Trianon 100 vándorkiállítás - „Hazám, hazám, drága hazám, bárcsak határid láthatnám...”

Két héten át Székesfehérváron látható a TRIANON 100 Összetartoztunk – Összetartozunk című országos vándorkiállítás, a Jancsárkert Balatoni úti parkolójában. Korabeli anyagok felhasználásával mutatja be a tárlat a magyarság legnagyobb sorstragédiáját és az azt követő időszakot, megerősítve: több mint száz év távlatával is él és stabil a magyar nemzet a Kápát-medencében.
2021.11.20. 16:04 |

„Az egész ország területén 3750 kocsi van tele a vasútállomásokon vagonlakókkal...”, „A vagonlakók 80 százaléka hazafias érzésből jött át ide.” – ilyen és ezekhez hasonló főcímekkel számoltak be a korabeli újságok a trianoni békediktátum után kialakult helyzetről. A magyar nemzet egyik legnagyobb sorstragédiájára most egy vándorkiállítás emlékeztet és emlékezik, amely két héten át várja a látogatókat Székesfehérváron, a Jancsárkert Termelői és Biopiac Balatoni úti parkolójában.

A városunkbeli megnyitót szombaton délelőtt tartották a vagonokban berendezett kiállítóterek között, ahol dr. Cser-Palkovics András polgármester fogalmazta meg gondolatait a magyarságot ért trauma kapcsán.

Az ingyenesen látogatható vándorkiállításon korabeli fotók és videóbejátszások idézik meg a korszakot, amelynek megismerésére december 3-ig van lehetőség Székesfehérváron.

„Történelmi hitelességgel számol be a tárlat egy történelmi sorsfordító tragédiáról – adatokkal, képekkel, technikai eszközök segítségével közelebb hozva a mai kor emberéhez a tragédiát, annak következményeit és máig tartó hatását. (...) De azt is látom, hogy a nemzeti összetartozás eredményeképpen itt lehetünk, magyarul mondhatom el ezt a köszöntőt, és Magyarországon rendezhetjük meg ezt a 18 várost, települést végigjáró kiállítást.” - hangsúlyozta Székesfehérvár polgármestere, aki hozzátette, hogy a nemzet történelmi fővárosában a nemzet egészéért is felelősséget éreznek. Kiemelte: reméli, hogy minél több iskolai osztály eljön megnézni a tárlatot, és utána egy történelem vagy osztályfőnöki órán át is beszélik a látottakat. Hiszen „végre ki kellene mondani a tényeket, és be kellene látni, hogy mind a mai napig Európában a kisebbségi-nemzetiségi jogok nincsenek rendezve. Van tehát bőven feladat!” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András.

Balogh Gábor történész felidézte a Magyarország számára végzetesnek szánt rendelkezést és annak következményeit. „1920-at követően a magyar társadalmat, határainkon innen és túl, egy kollektív tragédia sújtotta: a Trianon-trauma. Szerencsére – rendhagyó módon – ebből a lehetetlen helyzetből a magyar nemzet mégis helyre tudott állni.” – hangsúlyozta a történész. Az „újjáépítés” szerencsére sikeres volt, miközben az, hogy erről a tragédiáról sokáig nem lehetett beszélni, több korszak történelmi felelősségét vonja maga után. A legfontosabb viszont, hogy ma 13 millió magyar él a Kárpát-medencében; a történelem folyamán még soha nem élt ennyi magyar ebben a földrajzi térségben – fogalmazott a Terror Háza munkatársa.

A megnyitón Kubinyi Júlia népdalénekes és Keresztes János színművész működött közre.

A Hybridart Management Ügynökség által, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány megbízásából megvalósult, tematikus egységekre bontott tárlat sok-sok forrás bevonásával, a kort megidéző kulisszákkal idézi meg a Trianoni békediktátumhoz vezető utat, annak következményeit és az államiság megőrzése érdekében tett erőfeszítéseket.

Közélet

 1. Idén is a határon túli magyar óvodáknak segítettek az Ökumenikus Adventi Jótékonysági Esttel

  A felvidéki párkányi Katolikus Szent Imre Egyházi Óvodát, valamint a délvidéki Bácskossuthfalvai Napsugár Református Óvodát támogatták azzal a jótékonysági esttel, amit pénteken este rendeztek a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az eseményen fellépett többek között a Misztrál Együttes és Nyisztor Ilona csángó népdalénekes is.

  2021.12.03.
 2. Lakossági fórum lesz Alsóvárosban december 9-én csütörtökön

  Lakossági fórumot tart csütörtökön az Alsóvárosban élőknek Mészáros Attila. Az önkormányzati képviselő a városrészben nemrég létrejött közösségi térben várja a résztvevőket.

  2021.12.03.
 3. Pozitív lett a város polgármesterének koronavírus-tesztje - mostantól karanténban otthonról dolgozik

  Facebookon tájékoztatta a fehérváriakat a város polgármestere Cser-Palkovics András, hogy pozitív lett a PCR-tesztje, és amíg szükséges karanténban marad, és otthonról dolgozik. Mint írta, komoly tünetei nincsenek: "hőemelkedés, nátha és kis köhégés eddig az összes jele a fertőzésnek."

  2021.12.02.
 4. Jótékonysági rock este a Gyermekvédelmi Központ lakóiért szombaton az Ikon Clubban

  Idén is összefognak a helyi zenekarok a Gyermekvédelmi Központ fiatal lakóiért. December 4-én, szombaton az Ikon Clubban szerveznek jótékonysági estet koncertekkel és hajnalig tartó rock-metál partival. A belépő 1.000 forint, emellett jó szívvel fogadják a tárgyi adományokat is.

  2021.12.02.

Adventi programok 2021.

Eseménynaptár

2021. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár