Hetven éve küzdenek az életünkért - jubileumot ünnepeltek a mentősök

Emléküléssel ünnepelte az Országos Mentőszolgálat fennállásának 70. évfordulóját az OMSZ helyi szervezete. Érzékletes adatok tanúskodnak arról az elképesztő munkáról, amit a mentősök végeznek országosan és helyben, Székesfehérváron tavaly például közel 15 ezer mentési feladatot teljesítettek.
2018.10.26. 11:30 |

Az Országos Mentőszolgálatot 70 éve, 1948-ban hozták létre a mentés államosításával, egy korábban létező szervezet, a Vármegyék és Városok Országos Mentő Egyesülete jogutódjaként.

Az OMSZ regionális szervezetének ünnepi ülésén Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki az elmúlt 70 évben dolgozott vagy jelenleg is dolgozik az OMSZ kötelékében.

Szólt arról is, hogy létfontosságú alaptevékenységről és fantasztikus szakember gárdáról van szó, akik vállaják a mentéssel járó nehéz életvitelt. A polgármester hozzátette, hogy az anyagi támogatás mellett az a morális támogatás is fontos a mentősök számára, ami jelzi a közösség megbecsülését. 

Vörös Péter, az OMSZ regionális igazgatója elmondta, hogy az alapítás óta megháromszorozódott a mentőállomások száma, a mentőegységek száma pedig hatszorosára nőtt az országban.

Elmondta, hogy ma hússzor annyi ember dolgozik az OMSZ-nél, mint 1948-ban, ezzel ma Magyarország legnagyobb egészségügyi intézménye az OMSZ mentőszolgálat. Naponta 9 ezer dolgozó látja el azt a tevékenységet, ami lehetővé teszi, hogy az emberek napi 24 órában kórházon kívüli sürgősségi ellátáshoz jussanak. A tavalyi évben egymillió mentőfeladatot oldottak meg. Fejér megye mentéstörténetét és jelenét Reszegi Imre mutatta be, majd rövidfilmet is láthattak a résztvevők székesfehérvári mentőállomásról.

Székesfehérváron közel 15 ezer mentési feladatot teljesített az OMSZ 2017-ben.

Székesfehérváron a Vármegyék és Városok Országos Mentő Egyesülete révén 1928. január 16-án indult meg a szervezett mentő tevékenység. A mentőegységek szakmai vezetője Dr. Kő Antal lett, aki letette a székesfehérvári mentés alapjait a városban.

A rendezvény végén a résztvevők – dr. Cser-Palkovics András polgármester fővédnökkel az élen – aláírták a megye és a város ellátásában elkötelezett ResQ Alapítvány támogatói nyilatkozatát. 

Közélet

 1. Tartósélelmiszer gyűjtés lesz a Nyolcas műhelyben advent 3. hétvégéjén

  Közeledvén az ünnepekhez a Nyolcas Műhely Underground Klub ismét szeretne hozzájárulni a nehézségekkel küzdő családok megsegítéshez. A gyűjtésre december 14-én és 15-én kerül sor, a kedvezményezett a Család és Gyermekjóléti Központ.

  2018.12.13.
 2. Jövő héten keddtől egészen január 1-ig ingyenes a parkolás Fehérváron

  Már december 18-án, keddtől, egészen 2019. január 1-ig, keddig díjmentes lesz a parkolás Székesfehérváron. Az ingyenes parkolásról mindenki értesül, aki parkolójegyet szeretne váltani, ebben az időszakban nem működnek majd a parkolóautomaták a városban. A történelmi belvárosba, ami kiemelt parkolási zóna ezen időszak alatt is csak engedéllyel lehet behajtani!

  2018.12.13.
 3. Korszerű hulladékválogató, új kukásautók és új hulladékudvar is lesz jövőre

  A csalai hulladékkezelő telepre látogatott Fehérvár polgármestere, hogy köszönetet mondjon a fehérvári hulladékgazdálkodásban dolgozóknak. „E közszolgáltatás nélkül egy nagyváros nem tud működni. Az év mindennapján szállítják, rendszerezik, válogatják a hulladékot." A látogatáskor a jövő évben megvalósuló hulladékgazdálkodási fejlesztésekről is tájékoztatást adott a város polgármestere.

  2018.12.12.
 4. Közösségi élmény és ajándék a rászoruló családok gyermekeinek

  Hatvan gyerek vehetett át ajándékot kedden este a VÁLASZ - Független Civilek Fehérvárért Egyesület karácsonyi adományozó estjén. A rendezvény résztvevői a KÖFÉM Művelődési Házban először egy filmet láthattak, majd élelmiszer-, játék- és ruhacsomagot vehettek át.

  2018.12.11.

Eseménynaptár

2018. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek