Háromszáz új munkahelyet teremt az IBM új beruházása Székesfehérváron

Az IBM 3,5 milliárd forintból - 1 milliárd forintos állami támogatással - fejleszti informatikai központját Székesfehérváron. A beruházásnak köszönhetően 300 új munkahely jön létre, jelentette be fehérvári sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter.
2020.11.30. 14:49 |

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, az olyan szolgáltató központok, mint a székesfehérvári, fontos szerepet töltenek be a jól képzett fiatalok foglalkoztatásában, valamint a kutatás- és fejlesztésközpontú gazdaság kiépítésében. A hétfői eseményen jelen volt Vargha Tamás országgyűlési képviselő, Dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint Rehus Péter, az IBM országigazgatója és Zerényi Zoltán, az IBM ügyvezető igazgatója.

Képek: Külgazdasági és külügyminisztérium

A kormány támogatásának köszönhetően 3,5 milliárd forintos bővítést hajt végre Székesfehérváron az IBM, jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter. „Amíg a világgazdaságból szinte csak negatív híreket hallunk, addig mi most nem kevesebbet jelenthetünk be, minthogy a világ egyik legnagyobb és legismertebb vállalata 300 új munkahelyet hoz létre Székesfehérváron. Az IBM 3,5 milliárd forintos beruházás keretében bővíti informatikai központját, amihez a kormány 1 milliárd forintos támogatást nyújt, mindezzel pedig 300 új munkahely jön létre az informatikai szektorban. Újabb lépés a magyar gazdaság dimenzióváltásában, hiszen ez ismét egy olyan beruházás, amely magas hozzáadott értéket képvisel a legmodernebb iparágban.” - hangsúlyozta Szijjártó Péter. Hozzátette, azért is jelentős ez a fejlesztés, mert a szolgáltatóközpontok és az informatikai ágazat nyújtják az egyik legfontosabb lehetőséget a magyar fiataloknak, hogy itthon maradjanak, itthon találjanak olyan munkát, ahol az idegen nyelvet használhatják, ahol komoly presztízse van a munkahelyüknek, ahol gyors az előre jutási lehetőség. Hazánkban jelenleg 131 ilyen szolgáltatóközpont működik, amelyek közel 65 ezer munkavállalót foglalkoztatnak. Székesfehérváron 3250 fő dolgozik ilyen központokban.

Az IBM magyarországi történetét a fejlődés és az innováció határozta meg, mondta Rehus Péter. A cég országigazgatója egy rövid történeti áttekintés után arról beszélt, hogy a székesfehérvári szolgáltatóközpontból ügyfelek ezreit támogatják komplex informatikai infrastruktúrájuk üzemeltetésében Európában és most már a kontinensen kívül is. Ma az IBM olyan nagy hozzáadott értéket képviselő megoldásokra, fejlesztésekre fókuszál, amelyek a világ fejlődését biztosítják: mint a mesterséges intelligencia, a felhőalapú szolgáltatások, vagy a kvantum számítástechnika, valamint azon szolgáltatások, melyek mindezeket az innovatív digitális technológiákat vállalati környezetben gyorsan és hatékonyan teszik működőképessé. Magyarországon is számos iparágat támogatnak.

Zerényi Zoltán, az IBM ügyvezető igazgatója szólt arról, hogy a székesfehérvári központ 1997 óta folyamatosan dolgozik. „Always on”, azaz az év minden napján, a nap minden percében az ügyfeleik rendelkezésére állnak, legyen szó akár komplex migrációról, egy adatközpont kiépítéséről vagy éppen „csak” egy hibaelhárításról az éjszaka közepén egy kulcsfontosságú pénzügyi ügyfélnek.

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője az amerikai cég és a kormány jó együttműködését emelte ki, valamint megköszönte, hogy a járvány miatt kialakult nehéz gazdagsági helyzetben is előre tekintenek, a kormánnyal együttműködve keresnek megoldásokat, amelynek köszönhetően fejlesztenek és munkahelyeket teremtenek.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester újságírói kérdésre elmondta, a beruházásért számos helyszín versenyzett a világon, azonban Fehérvár adottságainak és a kormány 1 milliárd forintos támogatásának hála, több más nagyvállalat után az IBM is városunknak, a fehérvári polgároknak szavazott bizalmat a mostani, rendkívül nehéz gazdasági helyzetben. A polgármester örömét fejezte ki, hogy a cég szolgáltató központja innováció-fókuszú beruházás keretében 300 új munkahelyet teremt, tovább erősítve hazánk és Székesfehérvár helyét az ipar magas hozzáadott szellemi értéket kívánó szektorában is.

Gazdaság

 1. Az Év Honlapja lett a Sóstó Látogatóközpont weboldala

  A www.sostoszekesfehervar.hu oldallal pályázott a Magyar Marketing Szövetség által meghirdetett ’Az Év Honlapja 2020’ címre a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft., és a legrangosabb hazai online marketingkommunikációs pályázat ítészeinek döntése alapján Turizmus kategóriában el is nyerte ezt a címet.

  2021.01.21.
 2. Nyolcvanéves múltra tekint vissza a Köfém

  Jubileumot ünnepel az Alcoa-Köfém jogutódja, a Howmet-Köfém Kft. Az egyes gyáregységeknek is kerek évfordulója van az idén. A nagy múltú cég a munkavállalóit és a lakosságot érintő programsorozattal készül ebben az évben.

  2021.01.21.
 3. Fehérvári turizmus 2020-ban - itt vannak az első adatok a koronavírus hatásairól

  Mintegy 73.793 vendégéjszakát regisztráltak Székesfehérvár kereskedelmi szálláshelyein 2020-ban. Mint a legtöbb magyar városban, úgy Fehérváron is erősen érződik a turizmusban a koronavírus hatása, a forgalom az előző évhez képest 47%-os volt.

  2021.01.19.
 4. Ifjúsági Tudományos Verseny - száz többletpont jár a dobogósoknak

  Minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezi a húsz év alatti fiataloknak szóló innovációs versenyt, az első fordulóra 140 projektötlet érkezett. A 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen legjobban szereplő fiatalok ösztöndíjban részesülnek, a dobogós helyezettek pedig 100 plusz pontot is kapnak a felsőoktatási felvételin.

  2021.01.19.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár