Házasság Hete - a fiatalok kihívásairól és a párkapcsolatokról szólt a Tihanyi Apátság perjele

„Csapatjáték szerelemmel - A Házasság Hete” országos rendezvénysorozatának keretében „Mid van, amit nem kaptál?” (Kor 4,7) címmel Mihályi Jeromos OSB, a Tihanyi Bencés Apátság perjele tartott előadást a fiatalok kihívásairól és a párkapcsolatokról kedden, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.
2020.02.11. 22:56 |

Nem vagyok sem pszichológus, sem házasságterapeuta.. Mégis miért szól bele a pap a magánéletbe? Hogyan beszélhet a családról, gyermekvállalásról, hiszen nem él családban és nem nevel gyerekeket? De vajon egy orvosnak betegnek kell-e lennie, ahhoz, hogy tudja gyógyítani a betegséget?

Az egyház rendelkezik egy olyan tapasztalattal - akár a hagyományból, akár az Örömhírből merítve - ami által hozzá tud szólni ezekhez a témákhoz. A kereszténység nem egy izolált dolog, van egy kétezer éves tapasztalata.

Ha úgy fogjuk fel Jézus Krisztus Örömhírét, hogy az életalakító valóság, akkor az élet ezen dolgaiban az egyház tud tanácsot adni, tudunk segíteni, tudunk szempontokat adni, irányt, értékrendet mutatni. Nem tudunk viszont kinyilatkoztatni.” - vezette be előadását Mihályi Jeromos OSB, a Tihanyi Bencés Apátság perjele.

„Mid van, amit nem kaptál?” (Kor 4,7)

Amikor a fiatalok problémáiról beszélünk, akkor a szülők problémájáról is beszélünk, akár a szülők életvezetéséről, mintájáról.

A családi minta és szociális közösségek meghatározók. A barátságok is meghatározzák az ember életét, amelyek mint tapasztalatok, minták beszüremkednek a párkapcsolatba is.

Jézus azért adta számunkra az Evangéliumot, azért cselekedett, gyógyított, azért szólt hozzánk, azért alapította az egyházat, mert ő pontosan ismeri az embert. Sokkal jobban ismer minket, mint mi saját magunkat.

Mindannyiunknak megvannak a sajátos küzdelmei, sajátos örömei és ebből táplálkozunk, beépítjük az életünkbe és a gondolatainkba.” - emelte ki előadásában Jeromos atya.

„Az ember nem dolog, hanem élőlény, aki folyamatosan fejlődik” - írja Erich Fromm.

Egészen biztos vagyok benne, hogy a technikai fejlődés jó dolog.” - hangsúlyozta a perjel.

De az, hogy mire használjuk és hogy használhatjuk rosszra, - nem nézve a következmények mögé - ez valóság.” - tette hozzá.

Amikor arról beszélünk, hogy a házasságban ketten egy testté lesznek, akkor arról szól a dolog, hogy lelkiekben akkor tudunk egyek lenni, ha ismerem a másikat, ha nem bújok el a másik elől, hogyha odaajándékozom önmagamat a másik embernek. Ez hatalmas feladat mindenki számára. Ettől a szerzetesek sem állnak messze. Akkor tudunk igazán jó szerzetesi életet élni, ha lebontunk minden falat és teljesen átadjuk magunkat Istennek.” - zárta gondolatait a Tihanyi Apátság perjele.

Közélet

 1. Fitz 100 emlékév - Pokrovenszi Krisztián igazgató a Múzeumi beszélgetésekben

  Elindult a Múzeumi beszélgetések sorozat: az első adásban Pokrovenszki Krisztián jelenlegi igazgató beszélt az intézmény jelenéről, jövőbeli terveiről, illetve megidézte az emlékév kapcsán az egykori legendás igazgató, Fitz Jenő alakját, munkásságát.

  2021.04.13.
 2. Néma főhajtással tisztelegtek kedden délelőtt a katyńi vérengzés áldozatainak emléke előtt

  Néma koszorúzást tartottak Székesfehérváron kedden, a katyńi vérengzés áldozatainak emléknapján a Jávor Ottó téren, a Katyń Emlékkeresztnél. Azon mintegy 22.000 lengyel értelmiségi, tiszt és tisztségviselő előtt hajtottak fejet, akik a keleti Golgotán vesztették életüket.

  2021.04.13.
 3. Új nap, új remények - pályázattal segítik a civil közösségek adománygyűjtő kampányait

  A járványhelyzet okozta egyre szűkösebb anyagi források közepette egy új adománygyűjtési lehetőséget ajánl a civil szervezetek figyelmébe a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány. Az Új nap, új remények című program civil szervezetek, informális civil közösségek adománygyűjtő kampányait segíti, mely egy közösségi élménnyel, közös sétával zárul az őszi napfelkeltében.

  2021.04.13.
 4. Tovább nőtt a jelentkezési kedv a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára

  Folyamatosan nő a jelentkezők száma és ezzel párhuzamosan a hallgatói létszám is a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán. 2016-os indulása óta, minden évben egyre többen jelölik meg a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusát a felsőoktatási felvételi eljárások során. A 2021-2022-es tanévben összesen 616-an szeretnének az intézmény valamelyik képzésére felvételt nyerni, mely az előző évhez képest közel 20 %-kos növekedést jelent. 

  2021.04.12.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár