Hetven éve küzdenek az életünkért - jubileumot ünnepeltek a mentősök

Emléküléssel ünnepelte az Országos Mentőszolgálat fennállásának 70. évfordulóját az OMSZ helyi szervezete. Érzékletes adatok tanúskodnak arról az elképesztő munkáról, amit a mentősök végeznek országosan és helyben, Székesfehérváron tavaly például közel 15 ezer mentési feladatot teljesítettek.
2018.10.26. 11:30 |

Az Országos Mentőszolgálatot 70 éve, 1948-ban hozták létre a mentés államosításával, egy korábban létező szervezet, a Vármegyék és Városok Országos Mentő Egyesülete jogutódjaként.

Az OMSZ regionális szervezetének ünnepi ülésén Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki az elmúlt 70 évben dolgozott vagy jelenleg is dolgozik az OMSZ kötelékében.

Szólt arról is, hogy létfontosságú alaptevékenységről és fantasztikus szakember gárdáról van szó, akik vállaják a mentéssel járó nehéz életvitelt. A polgármester hozzátette, hogy az anyagi támogatás mellett az a morális támogatás is fontos a mentősök számára, ami jelzi a közösség megbecsülését. 

Vörös Péter, az OMSZ regionális igazgatója elmondta, hogy az alapítás óta megháromszorozódott a mentőállomások száma, a mentőegységek száma pedig hatszorosára nőtt az országban.

Elmondta, hogy ma hússzor annyi ember dolgozik az OMSZ-nél, mint 1948-ban, ezzel ma Magyarország legnagyobb egészségügyi intézménye az OMSZ mentőszolgálat. Naponta 9 ezer dolgozó látja el azt a tevékenységet, ami lehetővé teszi, hogy az emberek napi 24 órában kórházon kívüli sürgősségi ellátáshoz jussanak. A tavalyi évben egymillió mentőfeladatot oldottak meg. Fejér megye mentéstörténetét és jelenét Reszegi Imre mutatta be, majd rövidfilmet is láthattak a résztvevők székesfehérvári mentőállomásról.

Székesfehérváron közel 15 ezer mentési feladatot teljesített az OMSZ 2017-ben.

Székesfehérváron a Vármegyék és Városok Országos Mentő Egyesülete révén 1928. január 16-án indult meg a szervezett mentő tevékenység. A mentőegységek szakmai vezetője Dr. Kő Antal lett, aki letette a székesfehérvári mentés alapjait a városban.

A rendezvény végén a résztvevők – dr. Cser-Palkovics András polgármester fővédnökkel az élen – aláírták a megye és a város ellátásában elkötelezett ResQ Alapítvány támogatói nyilatkozatát. 

Közélet

 1. A Fejér Megyei Afázia Klub tevékenységéről számoltak be a Szent György Kórházban

  A Fejér Megyei Afázia Klub 2018 áprilisa óta működik a „Beszédfogyatékos (stroke-on átesett) felnőttek komplex rehabilitációja” című sikeres pályázatnak köszönhetően. A klub eddigi tevékenységéről Gárdonyiné Kocsi Ilona, projektmenedzser, mesterlogopédus, Dr. Kerényi Levente, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Neurológiai Osztályának osztályvezető főorvosa és Dr. Óvári Attila, a csákvári Rehabilitációs Osztály vezetője számoltak be szerdán.

  2019.02.20.
 2. Az időben felfedezett mellrák gyógyítható! - mammográfiai szűrés Fehérváron

  A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház mammográfiai szakrendelésre, emlőszűrésre várja a Székesfehérváron élő hölgyeket februárban is. A meghívólevélen szereplő időpont módosítható a 06-20/387-7996 -as telefonszámon.

  2019.02.20.
 3. Új kültéri játszóeszközöket és projektorokat kapott a Kossuth Iskola

  A szülők támogatásának köszönhetően kültéri játszóeszközökkel, és egy székesfehérvári vállalkozás felajánlásának köszönhetően nyolc darab projektorral gazdagodott az öreghegyi Kossuth iskola.

  2019.02.20.
 4. Maroshegyi Egészségnap - szombaton ingyenes szűrésekkel várják az érdeklődőket

  Többféle szűréssel, általános állapotfelméréssel várja az érdeklődőket az ötödik Maroshegyi Egészségnap február 23-án, szombaton. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban 9 órától kora délutánig tartanak az ingyenesen elérhető vizsgálatok.

  2019.02.20.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek