-
Lakossági szúnyoglárva program
A tavalyi csapadékos nyár és a február óta tapasztalható, az évszakhoz képest jóval melegebb időjárás miatt már erőteljesen érezhetjük a szúnyogok jelenlétét. Bár a mostani hűvösebb idő lassítja fejlődésüket, Székesfehérvár köz- és külterületein már megkezdődött a biológiai szúnyoggyérítés.
2024.04.19. -
Tarantula Expo és nemezes műhely
Két programra is várják az érdeklődőket április 20-án, szombaton a Gárdonyi Géza Művelődési Házban. 10.30-tól nemezes műhely kezdődik, majd 13.00 órától látogatható az XXL Tarantula Expo kisállat kiállítás.
2024.04.19. -
Kézműves táborok idén is
Idén is meghirdette nyári diáktáborait a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. Július 1-5-e között, valamint augusztus 12-16-a között lesz egy-egy turnus, melyekre már lehet jelentkezni.
2024.04.19. -
Versek, mesék, társasjáték
A családoknak szombaton délelőttre kínál tartalmasan együtt töltött időt az Aranybulla Könyvtár és a VMK Széna téri Tagkönyvtára. Családi társasjáték és mesés, zenés, verses program közül is választhatnak az érdeklődők.
2024.04.19.
Hat megye kereskedő és vendéglátós tanulói versengtek Székesfehérváron
A kinőtt pulcsi ujja akár díszcsomagolás is lehet egy borosüvegen, a teáskannából némi kreativitással, kézügyességgel és újrahasznosított csomagolóanyaggal pedig elefántot is készíthetünk. A II. Kereskedők viadalán születtek ezek az ötletes alkotások, a Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola versenyén. A szakmai alapkészségek mellett a környezettudatosság és az egészséges táplálkozás kapott idén kiemelt szerepet a versenyen, amin nyolc csapat mérte össze tudását.
A Békéscsabától Pécsig szinte az egész országból érkező versenyzőket Mészáros Attila alpolgármester és Zelei Eszter, a Székesfehérvári SZC Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának igazgatója köszöntötte, majd szakmai totóval indult a verseny, amit a gyakorlati feladatok követtek.
A Királyi ízek, illatok gasztronómiai versenyen pincér-, szakács- és cukrásztanulókból álló háromfős csapatok versenyeztek. A pincérek királyi lakomához illő díszterítést mutattak be, de különböző felszolgálási módokban, kávékészítésben és borválasztásban is helyt kellett állniuk. A szakácsok előételt és főételt készítettek egy-egy előre meghatározott alapanyagból, libamájból és szarvascombból. A cukrászok pedig a szakácsuk ételéhez illeszkedő tányérdesszertet készítettek.
A szakmai zsűri nem csak a végterméket, hanem a készítés folyamatát is pontozta. A szakácsoknál Adamek Balázs mesterszakács, a Diófa Étterem konyhafőnöke és Volenter István mesterszakács, a Nemzeti Gasztronómia Válogatott csapatkapitánya, a cukrászoknál Csete Ildikó, Pass Szilvia és Végh József, a Damniczki, az Aranyalma és a Krém Cukrászda mestercukrászai bíráltak. A pincér zsűri tagjai Madler László, a Diófa étterem vezetője és Nyikos Szabolcs, a Beat étterem üzletvezető-helyettese voltak. A kereskedőknél Molnár Mária, a SPAR áruházvezetője és Horváth Viktória, a Hervis székesfehérvári boltvezetője zsűrizte a versenyzőket.