Hazai terepen - interjú Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvossal

Az idei évben Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos vehette át a Szent István Emlékérmet és Díjat, aki ezer szállal kötődik Fejér megyéhez és Székesfehérvárhoz. Dr. Müller Cecíliát többek között arról is kérdeztük, hogyan élte meg a fehérvári közösség elismerését, milyen előkészületek zajlanak a koronavírus járvány terjedésének megakadályozására és milyen szerepe lehet ebben a helyi önkormányzatoknak.
2020.08.18. 20:26 |

Milyen érzésekkel veszi át a Szent István Emlékérmet és Díjat, amely egyben egy olyan helyi közösség elismerését is jelenti, ahol hosszú évekig tevékenykedett?

Óriási megtiszteltetés számomra a díj, leginkább azért, mert székesfehérvári emberektől kapom. Ismerjük azt a mondást, hogy senki sem lehet próféta a saját hazájában, de úgy látszik mégis.. Nagyon kedves a szívemnek, hogy az a helyi közösség ismeri el a munkámat, ahol éltem, tevékenykedtem, ez még közelebb visz engem ehhez a díjhoz. Nagyon köszönöm ezt az elismerést, amit "hazai terepről", a székesfehérvári emberek jóvoltából kaptam és be kell vallanom, nagyon meglepett.

Dunaújvárosi tisztifőorvosként, majd a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetőjeként hosszú évekig dolgozott Fejér megyében. Hogyan élte meg a váltást, amikor 2018-ban országos tisztifőorvos lett?

Már korábban is megkerestek egy-két alkalommal, de mindig úgy gondoltam, hogy Fejér megye és Székesfehérvár nagyon kedves számomra és belátható a mértéke, úgy éreztem ezt tudom a kezemben tartani és egy ilyen mértékű terület egészségügyi ellátásáért, biztonságáért tudok felelősséget vállalni. Sokadik megkeresére szántam rá magam, hogy elvállaljam az országos tisztifőorvosságot, ami óriási feladat, hiszen az ország többi területét is meg kellett és folyamatosan meg kell ismernem ahhoz, hogy az összes, emberi egészséget érintő tényezővel tisztában legyek és az emberek egészségéért tudjak dolgozni egész Magyarország területén.

Ezt az óriási feladatot tette még nehezebbé a koronavírus-járvány okozta pandémiás helyzet. Mikor érzékelték először azt, hogy világjárvány lehet a COVID-19 koronavírusból és melyek voltak első kormányzati intézkedések?

Tudjuk, hogy pandémiás potenciálja számos kórokozónak van, elsősorban az influenza közismert, ami képes mutálódni és ha egy erőteljes, nagyfokú mutáció lép fel, azzal szemben minden ember védtelen lehet. Azt nem tudtuk, hogy éppen a koronavírus lesz az, ami pandémiát fog okozni, de valóban november végén, december elején a kínai hatóságok már értesítették az egészségügyi világszervezetet arról, hogy valamiféle tüdőgyulladás- járvány terjed, akkor még nem azonosították a kórokozót. Folyamatos információcsere zajlik az országok között és ezen információk birtokában figyeltünk fel arra, hogy valami nagy baj van. Január elején már azonosították a kínai tudósok a kórokozót, akkor már tudtuk, hogy nem fogjuk megúszni a világjárványt. Maga a terjedési mód - az, hogy légúton terjed - olyan potenciált jelent a koronavírusnak, hogy feltartóztathatatlanul halad előre. Viszont nyertünk két hónapot, létrejött az operatív törzs, ami valamennyi szakmát, hivatást egy platformra hozott, akinek köze van a járvány kezeléséhez. Ott születtek meg azok az előremutató döntések, amivel idejekorán tudtunk lépni és mérsékelni a járvány negatív hatásait.

Most viszont újra aggasztóak a napi számok itthon, sokan a "második hullámról" beszélnek..

Biztos, hogy itt van a vírus köztünk, napi negyven körüli esetszámot regisztrálunk most is. Ezek egy része importált eset, a sárga, vagy piros jelzésű országokból jönnek haza a polgártársaink, de ami még fontosabb, - és ebben látom a fő problémát - hogy a közösségekben terjed elsősorban a vírus, mert abszolút tüneteket mutató emberek mennek közösségbe lázzal, köhögéssel.. Arra kérem az embereket most is, hogy tartsuk meg továbbra is az alapvető szabályokat. Amikor befejeződött nagyjából az első hullám, többször hangsúlyoztuk, hogy nem dőlhetünk hátra, nem lélegezhetünk fel. Folyamatosan dolgozunk most is a kollégáimmal, követni kell a vírus útját, mértékét, a vírus mutációit, hogy hogyan változtatja a tulajdonságait és ennek megfelelően milyen intézkedéseket tudunk hozni. Ha "hullámnak" nevezzük, ha nem, mindenképpen elérkezik a szeptember 1-je, amikor a gyerekek újra közösségbe mennek, a felnőttek is a nyári szabadság után visszamennek a munkahelyekre, így a körülmények mindenképpen adottak lesznek ahhoz, hogy egy légúton terjedő vírust át tudjunk adni egymásnak. Ezért rendkívül fontos az, hogy egy pici lazítás után ismét komolyan vegyük azokat a higiénés rendszabályokat, amivel a vírus terjedését meg tudjuk akadályozni.

A veszélyhelyzet ideje alatt több városvezető hiányolta a településre lebontott betegszámot és ennek alakulását, hangúlyozva, hogy ez megkönnyítené a védekezést..

Ez csak a járvány kezdetén volt így, amikor nagyon kellett vigyázni, hiszen emlékszünk arra, hogy amikor például Olaszországban, Lombardiában tombolt a járvány, az emberek elindultak a kevésbé érintett területek felé egészen le Szicíliáig és vitték a vírust. Köszönöm a bizalmat és a megértést, hogy minden döntésünket méltányolták és elfogadták, így olyan kisszámú megbetegedés volt egy-egy településen és egy-egy önkormányzat területén, hogy ha ezt közzé tesszük, akkor pillanatok alatt kiderül, hogy személy szerint ki ő. Azt gondolom, hogy a személyiségi jogokra és a járvány terjedésére is és még számos más egyéb szempontra tekintettel kellett lennünk. Amikor már engedte a helyzet, nagyon sok önkormányzat kért és kapott is adatot..

Milyen szerepet töltenek be a helyi önkormányzatok a védekezésben?

Az önkormányzatok rendkívül nagy segítséget nyújtottak a lakosságnak,részükről nagyfokú együttműködést tapasztaltam, ami nagyon megnyugtató volt. Az önkormányzatoknak számos intézménye van, amit fenntartanak, például óvodák, idősotthonok, ahol bevezették azokat a higiénés rendszabályokat, és az adott helyhez igazodóan a helyre jellemző további szabályozást, amit igazából ők tudtak megítélni a legbölcsebben. Természetesen távolról lehet adni egy általános eljárásrendet, egy "kottát", hogy mik azok az alapszabályok, amiket be kell tartani, de helyhez szabottan csak az önkormányzatok tudnak döntést hozni. Emlékezzünk csak vissza a veszélyhelyzet idején a hétvégékre, hiszen számos olyan önkormányzat van, ami jelentős turisztikai központokat irányít, ezért is döntött úgy az operatív törzs, hogy az ő kezükbe helyezi a döntési lehetőséget.

Interjú

 1. Kati néni a legszebb korban - beszélgetés Kocsis Balázs szobrászművésszel

  19 esztendeje annak, hogy ünnepélyes keretek között, Katalin-napon felavatták Kati néni szobrát a Liszt Ferenc utcában. Nagy esemény volt ez 2001-ben, hiszen számos bonyodalom, szakhatóságokkal folytatott „pörlekedés” előzte meg. Az alkotást már ugyanezen év január 12-én kihelyezték, és egy üzenetgyűjtő urnát tettek mellé, hogy megtudják, akarják-e a fehérváriak a fertályos asszony szobrát, vagy sem?

  2020.11.25.
 2. Bory mester több szemszögből – beszélgetés Magony Imre helytörténésszel

  Bory Jenőt többnyire a nevezetes, romantikus Bory-vár létrehozójaként emlegetik a székesfehérváriak. Az alkotó azonban nem „csak” szobrászművész volt, építészként, festőként, pedagógusként, szakíróként is tevékenykedett. Az utóbbi években egyre részletesebben feltárt, páratlanul gazdag életművét ismerhetik meg az olvasók Magony Imre Bory Jenőről szóló monográfiájából. 

  2020.11.16.
 3. A könyvtáros szakma életre szóló hivatás - interjú Beniczky Péternével

  Tudósok, geológus, református lelkész és ügyvéd felmenők mutatták az utat a humán szakterület felé, és a szeretetteljes családi otthon roskadozó könyvespolcain mindig akadt valami érdekes, új világba hívogató könyv. Beszélgetőtársam egyik nagypapája – bár nem ez volt a fő foglalkozása – katalógust készített a házi könyvtárban.

  2020.08.30.
 4. Beszélgetés Mohai Gábor, rádiós és televíziós bemondóval, előadóművésszel

  Nagy érdeklődés övezte Mohai Gábor „Kihűlt világ” című önálló verses irodalmi estjét a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház díszudvarán kedden. Az előadóművész, bemondó, rádiós és televíziós műsorvezető fehérvári jelenléte alkalmával válaszolt kérdéseinkre.

  2020.08.25.
 1. Európa több országában öregbítette hazánk és városunk hírnevét Halmai Miklós, nagykövet

  „Tősgyökeres fehérvári vagyok, Fehérváron születtem és tanultam érettségiig, a feleségem is fehérvári, a gyermekeim is itt születtek, a szüleim is itt élnek, tehet minden fontos szál ideköt.” - vallja Halmai Miklós, Magyarország portugáliai nagykövete.

  2020.08.07.
 2. Az imitátor - szeptember végén várható Prax Levente második kötetének megjelenése

  Prax Levente első kötete után a hamarosan megjelenő második is igazolja: akármibe fog a szerző, „paródia lesz belőle”. Az abszurd-groteszk stílus, a kritikus szemlélet, a szereplők irracionális viselkedése jelenik meg a mániákus díszmadárgyűjtő váratlan átváltozásáról, az apokaliptikus fővárosról vagy a szenzációhajhász riporter hanyatlásáról szóló elbeszélésekben. 

  2020.08.07.
 3. Négy évad, huszonöt beszélgetés, hetven vendég - interjú Zemlényi Katicával

  Művészet, hagyományőrzés, a helyi értékek megismerése és megőrzése – ezzel az elkötelezettséggel, attitűddel indult el négy éve a Közéleti és Kulturális Szalon programsorozata a Zsolt utcai Krisztus Király Plébánia Közösségi Házában. A huszonöt rendezvényen több mint hetven vendég fordult meg: olyan párosok, akiket egy valami ugyan összeköt, de az életnek akár két teljesen különböző területén végzik munkájukat, teljesítik hivatásukat. 

  2020.08.04.
 4. Hangolnak már - meglepetéssel készül augusztusra a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar

  A tervek szerint – ha a járványhelyzet engedi – augusztus 19-én ismét a fúvószenéé és az egyenruhásoké lesz a főszerep Székesfehérvár Belvárosában. A VIII. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztiválon négy helyőrségi zenekar előadásában csendülnek fel indulók, klasszikusok és könnyűzenei melódiák.

  2020.07.21.

Lakossági tájékoztatás

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6