott a megnyitón Brájer Éva alpolgármester, aki gratulált Izinger Katalin kurátornak. "Akik a képek létrejöttéhez megnyomták az exponáló gombot, világhírű, ismert fotósok. Tehetségük Magyarországon született, de különböző sorsokban különböző okoknál fogva külföldön hozták létre életművük javát." - mondta az alpolgármester az öt világhírű alkotóról szólva és arra kérte a látogatókat, hogy használják fel a kiállítás adta lehetőséget, nézzék a fényképet és nézzenek a kép mögé, mert "száraz, unalmas emberből sohasem lehet jó fényképész, bármilyen finom és drága a gépe. A legtárgyilagosabb fénykép is jobban hasonlít a fényképészre, mint a tárgyra." - idézte Bálint György író, újságíró gondolatait.
Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója kiemelte, hogy a kiállítás a magyar fotográfia legsikeresebb korszakát, a két világháború közti korszakot mutatja be. "Azt szerettük volna bemutatni, hogy ezek az alkotók milyen vizuális gyökerekkel rendelkeztek, amikor Magyarországon éltek." - tette hozzá.

Izinger Katalin művészettörténész, a kiállítás kurátora a tárlat helyéről és szerepéről szólt, amelyet a múzeum történetében tölt be. Mint mondta, fél évszázaddal ezelőtt, 1969-ban a XX. századi magyar művész című sorozat részként lehetett először látni itt, Székesfehérváron Moholy-Nagy László képeit, fotográfiáit. A művészettörténész felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani kiállításhoz kapcsolódóan számos programmal készülnek.

Ezt követően a tárlatot Ladik Katalin költő nyitotta meg verseivel, amelyeket a kiállításon látható képek ihlettek.

Kultúra

 1. Poór Péter és a Székesfehérvári Balett Színház lépett fel a Nyugdíjasok Karácsonyán

  A Nyugdíjasok Karácsonya Székesfehérvár Önkormányzatának hagyományos rendezvénye, amelynek keretében szórakoztató karácsonyi programmal ajándékozza meg a város szépkorú polgárait, a nyugdíjasklubokat és egyesületeket, hogy így fejezze ki köszönetét egész éves munkájukért, támogatásukért és együttműködésükért.

  2019.12.13.
 2. Bartos György József vehette át 2019-ben az Érdy János Emlékérmet

  Közmeghallgatást és közgyűlést tartott pénteken a székesfehérvári képviselőtestület. A napirendek tárgyalása előtt került átadásra az „Érdy János Emlékérem”. Az elismerésben évente egy, a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely megőrzése, bemutatása érdekében kiemelkedő munkát végzett személy részesülhet.

  2019.12.13.
 3. Fehérvári beszélgetések 3. - Vakler Lajos kötetét mutatják be a Vörösmarty teremben

  December 17-én, kedden 18 órakor lesz Vakler Lajos, Penna Regia-díjas és Prima Primissima-különdíjas újságíró Fehérvári beszélgetések 3. című kötetének bemutatója a Vörösmarty teremben. (Kossuth utca 14.) A könyv újabb válogatás a város közösségében meghatározó személyekkel készült beszélgetésekből; élvezetes és hiteles olvasmány, amely „lelkünk épületét” szolgálja.

  2019.12.13.
 4. A Hungarikum együttes karácsonyi koncertje a Szent István Művelődési Házban

  December 19-én, csütörtökön este 7 órakor „Ő leszen néktek” címmel a régi karácsonyok hangulatát megidéző meghitt, ünnepre hangoló koncertet ad a Hungarikum együttes a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, a kenyér és bor jegyében. Belépődíj: 2.000.-Ft, jegyek elővételben az intézmény portáján kaphatók és a koncert előtt a helyszínen.

  2019.12.13.

Balett

Eseménynaptár

2019. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Székesfehérvár Topotéka