Hazai terepen - interjú Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvossal

Az idei évben Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos vehette át a Szent István Emlékérmet és Díjat, aki ezer szállal kötődik Fejér megyéhez és Székesfehérvárhoz. Dr. Müller Cecíliát többek között arról is kérdeztük, hogyan élte meg a fehérvári közösség elismerését, milyen előkészületek zajlanak a koronavírus járvány terjedésének megakadályozására és milyen szerepe lehet ebben a helyi önkormányzatoknak.
2020.08.18. 20:26 |

Milyen érzésekkel veszi át a Szent István Emlékérmet és Díjat, amely egyben egy olyan helyi közösség elismerését is jelenti, ahol hosszú évekig tevékenykedett?

Óriási megtiszteltetés számomra a díj, leginkább azért, mert székesfehérvári emberektől kapom. Ismerjük azt a mondást, hogy senki sem lehet próféta a saját hazájában, de úgy látszik mégis.. Nagyon kedves a szívemnek, hogy az a helyi közösség ismeri el a munkámat, ahol éltem, tevékenykedtem, ez még közelebb visz engem ehhez a díjhoz. Nagyon köszönöm ezt az elismerést, amit "hazai terepről", a székesfehérvári emberek jóvoltából kaptam és be kell vallanom, nagyon meglepett.

Dunaújvárosi tisztifőorvosként, majd a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetőjeként hosszú évekig dolgozott Fejér megyében. Hogyan élte meg a váltást, amikor 2018-ban országos tisztifőorvos lett?

Már korábban is megkerestek egy-két alkalommal, de mindig úgy gondoltam, hogy Fejér megye és Székesfehérvár nagyon kedves számomra és belátható a mértéke, úgy éreztem ezt tudom a kezemben tartani és egy ilyen mértékű terület egészségügyi ellátásáért, biztonságáért tudok felelősséget vállalni. Sokadik megkeresére szántam rá magam, hogy elvállaljam az országos tisztifőorvosságot, ami óriási feladat, hiszen az ország többi területét is meg kellett és folyamatosan meg kell ismernem ahhoz, hogy az összes, emberi egészséget érintő tényezővel tisztában legyek és az emberek egészségéért tudjak dolgozni egész Magyarország területén.

Ezt az óriási feladatot tette még nehezebbé a koronavírus-járvány okozta pandémiás helyzet. Mikor érzékelték először azt, hogy világjárvány lehet a COVID-19 koronavírusból és melyek voltak első kormányzati intézkedések?

Tudjuk, hogy pandémiás potenciálja számos kórokozónak van, elsősorban az influenza közismert, ami képes mutálódni és ha egy erőteljes, nagyfokú mutáció lép fel, azzal szemben minden ember védtelen lehet. Azt nem tudtuk, hogy éppen a koronavírus lesz az, ami pandémiát fog okozni, de valóban november végén, december elején a kínai hatóságok már értesítették az egészségügyi világszervezetet arról, hogy valamiféle tüdőgyulladás- járvány terjed, akkor még nem azonosították a kórokozót. Folyamatos információcsere zajlik az országok között és ezen információk birtokában figyeltünk fel arra, hogy valami nagy baj van. Január elején már azonosították a kínai tudósok a kórokozót, akkor már tudtuk, hogy nem fogjuk megúszni a világjárványt. Maga a terjedési mód - az, hogy légúton terjed - olyan potenciált jelent a koronavírusnak, hogy feltartóztathatatlanul halad előre. Viszont nyertünk két hónapot, létrejött az operatív törzs, ami valamennyi szakmát, hivatást egy platformra hozott, akinek köze van a járvány kezeléséhez. Ott születtek meg azok az előremutató döntések, amivel idejekorán tudtunk lépni és mérsékelni a járvány negatív hatásait.

Most viszont újra aggasztóak a napi számok itthon, sokan a "második hullámról" beszélnek..

Biztos, hogy itt van a vírus köztünk, napi negyven körüli esetszámot regisztrálunk most is. Ezek egy része importált eset, a sárga, vagy piros jelzésű országokból jönnek haza a polgártársaink, de ami még fontosabb, - és ebben látom a fő problémát - hogy a közösségekben terjed elsősorban a vírus, mert abszolút tüneteket mutató emberek mennek közösségbe lázzal, köhögéssel.. Arra kérem az embereket most is, hogy tartsuk meg továbbra is az alapvető szabályokat. Amikor befejeződött nagyjából az első hullám, többször hangsúlyoztuk, hogy nem dőlhetünk hátra, nem lélegezhetünk fel. Folyamatosan dolgozunk most is a kollégáimmal, követni kell a vírus útját, mértékét, a vírus mutációit, hogy hogyan változtatja a tulajdonságait és ennek megfelelően milyen intézkedéseket tudunk hozni. Ha "hullámnak" nevezzük, ha nem, mindenképpen elérkezik a szeptember 1-je, amikor a gyerekek újra közösségbe mennek, a felnőttek is a nyári szabadság után visszamennek a munkahelyekre, így a körülmények mindenképpen adottak lesznek ahhoz, hogy egy légúton terjedő vírust át tudjunk adni egymásnak. Ezért rendkívül fontos az, hogy egy pici lazítás után ismét komolyan vegyük azokat a higiénés rendszabályokat, amivel a vírus terjedését meg tudjuk akadályozni.

A veszélyhelyzet ideje alatt több városvezető hiányolta a településre lebontott betegszámot és ennek alakulását, hangúlyozva, hogy ez megkönnyítené a védekezést..

Ez csak a járvány kezdetén volt így, amikor nagyon kellett vigyázni, hiszen emlékszünk arra, hogy amikor például Olaszországban, Lombardiában tombolt a járvány, az emberek elindultak a kevésbé érintett területek felé egészen le Szicíliáig és vitték a vírust. Köszönöm a bizalmat és a megértést, hogy minden döntésünket méltányolták és elfogadták, így olyan kisszámú megbetegedés volt egy-egy településen és egy-egy önkormányzat területén, hogy ha ezt közzé tesszük, akkor pillanatok alatt kiderül, hogy személy szerint ki ő. Azt gondolom, hogy a személyiségi jogokra és a járvány terjedésére is és még számos más egyéb szempontra tekintettel kellett lennünk. Amikor már engedte a helyzet, nagyon sok önkormányzat kért és kapott is adatot..

Milyen szerepet töltenek be a helyi önkormányzatok a védekezésben?

Az önkormányzatok rendkívül nagy segítséget nyújtottak a lakosságnak,részükről nagyfokú együttműködést tapasztaltam, ami nagyon megnyugtató volt. Az önkormányzatoknak számos intézménye van, amit fenntartanak, például óvodák, idősotthonok, ahol bevezették azokat a higiénés rendszabályokat, és az adott helyhez igazodóan a helyre jellemző további szabályozást, amit igazából ők tudtak megítélni a legbölcsebben. Természetesen távolról lehet adni egy általános eljárásrendet, egy "kottát", hogy mik azok az alapszabályok, amiket be kell tartani, de helyhez szabottan csak az önkormányzatok tudnak döntést hozni. Emlékezzünk csak vissza a veszélyhelyzet idején a hétvégékre, hiszen számos olyan önkormányzat van, ami jelentős turisztikai központokat irányít, ezért is döntött úgy az operatív törzs, hogy az ő kezükbe helyezi a döntési lehetőséget.

Interjú

 1. A szüleimnek megígértem, hogy hazajövök! - interjú Bucsi László professzorral

  Bucsi László professzor, a Szent György Kórház főigazgatója idestova negyven esztendeje, hogy letette az orvosi esküt székesfehérvári fiatalként. Az Ybl Miklós Gimnáziumban érettségizett, és tudatosan választotta az orvosi hivatást. Beszélgetésünk során annak jártam utána, hogy szakmai pályafutásának milyen állomásai voltak.

  2021.05.20.
 2. Hamarosan elindul az új városkártya-rendszer – interjú Laufer Tamással

  Az Alba Innovár immáron négyéves sikertörténetet tudhat magáénak: gyermek és felnőtt képzései, szakkörei, táborai, okostanterem programja után a nevükhöz szorosan fűződő Székesfehérvár App is új funkcióval bővül indén tavasszal – mondta el Laufer Tamás, az Alba Innovár Digitális Élményközpont vezetője.

  2021.05.13.
 3. Kihívás és élmény a Nemere építése - beszélgetés Józsa Dáviddal és Kiss Benjáminnal

  Bár a koronavírus-járvány lassította a munkát, ennek ellenére folyamatosan halad az Albatrosz Repülő Egyesület és a Régi Magyar Vitorlázórepülő Sportalapítvány közös projektje, a 85 évvel ezelőtt Székesfehérváron készült vitorlázórepülő, a Nemere újraépítése. Az elmúlt hónapokban gyarapodott a szárny bordáinak száma, és folyamatosan bővül a segédtartók alkatrészének száma is. 

  2021.04.28.
 4. Prohászka Ottokár püspökre emlékezik halálának évfordulóján Spányi Antal

  Az egyházi ünnepek rendjében Prohászka Ottokár püspök halálának évfordulója idén is húsvétra esett. A századforduló magyar kereszténysége meghatározó személyiségének egyik szellemi-lelki örökségére emlékezve, a szenvedésben megélt istenkapcsolatról és kegyelmekről beszél Spányi Antal püspök.

  2021.04.18.
 1. „Hiszünk az emberek józan gondolkodásában”

  Az egy éve tartó megváltozott életről, a családi találkozók, közösségi élet hiányáról, az új fórumokon zajló képviselői munkáról is szólt a város közgyűlésének két rangidős tagja, akik képviselői munkájuk ellátása mellett édesanyaként, nagymamaként is helytállnak. Dr. Dienesné Fluck Györgyi, a 14. számú és dr. Horváth Miklósné, a 3. számú választókörzet önkormányzati képviselői az egyéni felelősségről és a védőoltás szabad választásáról is megosztotta véleményét.

  2021.04.08.
 2. Itt mindig olyan emberek voltak, akik lehetővé tették a fejlődést - interjú Forgó Bélával

  Minden nagyvállalatnak, így a Köfémnek is kihívást jelentett a rendszerváltozás időszaka. Közülük több nem élte túl a váltást, a fehérvári alumíniumgyár azonban éppen ebben az időszakban indult óriási fejlődésnek. Mi sem bizonyítja jobban a sikert, mint hogy idén ünnepeljük a vállalat nyolcvanadik születésnapját. A rendszerváltáskor indult fejlődést nagyon sokan Forgó Béla nevével kötik össze.

  2021.04.01.
 3. Védjük meg hitünket, az egyházat, keresztény kultúránkat – Spányi Antal püspök nagyböjti üzenete

  Spányi Antal püspök negyedik nagyböjti üzenete szerint minden hívőnek meg kell tudni védeni a hitét, az Egyházat, ezeréves keresztény kultúránkat, hogy megmaradjunk, mint Szent István népe és Mária országa.

  2021.03.24.
 4. Az 1848/49-es események ihlették Sasvári János legújabb domborművét

  Újabb, az 1848-49/es forradalom és szabadságharcot megidéző domborművel bővítette alkotói gyűjteményét Sasvári János László kő- és fafaragó mester. A művész gyermekkora óta hordozta magában az ihletet a műhöz, melyet egyelőre az otthonában őriz, és kutatja a méltó helyét. Életművéről egy könyv is készült Fába vésett magyar történelem címmel.

  2021.03.22.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4