Hárommillió forintos támogatást kapott az Óbudai Egyetem a Howmet Aerospace Alapítványtól

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és a Howmet-Köfém Kft. között évek óta szoros az együttműködés a kutatásban és a duális képzésben is. Hétfőn sajtótájékoztató keretein belül adták át azt a hárommillió forintos támogatást, amelyet többek között a robottechnikai központ, a virtuális valóság és a pneumatikai labor fejlesztésére használtak fel.
2021.11.15. 16:13 |

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán tartott hétfői sajtótájékoztatón vették át a 3.000.000 forintos támogatást az egyetem vezetői.

A rendezvényen elsőként Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a résztvevőket és elmondta, immár legalább ötödik alkalommal találkoznak az egyetem képviselőivel nagy összegű támogatás átadásának apropójából. Szeretném megköszönni a Howmet-Köfém több éves partnerségét, amely anyagi és szakmai egyaránt. A támogatások mellett, akár a duális képzésben, akár a szakmai programokban évről-évre nagyon sok segítséget kapunk a cégtől. Azt gondolom, hogy az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara az elmúlt években nagyon komoly fejlődésen ment keresztül: az infrastruktúra és a  hallgatói létszám növekedésben is folyamatos az előrelépés, ami a város iparának szempontjából nagyon fontos tényező, zárta köszöntőjét az alpolgármester.

Katus István, a Howmet-Köfém Kft. ügyvezető igazgatója beszédében úgy fogalmazott, szinte már hazajár az Alba Regia Műszaki Karra. Külön kiemelte, hogy az Alapítványnak köszönhetően soha nem látott mértékű anyagi támogatást sikerült Magyarországra hozniuk. Az elsők között voltunk a székesfehérvári vállalatok között, akik fontosnak érezték, hogy az egyetemi oktatásba a helyi vállalatok is bekapcsolódjanak. Az idén több, mint 150 millió forint támogatást sikerült Magyarországra hozni a Howmet Aerospace Alapítványon keresztül, ennek egy része ez a 3 millió forintos támogatás, de részesült belőle a kórház és a város középiskolái is. „Továbbra is elkötelezettek vagyunk abban, hogy Székesfehérvár és vonzáskörzete hasonló mértékű támogatásokban részesüljön.” – emelte ki az ügyvezető igazgató.

Ahhoz, hogy korszerű legyen a felsőoktatásunk és a képzésünk, nélkülözhetetlenek a korszerű, up-to-date eszközök, fogalmazott Prof. Dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánja, aki köszönet mondott Budavári Csabánénak, az Alba Regia Műszaki Kar Felsőoktatásáért Alapítvány elnökének a dinamikus együttműködésért.

Arról, hogy milyen hasznosan tudta használni az egyetem a támogatást, Széll Károly docens tartott előadást a megjelenteknek. Elmondta, az oktatáson túl a kutatásban és a fejlesztésben is nagy hasznát vették az eddigi és a mostani támogatásoknak is. Létrejött többek között egy robottechnikai központ, amelynek köszönhetően a helyi iparban található gyártósorokat sikerült integrálniuk az egyetemi oktatásba. Megvalósult az egyetemen egy pneumatikai labor, valamint foglalkoznak a virtuális valósággal is, amelyből a sajtótájékoztató után egy rövid bemutató is tartottak.

Gazdaság

 1. Fejér termék 2022 – december 31-ig várja a pályázatokat a Fejér Megyei Önkormányzat

  A „Hagyomány - Érték - Minőség” jegyében ismét meghirdette a Fejér Termék pályázatot a Fejér Megyei Önkormányzat. A megyében előállított minőségi kézműves termékek és élelmiszerek készítői 2021. december 31-ig pályázhatnak az elismerő cím elnyerésére.

  2021.11.29.
 2. Koronavírusos betegek gyógyításához használt termékek gyártásához fejlesztett a Garzon Bútor

  A koronavírusos betegek gyógyításában használható egészségipari termékek, például intenzív ágyak és infúziós állványok előállítása érdekében európai uniós és hazai támogatással bővítette fémüzemi kapacitását Tamásiban a székesfehérvári székhelyű Garzon Bútor Zrt.

  2021.11.25.
 3. Újabb támogatásban részesült a Vasvári Pál Gimnázium

  A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium és az Howmet-Köfém Kft. együttműködése eredményeként ebben az évben a vállalat Alapítványa a Science, Technology, Engineering and Math (STEM) program keretében 20 000 dollár (több mint 5.800.000 forint) támogatásban részesítette a természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé orientáló iskolai projektet.

  2021.11.24.
 4. A jövő elkezdődött! – magyar egészségipari fejlesztések mutatkoztak be a MOL Arénában

  Nagyszabású kiállításon mutatkoztak be Székesfehérváron azok a hazai vállalkozások, amelyek az Egészségipari Támogatási Programban elnyert kormányzati támogatásnak köszönhetően fejlesztették tevékenységüket. A MOL Aréna Sóstón rendezett workshop megnyitóján részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter, aki elmondta, a kormány egy új iparág alapjait tette le azzal, hogy 2020-21-ben 67 milliárd forintot biztosított a hazai egészségipar fejlesztésére.

  2021.11.23.
 1. Őszi Feszt az Otti Manufaktúrában - idén is a Gorsium Zeneiskolát támogatták

  Barátok, partnerek, beszállítók voltak ott pénteken este az Otti Manufaktúra őszi fesztjén, melyet mindig hagyományosan novemberben tartanak. Ebben az évben is támogatták a tehetségeket, hiszen hagyomány már, hogy a Gorsium Zeneiskolának ajánlják fel a tombolából befolyt összeget.

  2021.11.20.
 2. Vállalati gerillák és a változás ereje - Dr. Porkoláb Imre tartott izgalmas előadást Fehérváron

  A változás ereje: hogyan fejlődjünk kiszámíthatatlan környezeti viszonyok között? címmel tartott előadást a Megyeházán Dr. Porkoláb Imre, a Mathias Corvinus Collegium Vezetőképző Akadémia igazgatója. A katonai és vállalati stratégia egyik legkiválóbb nemzetközi szakértője az egyéni és szervezeti tanulási folyamataink radikális újragondolását sürgeti annak érdekében, hogy ne maradjunk le a folyamatos technológiai változások és krízisek által generált helyzetekben.

  2021.11.17.
 3. Hárommillió forintos támogatást kapott az Óbudai Egyetem a Howmet Aerospace Alapítványtól

  Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és a Howmet-Köfém Kft. között évek óta szoros az együttműködés a kutatásban és a duális képzésben is. Hétfőn sajtótájékoztató keretein belül adták át azt a hárommillió forintos támogatást, amelyet többek között a robottechnikai központ, a virtuális valóság és a pneumatikai labor fejlesztésére használtak fel.

  2021.11.15.
 4. Adócsökkentés - közel 3 milliárd forint marad a fehérvári KKV szektornál

  A gazdasági kabinet 750 milliárd forintnyi adócsökkentésről döntött, tovább csökkennek a munkát terhelő adók - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán szombaton. Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András szintén Facebook oldalán ír arról, hogy a a gazdaságvédelmi intézkedések elérték a céljukat és 2022-ben a béreket és dolgozói juttatásokat kell növelni.

  2021.11.14.

Adventi programok 2021.

Eseménynaptár

2021. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár