Nyolc külföldi együttes érkezik a XXIII. Királyi Napok Néptáncfesztiválra

A szervező Alba Regia Táncegyesület tagjai és az önkéntesek lelkesen készülnek a XXIII. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválra, amire idén augusztus 11-e és augusztus 15-e között kerül sor. Az idén a Baskír Köztársaságból, Bulgáriából, Csehországból, Franciaországból, Görögországból, Indiából, Indonéziából, és Mexikóból is érkeznek együttesek.
2018.08.02. 12:44 |

A néptáncfesztivál részletes programját ITT találja!

„Idén sikerült egy mexikói és egy indiai csoportot is meghívni. Egy indonéz táncegyüttes saját maga jelentkezett, mert már többször megfordultak az országban, és nagyon szeretnek nálunk fellépni. Őket majd csatolt fájlként a Debreceni Virágkarneválra importáljuk. Ezen kívül érkeznek még Bulgáriából, Görögországból, Franciaországból, Csehországból, és az orosz nyelvterületek közül a Baskír Köztársaságból." - mondta el az idei programokról Majoros Andor fesztiváligazgató. 

A vendégegyüttesek hagyományos nyitó felvonulása augusztus 11-én hat órakor indul az Alba Plazától és a Városház téren át a Zichy színpadig tart, ahol a meghívott tánccsoportok és a házigazda műsorát élvezheti a közönség.

„Most a fesztivál második napja vasárnapra esik, ezért úgy gondoltuk, hogy a táncosok délelőtt fél tizenegytől délután négyig folyamatos váltsák egymást a játéktéren. Aki arra megy délelőtt, délután, mindig lát valami nyüzsgést, csak maximum más népviseletű csoportoktól.” - tette hozzá.

A gálaműsorok, a felvonulások és a táncházi estek mellett idén is lesz királyi játéktér a Belvárosban, és királyi gyermekjátszó a Táncházban, ahol a különböző nemzetiségű csoportok bemutatják a saját népi játékaikat.

A XXIII. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál kapcsán Brájer Éva alpolgármester felidézte, hogy ez a fesztivál a mai Királyi Napok kiindulópontja, ebből nőtt ki az a rendezvénysorozat, amit a székesfehérváriak és a hozzánk érkező vendégek minden augusztusban élvezhetnek a városban. Kiemelte, hogy a Táncház, mint szellemi műhely hosszú évtizedek óta meghatározó a város kulturális életében és ennek a műhelynek nemcsak a néptáncegyüttes, hanem a művészeti iskolában tanuló gyerekek és azok a generációk is részesei, akik itt nőttek fel.

Az idei év újdonságaként a szervezők gondoltak azokra is, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudnak részt venni a táncházi esteken vagy nem tudnak kijönnek a gálaműsorra.

„Az Alba Regia Együttes az elmúlt hetven éve alatt sok fesztiválon megfordult. A jóléti államokban a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a szociális érzékenységre, mi is számtalanszor szerepeltünk idősek otthonában, fogyatékkal, vagy szerintem inkább kihívással élők előtt. Mindig úgy jöttünk le a színpadról, hogy egy nagyon hálás közönség előtt léptünk fel. Ezeknek az élményeknek a hatására döntöttünk úgy, hogy idén azokhoz is házhoz visszük a fesztivált, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudnak részt venni a folkesteken vagy megnézni a gálaműsort.” - emelte ki Majoros Andor.

Az egyesület együttműködési tárgyalásokat folytatott többek között a Viktória Rehabilitációs Központtal, az Egyesített Szociális Intézménnyel, a Frim Jakab Otthonnal vagy a központi városi ügyeletet ellátó óvodával.

„A rendezvény előtt arról beszélgettünk a Fehérvári programszervező kft. igazgatójával, hogy a következő években erőteljesen törekednünk kell arra, hogy mindazoknak számára, akik a többségi társadalom lehetőségeihez képest másképp élnek, lehetővé tegyük azt, hogy a rendezvényeink részeseivé válhassanak. Köszönet Majoros Andoréknak, mert végtelenül tisztességes kiállás és korszerű gesztus, hogy házhoz megy a fesztivál.” - fogalmazott az újítással kapcsolatban Brájer Éva alpolgármester.Augusztus 20-án sem maradunk majd tánc nélkül, a 17 órakor induló Királyok menete után este a nagyszínpadon mutatja be a Táncra magyar gálaműsor keretében közös előadását a Vajdasági Cirkalom Táncegyüttes, az Alba Regia Táncegyüttes, a miskolci Szinva-völgy Táncegyüttes és a salgótarjáni Nógrád Táncegyüttes.

Kultúra

 1. Berze János, református lelkipásztor lesz a vendég a Királykút Emlékházban

  Október 29-én, hétfőn 18 órakor folytatódnak a portrébeszélgetések a Királykút Emlékházban. A Szabadművelődés Háza és a Vörösmarty Társaság közös rendezvényén Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész vendége Berze János, református lelkipásztor lesz. Az eseményre a belépés díjtalan szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.10.21.
 2. Családi nap lesz október 26-án Feketehegy-Szárazréten

  A Székesfehérvári Család és Gyermekjóléti Központ Segítő Fehérvár Programja keretében október 26-án, pénteken családi délutánt szervez a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban. A Tök-Ősz nap keretében a közös tökfaragás mellett a szervezők változatos zenei programokkal és kiállítás megnyitóval várják 14 órától az érdeklődőket. 

  2018.10.20.
 3. Eredeti fotók eredeti méretben, személyes sorsokkal és történetekkel

  1956-os, részben még ismeretlen fotókból nyílt kiállítás a Fejér Megyei Levéltárban. A hat gyűjteményből összeállított válogatásban Székesfehérváron és Martonvásárhelyen készült fotók is szerepelnek. A november 9-ig látogatható időszaki kiállításon többek között először láthatja a közönség az osztrák Franz Fink hivatásos fotóriporter 23 darabból álló képsorozatát. 

  2018.10.19.
 4. Diótörő - családi balett decemberben két felvonásban Székesfehérváron

  Mitől ünnep az ünnep? Mi hoz színeket, meleget a szürke és hideg hétköznapokba? Erre a kérdésre keresi és találja meg a választ a Székesfehérvári Balett Színház új produkciója, a Diótörő című családi balett, amelyet Csajkovszkij muzsikájával, de a balett klasszikus verziójától eltérő módon állít színpadra Egerházi Attila Harangozó-díjas koreográfus, az intézmény igazgatója. 

  2018.10.19.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka