Híresek és Képek - világhírű fotográfusok alkotásai a Csók Képtárban

Híresek és Képek címmel nyílt kiállítás csütörtökön délután a Csók István Képtárban: a magyar fotográfia modern irányzatainak 150 alkotásából, köztük a világhírű André Kertész, Moholy-Nagy László és Robert Capa fotóival.
2019.05.23. 19:28 |

Közel 20 fotográfus művét - közülük öt, világhírűvé vált alkotó munkáit - csodálhatjuk meg a Csók István Képtárban.

Közel húsz magyar fotográfus 150 izgalmas alkotása érkezett Székesfehérvárra, köztük a világhírű André Kertész, Moholy-Nagy László, Robert Capa, Brassaï, Martin Munkacsi fotóival. Az átfogó válogatás az első világháborút közvetlenül megelőző évektől a második világháború végéig terjedő korszakot öleli át: képet ad a társadalmi és művészeti közegről, a divat világáról, a háborúk pusztításairól és a hétköznapokról.

Az átfogó válogatás az 1910-40-es évek társadalmi és művészeti közegének, divatjának világába ad betekintést, valamint képet ad a háborúk pusztításairól.

A kiállításon a világban kevésbé ismert kortársak munkáiból is láthatunk fotókat: Balogh Rudolf, Escher Károly, Haár Ferenc, Kálmán Kata, Kerny István, Kinszki Imre és Pécsi József kreatív, kísérletező alkotásai egyrészt az elvárt, megszokott képstílusok, másrészt a másképp gondolkodás képviselői. A másfélszáz kép így a magyar modern és avantgárd alkotók és a később világhírűvé vált alkotók művészeti látásmódja közötti párhuzamokra is rámutat.

A szeptember 8-ig látogatható tárlat kísérőprogramjai között szervezett vezetés, komolyabb és könnyedebb előadások, színházi és zenei est is szerepel.

"Zseniális a tárlat, bármelyik európai múzeumban megállná a helyét, változtatás nélkül." - fogalmazott a megnyitón Brájer Éva alpolgármester, aki gratulált Izinger Katalin kurátornak. "Akik a képek létrejöttéhez megnyomták az exponáló gombot, világhírű, ismert fotósok. Tehetségük Magyarországon született, de különböző sorsokban különböző okoknál fogva külföldön hozták létre életművük javát." - mondta az alpolgármester az öt világhírű alkotóról szólva és arra kérte a látogatókat, hogy használják fel a kiállítás adta lehetőséget, nézzék a fényképet és nézzenek a kép mögé, mert "száraz, unalmas emberből sohasem lehet jó fényképész, bármilyen finom és drága a gépe. A legtárgyilagosabb fénykép is jobban hasonlít a fényképészre, mint a tárgyra." - idézte Bálint György író, újságíró gondolatait.
Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója kiemelte, hogy a kiállítás a magyar fotográfia legsikeresebb korszakát, a két világháború közti korszakot mutatja be. "Azt szerettük volna bemutatni, hogy ezek az alkotók milyen vizuális gyökerekkel rendelkeztek, amikor Magyarországon éltek." - tette hozzá.

Izinger Katalin művészettörténész, a kiállítás kurátora a tárlat helyéről és szerepéről szólt, amelyet a múzeum történetében tölt be. Mint mondta, fél évszázaddal ezelőtt, 1969-ban a XX. századi magyar művész című sorozat részként lehetett először látni itt, Székesfehérváron Moholy-Nagy László képeit, fotográfiáit. A művészettörténész felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani kiállításhoz kapcsolódóan számos programmal készülnek.

Ezt követően a tárlatot Ladik Katalin költő nyitotta meg verseivel, amelyeket a kiállításon látható képek ihlettek.

Kultúra

 1. IV. Béla drámai élettörténete elevenedik meg a szakrális színpadon

  Pénteken este a Koronázási szertartásjáték főpróbájára került sor a Nemzeti Emlékhelyen. Az idei színdarab IV. Béla koronázását és fordulatokban bővelkedő élettörténetét eleveníti fel Szikora János rendezésében. A látványos előadásban a színészek mellett táncosok, zenészek, valamint határon túlról érkező diákok is közreműködnek.

  2019.08.16.
 2. Deep Purple és Depesche Mode is volt a katonazenekari fesztiválon

  A Fricsay Richárd Katonazenekari Fesztivál hetedik alkalommal töltötte meg jó hangulatú zenével, vidámsággal a Belvárost. Négy zenekar száz katonája szórakoztatta a közönséget: a Zrínyi-induló és a Pákozdi toborzó pattogós dallamai mellett Deep Purple, Depesche Mode, latin zene, kánkán, swing és még Carl Orff Carmina Buránája is megszólalt.

  2019.08.16.
 3. „Nézd-lásd-fotózd-oszd” - Göndöcs Csaba tárlata nyílik a Kisfaludi Közösségi Házban

  Augusztus 16-án, pénteken nyílik meg Göndöcs Csaba „Nézd-lásd-fotózd-oszd” című kiállítása a Kisfaludi Közösségi Házban. Az esemény 18 órakor kezdődik. A tárlatot Forró Gergő nyitja meg.

  2019.08.16.
 4. IV. Béla királyról szóló drámát mutatott be a Szabad Színház - pénteken is lesz előadás

  A Királyi Napok rendezvénysorozata keretében mutatta be a Szent István Király Múzeum Rendházának díszudvarán Szabó Magda: Béla király című történelmi drámáját a Szabad Színház társulata csütörtökön este. Aki lemaradt a kitűnő színdarabról pénteken 20 órai kezdettel még bepótolhatja. Belépőjegyek válthatók az Igézőben 14 órától személyesen, vagy igényelhetők a 22/790-758-as telefonszámon, illetőleg az igezo2014@gmail.com e-mail címen. Jegyár: 1500Ft.

  2019.08.16.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka