Hétfőn becsengetnek - 921 kiselsős indul el iskolába Fehérváron

Az idén 80 éves jubileumát ünneplő Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola adott otthont pénteken délután a város tanévnyitó ünnepségének. Hétfőn elkezdődik az oktatás az alap- és középfokú intézményekben: idén 921 új kiselsős indul el iskolába Székesfehérváron. 
2019.08.30. 19:00 |

Nem véletlenül szólalt meg augusztus 30-án Vivaldi Négy évszakjából az Ősz című tétel a Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Szakközépiskolája és Szakgimnáziumában: az idén 80 éves jubileumát ünneplő intézményben tartották a város tanévnyitó ünnepségét.

Képek: Molnár Artúr, Bácskai Gergely

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében a tanévkezdés nehéz időszakát idézte fel személyes példákon keresztül, és a tartalmas, pihenéssel töltött nyári szünet után arról a várakozásról szólt, ami a barátokkal, ismerősökkel való újra találkozás lehetőségét rejti magában szeptembertől. Az intézmény minden eddigi és jelenlegi diákját, tanárát köszöntve kívánt boldog születésnapot a Széchenyinek, amely Székesfehérvár szakképzési rendszerének egyik nagyon fontos alapintézménye: „Az a képzési struktúra, ami itt van, a maga nemében az ország legjobbjai közé tartozik. Látva a jövő kihívásait – a digitalizációt, az informatikát és az ipar 4.0-t – egyértelműen a jövő képzését adja a mában.” – mondta a polgármester. Záró gondolataiban a társadalomnak azt a közös felelősségét és feladatát fogalmazta meg, amelynek az eredményeként a diákévek után a fiatalok megtalálják a számukra legmegfelelőbb hivatást, munkát, és boldog felnőttekké váljanak.

Kulcsár Szilvia főigazgató és Dominó Csaba kancellár nevében is köszöntötte a tanévnyitón megjelenteket Horváth Lajos Zoltán, a több mint 130 dolgozóval és 1400 diákkal működő iskola igazgatója. Az új tanév indulásakor tett fogadalmak, elhatározások betartásához kérte a tanárok és diákok kölcsönös segítségét: „Beszélgessünk arról, hogy ki milyen célokat tűz ki erre a tanévre – hiszen ha sikerül a célokat jól megfogalmazni, és támogatást nyújtunk egymásnak, sokkal nagyobb esélye lesz annak, hogy megvalósuljanak.” Csíkszentmihályi Mihály pszichológus kutatásaira hivatkozva kiemelte a döntés és a motiváció fontosságát a tanulás folyamatában, és sok sikert kívánt a 2019/2020-as tanévre. Felidézve a mind városi, mind országos viszonylatban is jelentős intézmény 80 éves történetét, a fenntartók változását, azt fogalmazta meg: az iskola iskola marad minden változás ellenére, amit a tanárok és diákok összetartó közössége határoz meg.

A tanévnyitót az intézmény diákjai versekkel, népzenével és néptánccal színesítették.

A rendezvényen részt vett Mészáros Attila alpolgármester, Török Szabolcs tankerületi igazgató, Vörös Csaba, a Székesfehérvári Intézményi Központ főigazgatója, Sipos Imre, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója, valamint a város önkormányzati képviselői és az oktatási intézmények vezetői.

Közélet

 1. Elhunyt Fási László, a Fejér Megyei Hírlap fotóriportere

  Életének 75. évében elbúcsúzott a földi kameráktól Fási László, a Fejér megyei Hírlap korszakos fotóriportere. Fási László annak a nemzedéknek volt évtizedeken át megbecsült képviselője, akik tudták és ismerték az alkalmazott fotográfiának a mindennapokra gyakorolt jelentőségét.

  2020.02.27.
 2. Télbúcsúztató összejövetellel erősítette közösségét az Öreghegyi Karitász Csoport

  Az Európai Unió Európai Szociális Alap „közösségi programok szervezése Székesfehérvár lakosai számára” című program keretében télbúcsúztató összejövetelen találkoztak a Székesfehérvár-Öreghegy Plébánia Karitász Csoportjának tagjai, támogatottjai és támogatói, valamint az általuk meghívott vendégek csütörtökön, a plébánia közösségi termében. Az eseményen műsort adott az Abai Hagyományőrző Asszonykórus.

  2020.02.27.
 3. Mentális egészségprojekt indul 20 fehérvári általános- és középiskolában

  Húsz általános- és középiskolai osztály számára valósít meg fejlesztő foglalkozást a SZÉNA Egyesület a "Mentális egészségprojekt Székesfehérváron" című program keretében az Arconic Alapítvány 10,8 millió forintos támogatásával. Olyan témákat is feldolgoznak, mint a szexuális nevelés, iskolai bántalmazás és önismeret.

  2020.02.27.
 4. Köszönet az Országos Diákparlament segítőinek

  Az Országos Diákparlament során segítő kísérőtanároknak, intézményvezetőknek, a megvalósításban közreműködő szakembereknek mondott köszönetet a Hiemer-ház Báltermében rendezett eseményen dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester.

  2020.02.26.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek