Hetven éve küzdenek az életünkért - jubileumot ünnepeltek a mentősök

Emléküléssel ünnepelte az Országos Mentőszolgálat fennállásának 70. évfordulóját az OMSZ helyi szervezete. Érzékletes adatok tanúskodnak arról az elképesztő munkáról, amit a mentősök végeznek országosan és helyben, Székesfehérváron tavaly például közel 15 ezer mentési feladatot teljesítettek.
2018.10.26. 11:30 |

Az Országos Mentőszolgálatot 70 éve, 1948-ban hozták létre a mentés államosításával, egy korábban létező szervezet, a Vármegyék és Városok Országos Mentő Egyesülete jogutódjaként.

Az OMSZ regionális szervezetének ünnepi ülésén Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki az elmúlt 70 évben dolgozott vagy jelenleg is dolgozik az OMSZ kötelékében.

Szólt arról is, hogy létfontosságú alaptevékenységről és fantasztikus szakember gárdáról van szó, akik vállaják a mentéssel járó nehéz életvitelt. A polgármester hozzátette, hogy az anyagi támogatás mellett az a morális támogatás is fontos a mentősök számára, ami jelzi a közösség megbecsülését. 

Vörös Péter, az OMSZ regionális igazgatója elmondta, hogy az alapítás óta megháromszorozódott a mentőállomások száma, a mentőegységek száma pedig hatszorosára nőtt az országban.

Elmondta, hogy ma hússzor annyi ember dolgozik az OMSZ-nél, mint 1948-ban, ezzel ma Magyarország legnagyobb egészségügyi intézménye az OMSZ mentőszolgálat. Naponta 9 ezer dolgozó látja el azt a tevékenységet, ami lehetővé teszi, hogy az emberek napi 24 órában kórházon kívüli sürgősségi ellátáshoz jussanak. A tavalyi évben egymillió mentőfeladatot oldottak meg. Fejér megye mentéstörténetét és jelenét Reszegi Imre mutatta be, majd rövidfilmet is láthattak a résztvevők székesfehérvári mentőállomásról.

Székesfehérváron közel 15 ezer mentési feladatot teljesített az OMSZ 2017-ben.

Székesfehérváron a Vármegyék és Városok Országos Mentő Egyesülete révén 1928. január 16-án indult meg a szervezett mentő tevékenység. A mentőegységek szakmai vezetője Dr. Kő Antal lett, aki letette a székesfehérvári mentés alapjait a városban.

A rendezvény végén a résztvevők – dr. Cser-Palkovics András polgármester fővédnökkel az élen – aláírták a megye és a város ellátásában elkötelezett ResQ Alapítvány támogatói nyilatkozatát. 

Közélet

 1. Húsvét vigíliája - tűz,- és vízszentelés, mise és feltámadási körmenet a belvárosban

  Húsvét ünnepének előesti miséje tűzszenteléssel kezdődött a Szent Imre templom előterében; a sötétségből kivezető fény és világosság által a gyász csendjét a remény és öröm fényességévé változtatva. Az ünnepi éjszakán egy fiatal felnőtt vette fel a keresztség és a bérmálás szentségét. „Krisztus feltámadt! Valóban feltámadt! Halleluja!"

  2019.04.20.
 2. Nagypénteki igeliturgia és szertartás - szombaton 9 órától látogatható a szentsír

  Nagypénteken nincs szentmise, a Szent Imre templomban az esti szertartást Spányi Antal megyés püspök vezette, aki a csöndes bevonulás után arcra borult az oltár előtt. Az igeliturgia és minden szertartás ünnepélyesség nélkül, a legnagyobb egyszerűségben zajlott, olvasmányok fölolvasása, majd a passió eléneklése. Nagyszombaton délelőtt 9 órától várják szentsír látogatásra a híveket.

  2019.04.19.
 3. Közös keresztút-járással emlékeztek Fehérváron Jézus kereszthalálára

  Hagyományosan közösen emlékeztek Székesfehérvár polgárai és papjai Krisztus kereszthalálára, Nagypénteken délután, a Palotavárosi Kálváriánál, Spányi Antal, megyés püspök vezetésével, ahová idén sok százan jöttek el, hogy imádsággal és énekkel kísérjék Jézus útját a tizennégy stáción keresztül, Pilátus ítéletétől a sírbatételig.

  2019.04.19.
 4. Triduum - Spányi Antal megyés püspök lelkigyakorlatos beszédei a nagyheti lelki úton

  „Együtt imádkozva és egymásért! - mottóval idén közös húsvéti lelki készületre hívták a családokat Székesfehérvár papjai, Virágvasárnaptól kezdve Húsvétvasárnapig. A Nagyhét első három napján Spányi Antal megyés püspök nagyböjti lelkigyakorlatos szentbeszédeire várták a város híveit a székesfehérvári Szent Imre templomba. 

  2019.04.19.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek